Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kakav cinizam :eek: .
Svaka ti čast na informacijama, divim ti se na tome (ovo ozbiljno kažem, nisam cinična), to mnogo znači nama koji nemamo veze sa medicinom, ali brate mili, takvim napadačkim tonom ništa nećeš postići.
Lepo ti kažem, idi na vet. fax pa na njih ožeži :).
Meni i onako nije do natezanja sa dedama, budući da nikakvo trčanje po veterinarima (a više njih sam promenila) nije pomoglo Gandiju :(.

Kakav cinizam :eek: .
Svaka ti čast na informacijama, divim ti se na tome (ovo ozbiljno kažem, nisam cinična), to mnogo znači nama koji nemamo veze sa medicinom, ali brate mili, takvim napadačkim tonom ništa nećeš postići.
Lepo ti kažem, idi na vet. fax pa na njih ožeži :).
Meni i onako nije do natezanja sa dedama, budući da nikakvo trčanje po veterinarima (a više njih sam promenila) nije pomoglo Gandiju :(.

О каквом цинизму причаш? Реална процена стања није цинизам. Све и да јеси цинична, мене то не може да погоди, јер знам шта знам (као што знам и шта не знам), а "натезање" си ти започела, када си контрирала мојој тврдњи да се токсоплазмоза лечи клиндамицином. Ипак се лечи.

Шта мислиш, колико сам пута искусио то исто што си и ти, са твојим Гандијем?

ako je lek štetan za bubrege onda u našem slučaju on gotovo da je otpisan...

hvala vam, zvaću veterinara u svakom slučaju, kada odlučim da ih testiram, sada samo prikupljam informacije i nadam se da neće ni biti potrebe za lečenjem

Да си прочитала моју поруку (јуче 19:35), схватила би да није штетан за бубреге (може да оштети јетру, али не бубреге. Који то лек није уопште штетан, кажи ми). Код прописивања сваког лека, лекар мора да одлучи између користи од лечења и потенцијалне штете коју лек може да направи. Ако то не чини, онда није лекар, већ шарлатан.

Одакле потиче претпоставка да мачка има токсоплазмозу? Готово свака трећа мачка у Америци је заражена, али то не значи и да је болесна. Болесна је само ако има симптоме болести, тада се лечи. Код већине мачака симптоми токсоплазмозе се и не јаве. Сети се само HIV позитивних особа. Да ли све имају сиду? Немају.

Можеш да тестираш мачку на факултету, али није ми јасно зашто би то радила. Има ли она уопште симптоме и који су?

Ево неколико занимљивих пасуса о токсоплазмози код мачака:

Despite the high prevalence of T gondii infection, significant clinical disease in cats (and other species) appears to be very rare. When disease does occur, it may develop either following primary infection (where an inadequate immune response fails to arrest the invasive tachyzoites), or as a result of reactivated infection (where compromised immunity allows the reactivation of infection from encysted bradyzoites with the formation of invading, multiplying tachyzoites).

Clinical disease appears to be most common in young cats (less than 2 years of age), and this may be due, in part, to a poorly developed immune response in these cats. Reactivation of infection in older cats may be linked to co-infection with feline leukaemia virus or feline immunodeficiency virus in some cats.

The most commonly reported clinical signs associated with feline toxoplasmosis are anorexia, weight loss, lethargy, dyspnoea (due to pneumonia), ocular signs (iritis, chorioretinitis) and pyrexia. Other less common features include gastrointestinal signs (vomiting/diarrhoea), neurological signs, lymphadenopathy, jaundice, myositis and abortion.

In the past, treatment for toxoplasmosis has been based on a combination of sulphadiazine and pyrimethamine. However, recently, clindamycin used at doses of 25-50mg/kg/day (divided into two or four doses) has been suggested as the treatment of choice in feline toxoplasmosis. Although it has been proposed that the use of clindamycin obviates the need for concurrent pyrimethamine therapy, studies in man suggest dual therapy is still required to maintain efficacy. The situation in cats is unclear, but combining clindamycin with pyrimethamine (at 1mg/kg/day) may provide more effective therapy. Pyrimethamine therapy is often associated with myleosuppression and, to avoid this, cats may be given folic acid at 5mg/day for the duration of treatment.

Ако неко има потребу за преводом, нека се јави.

Цео текст се налази овде:
http://www.fabcats.org/owners/toxoplasmosis/info.html

otisao nam je mackic :(
nedostaje nam bas... kiti ga je celo vece trazila po stanu i mjaukala da ga dozove (ne mogu da verujem koliko ga je zgotivila na kraju, a prva 2 dana nije mogla da ga podnese).
ufff, u zivotu vise necu da cuvam tudju macku u svom stanu, toliko sam se vezala da nemam reci, jos je i on mene nesto bas zavoleo :S
valjda ce mu biti dobro u novom domu, ne mogu vise da mislim na njega, raspekmezicu se! x))

DOSTA.
Ako vam je do rasprave, raspalite na PP.
Hoćete da nam zaključaju temu?

Necu, Kajo, sigurno. :zag: Ne sumnjam u ovo dvoje da umeju da spuste loptu, na kraju krajeva, samo je nesporazum u pitanju a svi smo na istoj strani. ;)

otisao nam je mackic :(
nedostaje nam bas... kiti ga je celo vece trazila po stanu i mjaukala da ga dozove (ne mogu da verujem koliko ga je zgotivila na kraju, a prva 2 dana nije mogla da ga podnese).
ufff, u zivotu vise necu da cuvam tudju macku u svom stanu, toliko sam se vezala da nemam reci, jos je i on mene nesto bas zavoleo :S
valjda ce mu biti dobro u novom domu, ne mogu vise da mislim na njega, raspekmezicu se! x))

To su muke oko udomljavanja. Mi smo dve mace udomili proslog leta i ja i dalje dosadjujem ljudima zapitkujuci za njih. :lol:

Deda, jedan od razloga zasto treba povesti racuna o toksoplazmozi je i reprodukcija, sigurno ti je poznato da, ako do infekcije majke dodje tokom trudnoce, moze da ima teratogeno dejstvo. (Ne kazem da Tara razmislja o toksoplazmozi zbog toga, samo mi je ta opcija pala na pamet jer ja razmisljam o novoj trudnoci i razmatram sva ZA i PROTIV kojih mogu da se setim pa mi je to palo na pamet sad.)

a jel uobicajeno da se macka socializuje malo nakon tako kratkog vremena provedenog sa drugom mackom? kiti se sad mnogo vise mazi i nekako je opustenija od kad je tu bio ovaj mackic, nekako mi se cini (i ne samo meni) da je videla od njega kako treba da se ponasa, jer je on bas mazulja teska. on se pored nje uzasno razigrao, a ona je postala umiljatija (i dalje je divljakusa, ali o5 je nekako bolja)...
e da, a ona je, iako je sterilisana, njega zavodila malo. valjala se po podu, vukla se lezeci do njega, stalno mu njuskala njuskicu... meni bilo cudno, ali dobro xD

a jel uobicajeno da se macka socializuje malo nakon tako kratkog vremena provedenog sa drugom mackom? kiti se sad mnogo vise mazi i nekako je opustenija od kad je tu bio ovaj mackic, nekako mi se cini (i ne samo meni) da je videla od njega kako treba da se ponasa, jer je on bas mazulja teska. on se pored nje uzasno razigrao, a ona je postala umiljatija (i dalje je divljakusa, ali o5 je nekako bolja)...
e da, a ona je, iako je sterilisana, njega zavodila malo. valjala se po podu, vukla se lezeci do njega, stalno mu njuskala njuskicu... meni bilo cudno, ali dobro xD

Да ли би човек могао да се социјализује живећи са слоновима? Тако исто мачка може да се социјализује живећи само са људима. Она од нас нема шта да научи из оне области која је важна за мачку, од друге мачке може, макар та друга била далеко млађа.

Skydancer ти је већ одговорила на ово друго. Није у питању завођење, већ жеља за блискошћу..

sve je to ok sto se socijalizacije tice, ali macak nam je bio tu svega neka 4 dana pa mi je prosto neverovatan takav napredak za tako kratko vreme x) inace su vrsnjaci, ona 8, on nekih 7 meseci :heart:
bas mi je krivo sto nije mogao da ostane, bilo bi nam svima extra :(

Mačke uče jedna od druge.
Mama je imala jednog lenjivca koji nije hteo da ustane ni kad mu ona donese miša (moja mama - ne njegova!), a kad se sprijateljio sa komšijskim mačkom postao je vrhunski lovac čak i na pacove.
I mi smo čuvali tako jednog mačkića nedelju dana, a naš Meda je lepo počeo da se igra sa njim iako je imao i svoju mamu Maju. I još je bio vrlo pažljiv, jer je Meda ogroman a ovaj je imao oko 3 meseca pa se Meda bojao da ga ne zgnječi.
Ako možeš, idi da ga obiđeš. On će se oduševiti, ti ćeš biti mirna, a novim vlasnicima ćeš objasniti neke njegove navike. Opšta korist!
Ako već ne možete da Kiti obezbedite stalno društvo, možda ima neko komšijsko mače sa kojim bi mogla da se igra i druži?
Što se tiče zavođenja malog mačorčića - pa ni sterilisane mace ne prestaju da budu zavodnice. Nisu toliko lude za mačorima kao nesterilisane, ali i posle operacije su našoj Maji dolazili udvarači. Geni i priroda rade svoje, nisu hormoni jedini pokretači ljubavi...

5kr4nn.gif

ma macke su cudo :D
ja sam htela njega da zadrzim, ali to nije moguce pored moje babe, jedva sam je ubedila i ovu jednu da uzmem, mada znam da bi se ovim macorom odusevila jer je bas po njenoj volji - maza :S
u mom ulazu su jos 4 kucne macke, ali nece da se druze... moracu na kvarno, kad naletim na neko mace na ulici da ga dovedem kuci, kao da ga udomim, ustvari da ostane x)
sto se posecivanja tice, nisam ga ja udomljavala nego devojka koja ga je nasla, a ja sam ga samo privremeno cuvala, tako da ne znam kod koga je otisao :(

Od skoro imam ovakvu četku:

hu_4265.jpg
Dobro izvlači dlake, a i jedina je koju hoće da trpi, valjda ga lepo češkaju ovi metalni zubci. Pre je baš bojkotovao češljanje, sad se čak i sam namešta, posebno kad dođemo do stomaka. Onda višak skinem ovom rukavicom:

Fellpflege-Handschuh.jpg
Lepo skupi sve ono što prva izvuče, ali nju nikako ne trpi, tako da njome pređem samo dva tri puta dok ne počne da se otima.

Nije baš sjajno rešenje, verujem da bi svakako bilo bolje sa furminatorom (da ga mogu priuštiti trenutno), ali od svega što sam probala ovo je još najbolje. A sve što ja ne uspem da skinem, to Laza sam lepo obavi valjajući se po nameštaju i tepihu, pa onda usisivač i selotejp traku u ruke i tako u krug... :)

Kupila sam ovu metalnu cetku. Nema plasticne vrhove i izgleda strasno pa smo je prvo probali na vlastitoj glavi i dobra je. I nas macak uziva u cesljanju a ranije je izbegavao cesljanje.
Steta sto niko sa ove teme nije kupio furminator, bas me zanima kakav je. Meni lici na trimer a to nije za cesljanje nego za sisanje.

hej da vas pitam?
imam jednu macku ,,tu koja je dosla i ja sam je prihvatila u mom dvoristu spava i jako je dobra i vesela
ali
je pre dve tri nedelje pocela strasno da se linja
skroz kao da celavi
vodila sam je kod veterinara on kaze
ma to je onako prirodno
nije gljivica jer se ne cese
,,dao joj je vitamine minerale...
ali
evo ona i dalje gubi dlaku u snopovima a ne raste joj nova...
ponasa se normalno
jede spava trci,,,,zajeb.ava kucu Bonija,,,
bas izgleda ofucano,,ja joj dajem i konjetinu i zivo meso i kuvano..najbolje njoj...
sta da rasim

hej da vas pitam?
imam jednu macku ,,tu koja je dosla i ja sam je prihvatila u mom dvoristu spava i jako je dobra i vesela
ali
je pre dve tri nedelje pocela strasno da se linja
skroz kao da celavi
vodila sam je kod veterinara on kaze
ma to je onako prirodno
nije gljivica jer se ne cese
,,dao joj je vitamine minerale...
ali
evo ona i dalje gubi dlaku u snopovima a ne raste joj nova...
ponasa se normalno
jede spava trci,,,,zajeb.ava kucu Bonija,,,
bas izgleda ofucano,,ja joj dajem i konjetinu i zivo meso i kuvano..najbolje njoj...
sta da rasim

Promeni veterinara. Treba da se uzme bris i/ili skarifikat, da se utvrdi uzrok i da se u skladu s tim i leci.

Joj, mukica. :( Neznam šta da ti kažem, baš nemam ideju, i ja bih mog da sprijateljim sa psima ali nekako, on neće da sarađuje, oni bi ga prihvatili.

Mogu da razumem to što tvoj maćak neće da se sprijatelji s psima, ali ne shvatam da se ova moja toliko plaši vetra. Ne plaši se onog slabog vetrića, ona se plaši onih jačih vetrova, dovoljno je da vidi kroz prozor da se grane jako njišu pa da se preplaši i beži bilo gde da se sakrije ... mora da postoji neko rešenje ...

Joj, mukica. :( Neznam šta da ti kažem, baš nemam ideju, i ja bih mog da sprijateljim sa psima ali nekako, on neće da sarađuje, oni bi ga prihvatili.

Mogu da razumem to što tvoj maćak neće da se sprijatelji s psima, ali ne shvatam da se ova moja toliko plaši vetra. Ne plaši se onog slabog vetrića, ona se plaši onih jačih vetrova, dovoljno je da vidi kroz prozor da se grane jako njišu pa da se preplaši i beži bilo gde da se sakrije ... mora da postoji neko rešenje ...

Ne plaši se ona onoga što vidi, već onoga što čuje... moraš da shvatiš da ima mnogo bolji sluh od nas i da čuje šta sve taj vetar njiše i pomera, obara itd. Dakle, moguće je da se boji buke koju vetar pravi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back