Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
nesha taxista:
Tito je za razliku od njega i pored komunističkog uređenja uspeo održati dobre odnose i sa SAD. Štaviše, odnosi su bili najbolji upravo u vreme zloglasnih Makartijevih progona u Americi, kad je tamo antikomunistička paranoja dostigla vrhunac. Lik jedne od žrtava toga je u jednom filmu tumačio upravo ovaj iz mog avatara.
Nikad pre ni posle nismo imali tako uravnoteženu i uspešnu spoljnu politiku.

Dobro si se setio senatora Mekartija, tad je doslovno bio lov na vestice u Americi, mogao je da optuzi koga je hteo, mnogim je unisten zivot i karijera bez razloga, pa i pored takvog unutrasnjeg - javnog progona "komunista" USA su imale sa SFRJ odlicne odnose. I pre i posle toga.

lilyl:
BRAVOOOOOOOOOOOOO!!!! :-D :-D :-D :-D TITO I JESTE BIO OSTAJE KRALJ! A vi, braco Srbi, ucite , BRE jezike, ne drzite se onoga "govori srpski da te razume ceo svet"!!!Sta cemo ako nam dodju neke "sile" ne daj Boze, a mi od jezika znamo samo" pohovan, u saftu, restovan i litar belog i sifon!? Kuku, meni , kuku, odoh ja da ucim, ucim, ucim i naucim, pa ne samo da cu sve da vam prevedem sto treba, nego cu BRE i zedne preko vode da vas prevedem!!!! Vasa drugasrica, a Titova pionirka! :-D :-D :-D

Tako je drugarice, UCITI, time treba da se bavimo, umesto da stojimo bez veze u mestu.

cvele2:
Ej, samo se proseravate ovde! Mnogo je lako da se pljuje mrtav čovek, što to niste radili dok je bio živ?Što niste organizovali pokrete, da okupite narod i pokrenete revoluciju? Da je Tito bio toliki zlikovac kolikim ga pravite, pa narod bi se digao protiv njega i svrgnuli bi ga! Nemojte mi samo srati kako niko to nije smeo jer je bila stroga kontrola i velike kazne... Jesam se rodio nakon Titove smrti i nisam direktni svedok njegovog vremena, ali mislim da sve ove priče o tome kako je Tito bio loš plasiraju samo neke pristalice četnika!

Vecina ce da ti kaze kako smo bili "zaslepljeni".

Pored ostalih uobicajenih izgovora i nespretnih pokusaja falsifikovanja istorijskih dokaza.

Ne, nego u to vreme je svima bilo lepo i ok,a posle su došli idioti na vlasti koji su lako ušli narodu pod kožu raznim obećanjima, poput Miloševića i njemu sličnim. Onda je počeo politički kriminal i ekonomsko srozanje Jugoslavije, što se objašnjavalo nekim Titovim greškama. A naš narod je povodljiv i veruje u svašta što im se kaže i što je dobro i što je loše. A kako su ti na vlasti bili veoma uticajni u narodu i priče su im zvučale veoma ubedljivo i uverljivo, onda ispada da je ustvari Tito upropastio državu koju je ustvari podizao i gradio. Falsifikuje se tu i tamo po neki dokaz, nađu se nekoliko lažnih svedoka koji su odlični lažovi i nastane ovo sada.

Ja ne mogu da hvalim niti da pljujem Tita jer je on van moga vremena. Nisam maltene ništa osetio od njegovo vremena jer sam se dosta kasnije rodio. Ono šta hoću da kažem je da nemate nikakav dokaz protiv Tita. To su sve samo prazne priče i zablude koje, već sam rekao ko, plasira. Meni je dovoljno to što su moji extra živeli u njegovom vremenu, a i dosta ljudi koje lično poznajem.

Pa čak i da je to bila tiranija, kako je neki nazivaju, bila je to lepa tiranija. Što je bio problem da se idalje nastavi, a ne da se pretvori u drugi, realni oblik tiranije?

cvele2:
Ono šta hoću da kažem je da nemate nikakav dokaz protiv Tita. To su sve samo prazne priče i zablude koje, već sam rekao ko, plasira. Meni je dovoljno to što su moji extra živeli u njegovom vremenu, a i dosta ljudi koje lično poznajem.

Zakljucujem da si se meni obratio, i da jos nisi citao moje postove.

AKO je ovaj tvoj odgovor bio namenjen meni.

cvele2:
Ej, samo se proseravate ovde! Mnogo je lako da se pljuje mrtav čovek, što to niste radili dok je bio živ? Što niste organizovali pokrete, da okupite narod i pokrenete revoluciju? Da je Tito bio toliki zlikovac kolikim ga pravite, pa narod bi se digao protiv njega i svrgnuli bi ga! Nemojte mi samo srati kako niko to nije smeo jer je bila stroga kontrola i velike kazne... Jesam se rodio nakon Titove smrti i nisam direktni svedok njegovog vremena, ali mislim da sve ove priče o tome kako je Tito bio loš plasiraju samo neke pristalice četnika!

:-D :-D :-D ZIVEO DRUG TITOOOOOOO ! A bogami ZIVEO I Ti Cvele! Vidi se da si lepo, domacinski i patrijarhalno vaspitan, da umes da cenis prave vrednosti, da su ti o njima pricali PRAVI ljudi - tvoji roditelji, kojima ovom prilikom odajem izuzetno postovanje! Oni su dovoljno svesni uvek bili, i nisu mogle da im sole pamet neke suse belosvestske kojima ova danasnja nasa Srbija obiluje! Ljudi su ostali dosledni sebi i uvek umeli da odvoje zito od kukolja. Imas divne roditelje, a oni sina za ponos. Sigurno sam puno starija od tebe, ali me fascinira da mladi ljudi ovako zrelo rezonuju!
Kada bi ova nasa Srbija imala vise takve omladine A ne bi nam se desavalo ovo sto jeste, nazalost. Puno je takvih mladih ljudi otislo, a bas iz razloga sto je ovde, posle Tita nastala jedna bara, puna zabokrecine, u kojoj se odlicno skrivaju krokodili (pacovi su se ukopali na obali iste). A lopovi nicu kao korov...I, ma koliko htela da budem optimisticna - crno nam se pise!!! :cry: :cry: :cry:

hektorius:
Zasto ga nisu podrzali na vlasti da nam jos vise nesrece donese ako im je to bio interes?
Na osnovu cega si ti zakljucio da sam ja rekao da im je to interes?
hektorius:
Ok, da vidimo tu "poentu" i logiku...dakle, u intersu svetskih sila je da neke zemlje, poput nas, imaju vladare koji donose nesrecu svom narodu, kako kazes, zasto je onda, na primer, USA isporucivala jednoj komunistickoj zemlji najbolje oruzje u ono vreme, kao na primer ove borbene avione? Da Tito bude jos jaci da moze na miru da nas "unesrecuje" jos vise? Sta su trebale svetske sile po tebi da naprave pa da nas rese te nesrece, da nas napadnu kao 99-te?

http://www.yumodel.co.yu/history_of_yugoslav_aviation/thunderjet_f__84_g.htm

Ovde imas kartu sveta gde su plavom bojom oznacene drzave koje su u svom naoruzanju imale F-86 Sabre, koliko i koje komunisticke zemlje medju njima vidis?

http://www.answers.com/topic/f-86-sabre

I da zakljucim tu poentu, ako je u interesu svetskih sila bilo da imamo vladara kao SM kasnije, zato sto nam nanosi nesrecu kako si sam rekao, zasto su ga onda kasnije napale? Zasto su NAS napali? Da nas spase? Bombardovanjem? Zasto ga nisu podrzali na vlasti da nam jos vise nesrece donese ako im je to bio interes? Ili Slobo nije bio dovoljno zao prema nama kao Tito, pa su odlucili da mu malo pomognu bombardovanjem i sankcijama? Tom logikom su onda trebali i SFRJ da napadnu dok je Tito bio ziv, zasto nisu? Zasto smo imali sankcije, opet Slobo nije bio dovoljno zao kao Tito? Tito dobivao oruzje i novce kad je hteo, trebao je samo da pita, a Slobo dobio sankcije i bombe...
Objasni mi, ja sam ocigledno blesav pa ne razumem...
Odgovor na tvoje pitanje je jednostavan: Milosevic nije imao srecu da bude diktator za vreme hladnog rata za razliku od Broza(Zapadu je bilo u interesu da SSSR ima sto manji uticaj na Jugoslaviju). Miloseviceva diktatura je pocela bas u vreme kada se zavrsavao hladni rat

BG5:
Na osnovu cega si ti zakljucio da sam ja rekao da im je to interes?
Ovo je tvoj tekst :

"Elem,poenta je ovo: Ako je u interesu Amerike,Engleske,Nemacke i ostalih zemalja da podrzavaju vladare koji donose nesrecu njihovim narodima te zemlje ce da podrzavaju takve vladare"

Jeli zbog gramatike ili neceg drugog, ali pored najbolje volje ne uspeva mi drugaciji zakljucak da izvucem. Hoces da kazes onda kako ce NARODI da biraju tiranine zato jer ih svetske sile vole!? :shock: "Te zemlje ce da podrzavaju takve vladare" - kazes, mislis pri tom na narod, ili sta!?

BG5:
Odgovor na tvoje pitanje je jednostavan: Milosevic nije imao srecu da bude diktator za vreme hladnog rata za razliku od Broza(Zapadu je bilo u interesu da SSSR ima sto manji uticaj na Jugoslaviju). Miloseviceva diktatura je pocela bas u vreme kada se zavrsavao hladni rat
I sta mislis, ko je imao laksi zadatak, Tito onda, odmah nakon rata da se izvuce iz kandzi i jednih i drugih, ili Milosevic, kome je sve bilo servirano na tanjuru? Tito je podigao zemlju iz pepela, a Milosevic je vratio.

nesha taxista:
Upravo tako. Titov kvalitet je bila sposobnost prilagođavanja trenutnoj situaciji u svetu. Milošević nikako nije mogao da shvati da je Berlinski zid pao.

Ма иди..... :roll: :roll: :roll:
ипак мислим да је код неких у питању поремећај перцепције чињеница....

Jary:
Juce je na radio Beograd 1 pustenn govor Tita iz 48-e kao odgovor na rezoluciju informbiroa tada SSSR a . On uopste nije bio labav za ono vreme.
А што би био "лабав", кад је знао да може да се, као "к***и, да је у подели интересних сфера Југославија у ствари била у западној, а Стаљин није у том тренутку ни могао да нападне, као што се десило касније с Мађарском и Пољском.

(тад већ није био Стаљин, али, свеједно, била је слична совјетска политика, а пре свега, та најбитнија ствар, подела сфера).

Norma Kampl:
А што би био "лабав", кад је знао да може да се, као "к***и, да је у подели интересних сфера Југославија у ствари била у западној, а Стаљин није у том тренутку ни могао да нападне, као што се десило касније с Мађарском и Пољском.

(тад већ није био Стаљин, али, свеједно, била је слична совјетска политика, а пре свега, та најбитнија ствар, подела сфера).
U podeli interesnih sfera Jugoslavija je podeljena pola-pola na Jalti. Staljin jeste još uvek bio 1948., umro je 1953.

Jary:
Juce je na radio Beograd 1 pustenn govor Tita iz 48-e kao odgovor na rezoluciju informbiroa tada SSSR a . On uopste nije bio labav za ono vreme.

Naravno da nije, ne samo tada, vec nikada, Tito je bio i ostao pojam cvrstine i odlucnosti, zbog toga mu je ceo svet skidao kapu, i istok i zapad, u svemu je bio jedinstven, osnivanje prvog pokreta otpora u Evropi, jedini komunisticki lider koji je sa uspehom otkacio Staljina, i sto je najvaznije - jedini koji je NAMA doneo mir i stabilnost kakvu nikad pre i posle nismo imali.

Vise i ne treba da se kaze.

nesha taxista:
U podeli interesnih sfera Jugoslavija je podeljena pola-pola na Jalti. Staljin jeste još uvek bio 1948., umro je 1953.
Да. Званично пола пола. А у ствари, рачунало се да ће Тито, као у суштини "западни човек", кад тад - показати то и отвореније.
И, показао је , '48.

(То, што је унутар земље била комуњарска диктатура, не мења много на тој ствари што се тиче према споља).

А, кад је Стаљин умро, знам, наравно. Зато и помињем њега.

Али, он тад, '48, није могао да нападне Југ. Тад још Совјетски Савез није имао атомску бомбу, па није била успостављена потпуна равнотежа.

nesha taxista:
Upravo tako. Titov kvalitet je bila sposobnost prilagođavanja trenutnoj situaciji u svetu. Milošević nikako nije mogao da shvati da je Berlinski zid pao.

Tito je bio jedan od najvecih politicara 20-og stoljeca....u stvari on je u biti bio zadnje dvije trecine socijaldemokrata..

hektorius:
Naravno da nije, ne samo tada, vec nikada, Tito je bio i ostao pojam cvrstine i odlucnosti, zbog toga mu je ceo svet skidao kapu, i istok i zapad, u svemu je bio jedinstven, osnivanje prvog pokreta otpora u Evropi, jedini komunisticki lider koji je sa uspehom otkacio Staljina, i sto je najvaznije - jedini koji je NAMA doneo mir i stabilnost kakvu nikad pre i posle nismo imali.

Vise i ne treba da se kaze.

i prilicno blagostanje...i skolstvo i zdravstvo

nesha taxista:
Mogao je kasnije, ali nije.
Није. И то јесте занимљиво питање. Не знам зашто, пуно пута сам размишљала о томе.
Биће да је ипак после било само потврђено то, да је Југ., фактичики у западној интересној сфери, а Стаљин није више желео да то мења.

Norma Kampl:
Није. И то јесте занимљиво питање. Не знам зашто, пуно пута сам размишљала о томе.
Биће да је ипак после било само потврђено то, да је Југ., фактичики у западној интересној сфери, а Стаљин није више желео да то мења.
Prosto je znao da bi i Amerika učestvovala u našoj odbrani. Tito je uspeo da nam obezbedi jaka leđa. Nemanje toga smo skupo platili 1999.

nesha taxista:
Prosto je znao da bi i Amerika učestvovala u našoj odbrani. Tito je uspeo da nam obezbedi jaka leđa. Nemanje toga smo skupo platili 1999.
Вероватно је то. Ипак, изгледа да је пре свега оценио да му није толико ни битно, и да би војно ангажовање било "недовољно исплативо", да тако кажем.

(Као што је ратовано на неким другим местима, да сад не проширујемио на то)

А, што се тиче ко је "обезбедио" леђа...

У ствари је увек - обратно, "велики" сами одлучују коме ће од "малих" да "обезбеђују леђа", у према својим интересима.

А на "малима" је само да то схвате, и искористе, колико могу.

Значи, опет - мање заслуга самог Тита,

Norma Kampl:
Вероватно је то. Ипак, изгледа да је пре свега оценио да му није толико ни битно, и да би војно ангажовање било "недовољно исплативо", да тако кажем.

(Као што је ратовано на неким другим местима, да сад не проширујемио на то)

А, што се тиче ко је "обезбедио" леђа...

У ствари је увек - обратно, "велики" сами одлучују коме ће од "малих" да "обезбеђују леђа", у према својим интересима.

А на "малима" је само да то схвате, и искористе, колико могу.

Значи, опет - мање заслуга самог Тита,
On je očigledno dobro shvatio i iskoristio. Nema tu šta, spoljna politika mu je nesumnjivo bila jača strana. Na unutrašnjem planu, pre svega ekonomskom je bilo promašaja.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back