Tolerancija među narodima Srbije

Aman zaman, je l se samo pravish lud ili ne mozesh da kontrolishesh to....? :confused:

Kada u neki zapadnim novinama prochitam istrazivanje, zabavnu rubriku, i tamo neki text u kom je okarakterisana svaka evro. nacija, i kad prochitam da su "Srbi inatdzije", odmah da padnem sa stolice, i u medije, "govor mrznje, govor mrznje"!! Jer mene to strashno vredja, inat je osobina glupih ljudi.... kontash?
Citiram, "Cigani su, po meni, paraziti". Parazit je onaj ko zivi od socijalne pomoci, ko ne privredjuje ovom drushtvu Bog zna kako, a ne mikroorganizam kog treba ubiti btw.... A "po meni" znachi, to je moje mishljenje, "ja ne znam, dokazite mi drugachije ako greshim"....
Uostalom, povlachim se iz dalje priche, nema shvrhe sa tobom o tome....
Pochecesh i druge ljude da shaljesh u zatvor zbog svog mishljenja, ae sevaj SKOJ-evcu ;)

Inat ne mora da bude osobina glupih. Moguce da uglavnom jeste, ali uopste ne mora da bude.

Ali ne zive svi Romi od socijalne pomoci i nisu oni krivi sto je to tako. Ako kazes da su svi "Cigani" paraziti to znaci da su kao narod paraziti. Postoje ROmi koji rade. Ali nisu oni krivi zbog tolikog brojha nezaposlenih. Nije jedan Rom losiji od tebe ili od mene. SAmo zbog okruzenja oni su u tom polozaju u kom jesu.

"...govori motivisane predrasudama ili netrpeljivošću uperenim protiv određenih grupa koje za posledicu imaju podsticanje i podstrekivanje rasne mržnje, agresiju ili zločin, uključujući širenje nacističke propagande."

Naravno da za posledicu recenica svi "Ciganii, po meni, su paraziti" ima podstrekivanje rasne mrznje.

Sama rec "Cigan" je govor mrznje...

Ne mozes da kazes "Meni je drago sto je Hitler pobio te odvratne, lopovske Jevreje". To sto bi "meni" to bilo drago je cist govor mrznje ako ga izreknem javno. JA naravno ne mislim da su Jevreji ista krivi, da se ogradim odmah.

ha nocri zasto je rec cigan govor mrznje?a zasto rec "romi"nije?

Pa obicno kada se jedan rec zamenjuje drugom zbog cestih zalbi na tu rec onda se radi o tome da je stara rec poprimila pezurativno znacenj. Tako se "belci" medjusobno nazivaju ciganima da bi drugu stranu uvredili. Ja lichno znam ljude koji to rade. Da rezimira, ta rec je poprimila pezurativno, vredjajuce znacenje i radi toga htela se pronaci nova jer svaki narod ne zasluzuje nista manje nego da ima ime koje nije pezurativno. Ovo naravno nisam ja izmislio. Kako su se ljudska prava razvijala tako je i ovaj problem bio na redu da se resi.

A ne rece nista o ostatku texta...

Zdravi i napredni pojedinci nemaju potrebe da se ogradjuju od gnusnog antisemitizma izjavama poput "znate, ja ne mislim da su Jevreji za sve krivi" jer se tako nesto podrazumeva.

Ko je taj kome bi palo na pamet da tako nesto napise?

To je f... f.... ffff....?

Drugo slovo 'a'.

Ima svakavih ljudi, ljudi koji do sada nisu citali moje postove, novi na ovom forumu. Nisam hteo da steknu pogresan utisam. Nacionalnost pojedinca mi je na poslednjem mestu. NEma potrebe za opterecenjem.

to sto neko zeli da vredja je stvar pojedinaca,evo ja npr drzim knjigu knjizevnice marije savin,putopisna knjiga koja govori o Ciganima,tako ih naziva,postoje pod naslovi,ciganska balada,i ciganski romansero...itdgovori da su cigani dosli u nase krajeve sredinom 14 veka,itd...nista u tom nazivu nema pogrdno.

PO legendi sin mocnog gospodara oblasti oko ganga,Cen se ozenio lepom Ganom-cerka kralja,ali su njih dvoje bili brat i sesstra tako da su njih dvoje prognani recima "vecno ces lutati licem zemlje,nikada neces zanociti na istom mestu"....itd malo zanimljivosti-))

Ima tih knjiga koliko hoces sa "Ciganima". Naravno da neko ne misli da ih vredja time. I ja sam upotrebljavao taj izraz dok nisam saznao o cemu se radi, a da nista lose o njima nisam mislio. To ne menja cinjenicu da je ta rec poprimila pogrdan izraz u velikim narodnim masama. Isto kao i u Americi gde se govori "Afro-Amerikanci" za ljude tamne puti. Isti princip. To se u svetu primenjuje vec neko vreme.

Btw, tebi je stvarno teshko.... Nikada se neka kritika na rachun nekog naroda ne sme uputiti jer to je govor mrznje. Nema veze, don Kihote, ostani smeshan u svom svetu i dalje ;)

p.s. najveci govornik mrznje na nashim prostorima, Predrag Zivkovic Tozovac, te pozdravlja sa winampa uz pesmu "Ovamo Cigani, zauzmite mesto" :lol: :lol:

Dobro, menjas temu. Bar si uvideo da je ono bio cisti govor mrznje dodao on nesto tipa "moje misljenje" ili ne.

ha nocri to je samo zamena teza i ti "afroamerikanci"se izmedju sebe nazivaju "gde si crnjo.crni brate itd"kao i romi tj cigani medju sobom,sad ne znam zasto je ruzno kad neko drugi spomene rec "cigan",a ne rom ili "crnac"a ne afroamerikanac.mada meni je svejedno kako se ko zvao jer se ljudi dele samo na lose i dobre i to je cela filosofija.

Kako vi ocenjujete međunacionalne odnose u Srbiji?
Kako gledate na druge narode, posebno vi iz monoetničkih sredina?
Da li ste ksenofobični?

У старту си направио грешку, јер Србија, као и готово све европске државе, је држава једног - српског народа,
националних мањина и етничких заједница.

У Француској рецимо, за разлику од Србије, не постоје никакава колективна (национална) права, постоје само
индивидуална права.

ha nocri to je samo zamena teza i ti "afroamerikanci"se izmedju sebe nazivaju "gde si crnjo.crni brate itd"kao i romi tj cigani medju sobom,sad ne znam zasto je ruzno kad neko drugi spomene rec "cigan",a ne rom ili "crnac"a ne afroamerikanac.mada meni je svejedno kako se ko zvao jer se ljudi dele samo na lose i dobre i to je cela filosofija.

Da, Afro-Amerikanci mogu medjusobom da se nazivaju kako hoce, ali druge rase to ne bitrebale jer se Afro-Amerikanci uvrede. I ruzno je u Americi upotrebiti rec "crnac".Mislim, sta ja tebe ubedjujem. Ja sam se informisao oko toga, uradi isto i ti ako mi ne verujes.

A naravno da nacija, boja koze, vera, pol itd. nisu bitni nego samo ko je dobar, a ko los covek. Zbog nas dvojice svakako ne moraju da izmisljaju nove reci...

strelo meni je svakako zanimljivo da upoznajem nove ljude bili odavde ili iz inostrasntva,posto za svoje 24 godine nisam niakd bio van srbije niti sam isao na neka putovanja u srbiji,a zivim u selu koje ima 800 stanovnika tako da svaki dan gledam iste ljude i jedino sto je lepo to sto studiram u NS.i nedavno sam se zaposlio u hotelu gde dolaze stranci i jako se lepo osecam kad sa nima kontaktiram i srecem nove ljude.

Back