Teritorije u titulama Nemanjića

Ово је мислио на доба Стефна Немање и протеривање Грка из Зете и Скадра.

Upravo suprotno. U doba Nemanje je moguce da su Grci dolazili kao saveznici jer je on bio u savezu sa Carigradom. Ali ja ne znam taj period, to su vecinom crkvena lupetanja. LjPD staje kad je Nemanja mlad i jos nije uzeo vlast. Jedino sto saznajemo je da mu je otac bio saborac sa carigradskim Carem vojno da se vrati u zemlju, jer su protjerivani Vladimirovi potomci.

Ако је судећи по ономе што знамо, ослобађао од Грка, мада и то је дикутабилно у неком ширем смислу. Углавном, посматрајући из нашег угла, ослобађао.
Просто речено, протерао Грке.
Da promenin pitanje. Kroz literaturu se stalno potencira da srpska drzava nastaje u Rasu. Ako je Jovan Vladimir bio Srbin, valjda je i njegova drzava bila srpska, ali u literaturi nalazimo redovno sintagmu dukljanski kralj itd...
Ok nemam nista protiv, ali zasto raske kraljeve i drzavu zovemo srpskim a dukljanske ne?

Da promenin pitanje. Kroz literaturu se stalno potencira da srpska drzava nastaje u Rasu. Ako je Jovan Vladimir bio Srbin, valjda je i njegova drzava bila srpska, ali u literaturi nalazimo redovno sintagmu dukljanski kralj itd...
Ok nemam nista protiv, ali zasto raske kraljeve i drzavu zovemo srpskim a dukljanske ne?
Ок ти је опаска, ја сматрам да су и једни и други српски владари, али мени се лично дешавало када пишем рашки и дукљански како би разликовали о коме пишем, кажу нпр. што пишеш рашки кад се земља звала Српска земља, а онда нпр. и ти напишеш оваку опаску . У суштини ја пишем рашки владар или дукљански како би разликовао о коме се ради, а српски су по мени свакако.

Poslednja izmena:
Ок ти је опаска, ја сматрам да су и једни и други српски владари, али мени се лично дешавало када пишем рашки и дукљански како би разликовали о коме пишем, кажу нпр. што пишеш рашки кад се земља звала Српска земља, а онда нпр. и ти напишеш оваку опаску . У суштини ја пишем рашки владар или дукљански како би разликовао о коме се ради, а српски су по мени свакак

On ne zna uopšte ni šta priča; nije otvorio ni jedsn udžbenik iz istorije, niti knjigu, pa onda postavlja tako retardirana pitanja tipa 'zašto dukljanske vladare ne zovemo srpskim'.

Najgora je stvar što je to jedno kolo iz kojeg ne može da se izvuče, jer se konstantno vrti u krug:
- sam kaže da ga istorijs uopšte ne zanima, jer je u celosti uopšte ni ne priznaje, stoga neće ni da se interesuje za nju
- konstantno izlazi sa izmišljenim tvrdnjama o praksama u istoriji
I to tako stalno u krug, do besvesti. Pročitati neće, a hoće pisati o tome šta negde piše, iako svesno, namerno, odbija da sazna šta negde piše.

Ок ти је опаска, ја сматрам да су и једни и други српски владари, али мени се лично дешавало када пишем рашки и дукљански како би разликовали о коме пишем, кажу нпр. што пишеш рашки кад се земља звала Српска земља, а онда нпр. и ти напишеш оваку опаску . У суштини ја пишем рашки владар или дукљански како би разликовао о коме се ради, а српски су по мени свакако.
Zasto onda pises da je samo Raska Srbija?
У томе би се садржале земље које чине само Србију-Рашку.

Pa naravno da na grčkom ne piše kralj, šta je tebi.
Kakvo elementarno neznanje i nerazumevanje istorijskih procesa.

Pa bar pogledaj Vikipediju poput onog jadnika sto te verno prati :D

1717793614844.png

Protosevast - kralj ahahahahahahahhaha

Kakvo elementarno neznanje i nerazumevanje istorijskih procesa.

Pa bar pogledaj Vikipediju poput onog jadnika sto te verno prati :D

Pogledajte prilog 1560693

Protosevast - kralj ahahahahahahahhaha

Ja ne znam šta uopšte tebi nije jasno. Ne postoji kralj u vizantijskim titulama, a Bodinov pečat je grčki. Ne piše samo protosevast, već i eksusijast.

A Duklja i Srbija nisu nikakvi tamo neki gradovi, već nazivi zemalja.

Zasto onda pises da je samo Raska Srbija?
Написано је да би било јасно на коју територију и земље које је чине мислим.
Називи који се за Рашку у то доба користе су Српска земља или знатно ређе Рашка земља, или земље. Па у том контексту Србија-Рашка . Дакле, односило се на земље, тј. чести које чине тадашњу Рашку, не нпр. на Захумље или на Дукљу.

Називи који се за Рашку у то доба користе су Српска земља или знатно ређе Рашка земља, или земље. Па у том контексту Србија-Рашка . Дакле, односило се на земље, тј. чести које чине тадашњу Рашку, не нпр. на Захумље или на Дукљу.

A zašto se javlja? Što Vladislav?

Konfuzan si. Ako Srbijom zoves samo Rasku onda ispada da Bosna nije u Srbiji. Time direktno nipodastavas dokumente koji su govorili da je i Bosna u Srbiji I radis u koristi onih koji smatraju da se Srbi van Raske nalaze na tudjoj teritoriji.

Konfuzan si. Ako Srbijom zoves samo Rasku onda ispada da Bosna nije u Srbiji. Time direktno nipodastavas dokumente koji su govorili da je i Bosna u Srbiji I radis u koristi onih koji smatraju da se Srbi van Raske nalaze na tudjoj teritoriji.
Па не налазе се на туђој територији само се другачије зову те територије, Диоклитија, Травунија, Захумље... То је то.
Ни Дукља и Захумље се не зову исто а живе Срби.

To se javlja samo u slučaju pomenuta tri kralja, uključujući u vreme Vladislava.
Колико могу да се сетим овако из главе јавља се код мислим Радослава, Владислава, а трећег не могу да се сетим...
Ј.Калић има рад о томе где наводи порекло, односно откуд је дошло. Зашто тај назив краљеви конкретно користе, односно зашто су се баш тако потписали не знам тачно. Имам неку идеју али нисам сигуран.

Poslednja izmena:
Колико могу да се сетим овако из главе јавља се код мислим Радослава, Владислава, а трећег не могу да се сетим...
Ј.Калић има рад о томе где наводи порекло, односно откуд је дошло. Зашто тај назив краљеви конкретно користе, односно зашто су се баш тако потписали не знам тачно. Имам неку идеју али нисам сигуран.

Pa pročitaj uvdnu poruku ove teme, Gorde. :D

Pa pročitaj uvdnu poruku ove teme, Gorde. :D
Да , и смислио сам да је трећи Урош али нисам био сигуран, дакле, само код синова Стефана Првовенчаног. Кажем ти, имам неку идеју али нисам сигуран. Углавном мислим да је у питању политика тог доба, на самом почетку добијања те круне из Рима. Мислим да на то утицаја имају и Угари. Али опет кажем, то је само нека идеја, нисам сигуран.

Да , и смислио сам да је трећи Урош али нисам био сигуран, дакле, код само код синова Стефана Првовенчаног. Кажем ти, имам неку идеју али нисам сигуран. Углавном мислим да је у питању политика тог доба, на самом почетку добијања те круне из Рима. Мислим да на то утицаја имају и Угари. Али опет кажем, то је само нека идеја, нисам сигуран.

Upravo to imam i ja na umu.

Arpadovi'i su srpski kraljevi, a ne Nemanjići. Uroš je jedno vreme čak i priznavao vlast ugarskog kralja. Treba se setiti i podele na Rašku i Srbiju iz vremena Dragutina i Milutina.

Mislim da je to iz istih ili sličnih razloga zašto su Ugari konzistentno koristili termin Raška, Rašani, Raška zemlja. Pa i Bosanci.

Back