Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zdravo drugari, samo jedno pitanje za vas. Malopre dodjoh kuci i videh da su mi u veterinarskoj apoteci prodali Advantage 80, znaci za mace teze od 4kg. Verovatno je baka koja radi pogresno razumela sta sam rekla. Shiva ima negde izmedju 3 i 4kg, ne znam tacno, tako mi na ruku deluje. E sad, ja imam ovde u dvoristu mamu macu i njeno mace od kojih je Shiva i dobila buve, jer mi svakodnevno ulazu u kucu. Navikli jer su im puni stomaci svaki dan :) Da li mogu ja tu ampulicu da podelim nekako na njih troje?

Ne znam je li Advantage pogodan za macice i od kog uzrasta ali mozes makar ove dve matorke da zastitis istom ampulom. Proveri na sajtu proizvodjaca smes li i za mace, pa nadji spric i iglu, igla ti treba da izvuces preparat iz ampulice, posle je bacas, i onda im precizno doziras, podelis im proporcionalno prema kilazi. Evo ovde i detaljnije: https://groups.google.com/forum/?hl=en-GB&fromgroups#!topic/volim_mace/HOrLBew7N9g

Pogodan je za macice. Secam se da sam Shivi davala pretprosle godine, imala je svega 3 ili 4 meseca. Ovo mace ima oko 3, cini mi se. U apoteci su mi tada rekli da se moze aplicirati i na macice, sve zavisi od kilaze. E sad, vidim da je sastav Advatage 40 i 80 isti. U cemu je razlika onda?

Moram da podelim sa vama ono sto mi se danas dogodilo i stavicu to u ovu opstu temu jer ne znam gde bih drugde. Za one koji ne znaju, imam macu Doru koju sam pokupila sa ulice pre mesec dana i koja sada ima oko tri meseca. Obozavamo je i to je sve ok. Prica se radi o tome da sam otisla danas kod drugarice koja ima kuce (maltezer ili nesto slicno, ne razumem se) koje boravi i u kuci i napolju. Ranije sam imala priliku da se sretnem sa njim ali danas kad sam ga videla, prenerazila sam se! Ono izgleda kao da je iz horor filma. Prljavo, zapusteno, na par mesta nema uopste dlaku i cese se kao ludo. Bila sam u soku i nisam verovala da je to isto kuce. Kad sam pitala drugaricu sta mu se desilo, ona mi je rekla da je nesto izgleda bolesno ali da nikako da ga odvedu kod veterinara a da ima i buve. Ja sam odlepila i pokajala sam se sto sam uopste dosla. Samo sam mislila na moju Doru i mogucnost da joj, ne daj boze prenesem tu bolest ili buve. Sto je jos tuznije, drugarica ima bebu od 4 meseca u ciju blizinu, opusteno pustaju to kuce takvo kakvo je. Uhvatila me je panika i ono sto sam uradila da zastitim moju Doru jeste da sam se izula ispred stana i odmah dezinfikovala obucu i sebe, odelo detaljno pregledala i odmah ubacila u masinu za ves. Mislim da joj nisam donela buve, jer sam ja uzasno alergicna na njih a nemam nijedan ujed. Zanima me samo jedno. KAKO LJUDI MOGU DA BUDU TOLIKO NEODGOVORNI I PREMA ZIVOTINJAMA I PREMA SEBI??? Jos ne mogu da se smirim zbog ovoga sto sam dozivela. :dontunderstand: :sad2: :(

Stvarno treba da se smiriš, tvoja reakcija je preterana moram to da kažem. Ponašaš se kao u filmi "Variola vera" gde sve dezinfikuju i spaljuju. Taj pas ima kožnu infekciju koja nije lečena pa se raširila i tako životinja izgleda ružno i bolesnije nego što zapravo jeste.
Ne možeš pseće buve da preneseš na mačku niti na sebe......vaša krv nije njihova hrana. Svako ima svoje buve, bilo je dovoljno samo da dobro opereš ruke ako si ga dodirivala i ništa više.
Pas može da se izleči za mesec dana i nećeš ga prepoznati.
Mačku vakciniši ukoliko nije, pusti buve....to je najmanji problem kod životinja....

Ljudi ne prestaju da me iznenadjuju. Taman pomislim da sam sve videla i cula, kad nesto tako procitam. I sama imam dete i imala sam dugodlakog, starog, psa kad je ona rodjena i imali su strogo nadziran kontakt i slazem se da zdrave zivotinje mogu da podstaknu imunitet kod dece ali ovo je preterano.

Ono sto me takodje iznenadilo je da ti, NF, kao iskusni mackar, tvrdis da nema unakrsne infestacije razlicitim vrstama buva, kao da su u pitanju visoko-specijalizovani krvni paraziti ili virusi i da smatras da do te mere nema opasnosti po mace, narocito znajuci da u ogromnom broju slucajeva kad se utvrdi izvor panleukopenije, zna se da je od psa presla na macku.

Stvarno treba da se smiriš, tvoja reakcija je preterana moram to da kažem. Ponašaš se kao u filmi "Variola vera" gde sve dezinfikuju i spaljuju. Taj pas ima kožnu infekciju koja nije lečena pa se raširila i tako životinja izgleda ružno i bolesnije nego što zapravo jeste.
Ne možeš pseće buve da preneseš na mačku niti na sebe......vaša krv nije njihova hrana. Svako ima svoje buve, bilo je dovoljno samo da dobro opereš ruke ako si ga dodirivala i ništa više.
Mačku vakciniši ukoliko nije, pusti buve....to je najmanji problem kod životinja....

S obzirom na to da sam jos uvek totalni laik sto se tice macaka i da su prizor i situacija u toj kuci bili za plakanje, mislim da je ovo sto sam uradila bila logicna odluka. Iako je to mozda bilo bespotrebno, drago mi je da jesam. Ne zelim da rizikujem.

Dalje tvrdim isto, neću da se ponavljam za buve......sve je ima svoju metu, čak i virus panleukopenije često neće preći na drugu mačku i ako se ližu zajedno a različitog su uzrasta. Nije ovo iz knjiga ili interneta već iz ličnog iskustva.

Nisam dugo pisala ovde, evo sad ću da vam ispričam jednu pričicu o Macumici :)
Dakle moji roditelji otputovali, ostadosmo nas dve same. Tata se svako jutro žalio kako ga Macumica maltretira i budi između 4 i 4:30, da se mazi i da jede (pritom večera oko 23:30 - 00). I ja mu lepo kažem da kad god nas dve ostanemo same ona mene uopše ne budi, i on mi ne veruje.... Tako smo nas dve ostale same, i Macumica legne sa mnom da spava, apsolutno joj ne pada na pamet da me čačka, budi, tapka šapom, njuši po licu, mjauče ili bilo šta slično! Spava kod mene, izađe malo na terasu, i ode na orman i tamo prespava skoro ceo dan :lol: Ja lepo kažem da je ona kraljica! :lol: Jede popodne i uveče, ujutru joj ne pada na pamet :mrgreen:

Juuu, folder, inače se i slažem sa tvojim postovima, ali ovo totalno nije istina. Pseće buve napadaju ljude, meni je utvrđena alergijska reakcija na UJED buve. Za mačije ne znam, nisam bila u kontaktu sa njima, ali pseće makar, one napadaju ljude, itekako!
A to da je njima to najmanji problem, opet se ne slažem, jer ih je toliko teško uništiti, a to su gamadi koje ujedaju psa ili macu po telu, gamižu, i td, one nisu mirne, češu se, to im čak može napraviti rane po telu, ako je mnogo buva, pa se mnogo češu. Tako, da, buve su takođe problem, i trebalo bi ga rešiti što pre!

Moram da podelim sa vama ono sto mi se danas dogodilo i stavicu to u ovu opstu temu jer ne znam gde bih drugde. Za one koji ne znaju, imam macu Doru koju sam pokupila sa ulice pre mesec dana i koja sada ima oko tri meseca. Obozavamo je i to je sve ok. Prica se radi o tome da sam otisla danas kod drugarice koja ima kuce (maltezer ili nesto slicno, ne razumem se) koje boravi i u kuci i napolju. Ranije sam imala priliku da se sretnem sa njim ali danas kad sam ga videla, prenerazila sam se! Ono izgleda kao da je iz horor filma. Prljavo, zapusteno, na par mesta nema uopste dlaku i cese se kao ludo. Bila sam u soku i nisam verovala da je to isto kuce. Kad sam pitala drugaricu sta mu se desilo, ona mi je rekla da je nesto izgleda bolesno ali da nikako da ga odvedu kod veterinara a da ima i buve. Ja sam odlepila i pokajala sam se sto sam uopste dosla. Samo sam mislila na moju Doru i mogucnost da joj, ne daj boze prenesem tu bolest ili buve. Sto je jos tuznije, drugarica ima bebu od 4 meseca u ciju blizinu, opusteno pustaju to kuce takvo kakvo je. Uhvatila me je panika i ono sto sam uradila da zastitim moju Doru jeste da sam se izula ispred stana i odmah dezinfikovala obucu i sebe, odelo detaljno pregledala i odmah ubacila u masinu za ves. Mislim da joj nisam donela buve, jer sam ja uzasno alergicna na njih a nemam nijedan ujed. Zanima me samo jedno. KAKO LJUDI MOGU DA BUDU TOLIKO NEODGOVORNI I PREMA ZIVOTINJAMA I PREMA SEBI??? Jos ne mogu da se smirim zbog ovoga sto sam dozivela. :dontunderstand: :sad2: :(

Po mom mišljenju i iskustvu sa psima, odlično si uradila. Ako psu otpada dlaka i ima rane po telu, to može biti u najgorem slučuja vrlo opaka kožna bolest, mada mže biti i nešto malo. Ali ti to ne znaš, prema tome, dobro si uradila tako kako jesi. Posavetuj drugaricu teefonom da odede psa kod veterinara, a tvoju macu vakciniši, mada kožna bolest nema veze sa vakcinom, mislim... Ali to bolje neka ti mimi objasni ili neki drugi poznavaoc tak'ih stvari... Ja znam o psima, a mačkama isčitah moreee za ovaj jedan mesec. Mada sam imala uvek mačke u životu, i svi moji psi žive sa mačkama, ipak, ova je prva posle moje Milice (uginula u 14. godini, pre nekih 5 godina) koju držim u stanu. :) Tako da, ja te podržavam, ne samo zbog tvoje Dore, nego i zbog tebe.

Po mom mišljenju i iskustvu sa psima, odlično si uradila. Ako psu otpada dlaka i ima rane po telu, to može biti u najgorem slučuja vrlo opaka kožna bolest, mada mže biti i nešto malo. Ali ti to ne znaš, prema tome, dobro si uradila tako kako jesi. Posavetuj drugaricu teefonom da odede psa kod veterinara, a tvoju macu vakciniši, mada kožna bolest nema veze sa vakcinom, mislim... Ali to bolje neka ti mimi objasni ili neki drugi poznavaoc tak'ih stvari... Ja znam o psima, a mačkama isčitah moreee za ovaj jedan mesec. Mada sam imala uvek mačke u životu, i svi moji psi žive sa mačkama, ipak, ova je prva posle moje Milice (uginula u 14. godini, pre nekih 5 godina) koju držim u stanu. :) Tako da, ja te podržavam, ne samo zbog tvoje Dore, nego i zbog tebe.

Hvala puno! :heart:

I mačije buve ujedaju ljude, još kako, ja sam tu školu debelo platila! Toliko da sam dospela kod lekara.
Čak sam imala situaciju da su se razmnožile u celom tepisonu pa sam imala teške muke dok sam gamad istamanila iz kuće. Mačku sam lako očistila, ali za ostalo je bio treći svetski rat.

:heart:

208840_301668709931489_176592310_n.jpg

evo mene posle 100 god, al nisam vas zaboravila, da znate samo! x))
mi imamo novitete, kitty se raspricala xD ajde sto me docekuje sa nekim vesilim mnjaukanjem, nego sto rezi kad god je neko uznemirava dok provodi vreme sa mnom o.O
onda, uzasno se razmazila. kad su ove vrucine, nece nista da jede osim granula i bubica koje ulovi. e sad, problem je sto nece da jede kad nisam sa njom u sobi, a kad nisam kod kuce, nece ni da pogleda hranu. cesto trazi i da je hranim, a ako pregrize granulu i ispadne joj komadic iz usta - nece da ga pojede nikako -.- pokusavala sam da je kuliram i svasta nesto, al ne mogu, zao mi je, ionako je mrsha :S sad me zanima, jel neko pokusavao da "ubedi" macu da jede malo raznovrsniju hranu? bas me brine to sto samo granule hoce da jede...

evo mene posle 100 god, al nisam vas zaboravila, da znate samo! x))
mi imamo novitete, kitty se raspricala xD ajde sto me docekuje sa nekim vesilim mnjaukanjem, nego sto rezi kad god je neko uznemirava dok provodi vreme sa mnom o.O
onda, uzasno se razmazila. kad su ove vrucine, nece nista da jede osim granula i bubica koje ulovi. e sad, problem je sto nece da jede kad nisam sa njom u sobi, a kad nisam kod kuce, nece ni da pogleda hranu. cesto trazi i da je hranim, a ako pregrize granulu i ispadne joj komadic iz usta - nece da ga pojede nikako -.- pokusavala sam da je kuliram i svasta nesto, al ne mogu, zao mi je, ionako je mrsha :S sad me zanima, jel neko pokusavao da "ubedi" macu da jede malo raznovrsniju hranu? bas me brine to sto samo granule hoce da jede...

Moj Sima je bio izbirac dok je bio jedinac. Sad kad ima 2 drugara, jede sve.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back