Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
e ,,imam i pitanje jedno
...kako znate da ce vam se macka skoro omaciti?

Opuste joj se ligamenti i stomak joj se skoro vuče po zemlji dok hoda, sisice se napune mlekom a mačići mogu da se osete kroz zid stomaka kako se kreću. Videla sam jednu macu u dvorištu pored kog često prolazim sa stomakom do zemlje i sledeći put ga nije imala. ;) Sad je počela da ih izvodi, mislim da je ostalo još dvoje. :)

e ,,imam i pitanje jedno
...kako znate da ce vam se macka skoro omaciti?

Drago mi je zbog mačka, verujem da će se uskoro skroz oporaviti, a šta je konačna dijagnoza kod njega?
Moja mačka nije nešto opustila stomak, i dalje je izgledala kao da je progutala tanjir, ali je bila izuzetno nervozna i uvek u blizini, uvek je u kući tražila bezbedno mesto, par dana pred porođaj, a kad su krenuli bolovi ipak je otišla tamo gde sam joj ja spremila i mjaukala je glasno i jako tužno. A spremila sam joj kutiju, zatvorenu gore, sa izrezanim bočnim ulazom(iskustvo od ranije), malo veća transportna karton kutija je ok, dole ima jastuk za stolice, a preko njega pamučna tkanina, stara majica, peškir itd, to menjaš kasnije redovno, ali prvog dana po porođaju sam je ostavila tako da je ne uznemirim, pa sam sutra kad je prvi put izašla promenila.

Drago mi je zbog mačka, verujem da će se uskoro skroz oporaviti, a šta je konačna dijagnoza kod njega?
Moja mačka nije nešto opustila stomak, i dalje je izgledala kao da je progutala tanjir, ali je bila izuzetno nervozna i uvek u blizini, uvek je u kući tražila bezbedno mesto, par dana pred porođaj, a kad su krenuli bolovi ipak je otišla tamo gde sam joj ja spremila i mjaukala je glasno i jako tužno. A spremila sam joj kutiju, zatvorenu gore, sa izrezanim bočnim ulazom(iskustvo od ranije), malo veća transportna karton kutija je ok, dole ima jastuk za stolice, a preko njega pamučna tkanina, stara majica, peškir itd, to menjaš kasnije redovno, ali prvog dana po porođaju sam je ostavila tako da je ne uznemirim, pa sam sutra kad je prvi put izašla promenila.

Pa pravo da ti kazem,nisam sigurna koja je konacna dijagnoza
,,,prvo sam mislila da je trovanje
a onda ,,kada je poceo da hoda,videla sam kako je mrsav,
pa sam pomislila , da mora da je mrsavio od ranije,a ja nisam obratila paznju
,macak inace,,,
Opet slabo jede, i to ako mu prinesem,,kao detetu,,
ali zato skace iz sve snge na ovu jadnu trudnu macku,,
drzim ih odvojeno,koliko god mogu
,,mislim da je dobro ,,ali brine me malo zasto ne jede

Imam i ja jedno pitanje:
Moja Coma ima godinu i dva meseca, i pre mozda mesec dana je imala prvi put teranje. To je trajalo mozda 5-6 dana, i prestala je jedno dve nedelje, pa ponovo tako. I tako dva-tri puta...
Prosle nedelje smo odlucili da je odvedemo kod jednog macora, prijatelja ;) , i tamo je i prespavala, i parili su se 2-3 puta, prijateljica je videla....
E sad, da li je Coma trudna, kako da znam?
Od tada nije imala teranje, tj nije mjaukala tako.... Mogu li da znam uopste da li je trudna ( ili kako se vec kaze :mrgreen: ) ili to moze da se primeti tek kada joj poraste stomak, ili ovo sto ste vec naveli?
Unapred hvala . ;)

Volim mačke. I ne samo da ih volim zato što su slatke i umiljate nego ih i poštujem zbog njihove intiligencije, samostalnosti, snalažljivosti , ponosa...Nisam u situaciji da imam macu u kući ali se svakodnevno "družim" sa nekoliko njih u dvorištu i sa jednom u blizini firme gde radim .
Ta prelepa maca Mrvica odomaćila se na parkingu već duže od godinu dana. Dva divna čoveka koji tu rade kao portiri prihvatili su je i zavoleli tako da je ona to shavtila kao svoj dom i odatle ne ide. Tu se pred Uskrs i omacila. Portiri su joj napravili bezbedno sklonište i četiri preslatke mace sada su već stare pet nedelja. Još uvek sisaju brižnu i nežnu mamicu ali su počeli i sami da jedu i piju . I već odavno znaju da koriste pesak. Umivaju se, maze, igraju i bore međusobno...
Lepo im je , vidi se da uživaju ...ali ,vrlo su radoznali, počeli su več da idu preko grana i tu nastaje problem. Parking ipak nije bezbedno mesto za male mace. Mrvica je tu došla kada je već znala da se čuva pa je tako i opstala ali ova četiri mališana MORAMO UDOMITI pre nego stradaju.
Crno-bela maca nas je već napustila - pre neki dan je otišla u Veliki Mokri Lug kod jedne bake i ja se nadam da je i njoj i baki dobro.
Preostale tri koje jako liče jedna na drugu i na svoju mamicu čekaju novi dom. Ima zainteresovanih ali još uvek nemamo ništa pouzdano. Tako da i na ovaj način tražimo dom.
KO JE SPREMAN DA IM PONUDI LJUBAV I DOM NEKA SE JAVI! Mace će ljubav višestruko uzvratiti.
Kasnije stižu sličice.

Evo obećanih sličica.

Prilozi

• DSCN1013-1.jpg
    DSCN1013-1.jpg
    109,4 KB · Pregleda: 20
  • 09-05-09_1513.jpg
    09-05-09_1513.jpg
    28,9 KB · Pregleda: 20
  • 19-05-09_1604.jpg
    19-05-09_1604.jpg
    32 KB · Pregleda: 19
  • 19-05-09_1708.jpg
    19-05-09_1708.jpg
    26,3 KB · Pregleda: 16
  • 19-05-09_1706.jpg
    19-05-09_1706.jpg
    31,4 KB · Pregleda: 20
Imam i ja jedno pitanje:
Moja Coma ima godinu i dva meseca, i pre mozda mesec dana je imala prvi put teranje. To je trajalo mozda 5-6 dana, i prestala je jedno dve nedelje, pa ponovo tako. I tako dva-tri puta...
Prosle nedelje smo odlucili da je odvedemo kod jednog macora, prijatelja ;) , i tamo je i prespavala, i parili su se 2-3 puta, prijateljica je videla....
E sad, da li je Coma trudna, kako da znam?
Od tada nije imala teranje, tj nije mjaukala tako.... Mogu li da znam uopste da li je trudna ( ili kako se vec kaze :mrgreen: ) ili to moze da se primeti tek kada joj poraste stomak, ili ovo sto ste vec naveli?
Unapred hvala . ;)

Ovo što si opisala, ako si ti to dobro videla i ako sam ja dobro shvatila, nije normalno. Teranje se javlja jednom do dva puta godišnje i kad traje, ono traje konstantno oko 3 nedelje, od one početne faze sa krvarenjem, preko plodnog perioda, do onog završnog kad se ceo sistem organa vraća u normalan položaj ili se priprema za razvoj mačića. Izračunaj kad otprilike prolazi dva meseca od tog parenja sa mačkom tih vaših prijatelja, ako se dotad ne omaci, moj ti je savet da je odvedeš na sterilizaciju, neki poremećaji (npr. policistični jajnici) daju produženo teranje i mogu da izazovu komplikacije opasne po život mačke.

Kada maca dobija prvu vakcinu? Koliko se ja secam ne pre drugog meseca, ili se lose secam?
I da li maci od nesto vise od mesec dana granule da dajem suve ili potopljene u vodi?
Skroz sam zbunjena, sve sam zaboravila, kao da nisam imala malog Gasu nekada: )

Kada maca dobija prvu vakcinu? Koliko se ja secam ne pre drugog meseca, ili se lose secam?
I da li maci od nesto vise od mesec dana granule da dajem suve ili potopljene u vodi?
Skroz sam zbunjena, sve sam zaboravila, kao da nisam imala malog Gasu nekada: )

Ja dajem suve granule-rojal kanin za bebe vec nekih 5 dana, naravno uvek ima vodu pored. Jos uvek dobija mleko ali vidim da ga sve manje i manje pije:think: A za vakcinu isto mislis da je oko drugog meseca.

Naš vet. je rekao da je prva vakcina sa 3 meseca.
Normalno, prvo ide terapija protiv buva i glista, pa za par dana vakcina.
Po slici bih rekla da malena ima oko 6 nedelja, ali njeni zubići još uvek nisu spremni za tvrde granule.

pa da, ima izmedju 5 i 6 nedelja,ne znam da li je rano za pastu protiv glista?u vet apoteci su mi rekli da je ok vreme sada.... i da nema potrebe da joj dajem mleko, jer u rc bejbi granulama ima svega, pa sam zbunjena... :confused:

dajes cisto mleko ili po receptu veterinara sa krste, sa zumancetom?
Minjica nije htela da jede suve, mozda ne ume jos uvek,ali je potpoljene pojela slatko : )

2 puta nedeljno dajem sa zumancetom, ostalim danima samo malo posecerim da joj bude slatko:)
Moguce da je tvoja jos mala i nema sve zubice koji su joj potrebni za suve granule. Moja jede ko zmaj, od kad sam joj ponudila:mrgreen: Dobije 2 puta nedeljno i one wiskas sosice. Takodje prozdire:D
Tabletu protiv glista je dobila pre 2 nedelje i sacekacemo sa vakcinom jos nedelju dana, tad bi trebalo da ima oko 2 meseca. Valjda nece biti problem sto ce biti vakcinisana 3 nedelje posle ciscenja od parazita:think: I da pitam... Jel nije cudno da mace nema gliste? Vet je rekao da gledamo kad kaki ali nije bilo nista...?

Ja ovim macama dajem bebi granulice Rojal canin od kako su napunile mesec dana. Rekli su mi u veterinarskoj apoteci da je bolje davati suve a ako baš ne prihavataju onda potopljene dok se ne naviknu. Ali mace radije jedu sitne komadiće barene piletine, pa čak i pileće džigerice.. Vidim da im i mama maca od svog obroka nosi po komadić mesa da ih nahrani. I piju jogurt rado . Mleko im još nisam davala jer sam od nekih čula da od mleka mogu da dobiju dijareju. Prva terapija protiv glista mislim da ide kada napune šest nedelja ali još ću se raspitati.
Inače troje mališana , dve curice i jedan dečko , su veseli i razigrani i još uvek sa svojom mamicom čekaju na novi dom. Ovo su novije sličice.

Prilozi

• DSCN1086 re.jpg
    DSCN1086 re.jpg
    94,8 KB · Pregleda: 10
  • DSCN1082.jpg
    DSCN1082.jpg
    89 KB · Pregleda: 10
  • 25-05-09_1722.jpg
    25-05-09_1722.jpg
    55,2 KB · Pregleda: 11
  • DSCN1085.jpg
    DSCN1085.jpg
    61 KB · Pregleda: 10
  • DSCN1074.jpg
    DSCN1074.jpg
    81,5 KB · Pregleda: 10
Poslednja izmena:
Odrasle mačke ne vare laktozu, a za male nema problema, ionako sisaju - zar ne?
Slobodno im ponudite raznovrsnu hranu, i one su kao ljudi pa nešto vole a nešto ne. Hoće one i malo povrća (krompir, tikvice, šargarapau...) a neki su egzibicionisti pa vole: kiseli kupus, paradajz, supu, džem od kajsija, čokoladu, šlag, gole rezance (samo gole), dinje, cveklu... Dok ne probaju ne znaju ni one.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back