Tribali

Нисам читао шта си писала, само сам погледом прелетео и нисам уочио да игде помињеш Албанце, а за које сам те питао, него покушаваш да будеш духовита и обраћаш ми се са висине... а не полази ти за руком ни једно ни друго.

Боље да си читала Мир Јам или Весну Радусиновић, него што се трипујеш да си "историчарка" због тога што си меморисала књиге оних неисторичарских шалабајзера.

Остаци прилично великог града Трибала нађен је у околини Зајечара... по тексту који сам нашао датује се у 7.век пре нове ере, а на том месту, у 4.веку нове ере је Цар- говедар, рођен на нашем тлу и познат под латинизованим именом Галериус, подигао палату.

tribalskonaseljeispodgaar9.jpg

Насеље је уништено крајем 3. и почетком 4.века при подизању великих грађевина у западном делу Гамзиграда, сматрају археолози.

Samo mestimično izmedju njihovih temelja otkriven je neporemećeni kulturni sloj, debeo oko pola metra, sa obiljem grnčarije koja se može pouzdano opredeliti u razdoblje kamenog starijeg doba"....

Zajednice naseljavane u ovom prostoru treba svakako poistoveti sa Tribalima, najvećim plemenom u srednjem delu Balkanskog poluostrva..Podatak da je Gamzigrad napušten tokom 4.veka pre n.e. ne podrazumeva da su i poljane koje ga sa svih strana okružuju ostale bez stada i pastira. Njihove potomke ovde su, verovatno, zatekli i Rimljani..

..iz monografije štampane povodom izložbe u SANU "Gamzigrad-kasnoantički carski dvorac" (SANU, Beograd, 1983. ,185 strana)

О Србима у време Римске империје на тлу Балкана и пре записа у контроверзном ДАИ, сведочи податак да је један од римских царева, вршњак Галерија,- Лициније, био Србин.

Реља Новаковић је истраживао његово порекло, чини ми се да се књига зове Србин, римски цар., у сваком случају доступна је у ел.верзији на нету

300px-Licinius1.jpg
licin.jpg

О Србима у време Римске империје на тлу Балкана и пре записа у контроверзном ДАИ, сведочи податак да је један од римских царева, вршњак Галерија,- Лициније, био Србин.

Реља Новаковић је истраживао његово порекло, чини ми се да се књига зове Србин, римски цар., у сваком случају доступна је у ел.верзији на нету

300px-Licinius1.jpg
licin.jpg

Kao prvo, po čemu je DAI kontroverzan?

Kao drugo, ovo pokazuje da Vi knjigu uopšte niste pročitali dalje od naslova! Nema istorijskih izvora koji bi potvrdili Likinijevo Srpstvo!

Kao drugo, ovo pokazuje da Vi knjigu uopšte niste pročitali dalje od naslova! Nema istorijskih izvora koji bi potvrdili Likinijevo Srpstvo!
Vi ste, Slavene, vidim pročitali kad ste ovako decidirani.Možda date neki citat iz knjige iz koga ce se vidit da nema istorijskih potvrda?:per:

Kao prvo, po čemu je DAI kontroverzan?

Pa kako,po cemu je kontroverzan??? pa zato sto su prepis i prevodjenje radili KATOLICI u rimu i dan danas to isto rade i jois uvek skrivaju neka dokumenta i onda kada ih neko nadje (toboze slucajno) e tek onda isplivaju na povrsinu, eto zasto (nisi ni malo realan) i sam znas zasto je a opet postavljas pitanje!!! i sam znas sta je vatikan i rim i ti opet teras po svome,ponekad imam osecaj da namerno pljujes po SRBIMA (mozda gresim,ako gresim IZVINI !!!) i u predhodnim postovima sam slicne odgovore dobijao a predstavio sam toliko nasih i stranih knjizevnika,istoricara,geografa i svih ostalih koji imaju neke veze sa SRBIMA dali ih spominju ili licno pisu o nama,ali IMA i uvek ali uvek se vadis na"" DE ADMINISTRANDO IMPERIO"" ili DAI a zasto samo njega priznajes ?????????
a sve druge odbacujes, a toliko njih nije vredno Porfirogeneta jel??????? ja stvarno ne znam dokle i gde ides sa ovim tj tvojim DAI
pozdrav :bye:

Pa kako,po cemu je kontroverzan??? pa zato sto su prepis

Hoćemo li svaki prepis okarakterisati kontroverznim?

Da li je Dušanov zakonik kontroverzan?

i prevodjenje radili KATOLICI u rimu i dan danas to isto rade i jois uvek skrivaju neka dokumenta i onda kada ih neko nadje (toboze slucajno) e tek onda isplivaju na povrsinu, eto zasto (nisi ni malo realan) i sam znas zasto je a opet postavljas pitanje!!! i sam znas sta je vatikan i rim i ti opet teras po svome,ponekad imam osecaj da namerno pljujes po SRBIMA (mozda gresim,ako gresim IZVINI !!!) i u predhodnim postovima sam slicne odgovore dobijao a predstavio sam toliko nasih i stranih knjizevnika,istoricara,geografa i svih ostalih koji imaju neke veze sa SRBIMA dali ih spominju ili licno pisu o nama,ali IMA i uvek ali uvek se vadis na"" DE ADMINISTRANDO IMPERIO"" ili DAI a zasto samo njega priznajes ?????????

Postoji više prepisa i oni nemaju veze sa rimokatoličkim sveštenstvom. Različiti ljudi su prevodili Porfirogenitov spis na različite jezike kroz sva ova stoljeća, tako da vrlo pouzdano možemo reći da znamo što je pisalo u originalnom dokumentu, da se da dosta dobro rekonstruisati.

a sve druge odbacujes, a toliko njih nije vredno Porfirogeneta jel??????? ja stvarno ne znam dokle i gde ides sa ovim tj tvojim DAI
pozdrav :bye:

Nisam mnogo aktivan, pa ne uhvatim sve teme i sve odgovore na moje poruke; zaista ne vidim koje sam to kredibilne istorijske izvore odbacio, pred DAI?

Poslednja izmena:

Postoji više prepisa i oni nemaju veze sa rimokatoličkim sveštenstvom. Različiti ljudi su prevodili Porfirogenitov spis na različite jezike kroz sva ova stoljeća, tako da vrlo pouzdano možemo reći da znamo što je pisalo u originalnom dokumentu, da se da dosta dobro rekonstruisati.

Nisam mnogo aktivan, pa ne uhvatim sve teme i sve odgovore na moje poruke; zaista ne vidim koje sam to kredibilne istorijske izvore odbacio, pred DAI?

Pa u jednom postu sam izneo za Porfirogeneta,o ilirima tj Sorbi-ma,takodje je to i ranije bilo,o SORBI-ma ali od Ptolomeja,iste te spise su prvo NE-Srbi prevodili i tumacili i ako su oni dosli do zakljucka da se u tom isotm spisu i prepisu spominju SORABI zasto onda negiramo kao da je to masta tamo nekih nasih istoricara.
Ok za to da postoji vise prepisa o Porfirogenetovom radu,ali hajde da nadjemo neku sredinu,i da nadjemo prvi prepis njegovog cuvenog dela,posto jeto na latinskom,lako ga je prevesti na Srpski bar sada.
Isto tako vidim da stvarno nisi toliko aktivan,ali nekako se uvek osvrces ili obracas preko DAI,a toliko nasih a i stranih istoricara su potvrdili ko su Srbi
evo par primera:
Roberto Salinas Prajs (71), čovek koji tvrdi da je legendarna Troja u delti Neretve,
Aristida Vučetića iz Dubrovnika koji je još 1935. godine objavio svoj rad o lutanjima Odiseja po dalmatinskim ostrvima, posle Trojanskog rata.
Mojsije Horenski
Stefan Vizantijski
Johana Hristifora barona Bartenštajna
Plinije stariji 3. 26
Apijan Aleksandrijski
Dion Kasijus Rimski pisac iz 2 veka
Моvses Horenaci окo.410-490 p.n.е. Jermenski Istoricar
Laonik Hаlкокоnodil Vizantijski istoricar iz Afine
Matija Petar Katancic istoricar iz Slavonije 1798.god
Češki Josip Dobrovski (1753–1829)
Safarik
Strabon
Irodot
Solinski arhiepiskop Efijus
Јustin I (518-527)
Necak Justina I ( slavni Јustinijan (527-565)
Porfirogenet 949.god.
Simeun M. Koncar 1849.god.
Poljski lingvista Kazimir Sulc
Apijan grcki istoricar 2-og veka
katolički kaluđer Katančić 1854.god
Ljudevit Gaj
Herodot 5-ti vek pre.nove ere
Ptolomej 2-vek nove ere
Euzebije Pamfil 4 vek nove ere
Herman Kontrakt 11 vek n.e.
Joanis Kinamos vizantijski istoricar 12 vek n.e.
Mavro Orbini 16 vek
F.G. Bergman
Е. Priko Dе Senт-Маri
Joanis Zonara
Vinko Pribojevic, Profesor teologije 16.vek
BUNJEVACKI svestenik IVAN ANTUNOVIC 1882 u Becu
Olga Pjanovic
itd,itd itd u nedogled

opisijući Ilij rekao da taj grad leži u zemlji Ahajaca, u susedstvu Peloponeza i ZAPADNO od Soluna i od Makedonije, u zemlji Evropi.

A Šlimanova Troja u Maloj Aziji ne može nikako da bude zapadno od Soluna i Makedonije, pa ni u susedstvu Peloponeza.

Sudeći prema knjizi Johana Hristifora barona Bartenštajna "Kratak
izveštaj o stanju rasejanoga mnogobrojnoga ilirskoga naroda" iz
1761. godine, Ilirima su smatrani Srbi. On kaže:

"Ilirski narod. Pravo mu je sedište u Sremu, to jest, u istočnoj
strani Slavonije, i u Galiciji. U ovome pak članku reč je o Ilirima,
koji su se po Ugarskoj nastanili. Narod je taj došao iz Arbanaske,
Dalmacije, Bosne i Srbije; ima svoj vlastit jezik.

Evo rode to su svi pisci istoricari i geografi protiv Porfirogeneta.
Ali ako ni ovo nije dosta postavicu sve citate od ovih gore navedenih pa pogledaj
Pozdrav:bye:

Za vas dvojicu lenjih

Схваташ да неки летопис из 15-17 века, настао на основу народног предања и (пре свега) немањићке политичке традиције никако не може бити погодан извор за нешто или неког ко је живео миленијум пре настанка истог списа. Горенаведени извори који тврде да је Лициније био Србин су подјенако релевантни као марксистичка литература која говори да је Спартак био први пролетер и комуниста.

Ови летописи су релевантни само када се процењује величанствен квалитет немањићке пропаганде, којом је династија хтела да покаже своју древност и племенитост. Изгледа да су испели да дезавуишу људско мишљене столећима у будућност. :)

Таквих конструкција имаш милион. Деспот Стефан је доказивао да је потомак Константина Великог. Византијске племићке породице су све одреда доказивале порекло од римских, парћанских и персијских царева или од римских сенаторских породица.

Opssss, vidis ovo sam preskocio,tvoje pitanje
Da li je Dusanov zakonik kotroverzan? NIJE!!! pa on je nas covek SRBIN !!!

Само што није био "наш" човек, јер смо ми потомци сељака, радника и занатлија из Душановог времена, а такви су морали да клече пред њим и да му љубе ноге, а не да му говоре "Де си, брате Србине!"

А и мајка му је била Бугарка. А и отац му је био само 50% Србин.

Zašto nije, ako nema originala, već samo neki prepisi? Isti argument si iskoristio za DAI...

Kakve ima veze činjenica da je car Dušan bio Srbin - sa bilo čime??? :dontunderstand:

Ok mozda i nema originala,ali su zato ostali neki spisi tj prepisi,i da on nije bio to sto je bio ( jednom recju da je bio smrad) pa zar bi Srbija bila tolika za njegove vladavine???
Dusanov zakonik je pisao Srbin covek po kraljevom naredjenju i Srbi su ga prevodili sa staro-slavenskog na danasnji Srpski
a taj isti DAI je prevodila svaka susa (shusha) i prevodjen je kako bi nekima odgovaralo,a da ti ne pricam o samom prepisu tog istog dokumenta
ps.bez ljutnje ali taj DAI mi bas ne ide pod kapu

Ok mozda i nema originala,ali su zato ostali neki spisi tj prepisi,i da on nije bio to sto je bio ( jednom recju da je bio smrad) pa zar bi Srbija bila tolika za njegove vladavine???
Dusanov zakonik je pisao Srbin covek po kraljevom naredjenju i Srbi su ga prevodili sa staro-slavenskog na danasnji Srpski
a taj isti DAI je prevodila svaka susa (shusha) i prevodjen je kako bi nekima odgovaralo,a da ti ne pricam o samom prepisu tog istog dokumenta
ps.bez ljutnje ali taj DAI mi bas ne ide pod kapu

Prepis DAI iz XI stoljeća je grčki prepis, koji su načinili pojedinci pravoslavne vjeroispovijesti, i praktično se ništa ne razlikuje od ostalih prepisa (tih koje su činili pojedinci rimokatoličke vjere).

Само што није био "наш" човек, јер смо ми потомци сељака, радника и занатлија из Душановог времена, а такви су морали да клече пред њим и да му љубе ноге, а не да му говоре "Де си, брате Србине!"

I majka i baka sa očeve strane su bile Bugarke.

A što je bila prababa? Je li čuvena Jelena Anžujska bila Srpkinja? :D

Znas sta rode,svaka cast svim SELJACIMAi njihovim potomcima,radnicima i zanatlijama.A to za ljubljenje nogu,to stvarno ne znam ,kao i za de si brate srbine.

Prepis DAI iz XI stoljeća je grčki prepis, koji su načinili pojedinci pravoslavne vjeroispovijesti, i praktično se ništa ne razlikuje od ostalih prepisa (tih koje su činili pojedinci rimokatoličke vjere).

Slaven 777 jedno pitanje ?
Ako je bio prepisivan od strane Grgka i pravoslavne crkve??? Otkud onda da DAI zavrsi u strasnom rimu ??? i ko ga je prevodio nakon sto je DAI zavrsio u rimu ???
Jel ti to kategoricno tvrdis da su ga rimopapci :D prevodili onako radikalno :D tj istinito
pozdrav

Пратећи вашу логику, колики "постотак српске крви" има наш престолонаследник ? Немојте бити неозбиљни.

Poslednja izmena:
I majka i baka sa očeve strane su bile Bugarke.

Neka validan referenca, Slavene, da se radi o etničkim Bugarkama?

Kod semita je tačno da se mnogo pazi na majčino poreklo, uzmite za primer Jevreje..
Ali kod Evropljana to ne važi.
Po tom kriterijumu, iz budžaka, svašta bi se desilo sa poreklom raznoraznih evropskih vladara.

Gdje to Relja piše svojim riječima da je Likinije bio Srbin?
Nisam primetio ni reč zahvalnosti što sam servirao davno citiranu knjigu na poslužavniku.
Jesi li je sad prelistao makar, pa ces izneti ovde gde to Novakovic NE PIŠE?

Poslednja izmena:

Back