Tito

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Original postavio ULICNI_SVIRAC
Да ли знате који је 3. град у свету имао трамвај?
Norma Kampl:
Београд.
Електрични трамвај, док је у исто време многим европским престоницама јездио онај на коњску вучу.
To je veoma lepo, mada su za to više zaslužni Belgijanci, međutim meni je još lepše to da smo pre 30 godina recimo imali veći procenat stanovništva obuhvaćenog socijalnim osiguranjem nego SAD.

della:
Bez da Titu drzim stranu ili ga blatim, postavila bih par pitanja:
- Koliko je bila zastupljena trgovina bijelim robljem u doba Titove diktature?
Nije je bilo
della:
- Koliko je bila zastupljena trgovina drogom u doba Titove diktature?
Najmanja u svetu
della:
- Koliko je prostitucija cvjetala u to doba?
Jedva da se culo za nju
della:
- Koliko je mafija imala moc na ovim predjelima?
Imali su moc jedino u zatvorskim celijama, sami sa sobom
della:
- Da li su ubistva bila ovoliko uchestala?
Bilo ih je jako malo, i pocinioci su u velikoj vecini slucajeva pronadjeni
della:
- Jesmo li morali tada morali da se pazimo mracnih sokaka?
Samo onaj ko ne vidi dobro i ko je pijan, da ne lupi o zid

della:
Bojim se da svako vrijeme ima svoje mrachne strane. U Titovo vrijeme nismo mogli na sav glas da prichamo, u ovo vrijeme ne mozemo nishta drugo.
Jesmo li bas MORALI pod svaku cenu da pricamo ono sto je zabranjeno? Nama je izgleda to bio najveci problem, sto nismo smeli da sirimo mrznju kao danas, demokratija na Balkanu.

Че Гевара:
Tito je razvijao ekonomiju Hrvatske i Slovenije.Nas kralj pre tog Drugog rata nije mogao da razvija ekonomiju jer je zemlja bila tek izasla iz haosa,a spremao se drugi haos i mucili je nacionalizmi.Doduse ekonomski je Jugoslavija bila pred Drugi svetski rat feudalna monarhija.
Uf koliko gluposti u jednoj rečenici.

Srbija jeste bila zaosta monarhija, a Slovenija i Hrvatska nikako. Pa tako je i logično, da su se u tim zemljama bolje razvile ekonomije (čitaj industija i turizam) negu u Srbiji, gde imaš i danas 90% ljudi koji su nepismeni, polapismeni, a 99% funkcionalno nepismeni. Jel čudno nešto. Sve ostalo su žalbe, kako ponovno neki nekog zaj...ebava.

hektorius:
Nacionalisti su naneli najvise stete ovim narodima, 10 % stanovnistva u WW2
Ko je naneo najvise stete je druga prica.
hektorius:
Jedno od mnogih nacina da ocenis nekoga jeli bio pozitivan ili ne je i poredjenje sa drugima
Ako je naneo manje stete od Milosevica to ne znaci da je bio pozitivan.
hektorius:
a Milosevica si ti prvi spomenuo
U kom postu sam Milosevica prvi spomenuo?
hektorius:
meni je van sveke pameti njega u bilo kom kontekstu porediti sa Titom, i sve ostale.
Nije van pameti uporedjivati diktatore posle Drugog svetskog rata.
hektorius:
Da se slusalo Tita bili bi odavno svi u EU. Kraljevina je bila osudjena na propast, zbog svega.
Osnovni sistem vrednosti za koji se zalaze EU je demokratija.To je fundametalno u suprotnosti sa titoizmom.
nesha taxista:
Ti si pre oko 30 strana na ovoj temi takođe tražio odgovor koji u suštini ne možeš naći, a pitanje je bilo isto kao ovo, samo drugačije formulisano. Znači, tebe zapravo interesuje da li bi nam bilo bolje da smo posle 2. svetskog rata bili kraljevina. Knjaz Miloš bi na to rekao : ''Mož' da bidne, ali ne mora da znači''. To ne možeš znati ma koliko upoređivao iskustva drugih država. Korišćenje jednog leka koji je na dosta mesta uspeo može ponegde dovesti i do čudnih rezultata. Evo ti 2 primera:
1. SAD je nesumnjivo najjača država na svetu, vojno, ekonomski, kako god hoćeš. Dobro.
S druge strane imali smo Irak Sadama Huseina. Lako je pokazati da je taj režim bio diktatorski i poguban za njegov narod, a i bližu okolinu. Nijedan razuman čovek ga ne bi podržao.
Iz svega toga proizilazi da bi Irak procvetao kad bi primenio sistem SAD, najuspešnije zemlje na svetu. S tom idejom su Amerikanci i krenuli u akciju. I šta se desilo? Katastrofa je blaga reč ...
2. Jeljcin je krenuo u ozbiljne reforme u Rusiji kojima je u velikoj meri izvršena privatizacija i restauracija kapitalizma. Veliki broj Rusa ovo uopšte nije usrećilo. Putin u nekim stvarima ide upravo obrnutim smerom (neki veliki sistemi su ponovo podržavljeni) i - uspeva! Ekonomija Rusije stoji bolje nego pre 10 godina. Da se razumemo, meni se uopšte ne sviđaju mnogi Putinovi potezi (gušenje demokratije i ljudskih prava, jačanje uloge tajne policije, moguće njeno učešće u političkim ubistvima ...), ali rezultati anketa i izbora govore da se on Rusima sviđa.

Znači odgovor na tvoje pitanje nemam, jer bi to bilo nemoguće dokazati. Sve se svodi na to šta bi bilo da je bilo. Imam međutim činjenicu nesumnjivu i jasnu: mi smo pad Berlinskog zida, 9 godina posle Titove smrti dočekali s mnogo boljom startnom pozicijom od svih realsocijalističkih država. Znači, za to što su nas posle neki pretekli ne treba znači da pitamo Tita, nego sebe.
Jugoslavija je pre II svetskog rata suztizala Zapadnu Evropu
Jugoslavija je posle II svetskog rata zaostajala za Zapadnom Evropom
Zakljucak:Broz je usporio ekonomski razvoj ove drzave.

BG5:
Ko je naneo najvise stete je druga prica.
To je UVEK samo jedna prica

BG5:
Ako je naneo manje stete od Milosevica to ne znaci da je bio pozitivan.
A sta onda odlucuje da li je bio pozitivan ako ne BAS ta steta koja je ili nije nanesena?

BG5:
U kom postu sam Milosevica prvi spomenuo?
Trazi ako ti nije mrsko, meni jeste

BG5:
Nije van pameti uporedjivati diktatore posle Drugog svetskog rata.
Zasto ne, ako je jednog od njih narod izabrao da bude "diktator", a ne on sam sebe.

BG5:
Osnovni sistem vrednosti za koji se zalaze EU je demokratija.To je fundametalno u suprotnosti sa titoizmom.
E, da nije bilo nacionalista mi bi presli postepeno kao normalan svet a ne "kao" divljaci u moderno drustvo, to je Tito i predvidjao, inace nikad ne bi dosao ustav 74-te.

BG5:

TVOJ zakljucak.

BG5:
Prvo kažeš da je pre 2. svetskog rata sustizala Zapadnu Evropu, a uz link koji si naveo na prošloj strani ide i tvrdnja:

"Ekonomija Kraljevine Jugoslavije nije uspela da se značajnije približi evropskoj, ali makar u ovom razdoblju nije ni divergirala od nje" http://www.becei.org/EF 0304/s._markovic.htm
Znači, nije sustizala. U tekstu uopšte ne postoji poređenje razvoja zapadnoevropskih zemalja i Jugoslavije tog doba, tako da mi nije jasno kako si uopšte to mogao i da tvrdiš. Ima međutim nešto drugo. Hajde da vidimo kako je stajala Srbija pre svega toga, pošto nju nije vodio Broz, je li tako? U onom tekstu pored ostalog piše i ovo:

''Godišnji prosečni rast u razdoblju 1860-1914 bio je 1.0% za kontinentalnu Evropu (1.2% za Francusku, a 1,4% za Nemačku). U istom razdoblju BDP Srbije i Bugarske je rastao samo 0,5% ''

Znači, zaostajanje Srbije za Zapadnom Evropom se tih godina povećavalo. Kako sad to, kad tad nije bilo Tita da je vodi? Bilo bi dobro da pažljivo pročitaju ovo svi oni koji tvrde da je Jugoslavija bila pogubna za Srbiju.

nesha taxista:
Prvo kažeš da je pre 2. svetskog rata sustizala Zapadnu Evropu, a uz link koji si naveo na prošloj strani ide i tvrdnja:

"Ekonomija Kraljevine Jugoslavije nije uspela da se značajnije približi evropskoj, ali makar u ovom razdoblju nije ni divergirala od nje" http://www.becei.org/EF 0304/s._markovic.htm
Znači, nije sustizala. Hajde da vidimo kako je stajala Srbija pre svega toga, pošto nju nije vodio Broz, je li tako? U onom tekstu pored ostalog piše i ovo:

''Godišnji prosečni rast u razdoblju 1860-1914 bio je 1.0% za kontinentalnu Evropu (1.2% za Francusku, a 1,4% za Nemačku). U istom razdoblju BDP Srbije i Bugarske je rastao samo 0,5% ''

Znači, zaostajanje Srbije za Zapadnom Evropom se tih godina povećavalo. Kako sad to, kad tad nije bilo Tita da je vodi? Bilo bi dobro da pažljivo pročitaju ovo svi oni koji tvrde da je Jugoslavija bila pogubna za Srbiju.
Ovo je glupava izjava i totalno izvučena iz konteksta. Ni BDP drugih država u okolini nije rastao više od našeg. Ni Grčki, ni Poljski i Čehoslovački, etc. Posle 2SR došlo je drugo vreme koje je dozvolilo da se uz programe Američke pomoći ponovo izgradi Evropa (tzv Trumanov plan) i da Jugoslavija nije bila Komunistička, dobila bi mnogo više nego što jeste . Grci su bili daleko ispod Jugoslavije 1941. A vidi gde su sada. Nemoj da mešaš babe i žabe i da onda porediš...

SiIent Bob:
Ovo je glupava izjava i totalno izvučena iz konteksta. Ni BDP drugih država u okolini nije rastao više od našeg. Ni Grčki, ni Poljski i Čehoslovački, etc. Posle 2SR došlo je drugo vreme koje je dozvolilo da se uz programe Američke pomoći ponovo izgradi Evropa (tzv Trumanov plan) i da Jugoslavija nije bila Komunistička, dobila bi mnogo više nego što jeste . Grci su bili daleko ispod Jugoslavije 1941. A vidi gde su sada. Nemoj da mešaš babe i žabe i da onda porediš...

Kakvu realnu alternativu je imala Jugoslavija po zavrsetku WW2, osim komunista? Niko drugima nije kriv sto se nisu izborili za vlast, narod se odlucio, i bilo je kako je bilo, isto se moze spekulisati kako bi bilo kad bi u Japanu danas vladale ninje ili u Kini car, imali su priliku - uprskali je - sami krivi!

hektorius:
Kakvu realnu alternativu je imala Jugoslavija po zavrsetku WW2, osim komunista? Niko drugima nije kriv sto se nisu izborili za vlast, narod se odlucio, i bilo je kako je bilo, isto se moze spekulisati kako bi bilo kad bi u Japanu danas vladale ninje ili u Kini car, imali su priliku - uprskali je - sami krivi!
E, isto tako i za Komunjare/Jugoslovene. Imali su priliku i uprskali su je. Auf viedersehen Komunizmu/Jugoslovenstvu zauvek.

SiIent Bob:
E, isto tako i za Komunjare/Jugoslovene. Imali su priliku i uprskali su je. Auf viedersehen Komunizmu/Jugoslovenstvu zauvek.

Da, na kraju je pobedio nacionalizam, cekalo se da Tito umre pa da se krene u "vracanje dugova". Herzlich willkommen Nationalismus, wir haben dich vermißt so sehr...

SiIent Bob:
Grci su do tog ''gde su sada'' počeli dolaziti tek prijemom u EU i posledičnim pristupom ogromnim fondovima te organizacije. Pre toga nisu stajali bolje od nas. Mi nismo mogli uću u EU zbog dogovora trojice o podeli sfera uticaja u odnosu pola-pola, postignutog pri kraju 2. svetskog rata.
SiIent Bob:
Zašto obavezno stavljate komunizam i jugoslovenstvo zajedno? Prvo, jugoslovenstvo uopšte nije komunistički izum, oni su samo promenili društveno uređenje zemlje koja je već postojala. Drugo, Jugoslavija je bila predviđena za ulazak u EU 1992., a pošto se rasturila Slovenija je primljena tek 1997., a ostali će se načekati.

hektorius:
To je UVEK samo jedna prica
Obrazlozi to jasnije tj preciznije.
hektorius:
A sta onda odlucuje da li je bio pozitivan ako ne BAS ta steta koja je ili nije nanesena?
To sto je Broz naneo vise stete nego koristi.
hektorius:
Trazi ako ti nije mrsko, meni jeste
Na tebi je da trazis s obzirom da tvrdis da sam prvi spomenuo Milosevica.
hektorius:
Zasto ne, ako je jednog od njih narod izabrao da bude "diktator", a ne on sam sebe.
Na kojim demokratskim izborima je narod izabrao Broza da bude diktator?
hektorius:
E, da nije bilo nacionalista mi bi presli postepeno kao normalan svet a ne "kao" divljaci u moderno drustvo, to je Tito i predvidjao, inace nikad ne bi dosao ustav 74-te.
Da nije bilo Broza Jugoslavija bi krenula putem demokratije jos 1945. Ovako smo izgubili 55 godina.
hektorius:
TVOJ zakljucak.
Tvoje je misljenje da nisam u pravu.

nesha taxista:

Znači, nije sustizala.
Kljucna rec u toj recenici je "znacajnije".Drugim recima - ekonomija Kraljevine Jugoslavije je uspela da se približi,ali ne znacajno.
Znači, jeste sustizala.
nesha taxista:
U tekstu uopšte ne postoji poređenje razvoja zapadnoevropskih zemalja i Jugoslavije tog doba, tako da mi nije jasno kako si uopšte to mogao i da tvrdiš.
A sa kim autor teksta poredi Jugoslavine tog doba?
nesha taxista:
Ima međutim nešto drugo. Hajde da vidimo kako je stajala Srbija pre svega toga, pošto nju nije vodio Broz, je li tako? U onom tekstu pored ostalog piše i ovo:

Zasto nisi citirao i ovaj deo doticnog teksta:

Može biti da su balkanske države uspevale da prate stepen rasta najrazvijenijih zapadnih zemalja početkom XX veka, a možda i koju godinu ranijeali ovo bi pre značilo da se u godinama pred Prvi svetski rat jaz nije proširivao, nego da je sustizan."

Dakle moze biti da je Srbija suztizala Zapadnu Evropu pocetkom 20.veka.

BG5:
da je SFRJ zaostajala za vecinom evropskih kapitalistickih zemalja zbog toga sto je imala socijalisticku ekonomiju?
Ово је толико ЈАСНО и ОЧИГЛЕДНО, да свако ко тврди другачије, или није добро обавештен, или (из неких разлога) погрешно види ствари, или је, напросто, злонамеран.

nesha taxista:
Grci su do tog ''gde su sada'' počeli dolaziti tek prijemom u EU i posledičnim pristupom ogromnim fondovima te organizacije. Pre toga nisu stajali bolje od nas. Mi nismo mogli uću u EU zbog dogovora trojice o podeli sfera uticaja u odnosu pola-pola, postignutog pri kraju 2. svetskog rata.
Mi nismo mogli ući u EU zbog toga što smo bili komunistička država. Ni Španija i Portugal nisu mogli biti deo EZ dok nisu skinuli fašiste sa vlasti. Čisto kao primer. Zna se koja su pravila kluba.

Zašto obavezno stavljate komunizam i jugoslovenstvo zajedno? Prvo, jugoslovenstvo uopšte nije komunistički izum, oni su samo promenili društveno uređenje zemlje koja je već postojala. Drugo, Jugoslavija je bila predviđena za ulazak u EU 1992., a pošto se rasturila Slovenija je primljena tek 1997., a ostali će se načekati.
Ko stavlja, lepo sam stavio / kao znak o dva drugačija pojma. Da sam hteo zajedno, stavio bi jedno u zagradu, ili bi stavio crtcu. Inače, Jugoslaviji je nuđen ulazak u EZ 1992, samo da bi se izbegao rat koji je mogao da destabilizuje region i da ima dalekometne posledce po isti. Nekima očigledno nije to bilo u planu...

BG5:
Da nije bilo Broza Jugoslavija bi krenula putem demokratije jos 1945. Ovako smo izgubili 55 godina.
Ne, nismo izgubili. Razvijali smo se pod drugačijim uslovima. Izgubili smo dosta tokom devedesetih, a tad smo kao imali već demokratiju
BG5:
Kljucna rec u toj recenici je "znacajnije".Drugim recima - ekonomija Kraljevine Jugoslavije je uspela da se približi,ali ne znacajno.
Znači, jeste sustizala.

A sa kim autor teksta poredi Jugoslavine tog doba?
Autor uopšte ne navodi uporedno kretanje kroz neki period, nego samo za određenu godinu gde on navodi recimo sledeće:

Ekonomija Kraljevine Jugoslavije

Visok postotak stanovništva zavisnog od poljoprivrede odlikovao je i Jugoslaviju, premda on nije bio manji ni u većini balkanskih država. Čak tri četvrtine stanovništva bavilo se poljoprivredom 1938. godine, u poređenju sa 60% u Grčkoj, 78% u Rumuniji, 80% u Bugarskoj, 29% u Francuskoj i samo 5% u Engleskoj i Velsu.

Znači, Jugoslavija je tada bila uglavnom ruralna i shodno tome ne preterano industrijalizovana zemlja. Ozbiljan pomak u tom pogledu se desio tek nakon 2. svetskog rata

BG5:
Zasto nisi citirao i ovaj deo doticnog teksta:

Može biti da su balkanske države uspevale da prate stepen rasta najrazvijenijih zapadnih zemalja početkom XX veka, a možda i koju godinu ranijeali ovo bi pre značilo da se u godinama pred Prvi svetski rat jaz nije proširivao, nego da je sustizan."

Dakle moze biti da je Srbija suztizala Zapadnu Evropu pocetkom 20.veka.
Zato što nisam citirao ni ovaj:

''Posebno je osetan bio pad stočnog fonda od 1834. do 1867 što je "pogodilo samu osnovu blagostanja Srbije". U istom razdoblju došlo je do snažnog rašumljavanja, a obim izvoza se održavao smanjenjem potrošnje osnovnih životnih potrepština. Po Palaretu, nacionalni dohodak po glavi stanovnika bio je predmet dugoročnog opadanja, i u razdoblju od 1863. do 1910. opao je između 15 i 20%.

Znači, u tekstu se navode različita mišljenja, trudio sam se da ne uzmem ni najbolje ni najgore, nego neko srednje.

SiIent Bob:
Mi nismo mogli ući u EU zbog toga što smo bili komunistička država. Ni Španija i Portugal nisu mogli biti deo EZ dok nisu skinuli fašiste sa vlasti. Čisto kao primer. Zna se koja su pravila kluba.
Loš ti je primer jer pomenute zemlje nisu bile deo pogodbe velikih sila, a mi jesmo. Znači, mi nismo mogli preći potpuno na ''zapadnu'' stranu bez obzira na uređenje.

SiIent Bob:
Ko stavlja, lepo sam stavio / kao znak o dva drugačija pojma. Da sam hteo zajedno, stavio bi jedno u zagradu, ili bi stavio crtcu. Inače, Jugoslaviji je nuđen ulazak u EZ 1992, samo da bi se izbegao rat koji je mogao da destabilizuje region i da ima dalekometne posledce po isti. Nekima očigledno nije to bilo u planu...
Eto vidiš, nama je nuđeno, drugima nije, imali smo šansu i prokockali.

BG5:
Obrazlozi to jasnije tj preciznije.
Nacionalizam je bio taj koji je naneo najvise zla, i pre i posle komunizma, dakle jedna te ista prica, samo drugo vreme

BG5:
To sto je Broz naneo vise stete nego koristi.
Tito je doneo vise koristi svima nego iko pre i posle njega, stetu su osetili nacinalisti - na golom otoku.

BG5:
Na tebi je da trazis s obzirom da tvrdis da sam prvi spomenuo Milosevica.
Evo sve trcim

BG5:
Na kojim demokratskim izborima je narod izabrao Broza da bude diktator?
Nije bilo onakvih izbora kao danas, ali da li znas uopste kako je izabran?

BG5:
S kojom alternativom, Drazom ili Pavelicem?

BG5:
Tvoje je misljenje da nisam u pravu.
Ne samo moje

nesha taxista:
Ne, nismo izgubili. Razvijali smo se pod drugačijim uslovima. Izgubili smo dosta tokom devedesetih, a tad smo kao imali već demokratiju
Da li si ti svestan koliko bi jake institucije Srbija danas imala da je bilo 55 godina kontinuirane demokratije.
nesha taxista:
Autor uopšte ne navodi uporedno kretanje kroz neki period, nego samo za određenu godinu gde on navodi recimo sledeće:

Ekonomija Kraljevine Jugoslavije

Visok postotak stanovništva zavisnog od poljoprivrede odlikovao je i Jugoslaviju, premda on nije bio manji ni u većini balkanskih država. Čak tri četvrtine stanovništva bavilo se poljoprivredom 1938. godine, u poređenju sa 60% u Grčkoj, 78% u Rumuniji, 80% u Bugarskoj, 29% u Francuskoj i samo 5% u Engleskoj i Velsu.

Znači, Jugoslavija je tada bila uglavnom ruralna i shodno tome ne preterano industrijalizovana zemlja. Ozbiljan pomak u tom pogledu se desio tek nakon 2. svetskog rata
Autor teksta je lepo rekao:"Ekonomija Kraljevine Jugoslavije nije uspela da se značajnije približi evropskoj, ali makar u ovom razdoblju nije ni divergirala od nje.".Broz je uvodjenjem socijalisticke ekonomije usporio razvoj.
hektorius:
Nacionalizam je bio taj koji je naneo najvise zla, i pre i posle komunizma, dakle jedna te ista prica, samo drugo vreme
Recimo da je to tako. Sta je tvoja poenta(ovo je topic o Brozu)?
hektorius:
Tito je doneo vise koristi svima nego iko pre i posle njega
Broz je:

- sprecavao stvaranje demokratske Jugoslavije
-.usporio ekonomski razvoj Jugoslavije
- stvorio uslove za krvavi raspad Jugoslavije

Prema tome,jasno je da smo od Broza imali vise stete nego koristi.
hektorius:
stetu su osetili nacinalisti - na golom otoku.
Broz je hapsio sve sto je htelo od ove drzave da napravi normalnu zemlju.Ovom prilikom izdvojicu Borislava Pekica jednog od najboljih ljudi koje smo ikada imali.Od 1948. do 1953. je izdržavao kaznu zatvora u KPD Sremska Mitrovica i KPD Niš kao pripadnik Saveza demokratske omladine.

300px-Borislav_Pekic.jpg

hektorius:
Nije bilo onakvih izbora kao danas, ali da li znas uopste kako je izabran?
Izabran je na nedemokratskim izborima u novembru 1945.
hektorius:
S kojom alternativom, Drazom ili Pavelicem?
Milan Grol.
hektorius:
Nije ni samo moje misljenje da je...znas vec sta.

Broz je :

- osnivac prvog pokreta otpora u Jugoslaviji u kojem su bili SVI narodi
- stvorio prvu slobodnu vladu u okupiranoj Evropi
- jedini lider koji je svoju zemlju oslobodio vlastitim snagama
- jedini veliki lider koji je imao ogromno licno ratno iskustvo iz dva rata
- prvi i jedini komunisticki lider koji se otrgao od Staljinovog SSSR-a
- prvi i jedini komunisticki lider cija je zemlja bila otvorena za sve
- prvi i jedini komunisticki lider kojem su USA poklanjale najmodernije naoruzanje u sred hladnog rata
- doneo najduzi period mira na Balkanu
- digao zemlju iz pepela
- vratio Istru i Dalmaciju Jugoslaviji
- uzivao ugled svih drzavnika i naroda sveta
- od SFRJ stvorio cenjenu i postovanu zemlju u celom svetu
- imao odlicne odnose i sa USA i SSSR-om, od Staljinove smrti pa do svoje.
- stvorio stabilnu i bezbednu drzavu kakva nikad pre i posle nije bila kod nas
- jedan od osnivaca nesvrstanih - u Beogradu
- ozenio Srpkinju
- ziveo u Beogradu
- radio u Beogradu
- Hruscova primio u Beogradu
- Nixona primio u Beogradu
- sve ostale primao u Beogradu
- sahranjen - u Beogradu
- jedini nas drzavnik kome su pocast odali svi drzavnici sveta
- dokazao da se moze ziveti u miru, ali...
- dokazao da je nacionalizam zlo, ali...
- omogucio da se republike mogu u miru odvojiti, ali...
- omogucio da gradimo moderno demokratsko drustvo posle njega, ali...
- omogucio da se dalje ekonomski razvijamo, ali...

ali...

Broz NIJE :

- svojoj familiji ostavio NISTA

hektorius:
Broz je :

- osnivac prvog pokreta otpora u Jugoslaviji u kojem su bili SVI narodi
- stvorio prvu slobodnu vladu u okupiranoj Evropi
- jedini lider koji je svoju zemlju oslobodio vlastitim snagama
- jedini veliki lider koji je imao ogromno licno ratno iskustvo iz dva rata
- prvi i jedini komunisticki lider koji se otrgao od Staljinovog SSSR-a
- prvi i jedini komunisticki lider cija je zemlja bila otvorena za sve
- prvi i jedini komunisticki lider kojem su USA poklanjale najmodernije naoruzanje u sred hladnog rata
- doneo najduzi period mira na Balkanu
- digao zemlju iz pepela
- vratio Istru i Dalmaciju Jugoslaviji
- uzivao ugled svih drzavnika i naroda sveta
- od SFRJ stvorio cenjenu i postovanu zemlju u celom svetu
- imao odlicne odnose i sa USA i SSSR-om, od Staljinove smrti pa do svoje.
- stvorio stabilnu i bezbednu drzavu kakva nikad pre i posle nije bila kod nas
- jedan od osnivaca nesvrstanih - u Beogradu
- ozenio Srpkinju
- ziveo u Beogradu
- radio u Beogradu
- Hruscova primio u Beogradu
- Nixona primio u Beogradu
- sve ostale primao u Beogradu
- sahranjen - u Beogradu
- jedini nas drzavnik kome su pocast odali svi drzavnici sveta
- dokazao da se moze ziveti u miru, ali...
- dokazao da je nacionalizam zlo, ali...
- omogucio da se republike mogu u miru odvojiti, ali...
- omogucio da gradimo moderno demokratsko drustvo posle njega, ali...
- omogucio da se dalje ekonomski razvijamo, ali...

ali...

Broz NIJE :

- svojoj familiji ostavio NISTA
БРАВО! Све ово потписујем! Упоредите ове редове са стањем свести садашњих политичких вођа! И економије! Није било отимачине од стране политичких главешина. Одмарали су се о трошку државе, имали неке привилегије, које су минорне у односу на садашње плате обочних посланика, страховали од суда своје партије, а не као ови сада што страхују само од САД и ЕУ. Тито је ишао у посете страним државама а банкари за њим по нове кредите. Па и таква и онолика Југа није била задужена колико сада свака новонастала држава појединачно. Итд, итд....

paola:
И Понош ће, само ако боришко пожури!

Zar je i on bio bravar?

Licno ne verujem da ce neko ikad vise nositi taj cin kod nas, Kosta Nadj je bio jedini Genaral JNA po cinu, da ne bude zabune, tako se zvao taj cin - "General JNA", znaci vise od Generala Armije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back