Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jedina dva razloga za kupanje maceta koja mi padaju na pamet je kada ga tek uzmes sa ulice (sto je ta zena vec obavila) i da bi bilo naviknuto na vodu za slucaj da se isprlja necim sto ne sme da olize, pa joj bude neophodno hitno kupanje. Ako ih redovno kupas, naviknu se pa im to nije stres i trauma. Ali ako ne pustas macku napolje bez nadzora, sto i ne treba da radis, onda nema rizika da ce se ovo drugo dogoditi.

Vratila sam se da pojedem svoje reci :p

Mace mi je malopre upalo u lavor sa asepsolom. Taj lavor obicno ne koristim pa oni uskacu u njega, i sada kad sam ulazila u kupatilo proleteo mi je pored nogu kao strela i uskocio u lavor iz zatrke, ni ne gledajuci sta je u njemu. Sva sreca lavor je bio pored kade pa sam ga oprala u roku od nekoliko sekundi!

Mace mi je malopre upalo u lavor sa asepsolom. Taj lavor obicno ne koristim pa oni uskacu u njega, i sada kad sam ulazila u kupatilo proleteo mi je pored nogu kao strela i uskocio u lavor iz zatrke, ni ne gledajuci sta je u njemu. Sva sreca lavor je bio pored kade pa sam ga oprala u roku od nekoliko sekundi!

pa dobro...sad je cist i...sterilan...: )

Mislim da će Milici baš biti teško kada odu. Ona se i sad sva pogubi i unezveri kada oni izađu iz kutijice i počnu da se šunjaju po kući...

ma i ja sam tako mislila ,,,dok nisam"prezivela"
dve-tri generacija macica:)
..ne,bice joj tesko ako ih odvojis pre 3-4 meseca-onda ih macke traze po kuci
Onog trenutka kada vidis da ih macka odvaja od sise i kada bezi od njih
veruj,nece ni primetiti da ih nema,,,
..ja sam se zeznula jednom iz istog razloga ostavila jedno mace i 4-5 mesec-kao da ne tuguje za macicima,,,medjutim,ubrzo su poceli da jedno drugom otimaju hranu:)
brinu se za njih do puberteta :) a posle neka se snalaze...nisu kao ljudi:)

A koliko će ona njih još da doji? I kako ću znati da nema više mleka? Kako da ih naučim da jedu?

I još mi jedno nije jasno - da li ona zna koliko ih ima! :) Mislim, ima ih petoro, i da li primeti ako i jedno nedostaje?

Сматра се да мачићи са мајком треба да остану до навршеног трећег месеца. За то време она их учи како да постану праве мачке. Ако их раније одвојиш од мајке, могу да имају велике проблеме са социјализацијом. Зато буди стрпљива.

Мајка сада брине много зато што зна да су мали и неспособни за самостални живот. Када довољно одрасту и када их припреми за живот нормалне мачке, знаће да више не мора да брине и неће бити проблема због одвајања.

Hvala na odgovoru! ;)

I još mi jedno nije jasno - da li ona zna koliko ih ima! :) Mislim, ima ih petoro, i da li primeti ako i jedno nedostaje?

Mislim da ne umeju da broje, jednom smo premestili macku i macice kad su imali 3 nedelje, i ona je jedno pola sata njuskala na starom mestu da proveri jesmo li neko zaboravili. Onda smo dali dvoje macica kad su imali 2.5 meseca, i ona nije promenila ponasanje, nije trazila tu dvojicu, igrala se sa jednim sto je ostalo, ono je i dalje sisalo itd. Posle dve nedelje je jedno vraceno i ona ga je odmah prepoznala i prihvatila (a i ono je ubrzo ponovo naucilo da sisa). I tako sada oboje sisaju sa 5.5 meseci, i ne mislim da ce to skoro prestati, sto je odgovor na tvoje prvo pitanje :P Mleka znam da ima posto vidim da ostaju fleke gde macka lezi ako pocne da joj curi mleko. Nemas sta da ih ucis da jedu, oni ce sami poceti da jedu ono sto vide da im majka jede (a majku, ne samo zbog toga nego i zato sto doji, treba da hranis hranom za macice).

Nikada u zivotu nisam imala macku niti iko od mojih bliznjih. Svi u porodici volimo zivotinje i dozvolili smo sinu da nas ubedi da usvojimo macu. Iskreno, u pocetku sam bila prestravljena jer je to bukvalno novi clan porodice o kome se treba starati a ja nemam pojma kako i zato sam pocela da citam ovaj forum. Do sada, posle 2 meseca, sam stigla do 180. strane i procitala stvari koje ljudi koji imaju macke smatraju opste poznatim a ja o njima nisam imala pojma (kao recimo da od macaka mozes da dobijes gljivice, to me je prestravilo). Upoznala sam kroz forum neke divne mace i divne ljude. Obozavam kad postavite slike/
Obzirom da nikako da stignem do kraja foruma i idem u korak, moram da vas pitam neke stvari.
Da li se i odrasle mace koje ne izlaze napolje ciste od glista?
Da li je neko kupovao opremu za mece u Budimpesti (nadam se da su tamo nize cene) i da li znate za neki pet shop tamo?
Moja maca je jos uvek sa mamom i stize za oko dve nedelje kod nas.

Nikada u zivotu nisam imala macku niti iko od mojih bliznjih. Svi u porodici volimo zivotinje i dozvolili smo sinu da nas ubedi da usvojimo macu. Iskreno, u pocetku sam bila prestravljena jer je to bukvalno novi clan porodice o kome se treba starati a ja nemam pojma kako i zato sam pocela da citam ovaj forum. Do sada, posle 2 meseca, sam stigla do 180. strane i procitala stvari koje ljudi koji imaju macke smatraju opste poznatim a ja o njima nisam imala pojma (kao recimo da od macaka mozes da dobijes gljivice, to me je prestravilo). Upoznala sam kroz forum neke divne mace i divne ljude. Obozavam kad postavite slike/
Obzirom da nikako da stignem do kraja foruma i idem u korak, moram da vas pitam neke stvari.
Da li se i odrasle mace koje ne izlaze napolje ciste od glista?
Da li je neko kupovao opremu za mece u Budimpesti (nadam se da su tamo nize cene) i da li znate za neki pet shop tamo?

Na ovom ćeš forumu pročitati zaista mnogo korisnih informacija, i uvek će biti nekoga da ti da dobar savet! Kada se jednom sprijateljite sa mačkama, to će biti drugarstvo koje će trajati celoga života! Ne brini za macu, biće vam super, pažnja i briga o njoj ne pada teško, a uvek uzvraćaju nesebičnm ljubavlju! U pravu si, to i jeste novi član porodice, u pravom smislu te reči! Što se tiče čišćenja od glisti - i mačke koje su stalno u kući čiste se od parazita, a koje sredstvo da koristiš najbolje će ti reći veterinar kada macu budeš vodila na pregled ili vakcinu! A možeš i u veterinarskim apotekama da pitaš da ti preporuče.. I čiste se na svakih 4- 5 meseci, mada nisam sigurna, pitaj još nekoga!

Pozdrav!

Hvala na odgovoru Nensika. Ja sam stigla sa citanjem foruma bas otprilike kad si ti nasla svoju cica micu i citam o tvom snalazenju sa istom. I nije tako lose sto kasnim sa forumom jer neke stvari, kao sto je recimo neizvenost sa nekom bolesnom macom, ja zacas saznam, ne moram da se pitam danima kako je maci.

Najiskrenije savetujem da uzmete jos jedno mace iz istog legla, necete se pokajati, a njima dvoma ce to mnogo znaciti! I slobodno sacekajte sa odvajanjem od majke do njihove 12. nedelje. Vidim da cete biti odgovorna vlasnica pa kad vec zelite najbolje za macu pocnite da joj pruzate najbolje od samog pocetka :)

Savetujem da ih ocistite od glista dva puta u razmaku od tri nedelje nakon sto dodju kod vas, a posle toga je verovatnoca da ce dobiti gliste zaista mala (ali postoji, posto mozemo spolja da unesemo njihova jaja na djonovima cipela). Mozete za svaki slucaj da ih cistite dva puta godisnje, ili dva puta godisnje nosite stolicu na pregled, pa ako budu cisti onda nema potrebe za tabletama. Kod nas nije registrovan lek koji bih preporucila a to je Drontal Cat, macke su mi na njega najbolje reagovale, relativno lako progutaju tabletu, ne balave i ne povracaju. Ima da se nadje na crno, ali kad vec idete u Budimpestu onda slobodno uzmite tamo dve-tri kutije.

Sto se gljivica tice, ne znam od koga uzimate mace, odgajivaci dugodlakih macaka koje idu na izlozbe obicno muku muce sa gljivicama i nikad ih i ne izlece u potpunosti. Ako njihova majka ne izlazi napolje onda verovatno nema razloga za brigu.

Lepo je sto joj donosim hranu, ali pitanje je koliko cu jos moci tako.Sad sam pri parama pa moze mi se, da pored svoje dve hranim jos jednu sa ulice ali ja sam hteo nesto konkretno da uradim .Inace maca se moze okvalifikovati kao divlja, ali pitanje je koja macka to nije, recimo moje mace jesu ponekad agresivne ali ova je jos vise.Naravno tek kada je nahranim pocinje da bude mrzovoljna.Mudrica mala.
Elem maca sasvim sigurno nije bila ovde prije mesec dana, sto znaci ili je neko izbacio, sta dalje navodi da nije "potpuno divlja" ili je dosla sa strane, sto je manje verovatno.Okacicu slike,mada ja nisam strucnjak i to, ali bih rekao da je ima 8 meseci do godinu dana.Mozda manje.
I da slazem se, ma koliko ovo izgledalo neozbiljno,ovo je ipak jedini nacin da ja pomognem maci.
Hvala na komentarima, samo mi jos recite odprilike koliko je stara i moze li se ovako odokativno, mislim smesno ali da pitam, nekih naznaka agresivne macke?
Hvala

Slike ispod

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Mnogo lepa maca! :heart: I ja bih rekla da samo pozira na pijaci. :)

Ova siva maca je prelepa! Puno sreće prilikom udomljavanja! Lepo od tebe što se trudiš! :heart:

Imam i ja lepe vesti, već sam "našla" tri kandidata za moje mačiće, i to su sve ljudi koje poznajem ili preko prijatelja, tako da neću brinuti kome ih dajem! Još uvek su malešni (danas im je mesec dana), izlaze iz kutije ali ne umeju da jedu iako pokušavam da im dam hranu. Kupila sam im one najmanje granulice (od 1 do 4 meseca), a neće ni mleka. Ne znam da li Mica još uvek ima dovoljno mleka da ih doji.... Mada, dosta su "buckasti" za mačiće koji još uvek sisaju! A mama im je non stop gladna, ma stalno traži hranu, glasno mjauče, što pre nikad nije radila....

Koliko još vremena treba da prođe da ih nosim novim kućama?

Mislim da će Milici baš biti teško kada odu. Ona se i sad sva pogubi i unezveri kada oni izađu iz kutijice i počnu da se šunjaju po kući... :roll:

Lepe vesti, nadam se da ćeš im naći fine domove. Valjda će biti koja sličica za nas. :ceka:

Hvala na savetima. Mi i jesmo razmisljali o dve mace da bi im bilo lepse ali smo se ipak odlucili da bude jedna za pocetak a kad se malo snadjemo da kasnije uzmemo i zenku i imamo par. Inace uzimamo malog britanca koji treba da ima sve veterinarske preglede kad ga uzmemo. Obzirom da kazu da su roditelji maceta negativni na gomilu nekih bolesti i zive iskljucivo u ogradjenom dvoristu ne ocekujem da ima neku bolest, ali nikad se ne zna.

hehehe xD moja je sinoc upiskila skroz zadnje sape, jer se nije lepo namestila i tako je zavrsila "pod tusem", doduse, ne cela, ali morala sam da je isperem x)
...eee, koja je to dreka bila... o.O

inace, bile smo kod veterinara u YBC-u i proslo je bolje nego sto sam se nadala, mislila sam da ce ih iskasapiti sve, ali skoro da se nije ni mrdnula kad su je bocnuli, mada verujem da je to bilo samo zbog straha da cu je ostaviti tamo x))
hvala jos jednom na preporuci!

Hvala na savetima. Mi i jesmo razmisljali o dve mace da bi im bilo lepse ali smo se ipak odlucili da bude jedna za pocetak a kad se malo snadjemo da kasnije uzmemo i zenku i imamo par. Inace uzimamo malog britanca koji treba da ima sve veterinarske preglede kad ga uzmemo. Obzirom da kazu da su roditelji maceta negativni na gomilu nekih bolesti i zive iskljucivo u ogradjenom dvoristu ne ocekujem da ima neku bolest, ali nikad se ne zna.

A vi to mislite da ih pustite da se pare, necete ih sterilisati? U tom slucaju da, bolje uzmite macku od drugih roditelja, samo nisam sigurna da cete uspeti da podnesete odraslog nekastriranog macka u stanu. Odgajivac od koga ga uzimate ima dobar razlog zasto drzi macke u dvoristu ;) A ako cete ga kastrirati onda je u svakom slucaju bolje da odmah uzmete dvoje iz istog legla, jer macke retko uspeju da ostvare sa drugom mackom tako cvrstu vezu kao sa bracom i sestrama iz istog legla pa ih je steta razdvajati i vestacki spajati sa drugim mackama.

hehehe xD moja je sinoc upiskila skroz zadnje sape, jer se nije lepo namestila i tako je zavrsila "pod tusem", doduse, ne cela, ali morala sam da je isperem x)
...eee, koja je to dreka bila... o.O

inace, bile smo kod veterinara u YBC-u i proslo je bolje nego sto sam se nadala, mislila sam da ce ih iskasapiti sve, ali skoro da se nije ni mrdnula kad su je bocnuli, mada verujem da je to bilo samo zbog straha da cu je ostaviti tamo x))
hvala jos jednom na preporuci!

Nema na cemu, da one divljaju samo kad su na sigurnom, kad se malo uplase manje su od makovog zrna :D

drugari, a jel normalno da maca bude pospana posle ove vakcine protiv zaraznih bolesti? ...sva mi je nekako osamucena, ne trazi ni da jede ko inace (ne odbija hranu, ali inace kad vidi hranu bas navaljuje da joj se da malo, a sad ne) i deluje mi da je toplija nego inace :S

A vi to mislite da ih pustite da se pare, necete ih sterilisati? U tom slucaju da, bolje uzmite macku od drugih roditelja, samo nisam sigurna da cete uspeti da podnesete odraslog nekastriranog macka u stanu. Odgajivac od koga ga uzimate ima dobar razlog zasto drzi macke u dvoristu ;) A ako cete ga kastrirati onda je u svakom slucaju bolje da odmah uzmete dvoje iz istog legla, jer macke retko uspeju da ostvare sa drugom mackom tako cvrstu vezu kao sa bracom i sestrama iz istog legla pa ih je steta razdvajati i vestacki spajati sa drugim mackama.

Nismo ni mi sigurni da li zelimo da imamo celu macju porodicu ili samo macana. Zato smo se za pocetak odlucili za jednog muskica pa kasnije da vidimo da li cemo da ga sterilisemo (u slucaju nuzde) ili da mu uzmemo devojku. Imamo mnogo razloga za za i za protiv i vec dva meseca nismo nacisto. Ponavljam, nismo nikad imali macke i ne znamo sta je najbolje. Mali decko je toliko lep, barem nama, da mi je zao da nema bebe a sa druge strane prestravljena sam da li mogu da im nadjem dobre "roditelje".

Nismo ni mi sigurni da li zelimo da imamo celu macju porodicu ili samo macana. Zato smo se za pocetak odlucili za jednog muskica pa kasnije da vidimo da li cemo da ga sterilisemo (u slucaju nuzde) ili da mu uzmemo devojku. Imamo mnogo razloga za za i za protiv i vec dva meseca nismo nacisto. Ponavljam, nismo nikad imali macke i ne znamo sta je najbolje. Mali decko je toliko lep, barem nama, da mi je zao da nema bebe a sa druge strane prestravljena sam da li mogu da im nadjem dobre "roditelje".

Ja sam u nacelu uvek za sterilizaciju posto ima toliko i slatkih i lepih macica izbacenih na ulicu koji ne mogu da nadju dom... ali s druge strane, taj ko bi uzeo rasno mace od vas najverovatnije ne bi uzeo mesanca kome treba dom, pa pretpostavljam da to da li cete gajiti macice ili ne nema uticaja na opstu dobrobit zivotinja. Znam samo da pre nego sto se u to upustite treba dobro da proucite ne samo kako drzati macke kao kucne ljubimce nego i kako odgajati macke, nije to samo pustiti ih da se pare kada postanu polno zreli, to je krajnje neodgovorno odgajivastvo, da bi se macor uspesno pario treba da sacekate 18 meseci, za zenke i do dve godine. Racunajte sa tim kada razmisljate o nabavci zenke, recimo ako uzmete jednu kada on bude imao 18 meseci, ona mora imati bar isto toliko, a ne znam koliko vam odgovara da uzmete odraslu macku. Najgore bi bilo da uzmete zensko mace i ne sterilisete ih, onda ce se pariti cim ona postane polno zrela sa oko 6 meseci a to je katastrofa, to je kao da devojcica od 13 godina zatrudni i radja decu. Jedino da ih drzite razdvojene godinu i po, ali onda se gubi svaka poenta nabavke drustva za igru.

Najbolje je da ne komplikujete sebi zivot i lepo uzmete dvoje iz istog legla i sterilisete ih, oni ce biti srecni i zadovoljni jer macke ne razmisljaju o potomstvu kao ljudi, imace druga za igru, nece ih muciti polni nagon, imace dug i ispunjen zivot i to je stvarno najplemenitija stvar koju mozete da obezbedite svom ljubimcu.

Mi smo 95% misljenja da cemo sterilisati ovog muskog ali... Jedan moj prijatelj koji ima par rasnih macaka kaze da se njemu macke pare jednom godisnje i da je u medjuvremnu miran. Imati jednom godisnje male mace to uopste nije lose. S druge strane imamo jos barem 4 meseca da se uhodamo sa nasim macorom dok ne pocne da ga hvata ludilo, a dotle ce da vidimo.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back