Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Macorcica hranim iskljucivo RC granulama i nekoliko puta nedeljno sirovim mesom. Dah mu vrlo, vrlo neprijatno mirise, rekla bih kao granule. Ovde je vec bilo govora o neprijatnom zadahu i koliko se secam komentara da treba veterinar da pogleda macku. Moja macka izgleda sasvim zdravo, a opet se oseca neprijatno, kad zeva - uuhhhh... Da li je u pitanju hrana ili je sa svima tako?

I mojim macama se uvek malko oseti iz usta kad zevaju... onako na ribu ili meso :).
Mislim da je to patološki jedino ako je preteran miris/smrad, no nisam stručnjak.

Sinoć sam se istraumirala.. Frodo je Bilbu povredio oko kandžom..oko mu je krvarilo :eek: .
Tek kad je stalo, videla sam da i nije oko, nego ugao trećeg kapka.. a pre toga sam izuznemiravala veterinara u kasno doba...
Vet kaže nije to strašno ako je treći kapak, on im prvi strada u borbi jer i inače služi za zaštitu..
Evo, danas mu je skroz normalno oko, ko da ništa nije bilo... ali, živa sam se isprepadala :(.

Mogao je ostati bez oka :(.
Frodu sam podrezala kandže, i razdvajaću ih dok ne prođe teranje (već jenjava, srećom).

Jesam naravno, to bi bilo rešenje, no ne mogu da se s mužem dogovorim oko toga..on je ubeđen da bi im kastracija uništila zdravlje.

To je valjda zbog onog mita da kastrirani macori imaju probleme sa urinarnim traktom. Izgubila sam adrese sajtova sa istrazivanjima na tu temu, dva su radjena na Univerzitetu Floride, ali evo sta gugl kaze. Znaci ako su ti macori stariji od 7 meseci zdravlje ce im biti ugrozeno kastracijom samo na dva nacina - 1) ako nastavis da ih hranis kao i ranije, ugojice se jer su im kalorijske potrebe smanjene za 28%, i 2) ako dodje do komplikacija prilikom operacije, koja je toliko rutinska da veterinar mora da bude ili pijan ili stvarno neki koljac da bi zabrljao. A sto se tice peska u besici, opstrukcije uretre i svega ostalog, apsolutno nema veze sa kastracijom, u bilo kom uzrastu da se obavi.

Inače, Bibiću je oko sada skroz normalno, ali se pojavila dva problema kod komšijskih mačaka... jedan mačak šepa na nogu (ne oslanja se na jednu šapicu, ali golim okom nema povreda), a drugu mačku je ujeo krpelj... danas smo ga izvadili...
Komšije su otišle na tri nedelje i ostavile meni mace da ih hranim.. ali problem je što su one navikle da lutaju i u tom lutanju se svašta dešava.
Biće posla za mog veta :confused: .

Jao, našim mukama nikad kraja :confused: .
Bilbo je ponovo zakačio oko tj. treći kapak danas kad se češao (to ga svrbi to što mu zarasta), pa smo ponovo zaustavljali krvarenje :(.

Komšijskog mačka (koji nije prestajao da šepa) smo vozili u NS kod veta, i kad mu je izbrijao šapicu, video je da njegove muke potiču od - ujeda. UJed je mali ali dubok, izgleda da je od mačke.
A od ugriza mu je i iščašena nogica. Blago ga je sedirao da može lepo da ga pregleda...
Ništa, dobio je antibiotike i još neke injekcije protiv upale, i zavio mu je nogicu..
Međutim, nakon što se otreznio (mada je još blago omamljen), mačak (Leo) mi je zbrisao iz kuhinje pravo napolje, i nestao u mraku..
Što je najgore, potrgao je zavoj je zavoj :confused: .
(morala sam da ga ostavim na kratko, vadili smo ljude koji su se kolima zaglavili u blatu u šumi)
Sve sam obišla, u šumetini je mrkli mrak.. i nema ga..a on je navikao da luta.
Sad mi ostaje da grizem nokte i da se nadam da ga neće potkačiti neki pas, i da će doći ujutru na klopu..

Vet kaže da nije ništa opasno..a i dobio je antibiotik koji deluje tri dana.. nego mi je frka što je još malo omamljen.

I mojim macama se uvek malko oseti iz usta kad zevaju... onako na ribu ili meso :).
Mislim da je to patološki jedino ako je preteran miris/smrad, no nisam stručnjak.

Sinoć sam se istraumirala.. Frodo je Bilbu povredio oko kandžom..oko mu je krvarilo :eek: .
Tek kad je stalo, videla sam da i nije oko, nego ugao trećeg kapka.. a pre toga sam izuznemiravala veterinara u kasno doba...
Vet kaže nije to strašno ako je treći kapak, on im prvi strada u borbi jer i inače služi za zaštitu..
Evo, danas mu je skroz normalno oko, ko da ništa nije bilo... ali, živa sam se isprepadala :(.

Mogao je ostati bez oka :(.
Frodu sam podrezala kandže, i razdvajaću ih dok ne prođe teranje (već jenjava, srećom).

Normalno je da im bar malo smrducka, ali kod ozbiljnijih problema su desni obično i otečene i crvene, tako da zabune obično nema.

Naprotiv, kastracija bi im produzila zivot. Znam da su muskarci na to osetljivi.

Moja 3 macana su kastrirana, najstariji ima 13 i po godina.

Uh, muškarci i njihovo sapatništvo. :lol: Čekam da se još malo prolepša vreme, pa da angažujem koleginicu od mimi's dad, njemu ne pada na kraj pameti da kastrira Mirka. Kaže, eno ti lekova, instrumenata i ambulante, pa ga štroj ako hoćeš! A zna da neću, da sam veliki tremaroš oko mojih ljubimaca. :lol:

Jao, našim mukama nikad kraja :confused: .
Bilbo je ponovo zakačio oko tj. treći kapak danas kad se češao (to ga svrbi to što mu zarasta), pa smo ponovo zaustavljali krvarenje :(.

Komšijskog mačka (koji nije prestajao da šepa) smo vozili u NS kod veta, i kad mu je izbrijao šapicu, video je da njegove muke potiču od - ujeda. UJed je mali ali dubok, izgleda da je od mačke.
A od ugriza mu je i iščašena nogica. Blago ga je sedirao da može lepo da ga pregleda...
Ništa, dobio je antibiotike i još neke injekcije protiv upale, i zavio mu je nogicu..
Međutim, nakon što se otreznio (mada je još blago omamljen), mačak (Leo) mi je zbrisao iz kuhinje pravo napolje, i nestao u mraku..
Što je najgore, potrgao je zavoj je zavoj :confused: .
(morala sam da ga ostavim na kratko, vadili smo ljude koji su se kolima zaglavili u blatu u šumi)
Sve sam obišla, u šumetini je mrkli mrak.. i nema ga..a on je navikao da luta.
Sad mi ostaje da grizem nokte i da se nadam da ga neće potkačiti neki pas, i da će doći ujutru na klopu..

Vet kaže da nije ništa opasno..a i dobio je antibiotik koji deluje tri dana.. nego mi je frka što je još malo omamljen.

Joj, nezgodno. :sad2: Ali komšije znaju kakve im navike imaju mačke, znam da tebi nije svejedno ali sigurna budi da ti nisi kriva. :zag: Sve u svemu, razmisli da li bi ga komšije uopšte i odvele kod veterinara.

Sad, apropo puštanja mačaka, Mirkovi brat i majka su relativno skoro "magistrirali". Radnja mi je tik uz prometan put. Prvi komšija je golubar, glavni osumnjičeni za Bilijevo trovanje. Zato njega ni na trenutak ne ispuštamo iz vida kad je napolju. Kad radnik uveče krene kući, povede i njega jer je on dublje u naselju, gde skoro niko ne zalazi autom. Ali moraćemo uskoro da kastriramo ovog malog, dok se nije mnogo proskitao, a i zbog moje alergije. Definitivno sam shvatila, alergična sam na kuniće bez obzira na starost i pol i na polno zrele mačore.

Ma da, Mimis, to lutanje je uvek nezgodno :confused: .
Nego, što se tiče povređenog mačka, potpuno sam sigurna da ga komšije ne bi odvele kod veta. Sami kažu da "priroda učini svoje" kad se povrede... ili umru, ili se sami izleče. Prema tome..

Inače, sačekalo me je mau-mau ispred kuće jutros... Leo je došao da jede i normalno se oslanja na šapu, otok je spao :). Dala sam mu i lek, milica mala, lako ga je progutao - dobrica :heart: .
E sad, zavoj mu nisam ponovo stavljala, jer bi ga svakako skinuo, a vidim da je nogica mnogo mnogo bolje od terapije.
I Bibiću je oko dobro. Iako se ponovo potukao sa Frodom :mrgreen: .

Hvala vam svima na podršci, to mi mnogo znači.. :heart: .

Valeria, na srecu nisam videla kad ti je macak pobegao, tako da taman stizem za lepe vesti. Blago tvojim mackama za tebe.
Pozitivno druzenje, teski zagovornik uzimanja dve mace zajedno, ima jos jednu pristalicu, tj. mene. Dok nisam imala ni jednu macku nisam ni znala sta su macke, ni posle citanja oko 300 strana ovog foruma i svih drugih na koje sam naisla, teorija je teorija a praksa je praksa. Ja sam skoro po ceo dan kuci, a ostatak porodice dolazi i odlazi, tako da mali uvek ima drustvo a zavisno od vrememena napolju setamo skoro svaki drugi dan i njemu je ipak dosadno. Tako da smo resili da mu nabavimo odgovarajuceg maceceg druga, odnosno drugaricu. Veoma mi je zao sto to nismo uradili odmah, ali kao sto rekoh nismo znali da jednu macku nece ni da osecamo u kuci pa time verovatno ni dve a njoj jednoj ce mnogo da znaci da ima druga za igru, glockanje i spavanje.
Sve ovo pominjem jer mozda ima jos nekog ko je u istoj dilemi, jedna ili dve macke, pa ako vredi...

Znači vratio se? Super, baš mi je drago. :D

I slažem se i ja da bi ih trebalo nabavljati u paru, ako je ikako moguće. Mi tj. Mirko ima tu sreću da mu je ostala još jedna sestra tu, u komšiluku pa ima i mačeće društvo, inače bi presvisnuo od dosade.

Nego, pre 10-tak dana nam je neko izručio dva mala psa tamo na raskrsnici i trajno su se nastanili u našoj staroj garaži, uvučenoj i zaklonjenoj, čuvaju teritoriju od drugih pasa, od prolaznika (mislim, koj' moj ima da šeta tuda, pa neće noću na groblje!) ali Mirku nije drago što su tu, od jedne do druge hraniteljske kuće mora da prođe pored njih. Ima neko ideju kako da mu smanjim volumen krzna kad ih vidi i kako njima da smanjim tenziju u mišićima? :lol: Niko od njih troje (moje dete je pse nazvalo Žabica i Mrvica) nema ogrlice, niti je ijedno, da kažem, dresirano. Psi su i voljni da me poslušaju jer su shvatili da u protivnom nema klope, (smejala sam se Žabici preksinoć, trese se od silne želje da pojuri autobus ali bi ipak meni da udovolji) ali Mirko se sav nakostreši, izvije u luk i pokušava čak i mene da izgrebe dok ga pronosim pored njih.

Jeste, vratio se, hvala vam :D :zag:
Svakog dana dolazi kod mene..u stvari, više je u mom dvorištu nego komšijskom. Lekić popije bez problema (vet mu je dao nešto protiv oticaja i protiv bolova), i sve lepše hoda :D.
A pošto je Micika (njegova mama) izašla iz teranja, i Fro i Bilbo se polako smiruju :D.
Uskoro se nadamo novim macama :heart: .

Jao Val, hoces da ti donesem skotnu macu, Whiskas sare, ima manje od godinu dana, lepa je i negovana, neko je izgleda izbacio iz stana kada je skontao da ce biti macica, uopste se ne snalazi na ulici, plasi se kola, ne mrda sa mesta gde su je ostavili :( Ne znam sta cu sa njom, tj. resila sam da je donesem sutra u stan ako je nadjem na istom mestu, ali porodica ce me u top staviti. Ako hoces sterilisacu tvoju!

Kako je zabavno kod tebe Mimi! Ja da imam dvoriste svasta bi cuvala.

Jao, imamo ogromno dvorište ali ova dva psa (sreća pa su bar, kako sam danas shvatila, sterilisani u okviru CNR projekta) nam baš nisu trebala sad. I sve komšije kukaju na njih, da su mnogo dosadni i lajavi, Žabicu su proglasili za goniča automobilskih guma a Mrvica je juče dobrih pola sata geljala. A svakako je tu i pitanje Mirkove bezbednosti, a ni za dete mi nije svejedno sa dva nepoznata psa, od toga je jedan demodikozan... Sve bi bilo drugačije da je dvorište ograđeno ali nije, i to ne našom krivicom. Da jeste, dovela bih još jednu macu, štene belgijskog ovčara, možda i još jednog psa iz azila...

Jeste, vratio se, hvala vam :D :zag:
Svakog dana dolazi kod mene..u stvari, više je u mom dvorištu nego komšijskom. Lekić popije bez problema (vet mu je dao nešto protiv oticaja i protiv bolova), i sve lepše hoda :D.
A pošto je Micika (njegova mama) izašla iz teranja, i Fro i Bilbo se polako smiruju :D.
Uskoro se nadamo novim macama :heart: .

Znači, usvojio te mačak. :lol:

Jao Val, hoces da ti donesem skotnu macu, Whiskas sare, ima manje od godinu dana, lepa je i negovana, neko je izgleda izbacio iz stana kada je skontao da ce biti macica, uopste se ne snalazi na ulici, plasi se kola, ne mrda sa mesta gde su je ostavili :( Ne znam sta cu sa njom, tj. resila sam da je donesem sutra u stan ako je nadjem na istom mestu, ali porodica ce me u top staviti. Ako hoces sterilisacu tvoju!

Uh, kako mogu tako?! Zašto je nisu čuvali ako već nemaju uslova da gaje mačiće i neće da je sterilišu?! :besna:

ljudovi, vcrs mi je uleteo komsinicin macak u stan, buckast, presladak...joooj xD
kiti ga nije ni skontala, uplasila se od mog ujaka koji je dosao pre, pa se sakrila, a bas sam htela da vidim kako bi odreagovala na njega (sve se nadam da ce mi se ukazati prilika da dovedem jos jednu mackicu kuci, pa da znam sta me ceka xD), mada pretpostavljam da bi reakcija bila ista kao i na ujaka, jer je macak dzin naspram nje x))

inace, ulaz mi je postao bas mackarski, ukupno 5 cicosa imamo + jednu cestu goscu u podrumu x)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back