Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
K aja:
U jednoj knjizi o rasnim mačkama dočitala sam da samo ženke mogu imati više od dve boje, a samo mačori mogu biti žuti. Od tada posmatram i ove naše mace (rasa "seoski mišolovac"), i izgleda da to vredi i za njih. Da li neko ima drugačije iskustvo? Tj.: ima li neko žutu mačku ili trobojnog mačora?

Evo na ovo sam mislila - mit razbijen - zute macke nisu obavezno muskog pola. ;)

Pozdrav!

Ja sam novi clan foruma, ali se bavim uzgojem maca. Naime, mislite verovatno na ridju macku, oznaka u felinologiji ''d'', koja moze biti osarana klasicno, tigrasto, tackasto....
D gen je dominantan gen i prenosi se najcesce na muske potomke, ali ne mora da znaci.
Ridji macori su cesci od ridjih zenki, ali i one postoje, cak i ja imam jednu u uzgojnom programu. Kod zenki se ridja boja cesce ispoljava kao kornjacevina, mesavina crne i ridje, plave i ridje, sa dodatkom srebra ili bez...
Ako je muzjak kornjacevina, znaci da je prisutna genetska mutacija i obavezno se vrsi kastracija, nikako se ne moze uvrstiti u uzgoj. Ova pojava je dosta retka.

Ову мацу морам да имам! Кад-тад! :wink:

111ti2.jpg

222hv9.jpg

333od5.jpg

Бенгалска мачка

Panoncoon:
Pozdrav!

Ja sam novi clan foruma, ali se bavim uzgojem maca. Naime, mislite verovatno na ridju macku, oznaka u felinologiji ''d'', koja moze biti osarana klasicno, tigrasto, tackasto....
D gen je dominantan gen i prenosi se najcesce na muske potomke, ali ne mora da znaci.
Ridji macori su cesci od ridjih zenki, ali i one postoje, cak i ja imam jednu u uzgojnom programu. Kod zenki se ridja boja cesce ispoljava kao kornjacevina, mesavina crne i ridje, plave i ridje, sa dodatkom srebra ili bez...
Ako je muzjak kornjacevina, znaci da je prisutna genetska mutacija i obavezno se vrsi kastracija, nikako se ne moze uvrstiti u uzgoj. Ova pojava je dosta retka.

A zasto se kastriraju? Ja sam videla cak dva macora ridje boje sa tom kornjaca sarom, i to par zgrada dalje od mene, u pitanju su ulicne macke.

To je sigurno! ;)
Citala sam sad u jednoj knjizi o rasama macaka, bengalac je nastao 1963. godine ukrstanjem domace i divlje macke, a priznat je tek 1991. kao rasa. Mogu da budu dosta divlji i zato se odmah odvajaju od majke i daju se na "cuvanje" drugoj domacoj maci, ne bi li bili sto pitomiji. Svasta jos pise, ali ovo mi je ostalo najupecatljivije.

hocu da nagovorim moje da mi kupe macu, ali pre nego sto bilo sta pokusam, mooolim vas da mi odgovorite na par pitanja :D
nemojte molim vas da mi se smejete sto su pitanja malo banalna ali ne znam, i nemam koga da pitam :)
1.sta radite sa mackama kad odete na godisnji odmor? znam da postoji pansion za pse, a macke? koliko se placa?
2.kako stoje stvari sa kupanjem? koliko cesto i kako? (u pitanju je stan tako da nema cesme u dvoristu ;) )
3.sta je potrebno da se kupi za nju - mislim pored hrane?
4.koliko mesecno kosta hrana? mislim otprilike?

hvala unapred onom ko mi odgovori :)

1. do sada smo samo jednom u prethodnih 9 godina bili svi odsutni iz kuce, a onda smo macka ostavili rodbini na cuvanje. Ispostavilo se da to nije bila bas pametna ideja jer se vratio malo istraumiran. Vrlo je moguce da postoji neko ko ce da ti pricuva macu (uz novcanu nadoknadu), ali prvo se raspitaj medju prijateljima i rodbinom da li bi ti je neko pricuvao.
2. po meni kupanje uopste nije potebno, mace se same "okupaju" kad se lizu. Moj macor nijednom u zivotu nije okupan i izgleda kao ganc nov :lol: Naravno ako se macka vidno isprlja onda je teba okupati, postoje samponi za njih po pet shopovima.
3. pored hrane mozes da kupis i igrackice, grebalicu, cetku, posudu u kojoj ce stajati pesak, pa onda i sam pesak, ako ti bas smetaju dugi nokti kod macaka onda i makaze za nokte, i po zelji jastuk na kojem ce spavati. Mislim da je to sve...
4. moj macor jede royal canin, on kosta oko 400din po kilogramu, ali ranije je jeo friskies piletinu koja je upola jeftinija i sasvim je bila ok. Sad po pet shopovima imas stvarno veliki izbor hrana za macke, a ja ti savetujem da kad kupujes hranu prvi put kupi u maloj kolicini da vidis hoce li se to svideti macki. U svakom slucaju sa nekim skupljim hrana ne mozes da pogresis jer ih macke u vecini obozavaju, ali eto desi se i da ti maca bude izbirljiva pa ces vec vremenom utvrditi koja hrana ti je finansijski pristupacna i koja se svidja tvojoj macki.

Ovo su braća Meda i Sivko. Meda je tamniji, sivko je bio svetliji. Kažem "bio" jer ga više nema. Našli smo ispred kuće u lokvi krvi, a mama Maja i Meda su sedeli pored njega. Bilo je jezivo. Srećom, bio je odmah mrtav i nije patio, a poginuo je samo metar ispred "ležećeg policajca" i nigde nema tragova kočenja... Već sam spominjala da imamo nekoga u ulici koji kada vidi mačku na putu, još više pojuri, I tako, sedma maca za dve godine. Grozota! Maja je tri dana plakala i odlazila na mesto gde je svoje dete videla raskrvareno i mrtvo, njuši krv i liže dlakice i svaki miris koji je ostao od Sivka, a Meda je tužan, nema s kim da se igra, a mi ga više po mraku ne puštamo napolje. Izgleda da se onaj sadista od vozača ne usuđuje da "radi" preko dana jer ako ga neko vidi... Ne bih mu bila u koži.

Preslatki su i stvarno mi je krivo za to sto se desilo i potpuno te razumem,jer je i moj Ceda uginuo,kreten nije ni ukocio,nista...Secam se da sam samo vrisnula NEEEEE,ali je vec bilo kasno...Obavezno ga zakljucavaj nocu,bar dok je jos mali...Puno srece...

Kajo, mnogo sam se rastuzio kada sam citao to sto si napisala. :-(
Ja bih to govedo lepo bacio u zatvor i to onaj americki, pa neka bude devojcica crncima.... Mislim da bi se bas obradovali kada bi im on dopao u sake.... Stoka bezrepa....

Mene zanima sledece....ranije sam imala zenku macu koja nije bila sterilisana i kad je dosla sezona parenja ili sta je vec bilo ...ona se vukla po kuci ispustala one zvuke i sve sto ide sa tim ...Da li i muzjaci to rade i da li to zavisi od sterilizacije ,mislim ako su sterilisani da onda to ne rade ili?

Muzjaci to ne rade, bili sterilisani ili ne, oni obelezavaju teritoriju tako sto piske po raznim mestima u stanu. Meni je recimo macor par puta piskio po radnom stolu, a jednom se popiskio i sa civiluka. Sterilizacijom se sprecava da nastave to da rade, ili hormonskim inekcijama.

Hvala na odgovoru mislim da cu onda udomiti jednog muzjaka,samo nisam odlucila da li da bude rasan ili ne ? I da li se onda oni nauce da ne piske svuda po stanu ili bas to stalno rade radi obelezavanja teritorije ,ako ne streilisacu ga mislim da je to najjednostavnije resenje .....mozete li me posavetovati oko odabira rase ili mesanca eventualno..

Stvar je u tome sto macori tada znaju gde treba da obavljaju nuzdu, ali priroda ih tera da obeleze svoju teritoriju i tu nazalost nema pomoci. Ima naravno izuzetaka pa neki macori to uopste ne rade, ali takvih je vrlo vrlo malo. Mislim da je tu sterilizacija ipak najbolja opcija, osim ako neces da ga pustas napolje. Posle sterilizacije nemaju vise potrebu da piske svuda i onda obavljaju nuzdu samo tamo gde su naucili od malih nogu.
Sto se tice toga koju macu da uzmes, to sve zavisi od toga kakve se mace tebi svidjaju. Meni su sve mace preslatke (osim persijskih, prvenstveno zbog onih zatupljenih noseva), ali eto mogu da ti predlozim da prvo pogledas mace mesance koje se poklanjaju, sigurno ces naci neku slatku, a ako bas ne nadjes nijednu koja ti se svidja onda prelistaj sajtove gde predstavljaju rase macaka pa nadji onu koja ti najvise odgovara. :D

Hvala na odgovoru..jos me zanima gde ostavljate macu kad morate da budete odustni par sati 4/5 sati jel moze na terasi tamo bih joj inace stavila toalet pa i igracke penjalicu drvo pa da je tamo ostavim i zatvorim da ne unisti stan ,mislim skakanjem da ne polomi nesto...i da li znate koje se bolesti prenose sa macke na coveka >

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back