Pumpaj Dinstanović
Zaslužan član
- Poruka
- 102.612
ko se iz petnih žila se upinjao da ućutka svaki pomen Lužičkih Srba u kontekstu srpske istorije (njihovo samo postojanje lomi kičmu svakoj teorijici o tome da su Srbi nekakva “mala skorašnja pojava” koja je samo nepažnjom “pravih vlasnika teritorija” uspela da se nekako uklini tu gde jeste i stvori državu koja je zbiljski (nego šta) “remetilački faktor na Balkanu”, i da su prosto eto Srbi “nastali iz ničega pa prave probleme”, narativ svake okolne istoriografije.
O, bože...ovo je toliko nestvarno što si napisao da...mislim, od nekoga ko se najviše na ovom potforumu bavio tim pitanjem ti si me ovde proglasio za čoveka...koji se bavio...ućutkivanjem?!?

Ne znam o čemu govoriš, ali potpuno sam siguran da si me pomešao sa nekim drugim forumašem. Mislim, stvarno, sad si napisao nešto što ne znam kako drugačije da opišem nego kao pravu pravcatu glupost; rekao si da sam se iz petnih žila (!) trudio da ućutkam pomno Lužičkih (pretpostavljam da misliš zapravo uopšteno Polapskih) Srba.meni, koji sam praktično svaki pomen severnih Srba popisao, okačio i diskutovao ovde. Kačio sam i fotke samih rukopisa sa rečenicama, tekstove na latinskom, grčkom i arapskom, prevode, tumačenja stručnjaka, moja tumačenja...pobrojao sam praktično svako mesto gde se pominju Srbi, sve do Plinija Starijeg koji je spomenuo sredinom I veka Srbe u Naturalis historia. Kačio sam i radove koji se bave tim pitanjem, sve do jednog, do Nika Županiča do Aleksandra Lome. Kačio sam vrlo malo poznate tekstove, neke od kojih možda nisi ti ni čuo nikada, od Vibija Sekvestra, postavljao sam ovde citate arabljanskih pisaca koji pominju Srbe (kao npr. Al-Masudija)...nema jedan izvor da nisam prošao ili okačio, čak ću se vrlo neskromno pohvaliti da sam se upravo tome za šta ti tvrdiš da samse upinjao da se ućutka (!) bavio više nego bilo koji forumaš ovde. Ja sam otvorio i specifičnu temu za to: Порекло Срба — име, етнос.
Imajući to sve na umu...ne znam šta da kažem sem da deluje potpuno ironično to što si napisao. Štaviše, mene su razni forumaši (a znaš i sam koji; znamo, doduše, vrlo dobro sv koji tačno) pokušavali da ućutkaju svaki put kad bih govorio o severnim Srbima ili Srbima pre VII veka, drvljem i kamenjem zasipajući što se tim stvarima uopšte bavim i kako i smem to i da spomenem...tako da se može reći da imaš jednu potpuno iskrivljenu percepciju o mojim pisanijima ovde, koja je čak u suštoj suprootnosti (!) sa stvarnošću.

I kako da neko ko ovde tako prilježno suzbija svaki pomen Lužičkih Srba u kontekstu srpske istoriografije
Suzbija spomen Lužičkih Srba.

Poslednja izmena: