...cao svima! pazljivo sam iscitala svih 17 strana u strahu da se ne ponovim,i samo sam 2x primetila pitanje-sta sa mackom kada otputujete,ali ne i zadovoljavajuci odgovor...
(*da li mogu macke da putuju ponekad?)
Pozdrav, evo ja da napišem svoje opširno mišljenje o tvom pitanju vezanom za Mace.
-Mace ne vole da napuštaju svoju teritoriju, najidealnije je da mačka bude isključivo kućna, jer im na ulici prete izuzetno mnogobrojne opasnosti.
Mačka može da putuje, ako je naviknuta od malena imaće mnogo manje straha od takvih naglih promena.
Mačke za razliku od pasa, ne izlaze tri puta dnevno u šetnju i na partiju druženja sa bukom, gužvom, saobraćajem.
Retke mace naviknu na sve to od malena, pa im ne smeta, ako nema naviku od malena imaće traumu.
Kada vlasnici maca putuju, najbolja opcija je da ostave ključ na poverenje svog bliskog prijatelja ili rodbine i nagovestiti sve predostrožnosti.
posto bih volela da nabavim macu,da li bi neko mogao da me posavetuje,tipa--1)da li musko ili zensko,
U principu mačka je mačka, sa svim svojim osovinama...sve jedno je!!! Ja imam i jednu i drugu i nakon podosta proučavanja mačaka, uvidjam milijardu različitosti i prednosti i mana izmedju mačora i mačke. Mačori su veće dosade (maze); veće šlihtare; više kukaju; nezgrapnije hodaju i ima više šansi da ti mačor prošeta po polici i poruši sve što dohvati;više se guraju da šarmiraju, više se guraju da jedu...
Mačkice su finije, elegantnije, povučenije, pažljivije...ali podjednako umilne:>
Naravno da imaš različitih kombinacija karaktera i muških i ženskih i da ima odstupanja, jer nijedna mačka nije ista. Svaka individualno ima svoj karakter i svoje načine da zadivi čoveka.
2)kako se nosite sa dlakama u stanu (ja sam izuzetno uredna,mislim da bi mi dlake po krevetu gde spavam smetale),a opet obozavam zivotinje...
Ako si uredna, nećeš ni imati razog da se brineš oko linjanja. Mačke jednostavno nadju način da se vlasniku uvuku u krevet, i posle ga gostoljubivo preimaju u svoj kutak na spavanje. Mačke se ne linjaju preterano, ako se čisti neće biti primetno. Mačke su žive i skaču svuda, vole visinu itd. Mačku nećeš moći da dresiraš, ukoliko ne želiš da se penje na sudoperu trebaće ti nežnost i strpljivost da bi te tvoja maca poslušala. One vrlo dobro razumeju, ali slušaju tek kada požele, a to je kada vlasnik nadje tajnu vezu sa njima. Svaki vlasnik ako želi može naći vezu i razumevanje sa svojom macom.
e,sada zasto ovako kazem jeste jer zivim u stanu visoke spratnosti,znaci nema spoljasnjeg sveta za tu (jadnu?) macku...mislim da li je to sebicno ?
Sebično? Ako gledaš dobrobit mačke, nije. Svaka mačka je radoznala, a radoznalost ubila mačku!
Ulica nije za životinje. Tamo im se sve najgore može dogoditi. Statistika vlasnika koji su puštali svoje mačke na "slobodu" je poražavajuća.
Mačka voli da uživa u svojoj teritoriji, ta udobnost jeste stan. Još bolje je što si na višem spratu, samo ogradi mrežicom prozore ili terasu i nikada nećeš brinuti o posledicama.
Mačke koje žive isključivo unutra dožive duboku starost, a pritom uživaju u životu kao Kraljevske Mačke, uz ljubav i pažnju svojih "ljudi". To su mačke koje spavaju u krevetima, koje vlasnici tretiraju kao svog člana porodice.
3)u sustini,interestuje me da li se macka moze "napraviti" da bude takva da se njeno prisustvo ne oseca u negativnom smislu-tipa grebanje,cepanje,piskenje,zavijanje isl
Mačka se ne može "napraviti", ona je takva kakva je, nije za svakoga, ali za ljubitelja mačkara nije skoro nikakva obaveza. Ni vremenski, ni finanskijski, ni psihički, čak šta više - mačke su delotvorne za uklanjane stresa i produžavanje zdravog i vedrog duha!
Grebaće krevete, oštriće kandže ako joj ne napraviš posebnu spravu na kojoj će to raditi.
Cepanje, fronclanje isto spada u oštrenje kandži.
Piškenje, ako uredno menjaš iskorišćeni pesak za novi-čist pseak, mačka bez omaške neće napraviti nered nikada. mačke su izuzetno uredna stvorenjca!
Mačka zavija samo ako je polno zrela, u teranju a bez partnera. Zato je najbolje sterilisati, ako ne planiraš odgovornost prema potomstvu.
Muški znaju da plaču kada ih ostavljaš same, ali ubrzo se naviknu.
i jos nesto,4)sta macke rade po citavi dan?? spavaju ili,imaju neki"poslic"?? mislim,kada ih ostavite same,da li prave rusvaj?
Mačka je živo biće, ali mislim da ne pravi lom dok vlasnik nije kod kuće. Sem ako vlasnik živi sa staklenim antikvitenima koji stoje na nestablimin pristupačnim mestima koje vetar u zatvorenoj prostoriji može srušiti.
To su mačke, a mačke ne prave nered, one su jako uredne životinje koje se čiste hrapavim jezicima i kupaju po nekoliko puta na dan.
Mačke uglavnom prespavaju deo dana kada su same kod kuće, ali imaju i raznovrstan repertoar zabave i kreativnog "rada" dok mi nismo tu.
bas zbog onog uvodnog pitanja nisam zelela da se obavezujem mackom,ali mi je zelja sve veca...hvala puno unapred,i cestitam vam na tako slatkim ljubimcima
Predlažem ti da još malo sačekaš da vidiš da li je mačka pravi izbor ljubimca za tebe. Ovo što sam ja napisala je samo kratak uvod u čarobni svet ovih magičnih, inspirativnih ljubiMACA!!!
U medjuvremenu pročešljaj internet, pa pročitaj...ima toliko toga pisanog na temu maca, iznenadićeš se!
Mace su izuzetna bića koja su uvek spremna da iznenade svoje najdraže, vole da se maze i predu, mačke su prosto stvorene da uživaju!

A kada mace uživaju, naš užitak je tek!
Maczdrav!