Kao prvo, ako postoji originalna tvrdnja Isidora iz Sevilje o identicnosti raskog i ilirskog jezika, onda je postavi.
Nalazila sam na nju u autohtonističkim tekstovima, odakle sam je i ovde (copy-paste) prenela.U prevedenoj knjizi Isidora iz Sevilje koju imam u kući, moram da kažem gorkog srca- nisam je našla.Ostalo je da proverim na netu u onim njegovim radovima koje ja nemam, pa ako se desi da ne nadjem originalan citat- spremiću se za raspinjanje na križu krstarice foruma

Jos nesto, u tom gore citatu Strabonovom pominju se kod Sulca i Peonci, nije postavljen cijeli citat odnosno kontekst.

Znaci, na 16. stranici njegove knjige Strabonov cita glasi: "Peonum, Illyrii et Thraces... " , sto je odlicno jer Fanula kritikuje Strabona sto uvrstava Peonce u Tracane. Mada, treba provjeriti original.
Peonci su naziv za ondašnje žitelje Panonije, Grci su ih zvali Peoni, Rimljani Panoni.
Koren reči je u svakom slučaju istovetan sa češkim "pan" za gospodina ili gospodara.
Po mitovima koje su Grci zapisali,ukratko ću da prepričam Apijana.... ti Peoni (čiji su potomci i Tribali) su "nastali" od Autariata ... a Autariati su (uz još neke) "nastali" od Ilira..A opet po istom Apijanu , Ilir je imao dva brata -Kelta i Gala..Sad ..prosto rečeno, ako verujemo Apijanu ...Tribalima je Ilir bio pradeda ...a Kelt stric.pradeda...
Meni sve ovo znači da su drevni Grci stalno govorili o istokrvnom narodu..možda i tako što je svaka nova generacija potomaka dobijala neko drugo ime...a možda su Grci (pretpostavljam ja lično) sami kovali svoje priče, pa kako su koju novu oblast osvajali i upoznavali tako su je dodavali u svoju priču..
Dakle, vrzino istorijsko kolo je verovatno začeto odavno kad osvajači-Greki (a potom i Rimljani) jednostavno nisu mogli da shvate i povežu da je, pre nego su oni stigli u Evropu, istu naseljavao..od Atlantika do Azovskog mora....... narod sličnog jezika i običaja.
Ne insistiram sada tome da su svi do jednog Srbi ili preci danasnjih preostalih Srba, ali to stanovništvo je baš ono koje je napravilo današnje Slovene( trenutno izdeljene na tri glavne religije) i današnje Kelte (trenutno izdeljena da dve velike religije..mada ako ubrojim mavarsku Španiju..eto i treće religije)..
A te glavne današnje religije, da podsetim, opšte su došle preko Grka i Rimljana.
G-dja Papaz-oglu napr. (u knjizi "Srednjebalkanska plemena u predrimsko doba", Beograd,2007.str 54-55) više potencira da su konkretni Tribali zasebni...kaže "ne samo politička, nego i etnička grupa, smeštena izmedju Ilira i Tračana", i istovremeno ima citiran niz autora podeljen u dve grupe: u prvoj su oni koji Tribale svrstavaju u Tračane i medju njima je najpoznatije ime Strabon..dok Diodor Sikelski Tribale smešta u Tračansku zemlju, ne baš u Tračane) .....a u drugoj su oni što Tribale povezuju sa Ilirima (poznatiji su Apijan,Arijan,Stefan Vizantijski)..
Vredi uzeti, mislim, Herodota za početak ozbiljnog odgonetanja grčke ( i rimske) papazjanije .. i videti šta je on smatrao tračanskom teritorijom (ja bih slobodno rekla da je to teritorija skoro svih današnjih Slovena, čak i Lužičkih Srba)..jer , ako je tako, onda nije čudo da su i stanovništvo Ilirije i stanovništvo Tribalije i još svakojako ljudstvo tretirali kao Tračane i vekovima kasnije..Ja to vidim otprilike kao kad opisuješ ljude što žive pored Beogradske tvrdjave, pa možeš da ih odrediš napr. kao Dorćolce ali i kao Podunavce, Alase. Beogradjane, Srbe, Slovene i dovedeš nekoga u zabunu time..onog ko ne ume ili neće da shvati celinu.
Ili da uzmem sasvim bezveze primer- stanovnika Bruklina mozemo da definišemo kao Bruklinca,Jorčanina (NewYork state,New York City),Ostrvljanina (LongIsland),Holanđanina (prvi evropski naseljenici Bruklina),Amerikanca, Severjanina (jer je Severna Amerika u pitanju) i td..itd..ako krenemo da opisujemo Bruklinca ovim imenima, pa još dodamo da su im susedi Menhetanci,Bronksijanci i Kvinsi

i krenemo u opise kako je Bruklinac (od oca Dača koji je sin od nekog Helvetia) južno od Kvinsa ali nije Kvinjanin, a jugoistočno od Menhetnjanina napravićemo zbrku.Nego drugi će da napiše da je Bruklinac ustvari Jorčanin, za razliku od Bronksijanca koji je Ostrvljanin , pa još kad ubaciš susedne "states".... eto ti zbrke neviđene .
Onda će mnogi da se pitaju vekovima- da li je i Bruklinac Ostrvljanin ili nije itd..da ne smaram ...to je ono što su Grci uradili istoriji i istini.
Kako ja u ovom primeru nisam videla celinu (kontinent na kome žive i zajednički pasoš Amerikanaca) tako i stari grci nisu videli celinu starosedelaca koje su okupirali.
Otuda "zbunjoza".