Teritorije u titulama Nemanjića

Upravo to imam i ja na umu.

Arpadovi'i su srpski kraljevi, a ne Nemanjići. Uroš je jedno vreme čak i priznavao vlast ugarskog kralja. Treba se setiti i podele na Rašku i Srbiju iz vremena Dragutina i Milutina.

Mislim da je to iz istih ili sličnih razloga zašto su Ugari konzistentno koristili termin Raška, Rašani, Raška zemlja. Pa i Bosanci.
Па тако нешто отприлике. Углавном , условљен назив. Просто речено политика тог доба, односно односи међу државама. Не знам шта би још могло бити разлог.
Не могу да се сетим да ли има неких повеља Стефанових синова који су за унутрашње потребе и ако има какав је потпис.!?

Ако је нпр. Немања у Оснивачкој повељи владар Српске земље, а Стефан у II жичкој повељи првовенчани краљ све Српске земље, не знам који би разлог за појаву Рашких земаља код његових синова могао бити сем тадашње међународне политике.

@Q. in perpetuum hibernum
Владислав је за 'унутрашње потребе' краљ Српских и Поморских земаља..
IMG_20240609_172927.jpg
IMG_20240609_172904.jpg

Аха, ок. Има и докумената Дубровника која Босну називају Србијом а Рашку Рашком.
Ima ih kolko hoces iz tog perioda ali ovaj je bitan, procitaj ga, jer razbija lazi o Dragutinovim zemljama, nedvosmisleno tvdeci da je citava Bosna tada srpska a ne samo neki severoistcni delovi kako muljatori kazu.

Ima ih kolko hoces iz tog perioda ali ovaj je bitan, procitaj ga, jer razbija lazi o Dragutinovim zemljama, nedvosmisleno tvdeci da je citava Bosna tada srpska a ne samo neki severoistcni delovi kako muljatori kazu.
Ајде, ако ти није тешко постави, пошто не знам да ли ћу успети да пронађем.

Bosnu naziva Srbijom I kaze da je to jedna od raskih zemalja. Ne pominje termin Bosna.
Dakle kaze Raska se sastoji od Raske u uzem smislu I Srbije (Bosne).

Ja ne znam; ti imaš neki prilično ozbiljan problem. Prvo kažeš nešto smo mnogo puta pominjali, ali onda ovako sav izlupetaš sve živo.
Secunda pars huius regni vocatur Servia a condicionibus populorum, sic dicta quia quasi omnes sunt seruilis condicionis. Continet enim in se tres provincias, videlicet Bosnam, Maciam et Marciam.​

Bosnu specifično pominje, kao jednu od tri pokrajine iz kojih se sastoji Srbija.

Ne naziva Bosnu Raškom; štaviše specifično razlikuje Rašku.

Па човече, не могу све да запамтим.
„Наиме, ово краљевство, односно Рашко краљевство, има два дела: први је главни и зове се Рашка, а тако се назива по реци која је наводњава, а која се зове Рашка. Наиме, овај део у себи садржи три провинције, односно Хум, Дукљу, где се родио цар Диоклецијан, и Приморску област. Ова последња провинција се, наиме, назива Приморска зато што су градови и утврђења смештени или непосредно на обали, или су доста близу мора, и ова област је веома пријатна и богата.“
„Други део овог краљевства назива се Србија. Име је добила по приликама у којима се налази народ, јер су скоро сви у ропском положају.“-
„Ову земљу наводњавају две велике реке, односно Неретва и Бистрица.“

Neretva je u Srbiji da ti skrenem paznju ako slucajno nisi primetio.
A Srbija (Bosna) je deo raskog kraljevstva.

„Наиме, ово краљевство, односно Рашко краљевство, има два дела: први је главни и зове се Рашка, а тако се назива по реци која је наводњава, а која се зове Рашка. Наиме, овај део у себи садржи три провинције, односно Хум, Дукљу, где се родио цар Диоклецијан, и Приморску област. Ова последња провинција се, наиме, назива Приморска зато што су градови и утврђења смештени или непосредно на обали, или су доста близу мора, и ова област је веома пријатна и богата.“
„Други део овог краљевства назива се Србија. Име је добила по приликама у којима се налази народ, јер су скоро сви у ропском положају.“-
„Ову земљу наводњавају две велике реке, односно Неретва и Бистрица.“

Neretva je u Srbiji da ti skrenem paznju ako slucajno nisi primetio.
A Srbija (Bosna) je deo raskog kraljevstva.
Па што одмах тако не напишеш него мора да лајеш :D !?

Back