Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Или бисте на одмор (плус славе, рођендане, излете...) ишли као што ја идем - никада.

ma jok, isli bi naizmejnicno...nije problem, al nije ni toliko zabavno koliko bi odmor trebao biti zabavan...
e, sad slave, izleti rodjendani...te jednodnevne stvari nisu problem...
ostavim klopicu, ocistim wc kome treba, izvedem koga treba i sve ok...
u intervalu od jedno 8 sati...
ako pas ide s nama ni jedna noc nije problem...pod uvjetom da smo ujutro natrag... : )

Kad je vreme da macku i macice ocistim od parazita, sta je najbolje da kupim i ako neko zna cenu, bilo bi super

Пошто је у питању мачка са улице, треба је одмах очистити од цревних паразита. Сматра се да мачиће није потребно чистити пре навршених 6 седмица.

Постоје три варијанте средстава против цревних паразита - пасте, таблете и сируп. Пасте су најскупље, али предност им је што су таквог укуса да их мачка радо једе. Таблете су по цени далеко повољније, али потребна је извесна вештина да би се таблета пласирала маци у грло и одмах потиснула са мало воде, помоћу шприца. Треба имати у виду да вода мора да се убризгава врло прецизно, у малим гутљајима од око 0,5ml. Сируп се даје такође помоћу шприца и за њега такође важи напомена о давању у малим гутљајима. Најчешће се користи сируп "Солтрик", који се купује у хуманим апотекама.

Препарати за третман паразита могу, углавном, да се нађу у ветеринарским апотекама или код ветеринара, јер спадају у лекове а пет-шоповима је забрањен промет лекова (мада изгледа да неки то не поштују).

Ако се користе таблете, треба знати која активна супстанца је у питању, јер од тога зависи колика мора да буде минимална тежина мачета које се третира. Активне супстанце су наведене на паковању. За пирантел, минимална потребна тежина је 0,7kg, док је за фебантел она 0,9kg. За фенбендазол нема ограничења, односно минималне потребне тежине. За примену мебендазола, од кога се састоји поменути сируп "Солтрик", такође нема ограничења.

Средства се дозирају према препоруци произвођача. За мебендазол, т.ј. сируп "Солтрик", пошто је у питању лек из хумане медицине, треба знати да је доза за мачке 22mg/kg телесне тежине. "Солтрик" садржи 20mg мебендазола на 1ml сирупа, па као довољно приближна доза може да се усвоји 1ml на сваки килограм телесне тежине третиране мачке/мачета. За разлику од таблета и паста, које се дају једнократно, мебендазол (има га и у таблетама, ко више воли) мора да се даје три, односно пет дана за редом, по једном дневно поменута доза. Три дана ако су у питању само ваљкасте глисте, пет дана ако је дијагностификована (или постоји основана сумња) пантљичара. Сматра се да, уколико је заражена бувама, мачка скоро сигурно има и пантљичару.

Због специфичног животног циклуса неких ваљкастих глиста, потребно је поновити третман, обично 3 седмице после првог третмана.

Таблете коштају стотинак динара по комаду, а "Солтрик" кошта око 170 динара, бочица од 30ml. Пасте коштају око 500 за тубу (тубицу).

Poslednja izmena:
ma jok, isli bi naizmejnicno...nije problem, al nije ni toliko zabavno koliko bi odmor trebao biti zabavan...
e, sad slave, izleti rodjendani...te jednodnevne stvari nisu problem...
ostavim klopicu, ocistim wc kome treba, izvedem koga treba i sve ok...
u intervalu od jedno 8 sati...
ako pas ide s nama ni jedna noc nije problem...pod uvjetom da smo ujutro natrag... : )

Лепо ја када су сви здрави, али ако су ту и два болесника, са терапијом јутро-вече, па онда комбинација увек гладних и никада гладних... Шта мислиш, ко ће да поједе остављену храну? Одлазак на посао је проблем, али то се мора, свега осталог без чега се може сам се одрекао - чак и редовног спавања.

Лепо ја када су сви здрави, али ако су ту и два болесника, са терапијом јутро-вече, па онда комбинација увек гладних и никада гладних... Шта мислиш, ко ће да поједе остављену храну? Одлазак на посао је проблем, али то се мора, свега осталог без чега се може сам се одрекао - чак и редовног спавања.

e, da...prosla sam ja i kroz to; ujutro lijekovi, uvece lijekovi...
hranjenje jer je...zaboravljao jesti sam...: (((

jeste otežano kada su bolesni.. na svu sreću mi gašu nismo stavili na antiepileptike, da jesmo meni bi relano bio problem i na posao da idem, tražila sam satnicu kada ću svakog dana biti kod kuće u isto vreme ujutro i uveče

a da ne spominjem koliko je teško mački dati lek, kada nisi mačkar itd

mi smo do sada imali sreće sa drugaricom koja voli mačke i kojoj nije bio problem da boravi u stanu dok mi nismo tu ali ne znam kako ćemo ove godine... nema šanse da neko samo dolazi da ih obilazi...

Пошто је у питању мачка са улице, треба је одмах очистити од цревних паразита. Сматра се да мачиће није потребно чистити пре навршених 6 седмица.

Постоје три варијанте средстава против цревних паразита - пасте, таблете и сируп. Пасте су најскупље, али предност им је што су таквог укуса да их мачка радо једе. Таблете су по цени далеко повољније, али потребна је извесна вештина да би се таблета пласирала маци у грло и одмах потиснула са мало воде, помоћу шприца. Треба имати у виду да вода мора да се убризгава врло прецизно, у малим гутљајима од око 0,5ml. Сируп се даје такође помоћу шприца и за њега такође важи напомена о давању у малим гутљајима. Најчешће се користи сируп "Солтрик", који се купује у хуманим апотекама.

Препарати за третман паразита могу, углавном, да се нађу у ветеринарским апотекама или код ветеринара, јер спадају у лекове а пет-шоповима је забрањен промет лекова (мада изгледа да неки то не поштују).

Ако се користе таблете, треба знати која активна супстанца је у питању, јер од тога зависи колика мора да буде минимална тежина мачета које се третира. Активне супстанце су наведене на паковању. За пирантел, минимална потребна тежина је 0,7kg, док је за фебантел она 0,9kg. За фенбендазол нема ограничења, односно минималне потребне тежине. За примену мебендазола, од кога се састоји поменути сируп "Солтрик", такође нема ограничења.

Средства се дозирају према препоруци произвођача. За мебендазол, т.ј. сируп "Солтрик", пошто је у питању лек из хумане медицине, треба знати да је доза за мачке 22mg/kg телесне тежине. "Солтрик" садржи 20mg мебендазола на 1ml сирупа, па као довољно приближна доза може да се усвоји 1ml на сваки килограм телесне тежине третиране мачке/мачета. За разлику од таблета и паста, које се дају једнократно, мебендазол (има га и у таблетама, ко више воли) мора да се даје три, односно пет дана за редом, по једном дневно поменута доза. Три дана ако су у питању само ваљкасте глисте, пет дана ако је дијагностификована (или постоји основана сумња) пантљичара. Сматра се да, уколико је заражена бувама, мачка скоро сигурно има и пантљичару.

Због специфичног животног циклуса неких ваљкастих глиста, потребно је поновити третман, обично 3 седмице после првог третмана.

Таблете коштају стотинак динара по комаду, а "Солтрик" кошта око 170 динара, бочица од 30ml. Пасте коштају око 500 за тубу (тубицу).

Pa buve nema, tako da... Kupicu joj tu pastu, jer sve ovo ostalo mi je daleko komplikovanije. Sutra cu da odem do veterinara pa cu kupiti neku. Hvala, inace

Pa ne mogu da joj guram tabletu u grlo. Sa sirupom bih se mozda i mogla izborim. Resila bih ja to ranije, ali sam mislila da ne smem zbog macica. Moze li ta tableta da se rastopi u mleku, ili tako nesto, pa da ona to popije u hrani?

Pa ne mogu da joj guram tabletu u grlo. Sa sirupom bih se mozda i mogla izborim. Resila bih ja to ranije, ali sam mislila da ne smem zbog macica. Moze li ta tableta da se rastopi u mleku, ili tako nesto, pa da ona to popije u hrani?
Može, ali ja to ne preporučujem. Mačke imaju mnogo bolji njuh od nas, kad osete tabletu neće ni da priđu.
Čak ni tableta umotana u meso neće proći ako ste najpre dodirivali tabletu pa onda motali meso. A i ako ne oseti, poješće je samo mačka koja guta hranu. Na žalost, većina mačaka žvaćka hranu na sitno i onda naravno, naleti na tabletu pa odmah sve ispljune.
Iz mog iskustva, najbrže i najsigurnije je gurnuti tabletu u grlo. Ako je velika presečem je na par delova, umotam u margarin da bude kuglica kao kliker, zaglavim cica-macu među kolena, otvorim joj levom rukom usta i desnim kažiprstom gurnem kuglicu u grlo. 2-3 sekunde joj držim glavu gore da bi morala da proguta i to je to. Margarin služi da se tableta ne zalepi za nepce ili grlo.
Odmah posle dobije neku poslasticu koju obožava, čisto da se pomirimo.
Imaš na netu, ukucaj na youtube how to give a cat a pill

Poslednja izmena:

naravno da mozes;
uzmes macku za scruf (kozu ledjima, oko vrata...)
postavis je svim sapama na pod ili kauc...
tabletu stavis u pincetu i gurnes medju kutnjake
al njezno da je ne ozlijedis
kad to uradis provjeris jel progutala
i to ti je to

Већ ти је речено да не треба да претерујеш. Ако ћеш да негујеш мачку, мораш да научиш како се дају таблете и још којешта друго. Ту нема "не смем, не знам..." и остале глупости. Мачкар мора да зна све то.

Ако си скинула књижицу коју сам ти препоручио, на 39. страни ти је дато врло детаљно упутство о томе како се маци даје таблета, као и течност помоћу шприца. Ако ниси скинула, шта чекаш? Очигледно је да су ти савети и упутства итекако потребни.

da li je neko od vas testirao mačku na toxoplazmozu, koja je cena zna li neko?
da li se toxoplazmoza kod mačaka leči?

Мој ти је савет да коначно набавиш ("скинеш") књигу о мачкама, коју већ месецима нудим. У њој се, поред обиља корисних текстова, налази и текст о токсоплазмози, који даје одговоре на сва твоја питања (осим, наравно, цене теста).

da li je neko od vas testirao mačku na toxoplazmozu, koja je cena zna li neko?
da li se toxoplazmoza kod mačaka leči?

To su sumnjali da ima moj Gandi..
I mislim da se može testirati u okviru vet. faxa, jer ovo što postoji po običnim laboratorijama je samo za ljude. Ja ga nisam testirala, zaboravih koja je cena... Već je prošlo dosta vremena, a i sve stresno vezano za Gandija sam nekako potisnula :confused: .
Kažu, ne leči se, ali navodno mačke sa jakim imunitetom mogu da žive maltene normalno... da ga i ne primete..ali su nosioci.. i naravno, preporučuju se mere opreza zbog zaraze, kada se čisti njihov posip.. (mislim na izmet).

To su sumnjali da ima moj Gandi..
I mislim da se može testirati u okviru vet. faxa, jer ovo što postoji po običnim laboratorijama je samo za ljude. Ja ga nisam testirala, zaboravih koja je cena... Već je prošlo dosta vremena, a i sve stresno vezano za Gandija sam nekako potisnula :confused: .
Kažu, ne leči se, ali navodno mačke sa jakim imunitetom mogu da žive maltene normalno... da ga i ne primete..ali su nosioci.. i naravno, preporučuju se mere opreza zbog zaraze, kada se čisti njihov posip.. (mislim na izmet).

Лечи се клиндамицином.

Лечи се клиндамицином.

I "lečili" su ga time, i rekli su mi da se na taj način virus može samo.. blokirati, ali se nikad ne može potpunosti maca isceliti.
To nisam ja smislila, već stažistkinje sa veterinarskog faxa u Beogradu... sa njima treba prodiskutovati o tome.

Klindamicin inače oštećuje bubrege (reči doktorke nefrologa).

I "lečili" su ga time, i rekli su mi da se na taj način virus može samo.. blokirati, ali se nikad ne može potpunosti maca isceliti.
To nisam ja smislila, već stažistkinje sa veterinarskog faxa u Beogradu... sa njima treba prodiskutovati o tome.

Klindamicin inače oštećuje bubrege (reči doktorke nefrologa).

Срећом да стажисткиње са ветеринарског фака толико много знају, можда ће нешто свог знања да пренесу и на остале, мислим професоре, асистенте и т.д. Тако ће неко на том факу (мислим на амбуланту) успети да коначно постави дијагнозу, па ја нећу више морати да се бавим ветерином, што ми и није посао, већ је у питању реакција очајника.

Токсоплазма није вирус, већ протозоа. На вирусе антибиотици уопште не делују.

Докторка нефролог је такође једно чудо медицинске науке. НИКО (малопре сам "претурио" интернет тражећи све о клиндамицину) не помиње нефротоксичност клиндамицина. Мало позната клиника "Мејо" ("Mayo", New York) као лекове за токсоплазмозу наводи:
-пириметамин и сулфадијазин,
-пириметамин са клиндамицином.
Чим буду сазнали за мишљење наше чувене докторице, избациће клиндамицин Опростимо им за сада, неуки су.

На осталих милион сајтова који пишу о токсоплазмози, такође се као лекови наводе сулфадијазин и клиндамицин и, наравно, пириметамин.

Пошто је пре свега реч о мацама (такво је било питање), сулфадијазин отпада. Мачке су високо осетљиве на сулфа препарате, те се ови избегавају. Остаје клиндамицин.

Није битно да ли се "вирус" потпуно уништи, или само сузбије. Битно је да се пацијент (маца) извуче из акутног стања, које карактеришу: висока температура, губитак апетита, депресија, повраћање, дијареја, жутица, чак и срчане аритмије. Ово је иначе ретка појава, обично зараза остане непримећена, без симптома болести. Према неким америчким проценама, токсоплазмом је заражено 30% мачака и 25-50% људи! Код нас је вероватно боље стање, јер имамо боље стручњаке.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back