Kolika je tačnost pesimističkog pogleda na svet?

Poruka
3.289
Pesimizam:

1. sklonost da se vidi najgori aspekt stvari ili verovanje da će se najgore dogoditi; nedostatak nade ili poverenja u budućnost
2. Filozofija: uverenje da je ovaj svet najgori mogući ili da će zlo na kraju nadvladati dobro.

Optimizam:

1. nada i poverenje u budućnost ili uspešan ishod nečega
2. Filozofija: doktrina, posebno kako ju je izneo Lajbnic, da je ovaj svet najbolji od svih mogućih svetova.
-verovanja da dobro mora na kraju pobediti zlo u univerzumu.
—————————
Mislim da se razlika između pesimiste i ne-pesimiste može sažeti u odgovoru na pitanje: Da li je bolje živeti/voleti i izgubiti, nego nikada ne živeti/voleti?
—————————
Pesimističke teme i pesimizam u porukama se toliko često ponavlja, a optimisti se ponekad ismevaju zbog svojih tvrdnji koje liče na veru u čovečanstvo i budućnost, optužuju se da zabijaju glavu u pesak i da su slepi. pa bih voleo bih da čujem šta drugi misle o tome? Da li smo krivi za negativnu pristrasnost? Da li je pesimizam samoispunjavajuće proročanstvo? Da li želimo da vidimo samo ono negativno?
Kolika je tačnost pesimističkog pogleda na svet, da li je tačniji od optimizma ili ne?

Dakle, poenta ove teme je da čujem šta svi ostali, imaju da kažu o pesimizmu. Želim da čujem vaše kritike i pritužbe na pesimistički pogled na svet.

Dakle, poenta ove teme je da čujem šta svi ostali, imaju da kažu o pesimizmu. Želim da čujem vaše kritike i pritužbe na pesimistički pogled na svet.
Ja sam lično skeptik i umereni pesimista možda nisam najbolji sagovornik za kritiku na pesimistički pogled na svet ovako na prvu loptu ali rekao bih da nemam problem ni sa večitim optimistima samo mislim da su češće u zabludi od ovoga gde sam ja i to je to ukratko

Ja sam lično skeptik i umereni pesimista možda nisam najbolji sagovornik za kritiku na pesimistički pogled na svet ovako na prvu loptu ali rekao bih da nemam problem ni sa večitim optimistima samo mislim da su češće u zabludi od ovoga gde sam ja i to je to ukratko
I sebe bih opisao kao skeptika i umerenog pesimistu, kod "vecitih opitimista" vidim isti problem kao i kod "teskih pesimista" sto se kod njih sve svodi na retoriku, barem se meni tako cini: jedni su se predali bez ispaljenog metka, a drugi ocekuju da ce se stvari resiti same od sebe.

Bez znanja šta je szštima života i sveukupnog postojanja i šta je smisao, poidjednako je opravdano biti i optimist i pesimist.

Optimist je opravdano biti zato jer je logićno da život i sveukupno postojanje moraju da imaju neki smisao. Inače svega toga ne bi ni bilo.

A pesimista je opravdano biti imajući na umu da u Univerzumu postoji mnogo planeta popt naše, na kojima je mogao da se začne život kao i na našoj planeti i da ni na jednoj od tih planeta ne postoji garancija da će život da teče srećno, bez tragičnog završetka. Kao što, na primer, niko ne može da garantuje da će iz svakog jajeta da se izleže pile i da ni jedno neće pre toga da bude razbijeno i pojedeno. A život na naoj planeti, zbog bemislenih i bezvrenih političkih, verskih, nacionalnih i klasnih podela, mržnji i ratova, upravo ide u tom smeru.

Back