Borac za prava zivotinja
Legenda
- Poruka
- 51.037
Ne, to znači da mu je komšija uništio žetvu.![]()
... zato što mu je crkla krava?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne, to znači da mu je komšija uništio žetvu.![]()
Ali je činjenica da je materijalni život proizvod misli. Bez obzira na (neostvarene) želje i objektivne (slučajne) okolnosti u koje smo se zadesili, mi smo se tu našli nekom našom prethodnom misaonom odlukom. Znači - misli su pokrenule naš realni život i kreirale ga.Ove dve misli se, po nekoj logici, nadovezuju jedna na drugu.
Postajemo ono što mislimo, a svoj život oblikujemo onako kako smo ga osmislili.
Sa Budinom mišlju se slažem u potpunosti, sa Aurelijevom ne. Jer, naš život nije samo projekcija naših misli; misli (želje i htenja) često su sputane objektivnim okolnostima koje nam nameću prilike i okruženje. Ako se, pak, misli na - u svakoj prilici autosugestivno razmišljanje koje će nam, i u situaciji kada imamo probleme, kljukati mozak mantrom da ništa nije toliko strašno a da ne možemo dostići nirvanu ili duhovni mir samoisključenjem iz spoljnog sveta - onda to tek tada nije dobra izreka.
Ipak nije poluistina. Svako dobija prema zaslugama.Hm.. Tačno je da postoje neki, koji "ne misle" pa ipak postoje, ali postoji razlika između mišljenja (razmišljanja) i osmišljavanja.
Razmišljanje može biti jalovo, a osmišljavanje je kreativan proces.
Izreka "kako seješ, tako ćeš žnjati" je jedna od onih, koje smatram poluistinama (nesrećan termin), jer:
- beba, umrla na porođaju, nije posejala ništa
- dete (i ne samo dete), stradalo u ratu, nije posejalo ništa da bi žetva bila tako surova
- na svetu ima dobrih ljudi, koji, međutim, loše prolaze u životu
- na svetu ima loših ljudi, koji, međutim, dobro prolaze u životu
Ako se dobrom čoveku desi nešto loše, da li to znači da je loše sejao?![]()
Ali je činjenica da je materijalni život proizvod misli. Bez obzira na (neostvarene) želje i objektivne (slučajne) okolnosti u koje smo se zadesili, mi smo se tu našli nekom našom prethodnom misaonom odlukom. Znači - misli su pokrenule naš realni život i kreirale ga.
Ipak nije poluistina. Svako dobija prema zaslugama.
A slučajne okolnosti koje navodiš u primerima takoođe po poretku nekome sleduju.
Tako, nevino stradati ili nepravedno biti nagrađen je relativno sa stanovišta ljudi, iz razloga što ljudima nikako ne mogu biti poznati svi detalji koji, prolaze kroz filter prirodnih (Božjih) zakona, pre nego se realizuju u konkretan događaj.
Pogrešno me razumeš. Kažem da misao prethodi svakoj čovekovoj voljnoj radnji. Zato kažem da je čovekov život, u stvari, materijalizacija njegovih misli. Čovekov život, ajd' da kažem u normalnim okolnostima, izvode njegove misli. Otuda su misli čoveka odgovorne za njegovu sudbinu.Ne slažem se.
Tako možemo unedogled, Ristobe - tvrditi da, ako u datom trenutku realan život nije prozvod naših misli, onda mora biti da je produkt nekih prethodnih. To bi značilo da naš život - ma koliko ga mi osmišljavali - krene neplaniranom putanjom zbog neke davne misli. Ti sad govoriš o kauzalnosti, zar ne?
Kako ćeš objasniti to da je neko postao invalid (čime mu je promenjen život), a ne svojom krivicom? Šta je bila "misaona odluka" nesrećnika/disciplinovanog pešaka koga je udario pijani vozač? Da se nađe baš tu, na tom pešačkom prelazu, u baš tom trenutku? I ta "misaona odluka" je proizvela njegov nov život u invalidskim kolicima, ili, čak, smrt?
Ne razumem ovakav banalizam. Da li ljudi kao deo prirode podležu zakonima koji vladaju u njoj? Ja pokušavam da ukažem na te zakone, koji dovode do toga da se čini kako se pravedni kažnjavaju a nepravedni nagrađuju i da je to samo privid.
Dobar ti taj filter... koji se potire sa tvojom idejom o životima kao materijalizaciji naših misli. Po tome, naše misli su u konačnom ishodu nebitne... jer će svakako proći kroz neki "filter", relativan sa stanovišta ljudi.
Ne razumem ovakav banalizam. Da li ljudi kao deo prirode podležu zakonima koji vladaju u njoj? Ja pokušavam da ukažem na te zakone, koji dovode do toga da se čini kako se pravedni kažnjavaju a nepravedni nagrađuju i da je to samo privid.
Које бре законе?! То ти смишљаш неке законе?Ne razumem ovakav banalizam. Da li ljudi kao deo prirode podležu zakonima koji vladaju u njoj? Ja pokušavam da ukažem na te zakone, koji dovode do toga da se čini kako se pravedni kažnjavaju a nepravedni nagrađuju i da je to samo privid.
Pogrešno me razumeš. Kažem da misao prethodi svakoj čovekovoj voljnoj radnji. Zato kažem da je čovekov život, u stvari, materijalizacija njegovih misli. Čovekov život, ajd' da kažem u normalnim okolnostima, izvode njegove misli. Otuda su misli čoveka odgovorne za njegovu sudbinu.
Za ove specijalne okolnosti, koje pominješ u drugom delu posta, važi moj prethodni post.
Ipak nije poluistina. Svako dobija prema zaslugama.
A slučajne okolnosti koje navodiš u primerima takoođe po poretku nekome sleduju.
Tako, nevino stradati ili nepravedno biti nagrađen je relativno sa stanovišta ljudi, iz razloga što ljudima nikako ne mogu biti poznati svi detalji koji, prolaze kroz filter prirodnih (Božjih) zakona, pre nego se realizuju u konkretan događaj.

... zato što mu je crkla krava?
Gautama Buda je rekao: Um je sve. Postajemo ono sto mislimo!
A Marko Aurelije: Nas zivot je ono cime ga ucine nase misli.
Koliko se vi slazete sa ovim?
Gautama Buda je rekao: Um je sve. Postajemo ono sto mislimo!
A Marko Aurelije: Nas zivot je ono cime ga ucine nase misli.
Koliko se vi slazete sa ovim?
Које бре законе?! То ти смишљаш неке законе?
Мени је ово све нелогично.. заправо јако уско посматрано...
Шта је то могло да мисли дете од годину, две или пет, да би заслужило да умре од глади, буде разнешено бомбом у неком рату или смрскано у неком саоб. удесу?????
Привид...![]()

I, šta je nejasno?Rekao si: "Tako, nevino stradati ili nepravedno biti nagrađen je relativno sa stanovišta ljudi, iz razloga što ljudima nikako ne mogu biti poznati svi detalji koji, prolaze kroz filter prirodnih (Božjih) zakona, pre nego se realizuju u konkretan događaj."
A onda: "Ja pokušavam da ukažem na te zakone."
Znaš nešto, što mi, ostali ljudi, ne znamo?
Које бре законе?! То ти смишљаш неке законе?
Мени је ово све нелогично.. заправо јако уско посматрано...
Шта је то могло да мисли дете од годину, две или пет, да би заслужило да умре од глади, буде разнешено бомбом у неком рату или смрскано у неком саоб. удесу?????
Привид...![]()

Bitna je svrha života i cilj koji se njime postiže, a što mogu spoznati i dostići svi koji su s ovu stranu. Svima su šanse i mogućnosti jednake! Sve ostalo je nebitno.A kako je covekova misao uticala na to da li ce se npr. roditi plav ili crn, plavih, smedjih, ili crnih ociju, u bogatoj ili siromasnoj porodici i sl.?
Тако неки несрећни инвалид (онај кога је згазио пијани возач) а који је пре несреће више него ишта волео да плива, има исте шансе као Милорад Чавић да освоји медаљу на Олимпијским играма?Svima su šanse i mogućnosti jednake! Sve ostalo je nebitno.
Ти више знаш о Толтецима иако ни реч љихову ниси прочитао, него ја која сам прочитала све што се уопште могло о њима. Како је то чудно, зар не?!Za cilj života su šanse iste! (Ti ništa nisi naučila od Tolteka)
Bitna je svrha života i cilj koji se njime postiže, a što mogu spoznati i dostići svi koji su s ovu stranu. Svima su šanse i mogućnosti jednake! Sve ostalo je nebitno.
Tačno tako. Svaki čovek ima dovoljnu šansu da postigne životni (ne najviše željeni) cilj.Mislis, za svaku jedinku je ista sansa za iznalazenje svrhe zivota i sopstvenog cilja, da svako dobije onoliko koliko mu je potrebno za ovo ostvarenje?
Tačno tako. Svaki čovek ima dovoljnu šansu da postigne životni (ne najviše željeni) cilj.