BG5:
Dakle priznajes da je SFRJ zaostajala za vecinom evropskih kapitalistickih zemalja zbog toga sto je imala socijalisticku ekonomiju?
Ti si pre oko 30 strana na ovoj temi takođe tražio odgovor koji u suštini ne možeš naći, a pitanje je bilo isto kao ovo, samo drugačije formulisano. Znači, tebe zapravo interesuje da li bi nam bilo bolje da smo posle 2. svetskog rata bili kraljevina. Knjaz Miloš bi na to rekao : ''Mož' da bidne, ali ne mora da znači''. To ne možeš znati ma koliko upoređivao iskustva drugih država. Korišćenje jednog leka koji je na dosta mesta uspeo može ponegde dovesti i do čudnih rezultata. Evo ti 2 primera:
1. SAD je nesumnjivo najjača država na svetu, vojno, ekonomski, kako god hoćeš. Dobro.
S druge strane imali smo Irak Sadama Huseina. Lako je pokazati da je taj režim bio diktatorski i poguban za njegov narod, a i bližu okolinu. Nijedan razuman čovek ga ne bi podržao.
Iz svega toga proizilazi da bi Irak procvetao kad bi primenio sistem SAD, najuspešnije zemlje na svetu. S tom idejom su Amerikanci i krenuli u akciju. I šta se desilo? Katastrofa je blaga reč ...
2. Jeljcin je krenuo u ozbiljne reforme u Rusiji kojima je u velikoj meri izvršena privatizacija i restauracija kapitalizma. Veliki broj Rusa ovo uopšte nije usrećilo. Putin u nekim stvarima ide upravo obrnutim smerom (neki veliki sistemi su ponovo podržavljeni) i - uspeva! Ekonomija Rusije stoji bolje nego pre 10 godina. Da se razumemo,
meni se uopšte ne sviđaju mnogi Putinovi potezi (gušenje demokratije i ljudskih prava, jačanje uloge tajne policije, moguće njeno učešće u političkim ubistvima ...), ali rezultati anketa i izbora govore da se on
Rusima sviđa.
Znači odgovor na tvoje pitanje nemam, jer bi to bilo nemoguće dokazati. Sve se svodi na to šta bi bilo da je bilo. Imam međutim činjenicu nesumnjivu i jasnu:
mi smo pad Berlinskog zida, 9 godina posle Titove smrti dočekali s mnogo boljom startnom pozicijom od svih realsocijalističkih država. Znači, za to što su nas posle neki pretekli ne treba znači da pitamo Tita, nego sebe.