Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Napisala sam post koji nestade, ako se duplira, molim moderatora da briše višak.

Tiče se Gashe. Bilo bi dobro da razmisliš o izlascima napolje na vreme i doneseš konačnu odluku, jer ako maca navikne na izlaske, posle je tu naviku nemoguće izmeniti. Uvek će to tražiti, pa često i u nedoba. Ako smatraš da će mu život biti ispunjeniji ako izlazi napolje a imaš uslova za to ( kažeš da si u prizemlju, zatim ako je ulica mirna, bez saobraćaja....) na volju ti je. Mada time je izložen opasnostima od automobila, pasa, buva, krpelja....i u proseku očekivani životni vek je kraći.

Ako se odlučiš na držanju unutra, kastracija je poželjna, može već od šestog meseca, nije kasno ni sa godinu dana ili kasnije, ako ne pravi suviše problema sa obeležavanjem teritorije. Život unutra je bezbedniji, mačke ako se vodi računa o njihovom zdravlju mogu da žive prilično dugo, a i ne znači da im život neće biti ispunjen. Ako voliš svog mačka, neće ti biti dosadno ni sa deset godina da se igraš sa njim mačijih igara kao prvih dana.

Ja sam zadovoljna izborom isključivog života u stanu za svoje mačke a imala sam i sa izlaskom napolje, mada tad nisam živela na spratu već u kući.

Što se tiče hrane, obično na svakom pakovanju piše preporučena količina u skladu sa uzrastom i težinom, mislim da je u redu toga se pridržavati.

Nije loše da ga od malena navikneš na više ukusa, jer kasnije može doći do potrebe za specijalnom vrstom hrane, pa je manja šansa da će je odbiti. Mačke umeju da budu sklone anoreksiji. Ovo ne treba puno da te brine, ali čisto probaj da ga naučiš na raznovrsniju hranu.

Pozdrav
hvala alegrias,tek sad sam videla tvoj post...bas sam u dilemi da li da ga pustam napolje ili da bude skroz zatvoren...nikako da prelomim a najbitnije mi je da on bude srecan..u principu ulica jeste mirna,ali nikada se ne zna,a ja jos uvek stvarno imam traumu od kada mi je macak koji je izlazio napolje prosle godine poginuo i to na moje oci,ali ne zelim da mi to bude presudno u donosenju odluke za gashu...pokusala sam da ga pustam samo na terasu,ali postoji mogucnost da on izadje na ulicu,ne tako lako,ali ako se potrudi moze...svakako cu ga kastrirati,dogovorila sam se sa veterinarom da to bude negde oko godinu dana,sto ce kako mi je on rekao smanjiti njegovu potrebu za skitanjem,i nece imati potrebu da ide dalje od terase...ali problem je sta raditi do tih godinu dana..ja ga sad po malo pustam na terasu dok sam napolju i njemu se naravno svidja i poceo je da trazi da ide na terasu ...ja pojma nemam sta da radim a vreme je da odlucim...

Tara, moj ti je savet da ga zatvoris. Tebi je prethodna maca poginula na tvoje oci a moj bilans je mnogo strasniji. Naime, nikad nisam imala iskljucivo kucnu macku, jednostavno nije bilo uslova za to. Mazu No1 su otrovali, Mazu No2 su ukrali, Gabrijelu je pregazio auto, Debelog su komsije sa 4. sprata bacile sa krovne terase, onda u kraju imamo dobermana sa jedne strane a dvoriste puno idiotskih dodzeva sa druge, svekrvina macka je otisla preko ulice i nije se vratlia... A terasu uvek mozes uz malo sredstava i volje da ogradis i da izgleda lepo i da bude bezbedna.

Potpuno se slažem sa mimi`s mom. A pošto ja imam iskustva sa držanjem unutra mogu samo preporučiti. Neki zagovaraju da se time ukida sloboda - jeste u neku ruku, ali im se i puštanjem napolje ukida bezbednost, mogućnost za bolje zdravstveno stanje i duži život.

I meni su u detinjstvu mace kratko trajale, ili su se otrovale, ili podletele pod kola, ili nestale. Držanje u stanu je bar kod mene došlo pomalo neplanirano, ali sam se za više od decenije uverila da je za kućnog ljubimca ovo mnogo bolja varijanta, možda su zakinute za totalnu slobodu ali se ona ipak plaća, a isto tako nema sumnje da su mi mačke srećne, za potpunu slobodu ne znaju, ali zato imaju niz prednosti i privilegija koje ove druge mace nikad neće osetiti.

Drugo, mačke u stanu su jako okrenute čoveku. Dugogodišnjim druženjem sa njima sam ih bolje i upoznala. Ja sad imam samo jednu mačku, mada sam dugo imala dve, pa čak u jednom periodu i tri. Po meni, lepo je imati bar dve da bi imali prisustvo i svoje vrste, mada mačka bez problema funkcioniše i kad je jedna. Ona ljude doživljava kao pripadnike svoje vrste i kad se nadjete na istoj talasnoj dužini nikom lepše nego tebi i tvojoj mački. Realno, nemoguće je imati ih zauvek i savršeno, meni je uginuo na žalost mačak sa dve ipo godine ( pre sedam godina) , ali mislim da je proživeo srećan život.

Ono što ti jedino mogu savetovati je da kako i odlučiš, time utičeš i na pravac njegovog kasnijeg života. Ja navijam da Gasha bude kućna mačka:)

Ево још једне прелепе расе мачака!

666ae6.jpg

Сибирска мачка

777lg0.jpg

Сибирска мачка

888kw8.jpg

Сибирска мачка

Sve su macke prelijepe na svoj nacin,znaci obozavam ih,ali tako bi voljela imati ovu sibirsku...znaci prelijeeeeeeepa je...takodje me odusevljava MAINE COON.

@ alegrias i mimi's mom hvala vam,mislim da sam upravo donela odluku,ipak cu gashu drzati zatvroneg,ali cu ograditi terasu,tako da moze imati bar deo slobode...znam da moze da bude srecan i ako je samo u stanu,ako mu se posvecuje paznja,a samim tim je i bezbedniji....hvala vam jos jednom,nadam se da vas nisam udavila,ali mi je donocenje ove odluke zaista bilo jako bitno:)
my.php
[/URL][/IMG]

Ma kakvi udavila, nikako, lepo je što se trudiš oko njega jer to pokazuje koliko ti je bitan i on i njegov mačiji život. Baš mi je drago što će Gasha biti pravi kućni ljubimac.

Gasha je presladak, mnogo me podseća na mog ljubimca koji bi na proleće napunio deset godina a kog i dan danas u kući spominjemo. Sad imam njegovu sestru koja je imala sreće da je i danas mažena i pažena i uživa u igri i druženju, kao da je mače. Mačke stvarno postanu deo porodice, šta da kažem, prosto su neodoljive. Znam da je tako i sa psima. Nekima je možda čudnije za mace, ni ja ne bih ranije rekla da mogu biti toliko privržene.

Super je ako možeš da obezbediš terasu, a s obzirom da će biti kastriran stvarno je bolje za njega da ne luta.

Da, rastrgli bi ga macori. Mene podseca po sarama na jednu moju Zazu (eto, i ona je nestala, mozda je dohvatio ujakov haski). Cuvaj svog Gashu, videces, nece mu nista faliti u stanu. Znam decka koji ih ima 4 i svi su srecni i zadovoljni!

@ alegrias i mimi's mom hvala vam,mislim da sam upravo donela odluku,ipak cu gashu drzati zatvroneg,ali cu ograditi terasu,tako da moze imati bar deo slobode...znam da moze da bude srecan i ako je samo u stanu,ako mu se posvecuje paznja,a samim tim je i bezbedniji....hvala vam jos jednom,nadam se da vas nisam udavila,ali mi je donocenje ove odluke zaista bilo jako bitno:)

cestitam na odluci! ja imam tri mace, sve su u kuci i imam panican strah od tog da ce nam pobeci na ulicu, izludjujem ukucane upozorenjima (ulazna vrata izlaze na malo prednje dvoriste i ulicu). imam i malo dvoristance, manje je od obicne sobe, koje smo prekrili mrezom da mace ne bi posecivale komsije. ovde gde zivim su krovovi ravni i koriste se kao terase. Henry je sa nekih 6 meseci skocio sa naseg krova na komsijin, nizi od naseg otprilike 5-6 metara. Moj muz se spustao kanapom po njega jer lestve nisu bile dovoljno visoke. Da je skocio preko zida sa druge strane - zavrsio bi na ulici sa visine treceg sprata. Proslo je dobro, nije bio povredjen, ali od tog dana ih vise ne pustam na krov.
nedavno sam izgubila ulicnog macora kog sam mesecima hranila, kazu da je jako pokisao, ili se otrovao...ni veterinari nisu bili sigurni. jako cesto vidim mrtve mace na putu, poginule u saobracaju i svaki put me srce zaboli.. ne, uz nas i igracke i citavu kucu na raspolaganju ne verujem da im je dosadno, a svakako su na sigurnom i tim imaju sanse za zdrav i dug zivot.

odavno vas nisam davila sa slikama :)

ovde ja vladam;
DSC01636-1.jpg

a ti si jedan od mojih podanika i moras da me slusas!
DSC01607-2.jpg

pa me maze i kupaju
DSC01622-1.jpg

a mekani su i za spavanje
DSC01645-2.jpg

andjeli
DSC01663-1.jpg

tri mala praseta
DSC01633-1.jpg

ajoj a mene kupaju, sve zbog tih gljivica :(
DSC01652-1.jpg

bez kometara :)
DSC01654-1.jpg

oblacic
DSC01664-2.jpg

preterah!

Jao, kako je Deni porastao... Skoro da je stigao ovu dvojicu! A jesu li i Henri i Stenli rasni ili su na Malti svi ulicari poluduge dlake? Znam da je Deni persijaner ali ova dvojica su ipak malo stariji, nisam bila tu kad su dosli.

Lucky71,mace su prelijepe,tako repate,ma nemam rijeci.
Koje su rase?:)

hahaha pa "mesane" su rase :) ovaj mali beli bi trebalo da je persijanac al' ko zna sta ce ispasti od njega :) a Lucky (kuca) potice od labradora i boksera (tako mi rekose u azilu)

Mace su fenomenalne! I svaka slika ima neku svoju pricu.:D:D:D

pa znam da sam luda. moj muz mi kaze da oni i misle da su ljudska bica jer ih tako i tretiram, al' drugacije ne znam :)

hvala vam puno!

Jao, kako je Deni porastao... Skoro da je stigao ovu dvojicu! A jesu li i Henri i Stenli rasni ili su na Malti svi ulicari poluduge dlake? Znam da je Deni persijaner ali ova dvojica su ipak malo stariji, nisam bila tu kad su dosli.

nisu rasni, mozda neki od predaka :) Henry-jeva mama se okotila u staklari, oni su ih zadrzali unutra i podelili macice,a mamu posle sterilisali. a Stanley je bio skroz divlji, urlao ispred moje kuce, lovila sam ga cela 4 sata, zavrsila skroz izgrebana i sutradan primila Tetanus. :) Izgladneo, pun buva, krpelja i glista (videlo se golim okom kako izlaze iz njega - uzas!!),flekav od nafte i ulja iz automobila, sa macijom gripom i tezak 700g a star preko 3 meseca.
Srce mi je puno kad ga sad vidim, bio bi izgubljen da je ostao jos koji dan na ulici.

Uvek se raspisem na ovu temu. Ne, nisu svi ulicari poluduge dlake, ima ih i kratkodlakih. Toby, njega sam nasla u motoru naseg auta ima bas kratku dlaku.. On je izgubio rep, tj. veterinari su ga morali odseci posle te avanture, uopste ne znam kad je on uskocio u motor, a vozili smo se 20ak km verovatno sa njim unutra. On sad zivi kod nasih prijatelja, mnogo je voljen, tepaju mu "pit bull kitten". Slikacu, da ga vidite. Meni su se nekako zalomili ovi cupavci i jos svi decaci :) . Za Danny-ja su mi rekli da je devojcica, ali ispade opet decko.
Mislim da ih ovde ima puno ukrstenih sa persijanerima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back