gost 15307
Legenda
- Poruka
- 56.060
e, meni nisu ruzne + mi nije "zao" prostora....al ovaj nas se ionako penje ko majmun...
lijepo reko gica, onomad, da su to...majmuni
lijepo reko gica, onomad, da su to...majmuni

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

al to su nasi majmuni![]()
e ovako, sestra, ima dve mačke i dva psa, i do sada je sve bilo ok, medjutim jedna od mačaka, koja je inače imala prelepu dlaku, počela je da se linja tj ne da se linja njego da joj opada dlaka i da maltene ćelavi na pojedinim delovima tela, posebo po nogama... npr kako leži kada ustane za njom ostane grumen dlaka... ponaša se normalno, jede normalno, ali ovo brine
ima li neko ideju šta mi boglo da pomogne, tj sa čime može da proba, neka mast ili nešto? i da li mačke mogu tj smeju da piju pronizon?
ja ću zvati veta sutra za savet ali bi mi značilo i vaše iskustvo
Немам јасну идеју шта би могло да проузрокује такво опадање длаке, али најчешћи узрочник је гљивична инфекција. Можда би могла да проба са неким лосионом против гљивица, али за то је потребно да дође у посед рецепта за справљање (кога имају понеки ветеринари и обично га љубоморно чувају). Алтернатива би могла да буде Canesten крема, која је између осталог добра и против дерматофитозе (ring worm - енглески назив, многи наши ветеринари га користе, такође је гљивично обољење), мада то баш не личи на дерматофитозу. Друга могућност је да је у питању алергија на буве (конкретно на пљувачку коју луче буве), можда је заражена бувама а да је то остало непримећено. Неке мачке су изузетно осетљиве на алерген из бувље пљувачке. У том случају је третман врло једноставан - уништавање бува.
Могу да ти кажем о пронизону. Мачке су од свих сисара најмање осетљиве на нежељене ефекте кортикостероида, међу којима је и пронизон (тзв. генеричко име лека је преднизон). Дакле, смеју да га пију, али зашто је то питање битно у контексту опадања длаке? Пронизон се најчешће користи за контролисање упала које настају због прекомерног деловања одбрамбеног система, што овде није случај.
Можда би могла да проба са неким лосионом против гљивица, али за то је потребно да дође у посед рецепта за справљање (кога имају понеки ветеринари и обично га љубоморно чувају).
a kako vi kupate svoje macke? ja mislim da ovo moje cudo necu u zivotu okupati, jer mrzi vodu, a ne ustrucava se da grebe i grize cim joj nesto smeta (prvo jaaako nezno za opomenu, a onda sve jace i jace). jedino da je zatvorim u tus kabinu pa da je polivam vodom odozgo x))) salim se, ne dolazi u obzir da je toliko traumiram, bolje da bude "prljava" sto se mene tice xD
ma ne mislim ja da je prljava (zato sam i napisala pod navodnicima). ja je i ljubim i sve, nego nikad nisam imala macku, a zena koja mi je poklonila je vec 3 puta kupala za neka 3 meseca koliko je bila kod nje, a meni se ne mili da je kupam uopste, jer mislim da bih je samo maltretirala bzvz, pa cisto informativno pitam, da li vi koji ste iskusniji mislite da je ok da je ne kupam x)
...i odmah su mi pale na pamet razne teže bolesti koje mogu izazvati gubitak dlake : /
To mi nikada nije palo na pamet! Imas li ti iskustva sa tim losionima, sta stavljaju u njih od aktivnih sastojaka? Ja sam koristila Canesten rastvor ali to je tako malo pakovanje, bukvalno mozes samo da stavis na taj pecat bez dlake, a ja sam htela nesto da ih cele okupam. Doduse pretpostavljam da i te losione po receptu prodaju u istom pakovanju po istoj ceni :/ Kod nas nije registrovan Imaverol, koji sluzi bas za to, da se cela macka okupa. Za to ja mislim da kod nas veterinari predlazu kupanje Mycoseb samponom ali nisam sigurna, provericu.
Od čega prljava? Mislim ako ti je stalo da ti mačka miriše na omekšivač - kupi plišanu.... Mace sasvim lepo same održavaju ličnu higijenu, i nema potrebe za kupanjem... opet ne moraš je ljubiti, prinositi licu, dozvoljavati da hoda po stolu i radnim površinama itd....