Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Posto je ovo tema Sve o macama, mislim d aje ovo pravo mesto za moje pitanje.
Naime, zanima me da li je neko ikada uzivo video sfings macu, to su one bez krzna, celavice? Mnogo su mi slatke iako vecina ljudi negativno ewaguje na njih (bar sa slika). Nikad je nisam videla uzivo pa me bas zanima da li neko zna nesto vise o njima

Meni te bez dlake lice na prase.Mozda su dobre jer nemas problem da cistis dlaku...Nego ja se pitam zar nije dlaka stetna po zdravlje.Ja jesam imao i imam macke na selu,ali ipak nemamo toliko dlake u kuci jer su macke uglavnom u setnji,a udju u kucu samo da klopaju...A kada ti je u stanu onda ima dlake svuda,i po krevetu i na jastuku pa ipak udises tu dlaku.Pogotovo sto je nekako lagana i moze da lebdi u vazduhu,a na odelu gde se pricvrsti kao cicak je.I sad ako to udje u pluca,mislim kakva su vasa iskustva???
P.S.Ono nije moj macak,jeste da sam imao slicnog,ali nije bio toliko ocuvan.

Meni te bez dlake lice na prase.Mozda su dobre jer nemas problem da cistis dlaku...Nego ja se pitam zar nije dlaka stetna po zdravlje.Ja jesam imao i imam macke na selu,ali ipak nemamo toliko dlake u kuci jer su macke uglavnom u setnji,a udju u kucu samo da klopaju...A kada ti je u stanu onda ima dlake svuda,i po krevetu i na jastuku pa ipak udises tu dlaku.Pogotovo sto je nekako lagana i moze da lebdi u vazduhu,a na odelu gde se pricvrsti kao cicak je.I sad ako to udje u pluca,mislim kakva su vasa iskustva???
P.S.Ono nije moj macak,jeste da sam imao slicnog,ali nije bio toliko ocuvan.

Sfinx mace teško da mogu da liče na prase, jer su više mršave i mišićave nego okruglaste kao prasići:) Manje-više imaju nešto dlaka, meni su lepe na svoj način. Stvar je ukusa. Nisam imala prilike da ih vidim uživo, mada bih želela biće neka izložba, nadam se. Osetljiva im je koža pa ih treba čuvati od sunca.

Pitanje mačijih dlaka je delikatno. Ja držim mace u stanu, ne izlaze napolje, dlaka ima po nameštaju, tepihu i odeći. U stvari sad imam jednu mačku, a do pre šest meseci sam imala dve. Belog mačora, i mačku sivo belu. Znači belih dlaka koliko hoćeš. Mada, redovno uklanjanje rešava problem. Znači, svaki dan se usisavaju tepisi, četkom se uklanjaju dlake sa fotelja jer moje mačke nemaju poseban ležaj, spavaju i sede tamo gde i ja. Stvar je opredeljenosti, ja volim mačke, ako mi nije teško da ih hranim, i svakodnevno se igram sa njima, nije mi teško ni da svaki dan usisam stan i sklanjam dlake sa nameštaja i odeće. Mada, uvek neka preostane, ja kad vidim belo krzno na svojoj odeći, to je deo moje mačke koji nosim sa sobom;)

Mnoge mace vole da se četkaju, postoje i rukavice kojima se četkaju i kratkodlake mace, one se time masiraju i pokupi se veliki deo dlake koji bi inače otpao. Ja to nisam primenjivala, ali eto i to je mogućnost u kojoj mnoge mačke uživaju. Izmaziš je, izmasiraš i šućneš dlaku pa manje usisavaš i četkaš......

Što se tiče potencijalnog unošenja dlake u organizam, mislim da je preterano reći da je ekstra opasno, jer bi do sad već bili preplavljeni člancima ugušenih ili na neki drugi način zdravstveno ugroženih ljudi koji drže mačke, a mnogo ih je.

Sigurno si nailazio na članke da se nakon problema sa bolnim stomakom u ljudskom organizmu nadju ogromne lopte njihove sopstvene kose. Ovo je izuzetno retko, ali se dešava. Da, i to unosimo svakodnevno, ne samo oni koji imaju naviku čupkanja kose......pa, ipak, ne treba to uzimati kao nešto rašireno. Tako je i sa mačijom dlakom i sto drugih stvari na koje nailazimo i ne znajući.

Dakle, odgovor je da nema mesta strahu od mačije dlake, jer vlasnici svojih krznenih ljubimaca su dokaz da redovna higijena je pravi i pouzdan način da se ovaj problem svede na najmanju moguću meru, takoreći da se neutrališe.

pozdrav macama na selu, želim ti i jednu pravu kućnu ljubimicu!

Hvala ti na odgovoru.U pravu si,nisam ni ja cuo da je neko imao probleme zbog dlake,sem ko je alergican...Jel si ti kastrirala/sterilisala svoje macke?Moje na selu su "kompletne",ali zato se macori skroz ofucaju povremeno u toku godine tj kad krenu svadje oko zena.Moji su oduvek vodili borbu sa macicima,pa vec poodavno nemamo macku vec samo muske.Mozda jednog dana nabavim macku za u stan,ali ipak vise volim kuce jer mi je nekako veci drugar.Ove moje macke bukvalno se "uvlace" dok ne dobiju klopu,a onda prestaje veliko prijateljstvo.Jedino sto su zahvalnije za stan jer psa moras svaki dan da vodis u setnju ili da imas dvoriste.

Hvala ti na odgovoru.U pravu si,nisam ni ja cuo da je neko imao probleme zbog dlake,sem ko je alergican...Jel si ti kastrirala/sterilisala svoje macke?Moje na selu su "kompletne",ali zato se macori skroz ofucaju povremeno u toku godine tj kad krenu svadje oko zena.Moji su oduvek vodili borbu sa macicima,pa vec poodavno nemamo macku vec samo muske.Mozda jednog dana nabavim macku za u stan,ali ipak vise volim kuce jer mi je nekako veci drugar.Ove moje macke bukvalno se "uvlace" dok ne dobiju klopu,a onda prestaje veliko prijateljstvo.Jedino sto su zahvalnije za stan jer psa moras svaki dan da vodis u setnju ili da imas dvoriste.

Mačori su bili kastrirani, dakle, i ovaj što sam ga imala do pre pola godine, i prethodni koji je bio njegov otac. Za mačore koji su isključivo kućni, kao moji, kastracija je neophodna, jer se izbegava obeležavanje stana i uopšte borba sa hormonima koji se ne mogu drukčije regulisati. Za tvoje mačore nije preporučljivo, jer oni dolaze u kontakt sa drugim mačorima pa ako su kastrirani mogu gadno da nadrljaju od ovih koji nisu.

Kažeš nemaš ženke, mada ovi tvoji macani seju mačiće naokolo, ali to je tako jer su više u prirodi i posle bogzna šta je sa podmlatkom, ali je teško to regulisati.

Sad imam ženku, koja nije sterilisana, prosto nisam imala uslova kad je bila mladja a pošto ne izlazi napolje a mačori su bili kastrirani, nije bilo daljeg podmlatka. Macila se samo jednom i to mače sam zadržala.

Pozdravljam izbor kuce, ja ih isto volim, mada moram da napomenem da ako se odlućiš za držanje mačke u stanu ne znači da nećeš imati vernog prijatelja. Ja sam o ovome već pisala ovde na forumu, ako želiš potraži, ali ukratko mačka koja živi na potpunoj slobodi kao ove tvoje na selu i ona koja živi samo u stanu kao moja su dve strane jedne priče.

Mačka koja živi u stanu se neverovatno veže za čoveka, jer one ljudskog vlasnika kapiraju kao pripadnika svoje vrste, tako da otprilike misle da su one vrsta kao i ljudi, odnosno da su ljudi kao njena vrsta. Veruj mi na reč, jer dugo se ovako blisko družim sa njima i potpuno sam bila iznenadjena u početku a sad beskrajno srećna što su mačke jako, jako privržene.

I o tome sam pisala, mace su lake za držanje baš zato što ne zahtevaju šetnje, jedino ono sa dlakama je znači prioritet ali dlaka ćeš imati i sa psom, s tim što su mačke izuzetno čiste, ne izlaze napolje, same se stalno kupaju (ili možeš da ih kupaš, što ja ne radim, ali može ako se od malena nauče), nemaju nikakve prateće mirise (ako su kastrirane/sterilisane)....Mačka može biti satima sama u stanu, najčešće će da prespava dok ne dodješ kući, naravno dok je mala aktivnija je u igri.

Da se razumemo, ja kod pasa ovo nabrojano ne uzimam za negativno, ko ih voli miris mu ne smeta, dlake uklanja, psa kupa i šeta.....ja trenutno nemam vremena za psa ni uslova, pa ako se jednom stvore, prilagodiću se.

Za mace je potpuno drugi doživljaj kad ih upoznaš kao kućne i kad ih znaš kao ove tvoje sa sela, ja to vidim po nekim prijateljima . Maca sa sela ili da kažem, slobode je moguće da kao ove tvoje dodju samo zbog klope;) jer imaju drugačiju svakodnevicu i više su okrenute svojoj animalnoj strani. Čak i one koje mogu da borave u kući, kad izadju u svoje šetnje postaju zverke. Ja sam imala pre 11 godina kad sam živela u kući takvu macu, jako je bila privržena i boravila je u kući ali zato je izlazila napolje kad je htela i nekad je nije bilo satima, ili dan-dva kad su mačije svadbe.

Mačka koja je samo u kući biće okrenuta samo tebi, jer nema prilike da se bavi svojim mačijim spoljnim životom. Ume da bude verna kao pas, veruj mi.

Sada sam definitivno za mačku isključivo kao kućnog ljubimca, i o tome sam pisala, pa da se ne ponavljam, jednostavno one su srećne i bezbednije i život im je kvalitetniji i duži

E, da što se tiče alergije, mislim da nju izazivaju supstance iz mačije pljuvačke, pa ona kad se kupa to prenosi po svom krznu. Da li će neko biti alergičan zavisi od preosetljivosti na te alergene..

Sto se tice stana i meni se cini da ako neko uopste hoce neku zivotinju,macka je najbolje resenje,a da to lici na nesto tj da ima neku inteligenciju(imao sam zeca al to je jos bezlicnije od ovih slobodnih macaka).Verovatno je tako sa slobodnim mackama jer kada ih milujem malo duze postaju agresivne tj hoce i da ujedu i da ogrebu tako da sam sto puta rekao sebi da ih vise ne diram.Dok recimo kucice koje sam imao(imam ih i sada na selu,ali to su vise za druge potrebe),nikada me nisu ujedali sem kad ih bas preterano iznerviram(sem dobermana koga nisam smeo bas da nerviram preterano).I bas sam imao neki utisak da znaju sta mislim,dok recimo te macke samo zele klopu i posle cao.Jeste da one trckaraju za mnom,ali samo dok su gladne.Ja sam ih oduvek hranio i krao dobru klopu jer su se moji bunili-zar macke da jedu najbolje meso...Al neke su cesto imale obicaj da nam pobiju sve male pilice koje imamo pa su moji morali da je BOOM.I bas u to vreme(osnovna skola) pitaju me neki onako dal imam "macku" a ja-Ma nemam vise,moji su je upucali...Kasnije smo napravili ogroman kafez itd.

Mačke su inteligentne, i to nije samo kao fraza. Uverićeš se, samo ako budeš imao priliku da je držiš ovako kao što sam napisala u prethodnim postovima. Umeju da budu pričljive, da nauče da se odazivaju na svoje ime, da te prate u stopu i da prave nestašluke.
Jedino što im se ne može naredjivati, a za stan su idealne. Mogu ceo život da provedu u njemu, a da imaš ljubimca koji će te zabavljati godinama. Mačke ne stare duhom, moja mačka uskoro puni deset godina, a igra se kao mače jer je navikla. Vesela je i razigrana.Bez briga gde će da spava, šta će da jede da li će da je povija pas ili naleti na kola. Kućne mačke ne skidaju osmeh sa lica i totalno su opuštene. I razumemo se jer smo na istoj talasnoj dužini.

Predrasude su zbog toga što samo znaš za ponašanje ovih tvojih avlijanerki. One se neće promeniti. Mačka u stanu je drugo.

Moja mačka koja je izlazila napolje, onu što sam spominjala da sam jej imala pre 11 godina, nije dirala piliće. Pouzdano znam jer sam je vodila na selo i nije ni jedno ćapila, prilazila je i gledala dok su bili u kutiji, ali ih nije lovila. Nije dirala ni moje ribice u akvarijumu bez nekog zglavnog poklopca. Igrala se sa njima tako što ih je lovila sa spoljne strane akvarijuma, pogotovo zebrice koje brzo plivaju. Ja sam imala sreće sa tom mačkom. Ne znači da su sve takve. E, sad instinkti postoje - ova je lovila miševe, donosila mi gušterčiće i slično. a mačor koji se rodio u sobi i ceo život proveo unutra imao je priliku da mladog goluba koji je preko terase uleteo u stan zgrabi svojim čeljustima pa smo ga jedva spasili, a i par puta su male ptićice uletele jurio ih je svud po sobi. A u životu se nije popeo na drvo. To jeste malo mana, ali imao je drugih blagodeti koje ulične mace nikad neće upoznati.

Ono za BOOM je katastrofa, ali nisi mogao da utičeš.

Očigledno voliš mačke ali nisi imao priliku da ih upoznaš na drugi način koji je mnogo povoljniji.

Kad budeš u mogućnosti i odlučiš se za macu kao kućnog ljubimca, mogu samo da ti čestitam. Pa, srećno!

@andrej84, sad vidim da si ti pitao za kartuzijsku mačku. Stvarno je lepa. Slična njoj je i ruska plava, one se skoro uopšte ne linjaju pa nema dlaka, a i ruske se vezuju za čoveka kao kuče. Eto ti dve jače prednosti što se tiča osobina ove prelepe rase.

Ali i domaće mogu biti takve. Evo, još ću te ubediti da se pridružiš nama mačkarima;)

I ja se slazem sa alegrias, totalno je druga prica kad imas macku u stanu koja ne izlazi i kad imas macku na selu ili u kuci u gradu koja je vise napolju nego unutra. Sa takvim mackama tesko da mozes da se nesto mnogo druzis jer one imaju svoj zivot koji se vrti oko njih i drugih macaka a ljudi im sluze samo da ih nahrane. Kucne macke su stalno u ljudskom drustvu, "vlasnik" i macka se odlicno razumeju, jednostavno provode zivot zajedno.
Moj macor sad u aprilu puni 10 godina, ceo zivot je proveo u stanu i kastriran je, napolje nismo smeli da ga pustamo jer smo stalno imali pse oko zgrade, a da ne spominjem ulicu i sl., i svi smo se vezali za njega i on za nas. Nocu obavezno mora nekome da se uvali u krevet, nikada ne provede noc sam na nekom jastuku ili fotelji, a kad se probudi neko obavezno mora da ga zabavlja jer u suprotnom iz protesta cepa papire ili tapete, ili pravi neki gori haos. I naravno beskrajno je obozavan! :D

Ja ne mogu reći da se kućne mačke iole razlikuju od mačaka na selu. Mačka je mačka, ili je voliš zbog onoga kakva je, ili će ti uvek ponešto smetati!
Razlika je samo i isključivo u pristupu ljudi prema mački!
I ona mačka što luta ceo dan po prirodi i lovi da bi preživela će ti se, ako joj dozvoliš, uvući u krevet.

To bi bilo isto kada bi povlačili razlike izmedju psa lutalice i kućnog psa...? Nema ih.
Probajte da puštate svoju mačku, pa ćete videti da će vam i dalje biti privržena, i da će vam se radovati. Probajte da milujete plašljivu mačku iz prirode, sa sela, ma gde god, i videćete da će vam predati svoje poverenje i postati podjednako mazna kao da je kućna.
Mačke nikada neće biti privržene ljudima na način kao pas. Mačka ima svoju osnovnu osobenost, a to je da je slobodna. Pas će uvek biti privržen vlasniku, čak i kada ga vlasnik zlostavlja.
Pse i mačke obožavam podjednako, ali da su dve potpuno različite vrste jesu. Bilo bi banalno porediti ih!
Mačke su stvorene da bi uživale, zato vole čoveka, kad im to pruža.
Razlika je što mi naše kućne mačke više negujemo, samim tim nam više zahvaljuju, jer mačke vole ugadjanje.
Još da dodam, da su sterilisane mačke i kastrirani mačori još mazniji i privrženiji vlasniku, tj. ljudovu koji im poklanja ljubav i pažnju i razumevanje.

Ma i te sto slobodne koje su moje samo zato sto ulaze u kucu i cesto su u nasem dvoristu koje smatraju svojom teritorijom umeju da se maze,ne kazem ja...cak hoce i na krevet da skacu s tim sto tada dobiju sut kartu ako ih vide moji...ali ipak donekle nije to to kao sto citah ovde za ove stanarke.A ono za BOOM,ma od kad znam ja do sada smo imali mnogo i macaka i macora i ko zna koliko macica...plus sto su cesto svracale i tudje macke koje kao onda postanu nase tako da se nismo "vezivali" za sve macke.I onda bi se neka od tih pridoslih navukla da jede pilice,cak i one vece tako da su moji bili prinudjeni jer nestase pilici.Kasnije kada bi se neka izbezobrazila hvatali smo je pa u dzak i vozili negde u drugo selo.Nemoj da se najezis alegrias naravno odvezali bi dzak da izadje :-)
A za onu na slici za koju sam pitao ispostavilo se da je britanska kratkodlaka macka.Slicne su.Nego ja sam ipak vise za domace da se pripitome jer su fraj,a nisu nista manje lepe.Kod mene sam vidjao i skroz crne,pa sive,pa onda zute poput Garfilda i jos koje varijante.Samo treba da lovis po selu gde ima macica i da izberes koje je najlepse.Sada nisam bas u prilici da uzmem macku dok ne rascistim guzvu na faxu,mada mozda i nije lose da se preslisavam tako sto cu da pricam macki dok se umesto u prazno kao sada.Samo sto moji to ne bi shvatili kao pomoc u ucenju :-(

mačorčić CULE :);‚‚Ja ne mogu reći da se kućne mačke iole razlikuju od mačaka na selu. Mačka je mačka, ili je voliš zbog onoga kakva je, ili će ti uvek ponešto smetati!‚‚

Slažem se, razgovor je sa andrej84 koji voli mačke i ali nije imao priliku da ih zavoli još više jer nije ostvario bliski kontakt sa ovim predivnim bićem. Mi smo tu da mu razjasnimo neke predrasude koje sasim logično proizilaze iz njegovog jednostranog iskustva sa macama sa sela. Ne bih da ovo predrasude zvuči grubo, ali neki mojii prijatelji su ih imali, pa su videvši mace iz drugog ugla razvili bar pozitivan stav, bez želje za daljim bavljenjem macama, ali i to je nešto. Ko ih ne voli, taj se ne menja, imam drugaricu koja ih ne podnosi i uvek se rado setim kako je moj omiljeni mačor, ne onaj kojeg zna mačorčić Cule;) se izigrao sa njenom patikom svojski. Nije me razumela ni kad sam plakala za tim istim mačkom. Moj zet kad dodje obuću sklanja odmah u plakar jer je jednom maca obeležila istu, pa joj nije oprostio. Imam utisak da isto ne kapira da je naša mačka član naše porodice, ni ne zameram mu. Ali zato je moja mama ukapirala, a mačke nije podnosila ranije uopšte.

‚‚Razlika je samo i isključivo u pristupu ljudi prema mački!
I ona mačka što luta ceo dan po prirodi i lovi da bi preživela će ti se, ako joj dozvoliš, uvući u krevet.‚‚

To sam upravo objasnila u prethodnim postovima, pa ne razumem ovu stavku. Tačno je da su ljudi ti koji dozvole tj. omoguće mački da se razvije u biće koje svoje poverenje iskazuje prema čoveku. To joj omogućujemo time što joj obezbedjujemo bezbedan ambijent, hranu i maženje na izvolte u neograničenim količinama, a mačke kao i svi hedonisti su majstori da ugode sebi. Stoga, kako se ne bi udružili sa svojim mačkama?

‚‚To bi bilo isto kada bi povlačili razlike izmedju psa lutalice i kućnog psa...? Nema ih.
Probajte da puštate svoju mačku, pa ćete videti da će vam i dalje biti privržena, i da će vam se radovati. ‚‚

Hoće, ali u mačijoj prirodi je da kad ode iz kuće u šetnju, zaboraviće narednih sati na tebe i iživeti svoju animalnu stranu. Srećom, pa će nakon toga da ti se vrati i obraduje u ušuškanom krevetu do sledeće šetnje!

‚‚Probajte da milujete plašljivu mačku iz prirode, sa sela, ma gde god, i videćete da će vam predati svoje poverenje i postati podjednako mazna kao da je kućna.‚‚

Podjednako, ali taj odnos je različit kod kućne i seoske. Verovatno se slažeš da je veći procenat nepoverljivih kod uličnih. Mada, možeš naići i na kućnu koja će da te obidje i ignoriše. Neke su osobenjaci ili se okrenu samo jednoj osobi u okruženju a ostali ko ih šiša. Mačke se teško uklapaju u standarde, to ja pokušavam onim mojim postovima da pomirim, pa koliko ubedim sebe i druge;)

‚‚Mačke nikada neće biti privržene ljudima na način kao pas. Mačka ima svoju osnovnu osobenost, a to je da je slobodna. Pas će uvek biti privržen vlasniku, čak i kada ga vlasnik zlostavlja.``

Niko od njih ni ne očekuje da budu privrženi kao psi. To se tako kategorizuje kad su u velikoj meri privržene pa mu dodje na slično. Prosto se obraduješ i iznenadiš baš zato što ne očekuješ, pa to i više i vrednuješ:)

Za vernost zlostavljanog psa ne znam.....možda preovlada strah ali privrženosti iz odanosti i ljubavi ne verujem da ima.

‚‚Pse i mačke obožavam podjednako, ali da su dve potpuno različite vrste jesu. Bilo bi banalno porediti ih! ‚‚

????? U prethodnim postovima je pokušano približiti neke osobine koje su prisutne kod obe vrste ali koje nisu vidljive na prvi pogled. Za psa se po definiciji očekuje da je čovekov prijatelj, andrej84 je imao sumnju da mačka ne može da mu bude drugar kao pas, pa, kao pas i ne treba, ali mačka drugar je nešto u šta će on tek imati prilike da se uveri.

‚‚Mačke su stvorene da bi uživale, zato vole čoveka, kad im to pruža.
Razlika je što mi naše kućne mačke više negujemo, samim tim nam više zahvaljuju, jer mačke vole ugadjanje.
Još da dodam, da su sterilisane mačke i kastrirani mačori još mazniji i privrženiji vlasniku, tj. ljudovu koji im poklanja ljubav i pažnju i razumevanje.‚‚

To je sve ok i spomenuto i ranije. Drago mi je da ljubitelji maca i kuca ulažu trud u sagledavanje ovih divnih stvorenja van površnog razmišljanja.

Ma i te sto slobodne koje su moje samo zato sto ulaze u kucu i cesto su u nasem dvoristu koje smatraju svojom teritorijom umeju da se maze,ne kazem ja...cak hoce i na krevet da skacu s tim sto tada dobiju sut kartu ako ih vide moji...ali ipak donekle nije to to kao sto citah ovde za ove stanarke.A ono za BOOM,ma od kad znam ja do sada smo imali mnogo i macaka i macora i ko zna koliko macica...plus sto su cesto svracale i tudje macke koje kao onda postanu nase tako da se nismo "vezivali" za sve macke.I onda bi se neka od tih pridoslih navukla da jede pilice,cak i one vece tako da su moji bili prinudjeni jer nestase pilici.Kasnije kada bi se neka izbezobrazila hvatali smo je pa u dzak i vozili negde u drugo selo.Nemoj da se najezis alegrias naravno odvezali bi dzak da izadje :-)
A za onu na slici za koju sam pitao ispostavilo se da je britanska kratkodlaka macka.Slicne su.Nego ja sam ipak vise za domace da se pripitome jer su fraj,a nisu nista manje lepe.Kod mene sam vidjao i skroz crne,pa sive,pa onda zute poput Garfilda i jos koje varijante.Samo treba da lovis po selu gde ima macica i da izberes koje je najlepse.Sada nisam bas u prilici da uzmem macku dok ne rascistim guzvu na faxu,mada mozda i nije lose da se preslisavam tako sto cu da pricam macki dok se umesto u prazno kao sada.Samo sto moji to ne bi shvatili kao pomoc u ucenju :-(

Au, mace u džak, pa na put;)

Tvoj slučaj, kako da ga nazovem, je sličan mom. I ja sam dok sam živela u kući i išla u osnovnu pokušala držati mace, ali isto nisu imale pristup unutra, nego kad ih prošvercujem i nisu mi dugo trajale:( Boravak napolju nosi svoje opasnosti i iako ima izuzetaka da su mace koje izlaze napolje dugovečne, mislim da su to ipak svetli izuzeci.

Mačku za stan sam uzela sa ulice i to za vreme studiranja, ha, vidiš da ti je pravi momenat. To je bilo neplanirano, jedna lepotica je dolazila u ulaz zgrade, par puta smo je uveli da je nahranimo i da se ogreje, bio je to novembar 1996. i spontano odlučili da je zadržimo. Moja mama nije podnosila mačke, kakvi mačka u stanu, a evo i danas živi sa jednom. U medjuvremenu bilo je još dva mačora, i njih je i prihvatila, bili su joj simpatični.
Bezveze se buni, pa mačke njoj ni ne prilaze, osećaju da ih ne voli tako da smo ugušili pobunu i sad se navikla na njih čak hoće i da ih nahrani ako sam odsutna, da očisti wc što stvarno ne bi morala. Jedino što ih ne dira, i neće ih na taj način zavoleti nikad, i frkiše kad spomenem da bih mogla imati još jednu bar.

Možda je baš sad pogodno vreme, jer ako studiraš više si kod kuće pa ćeš imati i više vremena da se maca adaptira kao i ti i ukućani na nju. Ja sam sad zaposlena pa sam svesna da ako i nabavim mače problem je odsutnost, mada ne mora biti totalna prepreka. Uzimaju ljubimce i zaposleni pa se nadje rešenje.

Problem su ti i ukućani, to već ne mogu da ti pomognem jer ne znam u kojoj meri se protive. Nadam se da ćeš uspeti da ih ubediš. Jednostavno, objasni im da je maca tvoja briga i oni i ne moraju da se oko toga angažuju ako ne žele.

Jao, sto je to slatko!:) Mi ne znamo tacno kad je on rodjen jer je nadjen u kontejneru kao jos slepa maca, a mi smo ga uzeli u junu kad je imao oko dva meseca, pa onda racunanjem smo dosli do toga da je rodjen u aprilu :D A rodj mu slavimo 19. aprila jer smo ga uzeli 19. juna. :)

Ja ne mogu reći da se kućne mačke iole razlikuju od mačaka na selu. Mačka je mačka, ili je voliš zbog onoga kakva je, ili će ti uvek ponešto smetati!
Razlika je samo i isključivo u pristupu ljudi prema mački!
I ona mačka što luta ceo dan po prirodi i lovi da bi preživela će ti se, ako joj dozvoliš, uvući u krevet.

Hm, ja nisam rekla da su te macke na neki nacin drugacije od kucnih, vec da zive u razlicitim uslovima usled koji se naravno ponasaju drugacije. Mace su ionako prilicno osobene zivuljke, a jos kad zive u sredini gde veci deo dana provedu cunjajuci okolo i druzeci se sa drugim mackama postaju vrlo samostalne i kod coveka dolaze samo kad im nesto treba (mazenje ili hrana, nebitno).
Isto tako postoji razlika izmedju pasa na ulici i kucnih, ali ne u smislu da su jedni bolji od drugih, nego jednostavno ne mozes da ocekujes od psa kojeg hranis na ulici da ce da ti ide pored noge i da stane kad mu kazes stani. On ce ti biti prijatelj i ti njemu, naravno, ali on ipak ima svoj zivot koji ukljucuje tebe ali se ne vrti oko coveka.
Naravno da ce i jedni i drugi ako im ponudis (verovatno) prihvatiti da budu usvojeni, a neki jednostavno ne zele da sa ljudima imaju vise od hrane i mazenja.

Hm, ja nisam rekla da su te macke na neki nacin drugacije od kucnih, vec da zive u razlicitim uslovima usled koji se naravno ponasaju drugacije. Mace su ionako prilicno osobene zivuljke, a jos kad zive u sredini gde veci deo dana provedu cunjajuci okolo i druzeci se sa drugim mackama postaju vrlo samostalne i kod coveka dolaze samo kad im nesto treba (mazenje ili hrana, nebitno).
Isto tako postoji razlika izmedju pasa na ulici i kucnih, ali ne u smislu da su jedni bolji od drugih, nego jednostavno ne mozes da ocekujes od psa kojeg hranis na ulici da ce da ti ide pored noge i da stane kad mu kazes stani. On ce ti biti prijatelj i ti njemu, naravno, ali on ipak ima svoj zivot koji ukljucuje tebe ali se ne vrti oko coveka.
Naravno da ce i jedni i drugi ako im ponudis (verovatno) prihvatiti da budu usvojeni, a neki jednostavno ne zele da sa ljudima imaju vise od hrane i mazenja.

Sta dodati?! Mackic je postala odlican moderator za vreme mog odsustva, jos bolji nego sto je bila. Sve cestitke na jasnoci izlaganja.

gasha vec dve noci neprestanu mjauce i zavija i trazi napolje,ovako uporan jos nije bio i ja stvarno ne znam sta da radim..da li je prerano da ga kastriram sa 5-6 meseci?da li to uopste ima veze sa trazenjem da ide napolje,da li trazi zenku,da li oseca februar??

Koliko on sada ima? Vrlo je moguce da je vec usao u period kad se jure macke, verovatno zato trazi napolje. Kastracija to definitivno resava, a cini mi se da nije prerano ako je on vec usao u pubertet.

ima oko 6 meseci,tacnije 5 i nesto..zato sam u dilemi da li je prerano za taj nagon..odlucila sam se za kastriranje samo sam mislila da sacekam malo,negde oko desetog meseca,kada posatne polno zreo,ali sada razmisljam i u dilemi sam ogromnoj...

Hm, a da se konsultujes sa veterinarom, ili mozda pitas vise vetova sta o tome misle. Ja sad nikako ne mogu da se setim kad je moj macor poceo sa trazenjem zenki, ali mislim da to sve zavisi od macora do macora. Kao sto recimo neki macori nikada ne zapiske stan i ne traze napolje a nisu kastrirani, dok drugi prave haos bukvalno, pretpostavljam da i svaki postaje polno zreo u razlicito vreme.

pa da,sutra dolazi veterinar da ga revakcinise i planiram da popricam sa njim..ono sto mi je prolsi put rekoa,tada je gasha imao oko 4 meseca,je da je najbolje oko desetog meseca obaviti kastriranje...ali gasha je neobicno veliki,jako brzo se razvija pa je mozda moguce da se brze i polno razvija...svakako cu sutra obaviti razgovor sa vetom,ali sam sada na forumu pronasla da ima i onih koji su svoje macore kastrirali i pre destog meseca i da su oni sasvim dobro...naravno, sve je individulano...

Моја маца није мачор, већ женка, али ваљда значи податак да је стерилисана са 6, 7 месеци? И потпуно је ок, лепо је формирана, порасла је, сасвим се нормално понаша, само је далеко мирнија и нема нагон да "луња" наоколо.

mili,izlazi li tvoja maca uopste napolje?danas je bio vet i kaze da je gasha u pubertetu,da moze da se kastrira odmah ali da bi on ipak malo sacekao...ostaje pri onom da bi bio "feminiziran" ako se to uradi pre nego sto postane polno zreo ali zdravlju nista ne moze da skodi...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back