mimi's mom
Buduća legenda
- Poruka
- 32.800
Šta da raditi kad mačka pojede otrovanog miša? Postoji li neka alternativa osim odvesti ga veterinaru?
Danas se miševi truju gotovo isključivo antikoagulantima koji, kad se metabolišu, nisu više opasni za životinju koja ga pojede, slično zmijskim otrovima.
Na žalost, mrtav je odavno, tj nrtvi su odavno. Imao sam mačka prije 3-4 godine koji je uginuo nakon trodnevne bolesti. Povraćao je nešto zeleno, nakon toga su mu se oduzele zadnje šape i sledećeg dana je uginuo. Drugi mačak prije 15ak dana na sličan način. Samo što je povraćao sluz, znači potpuno prozirnu. Nemam veterinara za kućne ljubimce u blizini, znači u 100km. Tako da mi je svaki savjet potreban, valjda postoji neki protivotrov? Za ubuduće?
Po svemu sudeći, tu su radile komšije, i to neki malo teže dostupni otrovi, ne mišomor i miševi. NF je odgovorio šta i kako. Umesto uglja može i zeolit, ima slična svojstva.
Mislim da ste culi obrnuto, Whiskas je stetna (licno ne vidim razliku, ali iz nekog razloga veterinari uvek izdvajaju Whiskas kao najgoru mogucu hranu za zdravlje macke). Ako im vec dajete Whiskas ili Friskies ili neku takvu hranu, bolje je da ne dajete granule nego vlaznu hranu, posto je za nijansu kvalitetnija.
P.S. Nece dobiti gliste od mleka, a macici se radjaju sa glistama tako da ako ga niste cistili od njih uradite to obavezno i to nekoliko puta.
Whiskas i Friskies imaju veštačke boje, pojačivače arome i ostale aditive koji u tolikoj koncentraciji mogu jako nepovoljno da utiču na jetru a samim tim i na bubrege (jer im je metabolizam u tesnoj sprezi).
A ovo za gliste je tačno, pa jedva smo suzbili uvreženo mišljenje da se gliste dobijaju od mleka na ovom forumu! Dobijaju ih mladunci još kod majke u materici ako se majka tokom graviditeta ne tretira. Zato je mladunce potrebno redovno čistiti, nekad i na svake 2-3 sedmice, da bi se infestacija definitivno suzbila. Svakako 3 dana pred svaku vakcinu i revakcinu. Inače, previše glista može da dovede do jako ozbiljnih problema kao što su rahitis (jer se kalcijum namenjen za rpravilan rast troši za saniranje povreda koje gliste proizvode tokom svoje entero-hepato-pulmo-enteralne migracije) pa čak i epilepsija ukoliko dođe do ozbiljnijeg trovanja njihovim većim brojem.

...