vesnavrindavan
Zainteresovan član
- Poruka
- 148
Samo mala digresija...![]()
Ne znamo da li je Sopenhauer bio vegeterijanac a koliko poznajem njegovu biografiju sumnjam. Do tog "mita" da tako kazem,doslo se na osnovu njegovih stavova o zivotinjama a koje su posluzile i kojima se uveliko koriste vegeterijanska udruzenja i pokreti.
pa bio je. to se u njemackoj zna. ne smo on skoro su svi bili i nice i schopenhauer i kant..e ne znam za hegela. finka i dr..ali oni koji su meni bili dragi ispostavilose da su bili..pa i da koriste to koriste u dobre svrhe..propagirajuci return to inocence ..tj. povratak zdravom zivotu i poimanju svijeta.
i da nije mislio na zivotinje ( a jeste i sam je to rekao) sapatnja jeste temelj morala...zato ako ne vidimo da drugo bice pati..bilo zivotinja ili covjek i onda kada nam ono to ne kaze...da li smo onda moralni, da li smo ljudi uopste??
koliko puta ti dijete ne umije reci da ga nesto boli..ali ti znas jer cici da ga boli, ili mali pas ciju nogu pregazi auto i cici..koliko je tu razlike stvarne?oba bica pate..to je jasno..projecirali mi nesto ili ne...ako ne shvatamo da pate..onda je nasa perceptivna sposobnost a i razum sam po sebi doveden u pitanje..zar ne ozi?