Ако то стварно и тражи хрватска влада треба се жалити код европског суда и посебно да то показују јеврејском лобију, да им због Јасеновца ј*** матер.
Istinu za govoreći, činjenica je da u Srbiji postoji, i to dosta široko rasrprostranjen (u zadnje vreme posebno na društvenim mrežama) izvesni mit o Jasenovcu, pre svega u kontekstu inflacije žrtava. Znam da je ovo dosta kontroverzna tema i da sam i ranije navukao bes što sam pominjao, jer je dosta osetljiva tema na koju s razumevanjem mnogi vrlo živčano reaguju, ali ona jeste naše realno stanje. Čak i danas se može čuti, uključujući i na ovom forumu, o tome kako je čak više od 700.000 Srba navodno stradalo u tom logorskom kompleksu. I to uprkos notornoj činjenici da se tako nešto ne predaje ni u jednoj osnovnoj ili srednjoj školi u Republici Srbiji tj. ni po jednom školskom programu; da se ne nalazi ni u jednom školskom udžbeniku za časove istorije, da se ne uči tako ni na jednom filozofskom fakultetu univerziteta u Srbiji, da sasvim drugačiji stav ima Muzej žrtava genocida u Beogradu i da ne postoji niti jedan jedini ozbiljni istoričar u Srbiji koji se bavi problemima Drugog svetskog rata koji će tako nešto izjaviti. Niti jedan.
Ta inflacija radi viktimizacije posebno je bila popularna od kasnih 1980-ih godina i imala je i vrlo jasni kontekst instrumentalizacije u ratne propagande pod tadašnjim režimom i nesumnjivo je tu udela imala i služba bezbednosti. Srboljub Živanović, koji je možda među najzaslužnijima, u međuvremenu otišao je i dosta dalje i prešao čak i milion itd. Problem je, dakle, u tome što ne postoje politički razlozi da se sluša struka, već radi rezultata izbora na biračkim mestima i dr. populističkih razloga Jasenovac se koristi u demagoške svrhe; tako je i Ivica Dačić sad skoro radio, oko ovih svađa sa Hrvatima vezano za izložbe u UN. A tu spadaju i sve ove manipulacije oko Gideona Grajfa.
Ja sam, a to sada već mogu da se i neskromno potpuno pohvalim,
na keca pročitao Gideona Grajfa. I ovde sam svima vama pisao šta se krije iza toga, kao i šta će se desiti. I sada kada je vreme prošlo i kada vidimo sve, možemo primetiti i da se bukvalno sve događa tačno kao što sam vam rekao da će se ispostaviti. Mene je ovde svojevremeno pola foruma napalo kada sam vrlo rezervisano i oštro nastupao u slučaju Grajfa, još kad se prvi put pojavio, a sada je svima jasno o čemu se tu radi. Nakon što je završio za naše vlasti posao oko Jasenovca, otišao je kod Dodika da za Srpsku tamo drugim projektom rukovodi, i to vezano za Srebrenicu. On (kojem su čak vlasti u Srbiji
uručile i medalju 2019. godine [sic!]) nije ni u kakvom smislu predstavnik izraelske istoriografske zajednice, koja se od njega u tom smislu, kao i praktično svi stručnjaci u Srbiji, Hrvatskoj i van nje koji se bave tim problemom, potpuno ogradila. Baš nedavno je
Harec objavio jedan članak o tome, povodom kontroverzi koje kruže oko Grajfove uloge kod nas, a koja je evidentno prevashodno političke prirode:
https://www.haaretz.com/israel-news...stortion/00000180-d636-d572-aba5-debe9ad80000
Od Grajfa se ogradio Jad Vašem memorijalni centar; Robert Rozet je govorio da Grajf ništa novo nije doneo, već se oslanja mahom na neke zastarele procene i da je uveliko izašao iz okvira naučne debate. Izvršni direktor Svetskog kongresa Jevreja, posebno zadužen za Balkan, Ernest Hercog, kazao je da je Grajf završio kao čovek prosto u službi srpskog nacionalističkog narativa. Fakultet gde je radio Grajf, Ono Akademik, zvanično se ogradio od Grajfa i štaviše optužio ga da je zloupotrebio simbole fakulteta; bez saglasnosti institucije gde predaje, prikačio je logo fakulteta u nameri da podigne kredibilitet svom delu. I Ministarstvo spoljnih poslova Izraela se ogradilo od Grajfove tvrdnje da su oni imali ikakvog udela u njegovom radu ovde, ili preciznije bukvalno ga je optužilo za slaganje. Izraelci su uvek vodili izrazito suvenističku politiku; tu nema nikakvih prostora za neke teorije zavere...ovako
jednoglasna osuda koja je došla od Grajfovih sunarodnika apsolutno nikako ne može biti posledica neke instrukcije.
Na kraju krajeva, ako je iko imao rezerve u sve što sam pisao tu i neko poverenje održavao u Grajfa, sve mu je postalo jasno kada je, nakon što je grčevito branio zaključke komisije koju je vodio da broj stradalih Muslimana iz srebreničkog kraja 1995. godine ne može nikako prelaziti 3.000, nedavno izjavio da je pogrešno shvaćen i da se
ipak slaže da ih je bilo 8.000, kao i da trenutno radi na izdvojenom mišljenju koje će objaviti kao dopunu i nekakvo pojašnjenje onoga što se tvrdilo u komisiji...
Naravno, sve ovo ni na koji način ne negira da postoji
i druga strana mita, odnosno ona koju je Franjo Tuđman utemeljio u Hrvatskoj. Razmere nepoznavanja činjenica oko Jasenovca u Hrvatskoj, prosto su zastrašujuće. Odlazak u jedan sasvim drugi ekstrem; minimalizacije žrtava, to je poprimilo neverovatne mitomanske razmere tamo, tako što je prodrlo čak i u neke naučne sfere, i to značajno više nego na srpskoj strani u slučaju ovog drugog ekstrema. Dešava se da Vatikan smenjuje biskupe u Hrvatskoj zbog srbofobije, a što je gotovo nezamislivo npr. u tradicionalno i čvrsto rimokatoličkim zemljama kao što su Španija, Poljska ili Irska. Postoji ono rimokatoličko društvo za reviziju koje je ni manje ni više no jednog Srbina uzelo; priča se o radnom logoru, o tome kako je komunistički logo bio još jeziviji od ustaškog...strašno je licemerno sa strane HAZU da šalje Srbiji takav zahtev, koji bi nominalno bez posmatranja
ko to zahtev šalje možda bio i normalan, jerbo ništa oni ne rade da očiste sopstveno dvorište, pre nego što gledaju u tuđe, već kako smo konstatovali na stranici ranije, njihova se Akademija stavila presudno u službi politike.
Kada se u diskursu govori o Srbima, kolokvijalno, oni se čak često dodaju pored Hrvata, Jevreja i Roma; onako
sa strane. A jeziva realnost je da je to što su hrvatske ustaše priredile srpskom narodu, daleko jezivije ne samo od bilo čega što je neki Srbin u tom Drugom svetskom ratu priredio ikojem Hrvatu, nego i uopšte ikada pre i posle, u istoriji srpsko-hrvatskih odnosa (uključujući i ovaj sad rat 1991-1995). Zverska monstrouznost ustaša, bila je toliko zastrašujuća da su sa čuđenjem i italijanski fašisti i nemački nacisti gledali na Hrvate; toliko varvarska da se pre može porediti sa čudovišnim grozotama koje su u to vreme Kinezima priređivali Japanci, nego uobičajenom zločinačkom praksom Silama Osovine na evropskom kontinentu. U to više, zahtevi koji dolaze od hrvatske Akademije su i licemerni, ili da budemo precizniji i bezobrazni. Naravno, kao što već pojasnih ranije, tu svakako pomažu razni pojedinci u Srbiji koji rade isto to samo u suprotnom smeru; ti ljudi (svesno ili ne) u najdirektnijem smislu rade za Hrvate i nacionalne interese ovih koji se bore za umanjivanje značaja Jasenovca, te svakako protiv interesa sopstvenog naroda. I dok god i dalje bude bilo takvih, davaće Hrvatima za pravo, što će Hrvati
uvek moći da koriste kao kartu protivu Srba. A to im upravo i treba; kada se nemaju argumenti, onda je najbolji dokaz predstaviti Srbe kao mitomane, pa tako oni ispadnu normalniji i umereni, a njihove priče budu lakše primljene u široj javnosti i kod stranaca...