Jedino čime će ovaj zakon (?) rezultirati, jeste veći broj pasa izbačenih na ulicu i budala koje će smatrati da šetaš "opasnog kera" ako je dotični (ker) iole veći od pekinezera.
Šta koji moj najveći broj ljudi zna o "opasnim rasama?" I, nek me zaobiđu svi oni (nesrazmerne hiljade i hiljade) koje svaka tri dana ujedaju besne i zle pudle. Za trijest i kusur godina života nijedan me ulični šetač nije ni popreko pogledo, a živim u naselju u kojem ordinira jedno tri čopora, cirka. Možda sam, šta znam, u posedu sretne okolnosti da živim s nekolko kereći čopora specijalno i ekskluzivno pitome naravi; ili, ne znam, koje su prethodni vlasnici ili prolaznici tretirali bez frustracija koje vuku iz pelena i koje se, inače, leče - ali koji god da je odgovor, živim međ nekoliko čopora koji ne snose posledice ljudskih gadosti.
Jer, mada je ovakav napis pre za pdf zaštita životinja; ne postoji zlo pseto. Postoji zao čovek, za držanje i postojanje kojeg niko (još) nije uveo taksu. Ili šta primerenije. Zlom čoveku, mislim.
Verovatno sam sasma slepa i budalasta i luda i imam više sreće nego pameti; ali stvarno ne razumem, niti ću ikada; ovu raspravu. Svi znaju da zakoni i takse ne sprečavaju nikoga i ko god tvrdi drugačije ili je navan, ili budala, ili kvaran. Svi znaju da će ovakav jedan zakon naprosto poslužit ko izgovor manijacima i ološu da sopstvena ( i dotad ) zlostavljana pseta izbace na ulicu, pod izgovorom kako za njih ne mogu plaćat tolke takse - a i to jede ko provalija, ***... Na nekom drugom mestu, u nekoj drugoj realnosti, možda ne, ali ovde, itekako. To neće proredit broj ujeda po ulici, štaviše.
I onda šta je sledeće? Oćemo odlikovat vazdušne puške kojima se s terasa u dokolici gađaju ulični šetači?
Znam da nećemo uvest zakonsku odgovornost za takvu vrst sadizma. Svaki sadista koji plaća porez je primeren sadista.
Porez je sam sebi uzrok i smisao, i svi mi što penimo i za i protiv, ortodoksne smo budale i slepci. Jadnici.