Tolerancija među narodima Srbije

Aj samo za kraj, neshto me interesuje....
Po tvojoj revolucionarnoj iskljuchivosti, da je kojim sluchajem rekao "Cigani, po meni, zive od socijalne pomoci i ne privredjuju bash najvishe ovom drushtvu", to bi takodje bio govor mrznje?

Pa to je generalizacija. Ne zive svi od socijalne pomoci. Cak ne ni previse njih posto je komplikovano naci sve papire, a i sredina im bas nije naklonjena. Plus dodas da nepismene i onda ti je jasno.

Po meni, najbolje bi bilo izneti podatke koliko je na socijalnoj pomoci ili nekako se ograditi od generalizacije i dodati da oni nisu za to krivi, tj. da nisu nista losiji od prosecnog "belog" coveka. Tako bar ja uradim za svaku grupu kojoj moram da nadjem neki presek. Ponekad zaboravim doduse...

Циган и Шиптар нису derogatory words. "Шиптар" је народно име на њиховом језику (уствари, још горе: Шћиптар), а Циган је вишевековно интернационално име за народ који је неко тек недавно преименовао у ромски. А кад кажем "интернационално", мислим на то да реч није само српска, већ и румунска, бугарска, грчка, руска, шпанска итд.

Za Rome sam dovoljno objasnio. Ko nije razumeo do sada nece ni ubuduce.

Da, istina je da Albanci sebe zovu Siptari(kako god da se pise na Albanskom), ali njih svi zovu Albanci i zele da ih i mi zovemo Albanci. Jednostavno, vredjaju se ako ih zoves Siptari". Pitanje je jednostavno, da li zelis da ih vredjas i pokazes totalno nepostovanje.

Htedoh da odgovorim na sva 3 posta, ali idim da su svi isti :think:

da, vidi stvarno 5 :rotf::rotf::rotf:

Nego, da li sam ja sve tacno rekao, ova za naziv tvog naroda?

to i nije bitno,
mali primer: ako neki stranac pokusa da progovori srpski, iz postovanja prema srbiji ili srbima i napravi vise gresaka, ti mu to neces zameriti, jer prepoznajes dobru volju. ali ako neka osoba koja zna kako treba izgovarati neku rec, ali je ne izgovara, vec namerno gresi, i recimo rec dobija drugacije znacenje, onda te to malo iritira

to i nije bitno,
mali primer: ako neki stranac pokusa da progovori srpski, iz postovanja prema srbiji ili srbima i napravi vise gresaka, ti mu to neces zameriti, jer prepoznajes dobru volju. ali ako neka osoba koja zna kako treba izgovarati neku rec, ali je ne izgovara, vec namerno gresi, i recimo rec dobija drugacije znacenje, onda te to malo iritira

Da, to je tacno. Bitna je namera.

Mada bi bilo dobro da mozda ti to kazes kako bi znali da to moze da uvredi Albance.

to i nije bitno,

pa mi vas zovemo shiptari od vajkada.....a i mnogi vas zovu kao i sami sebe

Da, to je tacno. Bitna je namera.

Mada bi bilo dobro da mozda ti to kazes kako bi znali da to moze da uvredi Albance.

Nije tačno da je bitna samo namera. To je tako olako rečeno. Veoma je bitan i način kako hoćeš da pokažeš ili ostvariš nameru.

Uzmimo, recimo, tebe za primer. Koliko sam sam shvatio ti želiš da forumaše naučiš kako je mnogo fašizma u Srbiji ... Hitlerovaca ... To je tvoja namera ! Ali kako to radiš (način) ti je potpuno pogrešan i uvredljiv. "Vidi fašistu", "Gledaj rasistu, Hitlerovca" itd.

I ti misliš da je to pametan način ? :eek:

Kako bi ti se svidelo da ja tebi kažem da si kreten iz moje dobre namere da ti kažem da imaš pogrešan pristup ili mišljenje ? Uvredićeš se naravno ...

Prema tome, reći - dobra namera , a raditi na neumesan ili neumeren način je čista manipulacija. Zapravo neuspešno opravdanje za loše delo.

A sad jedan humoristični pristup rasizmu :

3531_cigani.jpg

Haha, vitez...Znaš rekoh na nečijem profilu več preterah...I ovim putem se izvinjavam svima koji su ga shvatili pre-ofanzivno...Malo sam bio isprovociran konstantnom spamovanjem ''politike'' od strane know-everything likova koji neku udbaško-kvazi srpsku istoriju hoće da proglase za krajnju istinu...

andes Kako vi ocenjujete međunacionalne odnose u Srbiji?
tiha jeza. ljudi su ksenofobicni i primitivni. i skuceni u mozgu.

Kako gledate na druge narode, posebno vi iz monoetničkih sredina?
ne gledam na narode, nego na pojedince.
a kako gledam - to zavisi od pojedinaca.

Da li ste ksenofobični?
ni najmanje.

Haha, vitez...Znaš rekoh na nečijem profilu več preterah...I ovim putem se izvinjavam svima koji su ga shvatili pre-ofanzivno...Malo sam bio isprovociran konstantnom spamovanjem ''politike'' od strane know-everything likova koji neku udbaško-kvazi srpsku istoriju hoće da proglase za krajnju istinu...

Pa neki put preteraš sa sarkazmom, glumeći verskog fanatika i inkvizitora.....

Ne zna čovek šta da misli... da li se zezaš ili ozbiljno pišeš i nastupaš....

Back