Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Naša ruska plava pepeljasta pufna ima mesec i po dana i zove se Alvin jer je nestašan poput Alvina, ali to je najsladje i najdivnije biće, mače kakvo se samo poželeti može.
Vrlo je inteligentna, obožava da je u centru pažnje, mnogo voli da se mazi, ljubav i toplinu uvek uzvraća, zadovoljno prede, umiljava se, daje vam do znanja da vas voli i da je srećna što joj posvećujete pažnju. Mi je obožavamo, omiljena je u porodici i medju prijateljima.
Ruska plava maca je savršena za čuvanje u stanu. Vrlo lako se navikava na posip (Alvin koristi posip već od drugog dana boravka kod nas), tako da ne trebate brinuti da će nuždu vršiti na nekom dugom mestu, osim u toaletu. Vrlo je tiha, tj, tiho mjauče i to uglavnom kada ne obraćate pažnju na nju, a ona to želi. Jako je čista, i ne ostavlja dlake po stanu, jedina mačka koja se "ne linja" jer ima kratku dlaku i duplo krzno. Alvin spava sa nama u krevetu i stalno ga držimo u krilu, a dosad nismo primetili nijednu dlaku. Stalno se umiva i čisti, u stanu nema mirisa mačke. Nestašnog je duha, ide medju kablove, pod krevet, u saksiju sa cvećem, ali ako mu date do znanja da ne sme to da radi, ubrzo će prestati, samo treba biti uporan u odvikavanju. Može da spava u korpi (košta oko 1000 din), ali i ne mora jer će naći svoje omiljeno mesto (može da posluži meko jastuče), na jastuku od mikrofibera koje sakuplja nama nevidljive dlake (košta oko 800 - 900 din), ali ni to nije nužno. Slobodno mu se mogu seći nokti, jer su vrlo oštri pa grebe dok se igra, a dobro je imati i grebalicu gde će oštriti nokte, da ne bi grebao nameštaj. Za sečenje noktiju slobodno koristiti običnu grickalicu, ali seci samo vrhove da se ne bi zakačio nerv. Što se hrane tiče, ne davati mu hranu koju mi jedemo (mleko nipošto jer će dobiti gliste), već samo granule, i to VISKAS JUNIOR i vlažnu VISKAS hranu, takodje junior dok je mali, kasnije za odrasle mace. Ova hrana ima u sebi sve potrebne sastojke od kojih će brzo i zdravo napredovati i imati prelepu sjajnu dlaku. Ne davati mačetu granule za odrasle jer će povraćati, niti FRISKIS jer je štetna. Jednom dnevno mu treba davati 1 tabletu vitamina ( tableta se izlomi na 4 dela i umeša u hranu). Pošto maca živi u stanu, tj. ne izlazi napolje, nije nužno vakcinisati je, ali je kastracija obavezna (košta oko 3000 din. za muško, a za žensko je više) ukoliko ne želite da vam pravi haos po kući jer su mačke u teranju nemoguće, i obeležavaju teritoriju urinom. Najpogodnije je da se kastracija obavi sa 6 meseci. To je rutinska operacija posle koje je mačka živahnija, umiljatija i privrženija gazdi, a mužjaci rastu i do 10 kg. Mi ćemo Alvinu obavezno uraditi.
Održavanje ove mace pomalo košta (posip, hrana, grebalica, kastracija), ali zauzvrat se dobija ogromno zadovoljstvo, toplina i ljubav u domu.
Cene ruske plave mace se kreću od 50e do 500e za mace sa papirima.
Koristimo priliku da se zahvalimo predobroj porodici iz Beograda, koja nam je poklonila Alvina i mnogo nas usrećila. Dali smo oglas da bismo udomili rusku plavu macu, oni su nam ponudili i već sledećeg dana smo iz Majdanpeka otišli u Beograd po nju, a sada smo i prijatelji sa tim divnim ljudima. Eto optimistične vesti, dobrota, za kojom svi toliko čeznemo, iako skrivena, još uvek postoji.
Ima još nade da se spase ovaj svet :-)))
http://www.filefront.com/17413796/Alvin.jpg

niti FRISKIS jer je štetna

Mislim da ste culi obrnuto, Whiskas je stetna (licno ne vidim razliku, ali iz nekog razloga veterinari uvek izdvajaju Whiskas kao najgoru mogucu hranu za zdravlje macke). Ako im vec dajete Whiskas ili Friskies ili neku takvu hranu, bolje je da ne dajete granule nego vlaznu hranu, posto je za nijansu kvalitetnija.

P.S. Nece dobiti gliste od mleka, a macici se radjaju sa glistama tako da ako ga niste cistili od njih uradite to obavezno i to nekoliko puta.

Poslednja izmena:
pa ono...toliko je...posebna da se nauci na posip u roku oma
ko i svaka druga macka :lol:

ps vhiskas ti i nije nesto bolji od friskisa...

pa ne, ja sada verujem da su i moje mačke rasne, misilim posip koriste od prvog dana, ne od drugog, od prvog: )
e sada gaša bi mogao da bude crno beli mej kun a minja, hm moram da se pozabavim njenom rasom : )

bila saam kod filipovica po hranu danas
nekako , se uozbilji kada me vidi
ili je on uvek tako ozbiljan...ili ga ja plasim:)
pristao je na mogucnost da nije ono smrtno oboljenje...
rekao mi je rezim ishrane koji trebam da sprovedem na maci
onda da ,za dve nedelje uradimo krvnu sliku i ako je sve ok,tada ce mu dati vakcine neke i to je to
Cule je odlican macak.Samo zaskace druge macke da se igra.Moj macor -ogromna"konjina"od tri godine
bezi kada mali pocne da skace na njega da se igra:)
To bas smesno izgleda..kao da slon bezi od misa :)
Oni se ponasaju kao stariji i mladji brat-mladji bi da se druzi sa starijim a starijeg, to smara.:)
Zato je cule pronasao par meseci starije mace iz komsiluka , i ja ih nekada pustim unutra da se jure
Mene ta njihova igra neobicno odmara

Poslednja izmena:
pa ne, ja sada verujem da su i moje mačke rasne, misilim posip koriste od prvog dana, ne od drugog, od prvog: )
e sada gaša bi mogao da bude crno beli mej kun a minja, hm moram da se pozabavim njenom rasom : )

pa sad...ne znam... stvarno, al nagadjam da je ovo nase chudoviste
obicni...shumnjak, do pola, a od pola...kontejnerko vulgaris ofiicinalis : )

pa sad...ne znam... stvarno, al nagadjam da je ovo nase chudoviste
obicni...shumnjak, do pola, a od pola...kontejnerko vulgaris ofiicinalis : )

Joj... kad je neko Micu ostavio kod moje zgrade kao mače, trebalo nam je par meseci da je uopšte pomazimo, toliko je bila divlja. Onda smo polako radili na poverenju pa je počela da ulazi i u kuću i u kući je jela.... I onda ja jednom izađem na terasu i vidim Macumicu kako se penje u kontejner i rovari, neposredno posle ručka :(
Naravoučenije - možeš isterati mačku iz kontejnera ali ne i kontejner iz mačke :lol:

Pa volim ga ali mi smeta sto on ne uzvraca onoliko koliko mi njemu pruzamo,volimooo ga i pazimo i ima sve najbolje a on nas iskoriscava dodje samo da spava i da jede,nekad ga nema ni po..par dana :/

pa sad..uzvraca on, al na vlastiti nacin...
zato i kazem da ga prihvatis onakvog kakav jeste bez ideje
da ga...oblikujes u ono sto bi ti htjela da bude...
za to su sanse...nula : )

Ljudi, nasla sam Cileta pre sat i po u dvoristu kako lezi i smrdi na motorno ulje (ili je odmarala ili je bila osamucena od smrada - ja sam sigurno bila). Olizala se sama ali se i dalje video trag ulja. Okupala sam je koliko sam mogla ali se smrad i dalje oseca. Ona se kasnije jos sama lizala. Brinem se da se ne otruje. Nije ulje stiglo do koze ali ne znam koliko je polizala. Do sad sam pratila njeno ponasanje i sve je bilo normalno- nije bilo povracanja, grceva,proliva. Cak se malo i igrala, jela i pila vode i evo je sad lezi - valjda spava. Koliko se vama desava da vam se macu umazu mot.uljem i sta radite tada?

Pre jedno nedelju - dve se i mačka moje babe tako uvalila u nešto (ne znam šta tačno, al' je smrdelo nenormalno), pa sam je ja sređivala. Prvo sam je dobro okupala (jedva :lol:), pa osušila, pa je onda naprašila onim šamponom za suvo pranje (skroz je bila bela) i kasnije iščetkala. Ali joj je na tri mesta mnogo bila zalepljena dlaka i to sam odsekla, bilo mi žao da je čupam. Još uvek je smrduckala i posle svega toga, ali nije bilo strašno, ubrzo je izvetrelo.
Daj Ciletu mleka da pije za svaki slučaj, mada ne verujem da će joj nešto faliti, kad je do sada sve ok.

Pratim joj svaku reakciju i cacnem je na svakih 15 - ak min da vidim kako ce da reaguje na mene. Ja sam je okupala, osusila dobro (lakse mi je palo kupanje nego susenje), ocetkala sam je dobro i posle toga se ona sama jos dugo lizala. Mislim da bi do sada pokazala makar neke znake da joj fali nesto. Proslo je malo vise od dva sata... Iako je verovatno sve ok ja i dalje imam odredjenu dozu nervoze u sebi...... Hvala za brz odgovor.:zag:

Zdravo svima!!

Kakvo divno mesto na ovom inace... cudnom Krstaricinom forumu!

imam tri mace, Lea (4.5 god) lici na macka iz reklame za Wiskas i podseca na nezahvalnog macka iz prethodnih postova... Jedino sto ne skita, ne damo mu ;D

Carlija 2,5 god, crno belog i dobrocudnog macora koji jako voli da spava na ruci moje mame :D
i nedavno smo pronasli Tesu, ona ima oko 6 meseci i plava je ruska maca... Neko je pre 2 meseca iybacio iz stana, spalio joj brkove i otkinuo noktic... :( bila je bas istraumirana dusica, ali sad je super :D bas je blage naravi i stalno se mazi. Mene ya rayliku od ove dvojice voli najvise. :mrgreen:Dobro su je prihvatili, cak se Carli totalno zaljubiska u nju, sve rade zajedno, jedu, spavaju, igraju se, on je umiva...:heart:

e, tu dragi moji dolazimo do problema... ja svakako zelim da je zadrzim ali sam veoma svesna da to nece dobro funkcionisati jer ni Carli ni Leo nisu kastrirani.
Najbolje bi bilo sterilisati nju, i planirala sam to hitno da uradim da se nisu umesali moja majka i nas kucni vet,,, Mama koja je istraumirana od raznih vrsta operacija u svom zivotu (uhhhhh:dash: ) i vet koji tvrdi da je najbolje sacekati da okoti ona prve macice... Jaooo nemojte me pogresno shvatiti ali zivimo u malom stanu i vec je guzva a i trudna macka zahteva konstantnu brigu... pa posle macici, treba im naci dom, sigurno ih ne bih izbacila tek tako...

moje pitanje: posto sam se raspitrivala i vidim da su misljenja podeljena- kad je najbolje sterilisati zensku macu? pre ili posle prvog poroda??

i koje su eventualne komplikacije po njeno zdravlje ako se to uradi prerano/ kasnije???

hvala puno unapred ;)

Ja sam svoju macu sterilisala nakon prvog teranja ali pre nego sto se porodila (tj pre nego sto su se u njoj jos razvili macici) i hvala Bogu nista joj ne fali. Da sam znala, uradila bih to mnogo ranije ne bih ni cekala teranje ali su mi savetovali da bi trebalo da sacekam teranje zbog hormona. Medjutim moja Cilka se karakterom jako malo promenila. Samo je malo sazrela ali ni kao mala nije bila nesto preterano bezobrazna niti neki djavolak pa je razlika zaista mala. Moj savet je da sterilizaciju uradis sto ranije bez ikakve potrebe da cekas prvi porod. Meni su cak neki veterinari (za koje sam posle shvatila iz drugih iskustava da nemaju blage veze) govorili da macka MORA bar jednom da se omaci... Cista glupost. Ne mora. Moja se nije macila. Nadam se da ni u buducnosti nece biti nikakvih problema ali za sada je ok. No naravno, uporedi i iskustva drugih ljudi pa odluci.. Pozdrav!:)

Ja sam svoju macu sterilisala nakon prvog teranja ali pre nego sto se porodila (tj pre nego sto su se u njoj jos razvili macici) i hvala Bogu nista joj ne fali. Da sam znala, uradila bih to mnogo ranije ne bih ni cekala teranje ali su mi savetovali da bi trebalo da sacekam teranje zbog hormona. Medjutim moja Cilka se karakterom jako malo promenila. Samo je malo sazrela ali ni kao mala nije bila nesto preterano bezobrazna niti neki djavolak pa je razlika zaista mala. Moj savet je da sterilizaciju uradis sto ranije bez ikakve potrebe da cekas prvi porod. Meni su cak neki veterinari (za koje sam posle shvatila iz drugih iskustava da nemaju blage veze) govorili da macka MORA bar jednom da se omaci... Cista glupost. Ne mora. Moja se nije macila. Nadam se da ni u buducnosti nece biti nikakvih problema ali za sada je ok. No naravno, uporedi i iskustva drugih ljudi pa odluci.. Pozdrav!:)

hvala ti :) svako misljenje znaci... PS: extra ti je potpis, i sto je najbolje potpuno je tacan :D

Macka treba da se sterilise pre prvog teranja da bi bila zasticena od tumora mlecne zlezde kasnije u zivotu. Ako se sterilise pre drugog teranja, rizik od dobijanja tumora ce biti malo veci, a ako se sterilise posle treceg teranja uopste nece biti zastitnog efekta na mlecne zlezde. Dakle treba da je sterilisete sto pre, jer ona u ovom uzrastu moze da ima prvo teranje svakog casa.

A kako drzite nekastrirane macore u stanu, zar ne piske svuda okolo?

Macka treba da se sterilise pre prvog teranja da bi bila zasticena od tumora mlecne zlezde kasnije u zivotu. Ako se sterilise pre drugog teranja, rizik od dobijanja tumora ce biti malo veci, a ako se sterilise posle treceg teranja uopste nece biti zastitnog efekta na mlecne zlezde. Dakle treba da je sterilisete sto pre, jer ona u ovom uzrastu moze da ima prvo teranje svakog casa.

A kako drzite nekastrirane macore u stanu, zar ne piske svuda okolo?

Hvala na savetu :)

Mladji uopste ne, tacno zna gde mu je wc i strogo se toga pridrzava. Sa starijim imam problema, i to otkad je bio mali jer je bio jako bolestan pa ga je mama razmazila i dan-danas radi sta hoce. Da budem preciznija-ne upiski se da obelezi teritoriju vec iz cistog bezobrazluka, gde mu padne na pamet... To je radio i pre puberteta, ja licno mislim da za neke macke prosto nije zivot u stanu i da je moj Leo jedan od tih... Mozda gresim ali verujem da bi mu bilo znatno bolje u kuci sa dvoristem, kad mu je vec potrebna tolika sloboda (to kazem jer je hiperaktivsn i obozava da pravi stetu u bas svakom trenutku. Miran je samo kad spava... :roll: ) *sigh*

Hvala na savetu :)

Mladji uopste ne, tacno zna gde mu je wc i strogo se toga pridrzava. Sa starijim imam problema, i to otkad je bio mali jer je bio jako bolestan pa ga je mama razmazila i dan-danas radi sta hoce. Da budem preciznija-ne upiski se da obelezi teritoriju vec iz cistog bezobrazluka, gde mu padne na pamet... To je radio i pre puberteta, ja licno mislim da za neke macke prosto nije zivot u stanu i da je moj Leo jedan od tih... Mozda gresim ali verujem da bi mu bilo znatno bolje u kuci sa dvoristem, kad mu je vec potrebna tolika sloboda (to kazem jer je hiperaktivsn i obozava da pravi stetu u bas svakom trenutku. Miran je samo kad spava... :roll: ) *sigh*

pa markira...normalno
i ovaj drugi tje kad spolno sazri...dzabe se tjesis
kako je to zbog ovog ili onog...
ako hoces macora u stanu moras ga sterilisati
ili se pomiriti s cinjenicom da zivis s frustriranim macorom
u smrdljivom stanu : )

Ljudi, nasla sam Cileta pre sat i po u dvoristu kako lezi i smrdi na motorno ulje (ili je odmarala ili je bila osamucena od smrada - ja sam sigurno bila). Olizala se sama ali se i dalje video trag ulja. Okupala sam je koliko sam mogla ali se smrad i dalje oseca. Ona se kasnije jos sama lizala. Brinem se da se ne otruje. Nije ulje stiglo do koze ali ne znam koliko je polizala. Do sad sam pratila njeno ponasanje i sve je bilo normalno- nije bilo povracanja, grceva,proliva. Cak se malo i igrala, jela i pila vode i evo je sad lezi - valjda spava. Koliko se vama desava da vam se macu umazu mot.uljem i sta radite tada?
Imala sam idntičan slučaj kad se moj Meda uvalio - verovatno u mašinsko ulje za hidrauliku.
Nisam uspela dobro da ga okupam pa je 2 nedelje hodao mastan, ali nije bilo nikakvih drugih posledica.
Valjda ni Ciletu neće biti ništa.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back