Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta da raditi kad mačka pojede otrovanog miša? Postoji li neka alternativa osim odvesti ga veterinaru?

Danas se miševi truju gotovo isključivo antikoagulantima koji, kad se metabolišu, nisu više opasni za životinju koja ga pojede, slično zmijskim otrovima.

Na žalost, mrtav je odavno, tj nrtvi su odavno. Imao sam mačka prije 3-4 godine koji je uginuo nakon trodnevne bolesti. Povraćao je nešto zeleno, nakon toga su mu se oduzele zadnje šape i sledećeg dana je uginuo. Drugi mačak prije 15ak dana na sličan način. Samo što je povraćao sluz, znači potpuno prozirnu. Nemam veterinara za kućne ljubimce u blizini, znači u 100km. Tako da mi je svaki savjet potreban, valjda postoji neki protivotrov? Za ubuduće?

Po svemu sudeći, tu su radile komšije, i to neki malo teže dostupni otrovi, ne mišomor i miševi. NF je odgovorio šta i kako. Umesto uglja može i zeolit, ima slična svojstva.

Mislim da ste culi obrnuto, Whiskas je stetna (licno ne vidim razliku, ali iz nekog razloga veterinari uvek izdvajaju Whiskas kao najgoru mogucu hranu za zdravlje macke). Ako im vec dajete Whiskas ili Friskies ili neku takvu hranu, bolje je da ne dajete granule nego vlaznu hranu, posto je za nijansu kvalitetnija.

P.S. Nece dobiti gliste od mleka, a macici se radjaju sa glistama tako da ako ga niste cistili od njih uradite to obavezno i to nekoliko puta.

Whiskas i Friskies imaju veštačke boje, pojačivače arome i ostale aditive koji u tolikoj koncentraciji mogu jako nepovoljno da utiču na jetru a samim tim i na bubrege (jer im je metabolizam u tesnoj sprezi).

A ovo za gliste je tačno, pa jedva smo suzbili uvreženo mišljenje da se gliste dobijaju od mleka na ovom forumu! Dobijaju ih mladunci još kod majke u materici ako se majka tokom graviditeta ne tretira. Zato je mladunce potrebno redovno čistiti, nekad i na svake 2-3 sedmice, da bi se infestacija definitivno suzbila. Svakako 3 dana pred svaku vakcinu i revakcinu. Inače, previše glista može da dovede do jako ozbiljnih problema kao što su rahitis (jer se kalcijum namenjen za rpravilan rast troši za saniranje povreda koje gliste proizvode tokom svoje entero-hepato-pulmo-enteralne migracije) pa čak i epilepsija ukoliko dođe do ozbiljnijeg trovanja njihovim većim brojem.

Pozdrav!

Imam dva mačeta (mužjak i ženka) od moje pokojne mačke koju su udavili psi lutalice kad ja imala godinu dana a mačići su 3 nedelje, pa smo ih hranili na cuclu i preživeli.

Sad se javlja drugi problem.. Već sam imala mačku pa znam korisnost sterilizacije ali prvi put imam mačora. Naravno planiram da ga sterilišem, veterinar mi je rekao da sa oko 10 meseca starosti već može i to mi nije frka uopšte.. ne podnosim ono njihovo zapišavanje teritorije, a i činjenica je da mačori znaju da odlutaju kad imaju teranje..
Situacija je sledeća:
- Mačora ću sigurno sterilisati do kraja godine a mačku ću pustiti da se jednom omaci. Da li postoje šanse da on ima teranje iako je kastriran? Bilo bi fuj da "skače" na Cicu pošto su bata i seka...
- Kad se ona omaci da li će on napadati mačiće da ih udavi, pošto svi mačori to rade jer se osećaju ugroženo?

I još nešto krajnje čudno i opet malo fuj.. pošto su ostali bez mame sa 3 nedelje skoro odmah Cica je počela da "sisa" Makija, ali stvarno.. obalavi mu stomak, uvuče kožicu i dlaku sa stomaka i mulja šapicama kao da stvarno sisa mamu..uz svo predenje i uživanje, a on ko prava mama maca prede k'o lud i liže je po ušima.. i to uvek ona njega sisa nikad on nju!!
Danas imaju 5 meseci i dalje to rade smo možda malo ređe.. neko mi je rekao da je to posledica što su rano ostali bez majke, i da je to pokazatelj da će se možda pariti kad sazreju..fuuuuj...

AKO JE NEKO GAJIO MAČKU I MAČORA IZ ISTOG LEGLA MOLILA BIH DA PODELI SVOJE ISKUSTVA SA MNOM..HVALA..

Pozdrav!

Imam dva mačeta (mužjak i ženka) od moje pokojne mačke koju su udavili psi lutalice kad ja imala godinu dana a mačići su 3 nedelje, pa smo ih hranili na cuclu i preživeli.

Sad se javlja drugi problem.. Već sam imala mačku pa znam korisnost sterilizacije ali prvi put imam mačora. Naravno planiram da ga sterilišem, veterinar mi je rekao da sa oko 10 meseca starosti već može i to mi nije frka uopšte.. ne podnosim ono njihovo zapišavanje teritorije, a i činjenica je da mačori znaju da odlutaju kad imaju teranje..
Situacija je sledeća:
- Mačora ću sigurno sterilisati do kraja godine a mačku ću pustiti da se jednom omaci. Da li postoje šanse da on ima teranje iako je kastriran? Bilo bi fuj da "skače" na Cicu pošto su bata i seka...
- Kad se ona omaci da li će on napadati mačiće da ih udavi, pošto svi mačori to rade jer se osećaju ugroženo?

I još nešto krajnje čudno i opet malo fuj.. pošto su ostali bez mame sa 3 nedelje skoro odmah Cica je počela da "sisa" Makija, ali stvarno.. obalavi mu stomak, uvuče kožicu i dlaku sa stomaka i mulja šapicama kao da stvarno sisa mamu..uz svo predenje i uživanje, a on ko prava mama maca prede k'o lud i liže je po ušima.. i to uvek ona njega sisa nikad on nju!!
Danas imaju 5 meseci i dalje to rade smo možda malo ređe.. neko mi je rekao da je to posledica što su rano ostali bez majke, i da je to pokazatelj da će se možda pariti kad sazreju..fuuuuj...

AKO JE NEKO GAJIO MAČKU I MAČORA IZ ISTOG LEGLA MOLILA BIH DA PODELI SVOJE ISKUSTVA SA MNOM..HVALA..

U svakoj recenic - "fuj" sta je u st var toliko fuj? to su zivotinje,
Drugo, macri nemaju teranje teranje imaju samo macke, i macor moze da je zaskoci kad ona ima teranje,
3. Macori se kastriraju, sterilsu se macke
4. Kao sto sam rekla - macori nemaju teranje i nemaju zelju da zaskacu macku kad su kastrirani.
5. Sisanje ce prestati vremenom, macka je pronasla majku u macoru, macoru je to prijalo, ali kao sto kazes redje je, bce sve redje i redje;)

Ajmo ljudi, jos jedan problem. Cile je od prvog kontakta sa posipom bez ikakvog ucenja sa moje strane znala kako da ga koristi. Medjutim od letos ga ne koristi uopste medjutim nisam obracala paznju na to jer je lepo vreme, uglavnom je bila napolju i nuzdu je i obavljala nepolju. Sad se javio problem tj evo veceras sam je drugi put za nedelju dana zatekla da piski u tus kabinu. Ne znam sta se dogadja sa njom i kako da je vratim na posip.... Ajte pomagajte svi vi koji imate ideju...

Ja bih sterilisala macku za petnaestak dana a macora za mesec-dva. To vam je najsigurniji nacin da predupredite sve sto vam je fuj, a i njegovo obelezavanje teritorije, jer ako budete cekali da on polno sazri i to pocne da radi postoji mogucnost da nece ni prestati. Znaci oboje treba sterilisati pre polne zrelosti.

Zašto jedno leglo? Pa ako iko zna kako je teško udomiti životinju onda su to ljudi koji prate forume i udomljavanje. Pored toliko životinja koje ne mogu da se udome ...
Treba ih sterilisati pre prvog teranja, ali ako ipak želiš da hormoni učine svoje ili ako se desi da ona udje u teranje pre očekivanja i ako se pare onda nju možes da sterilišeš pre polovine trudnoće, a posle i njega. Koliko će tačno biti stari sada ne može da se pretpostavi, ali nema veze, hormoni će odraditi svoje, a oni će biti sterilisani.
I sve te "fuj stvari" nisu uopšte fuj nego su prirodne. Pokušaj da se opustiš u odnosu na njih.

Cile, jesi li joj menjala mesto gde držiš pesak? Nekad se teško navikavaju na promene..
A imam i ja taj problem, moj gospodin Bibić (Bilbo) jeu prethodnom stanu voleo da se ispiški u slivinku (srećom, sada je u novoj kući prestao i da markira i da piški van peska.. ko da je kastriran).
Dakle, čini mi se da to rade kada im nešto smeta..

Mene nije bilo neko vreme, preselila sam se na Frušku Goru (ne znam da li sam to i ovde pomenula), i trebalo je da imam 7 maca..
Heru nisam uspela da ponesem sa mnom.. viša sila :( ...
Ovde gde sam sad me je sačekalo još 4 mačaka, mada su one, kako se ispostavilo, komšijine, tj oni su se brinuli o njima kad su prethodni vlasnici kuće bili odsutni...
Međutim, dva najmanja mačeta su rastrgli psi :(.
Pošto je ovo sad gde sam u sred šume, vikendaši dovode pse, i zapuste ih, te oni podivljaju i napadaju i ljude i životinje. Nisu oni krivi što su dovedeni u takvu poziciju da se bore za goli život..ali je situacija takva da se čopori povećavaju, a ljudska nebriga raste, i stradaju najmanje životinjice.
I jednu veću macu, Miciku su napali psi, slomili joj nogu i izujedali je.. srećom, moj muž je čuo koškanje i oterao je pse, i odvezli smo je hitno za NS i veterinar joj je dao antišok terapiju, razne injekcije, bandažirao joj nogu... sada joj je ok, ali i dalje hramlje :confused: .. o njoj i njenom mačku Leopoldu komšije sad vode računa, tako da od 7 mačaka je ovde u kraju ostalo 4.. Fro i Bilbo, i Micika i Leopold.

Fro i Bilbo su sada oduševljeni životom u prirodi, mada im nije bilo lako prilagođavanje..ne puštam ih napolje bez nadzora, baš zbog čopora pasa, jer nismo dobro ograđeni.
E da, dobili su i vakcinu protiv besnila i čipove, tako da su kompletni što se toga tiče.

Eto, kako god dao krenete, uvek su ljudi ti koji uzrokuju problematičnu situaciju, tj. njihova neodgovornost.

hahahaha
moja maca koju sam imala ,ona je znala da ode u kadu i da izvrsi nuzdu
ne znam zasto je izabrala bas kadu .ali znam kada god je to uradila jeste da pesak nije bio najcistiji
Mozda ih kada asocira na cistocu ,,,ko ce znati
Dalje,
moja prva macka ,ona je znala da spava u kadi cele godine (naravno ona nije nuzdala u kadi :) )
Ne znam kakav im je fetis kada,,,i nemam pojma kako sam i da li sam ih odvikla od toga:_

Eto, kako god dao krenete, uvek su ljudi ti koji uzrokuju problematičnu situaciju, tj. njihova neodgovornost.[/QUOTE]

..pre bih rekla NJiHOVA EGOCENTRICNOST I NE OSETLJIVOST i za pripadnike njihove rase =ljude
a da ne govorim o zivotinjama...

cile, nemam ideju kako da ga vratiš na posip, od koga se odvikao
probaj da tuš kabina stalno bude pod jakim mirisom npr onog sredstva za dezinfekciju, to mi jedino pada na pamet, moćda lupam ali ne znam šta drugo

val, znaš kako mi je drago što te vidim : D :heart:
pitala sam se pre neki dan špta se dešava, jeste li se preselili, kako su bilbo, fro, hera i slično
baš je nezgodno to sa psima, pomisliš konačno priroda, konačno sloboda i opet ne bude tako : (

Cile, jesi li joj menjala mesto gde držiš pesak? Nekad se teško navikavaju na promene..
A imam i ja taj problem, moj gospodin Bibić (Bilbo) jeu prethodnom stanu voleo da se ispiški u slivinku (srećom, sada je u novoj kući prestao i da markira i da piški van peska.. ko da je kastriran).
Dakle, čini mi se da to rade kada im nešto smeta..

Mene nije bilo neko vreme, preselila sam se na Frušku Goru (ne znam da li sam to i ovde pomenula), i trebalo je da imam 7 maca..
Heru nisam uspela da ponesem sa mnom.. viša sila :( ...
Ovde gde sam sad me je sačekalo još 4 mačaka, mada su one, kako se ispostavilo, komšijine, tj oni su se brinuli o njima kad su prethodni vlasnici kuće bili odsutni...
Međutim, dva najmanja mačeta su rastrgli psi :(.
Pošto je ovo sad gde sam u sred šume, vikendaši dovode pse, i zapuste ih, te oni podivljaju i napadaju i ljude i životinje. Nisu oni krivi što su dovedeni u takvu poziciju da se bore za goli život..ali je situacija takva da se čopori povećavaju, a ljudska nebriga raste, i stradaju najmanje životinjice.
I jednu veću macu, Miciku su napali psi, slomili joj nogu i izujedali je.. srećom, moj muž je čuo koškanje i oterao je pse, i odvezli smo je hitno za NS i veterinar joj je dao antišok terapiju, razne injekcije, bandažirao joj nogu... sada joj je ok, ali i dalje hramlje :confused: .. o njoj i njenom mačku Leopoldu komšije sad vode računa, tako da od 7 mačaka je ovde u kraju ostalo 4.. Fro i Bilbo, i Micika i Leopold.

Fro i Bilbo su sada oduševljeni životom u prirodi, mada im nije bilo lako prilagođavanje..ne puštam ih napolje bez nadzora, baš zbog čopora pasa, jer nismo dobro ograđeni.
E da, dobili su i vakcinu protiv besnila i čipove, tako da su kompletni što se toga tiče.

Eto, kako god dao krenete, uvek su ljudi ti koji uzrokuju problematičnu situaciju, tj. njihova neodgovornost.

Jao Val, koliko tuznih stvari..... :( Postoji li mogucnost da taj problem sa psima nekako resite. Citajuci tvoju pricu nije mi palo na pamet kako bi se moglo resiti a to je ozbiljan problem ali verujem da vi imate neku ideju.
Lepo je sto ste se preselili u prirodu pogotovo zbog malenih krznasa :)
Veliki pozdrav i samo da znas da si nam puno nedostajala :heart:

A da, nisam joj menjala mesto posipa mada i ranije kad sam joj menjala i mesto posipa i mesto gde joj drzim hranu nije bilo problema za navikavanje. Mislim da je u pitanju neki psihicki problem tj da to radi kada je mozda ljuta na mene (a to se obicno desi kada dodjem kuci bez dzigerice-razmazeno prase jedno:)) a mislim da je povezano sa tim sto je posip takodje koristila kada je bila kod mojih kada sam ja bila na moru i sad ili joj se nije dopalo sto je bila tamo ili joj je smetalo sto mene nije bilo 10 dana.... pa sad mozda iz protesta nece da ga koristi. Nisam pametna vise ali tumacim sve zivo sto bi moglo da ima veze.
Inace ovaj posip je nov, sipala sam ga pre mesec dana ali ga je koristila samo jednom i vise nije. Jutros je usla u svoj "wc" i taman se namestila da obavi nuzdu i izasla...ne znam zasto.
E sad, evo ga jedan trik-iznela sam joj posip u dvoriste jutros i kada je izasla napolje zatvorila sam vrata za njom i posle par minuta sam je cula kako kopa po posipu. Mislim da je piskila. :)
E sad jos jedan trik-od pre sat vremena je sama u stanu i bice sama minimum do 7 sati veceras pa cemo videti sta ce se desiti. Ja predvidjam tri mogucnosti:
da se popisa na tus kabinu:hahaha:
da trpi dok ne dodjem da je pustim napolje:eek:
i da koristi posip:super:
Videcemo veceras.....

Zašto jedno leglo? Pa ako iko zna kako je teško udomiti životinju onda su to ljudi koji prate forume i udomljavanje. Pored toliko životinja koje ne mogu da se udome ...
Treba ih sterilisati pre prvog teranja, ali ako ipak želiš da hormoni učine svoje ili ako se desi da ona udje u teranje pre očekivanja i ako se pare onda nju možes da sterilišeš pre polovine trudnoće, a posle i njega. Koliko će tačno biti stari sada ne može da se pretpostavi, ali nema veze, hormoni će odraditi svoje, a oni će biti sterilisani.
I sve te "fuj stvari" nisu uopšte fuj nego su prirodne. Pokušaj da se opustiš u odnosu na njih.

Gle ako hoce leglo ne moze je niko spreciti, kao prvo, ja ne volim da mi neko drzi lekciju dal cu ja da imam leglo, i ona nas uopste nije pitala za leglo, forum je mesto gde se trazi savet pa se onda razmotri sta ce se uraditi,
Sa boldovanim se slazem;)

Ako neko protumaci ovaj post kao svadju ja stvarno nemam reci:lol:

Naravno da je niko ne moze spreciti, niko nije ni rekao da moze. Izneta je cinjenica da je sterilizacija pre prvog teranja bolja za zdravlje macke i bolja za nekoliko napustenih macica koji ce naci dom umesto tih namerno donetih na svet. Ljudi imaju razlicite prioritete, ako nekome zdravlje svog kucnog ljubimca kao i sudbina napustenih i izbacenih macica nije prioritet, niko ga ne moze naterati da promeni misljenje.

Jolanda se razbolela.:sad2:
Jutros oko 11h je povratila hranu koju je pojela za doručak.

Nema nikakve simptome. Vesela je i trčkara. Malopre je odskakutala napolje i sad brinem da joj se negde ne sloši.:dash:

Vodila sam je kod veterinara i nije joj tvrd trbuh niti ima temperaturu. Vet misli da je u pitanju reakcija na hranu. Umesto whiskas kesice dala sam joj konzervu, pa je verovatno dobila trovanje.
Zabrinuta sam. Šta ako je pojela mišomor. Kod nas u kraju sipaju otrov oko kanti za smeće, kreteni!:evil:

e, mojne se uspanicis
da je pojela "mishomor" tj. neki ozbiljan otrov sad je ne bi bilo
+ ste isle veterinaru
te konzerve su...chudne; Lora nece ni da ih pomirishe, a Vuk malo gricne i odseta gladan
tako da...batalite konzerve : (
sad joj skuvaj malo piletine s pirincem + dodaj malo maslinovog i ispasiraj sve zajedno
kao klopu za iritiran stomacak i to ti je to : )

e, mojne se uspanicis
da je pojela "mishomor" tj. neki ozbiljan otrov sad je ne bi bilo
+ ste isle veterinaru
te konzerve su...chudne; Lora nece ni da ih pomirishe, a Vuk malo gricne i odseta gladan
tako da...batalite konzerve : (
sad joj skuvaj malo piletine s pirincem + dodaj malo maslinovog i ispasiraj sve zajedno
kao klopu za iritiran stomacak i to ti je to : )

Zloki, to mi i veterinarka rekla. Sad čekam da se vrati iz skitnje pa da probam da joj "uvalim" piletinu i pirinač. Ne znam da l će jesti ali mi vet rekla da ne popuštam, kad ogladni poješće.
Čovek se toliko veže za kućnog ljubimca, to je bokte mazo još jedan član porodice maltene. Da ste videli frku i paniku kod mene u kući danas. Zovi veterinara, nosi Joleta, trk u prodavnicu po piletinu. Još moja mama sa komentarom "Kupi joj u mesari gde je provereno dobro meso"...:lol:
Sad zove familija da pita za Joletovo junačko zdravlje. Cirkus...:mrgreen:

Jolanda se razbolela.:sad2:
Jutros oko 11h je povratila hranu koju je pojela za doručak.

Nema nikakve simptome. Vesela je i trčkara. Malopre je odskakutala napolje i sad brinem da joj se negde ne sloši.:dash:

Vodila sam je kod veterinara i nije joj tvrd trbuh niti ima temperaturu. Vet misli da je u pitanju reakcija na hranu. Umesto whiskas kesice dala sam joj konzervu, pa je verovatno dobila trovanje.
Zabrinuta sam. Šta ako je pojela mišomor. Kod nas u kraju sipaju otrov oko kanti za smeće, kreteni!:evil:

Au pile, čim je ona tako vesela da trčkara i skita, verovatno nije ništa. Da joj je bilo loše kunjala bi 100%. Dozvoli da je progutala dlaku :)
A i ja pričam svašta, kako je lako realno deliti drugom savete, Mica kad se onako kao sprema da povrati, pa kao kašlje, mi se pogubimo, mene stomak zaboli :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back