Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je ovo ispravan nacin vakcinisanja macica - http://nsvet.co.rs/program macke.html

Jeste. :)

hvala ti puno , olaksala si mi puno zato sto sam se dvoumila dali da uzmem macu ili ne ...inace sam veliki ljubitelj zivotinja ali sam se bojala zbog klinca :(
jos jednom hvala

Samo napred, muž i ja imamo po jednog mačka (moj je u dvorštu a muževljev u radnji) i imam psa starog 14 godina a ćerka mi ima 2,5 godinice i sva deca joj zavide na Gizmu (naročito kad ga sva važna povede u šetnju ;)), Biliju i Zloćku.

Ako je maca zdrava ne postoji ni jedan razlog da je ne uzmeš. Onda sledi vaspitanje deteta šta je maca a šta je igračka pošto znamo da mace ne tolerišu decu u onoj meri kao kuce :whistling: I kad svako nađe svoje mesto i nauči pravila biće :zaljubljena: :heart:

:amen: "Milice, ostavi Zloćka! Milice, Zloćko ne voli da se češlja! Milice, ne prskaj Zloćka iz pumpice ako nije ništa uradio!"-"Mamaaa! Boli me ruka!" :rida: Mače će ga samo vaspitati, ne brini. ;) Te ogrebotinice začas zarastu a dete se uči tolerantnom odnosu prema drugim živim bićima.

Kao prvo, sačekaj malo duže od par nedelja. ;) Minimum mesec ipo. Drugo, mace su tolerantnije i manje obeležavaju stan, pošo živiš u stanu (ako sam dobro shvatila) maca neće izlaziti pa ćeš moći i da joj skraćuješ povremeno noktiće, onda, pogledaj malo iznad link o vakcinaciji, vrlo je precizan i koncizan. Maci trebaju posude za hranu i vodu i wc sa posipom (nama se dosad najbolje pokazao Natusan grudvajući, džak od 5kg sam jutros u Idei platila oko 520 dinara)... Pogledaj malo unazad po ovoj i drugim temama, dosta korisnih stvari je napisano.

Zapravo, bolest je štenećak, samo ne mogu da se setim sad stručnog naziva, niti imena na engleskom. A zašto to pitaš na podforumu Mačke? :dontunderstand: Postoje i pf Psi i Pomoć, savet, nega, pa pogledaj tamo. Pisalo se o štenećaku na temi Pitajte u vezi zdravlja.

Kao prvo, sačekaj malo duže od par nedelja. ;) Minimum mesec ipo. Drugo, mace su tolerantnije i manje obeležavaju stan, pošo živiš u stanu (ako sam dobro shvatila) maca neće izlaziti pa ćeš moći i da joj skraćuješ povremeno noktiće, onda, pogledaj malo iznad link o vakcinaciji, vrlo je precizan i koncizan. Maci trebaju posude za hranu i vodu i wc sa posipom (nama se dosad najbolje pokazao Natusan grudvajući, džak od 5kg sam jutros u Idei platila oko 520 dinara)... Pogledaj malo unazad po ovoj i drugim temama, dosta korisnih stvari je napisano.

hvala :)

jako sam vam zahvalna .... javi cu vam za par nedelja kada je budem uzela jer se drugaricina maca juce omacila....
ako ima jos nesto sto trebam da znam u vezi maca i dece kazite :)

Kod mene se od posipa najbolje pokazao "Signor Gatto", 10 kg za 840 dinara i "Lindo Cat" 5 kg za 300 dinara, ali se teško nalazi.

Treba samo da naučiš macu gde je posip.
Kada ti dođe u kuću, prva dva-tri dana ideš za njom i ako ode da vrši nuždu tamo gde ne treba, obično su to saksije, gurnu joj njuškicu u njenu "tvorevinu" lupi je lagano po guzi i stavi je na posip.
Možeš da probaš i da je navikneš da upotrebljava i WC šolju, ali to već zahteva malo više cimanja, i odraslu mačku (zbog veličine).

hej ljudi,moram da vas pitam,,opet ja u problemu....
imam tri mecke ,,,jedna se bas dosta linjala
opadala joj je dlaka,,,medjutim,ja sam to prepisivala "redovnom" linjanju
Mada je jednoj macki ne uporedivo vise opadala dlaka nego ostalima
ali,ona je i svetlija ,pa sam mislila da se zato vise i vidi
Kada se zavrsilo linjanje,njoj i je i dalje opadala dlaka,i resim se ja da je odvedem kod veterinara
Veterinar ga je pogledao i rekao
.pa ne izgleda ni malo bolestan,..ali kada ga je pomazio ,,primetio je kolicinu dlaka koja mu je opala
,,dao mu je vitamine,minerale,,,svasta nesto
i rekao je da ne moze odmah da mu bude bolje,za par dana ce mu biti bolje...
macka je za dva dana,,nestala,otisla negde ...nije je bilo 3 dana
,,i sinoc se pojavila ,,prljava,i smrdljiva i nesto crno po nusci,neki pepeo,,,
kao da je upala u kanalizaciju ,ili tako nesto
ali ona,,jedva ide,,pije vodu i jako slabo jede,,tj skoro nikako...
vuce se po kuci i ja ne znam sta da mu radim?
da mu nisu toliki mineralli i vitamini udarili u glavu pa otisao da juri macke?
ali zasto ne moze da ide?i zasto ne jede?
cak mi se cini i da mu opada dlaka,,malo vise,,,?

Zizi je sada u odličnoj formi za jednu mladu majku, lepo se snašla,dobro jede. Evo prošlo je 11 dana, mala devojčica je progledala pre četiri dana, a dečaci danas proviruju, verujem da će im se sutra skroz odvojiti kapci, lepo su napredovali, sada im je duži period između podoja, budu i budni a ne sisaju, hoće da se maze, kad ih diram istežu vratiće i nameštaju se, predu dok sisaju...nego, čitam o vaspitavanju mačića, ono, umoči im njušku u "tvorevinu", dok je Zizi bila mala i ostavljala takve tragove po kući, rešila sam i ja da to primenim, a moja maca oduševljena nastavila da jede i da se oblizuje:rotf:. Tako da više nisam primenjivala ovu pedagošku meru, kasnije je sama shvatila da je lepše kad se zakopa napolju, ali je bilo i situacija da je bila u stisci, pa je to obavljala u -kadi! Nikad nije bila preterano umiljata, skakala je po nameštaju, kidala mebl, bacala se okolo, napadala nam šake, stopala, igrala se... mnogo je luckasta bila, nekako specifična. Baš zato i nisam mogla da se odlučim na sterilizaciju. Sad je preozbiljna, odjednom.

Do kada mace treba da dobija mleko (kravicu)? Sada ima oko mesec dana i dobija i mleko sa zumancetom i granule za bebe. Pa se pitam kad cemo moci da batalimo to mleko:think:

e, nemoras to nista davat
odi u pet shop i kupi u prahu mlijeko za macice...
to mu daji i cim pocne normalno jest granulice mozete
smanjiti mlijeko...
inace, nemoj mu toliko zumanjca davati...smanji na 2 nedeljno

http://www.angelfire.com/il/kimlance/development.html
http://www.feralcat.com/raising.html

e pa ovako
....macak je onaj dan poceo da peni uzasno
penii bali,,i sa obzirom da sam imala macku pre ove koja je ovo isto dozivela i posle dva dana smo je sahranili..ja sam se jako uplasila
mislila sam gotovo je
,,Macak ,je tako balav ,izleteo u dvoriste (verovatno se i on uplasio) onako balav i poceo da trci...
Sa obzirom da se i moja prosla macka isto tako ponasala.i da je tako balava nestala i dosla tek ujutru ,izmucena i nije mogla niti da jede nista,,,
Ja sam ovu macku stigla i unela je unutra
postavila na jastuk i mazila
ako treba da "umre" neka to bude u kuci
on se vrpoljio ,ali mu ja nisam dala da pobegne
Onda sam mu brisala bale i mazila ga
on se umirio,,i prestao je da bali....kao da je zaspao...
mislim da je kunjao...
onda sam pozvala mog bivseg decka ,koji je dreser ,i pitala sam ga sta da radim
odgovor je bio
pa,uradi isto sto bi uradila da ti se bilo ko u kuci otrovao
....skuvala sam mu supu pilecu,slanu..i stavila sam mu pod nos
Macak,je na moje zaprepascenje ,podigao glavu i polizao svu supu...iz soljice za kafu
otisla sam ,donela sam mu jos iste supe
ali on nije hteo
,,,ostavila sam ga da miruje,posle 2 sata ,opet sam mu donela supu...
skoro ceo dan ,samo je jeo supu
i spavao...
,,E ,sada... dogodilo se nesto sto me je odusevilo
,,,uvece je uletela u sobu moja macka,sa kojom on stalno provodi vreme,igra se i spavaju zajedno kada je hladno,,,
ulazi macka u sobu,,ode do njega,pocne da ga lize,,,i on prvo je podigao glavu,,a onda pokusao da ustane
naravno ,cim je ustao pao je
ali je ustao....
i tako....davala sam mu posle bareno pilece meso
pa zivo mleveno meso-u malim kolicinama
,,i evo ga macak,,sada se juri sa mackom po dvoristu.. nije 100% stabilan na zadnje noge,,,ali
je sve stabilniji

e, nemoras to nista davat
odi u pet shop i kupi u prahu mlijeko za macice...
to mu daji i cim pocne normalno jest granulice mozete
smanjiti mlijeko...
inace, nemoj mu toliko zumanjca davati...smanji na 2 nedeljno

http://www.angelfire.com/il/kimlance/development.html
http://www.feralcat.com/raising.html

Sajtovi su fenomenalni, sad cu detaljno da ih proucim:klap:

Sto se tice mleka, u pet centru mi je i rekla veterinarka da ne valja to kravica mleko jer je mnogo slabije od majcinog ali jedino sto je imala da mi ponudi je Rojal Kanin mleko u prahu koje kosta 2700:eek: Nista manje kaze, ne postoji:confused:

Sajtovi su fenomenalni, sad cu detaljno da ih proucim:klap:

Sto se tice mleka, u pet centru mi je i rekla veterinarka da ne valja to kravica mleko jer je mnogo slabije od majcinog ali jedino sto je imala da mi ponudi je Rojal Kanin mleko u prahu koje kosta 2700:eek: Nista manje kaze, ne postoji:confused:

postoji
odi u neki manji, ali dobro opskrbljen pet shop
npr. Royal kraj Tasha (za taj znam da ima jer tamo pazarim svojima...)
i trazi da ti daju to mlijekce u prahu na mjerenje...ima, ne brini...

Zaimb odlično si postupila i drago mi je da ima rezultata!

Look, meni nešto pada na pamet, kad smo u srednjoj učili o sastavu mleka, u istu kategoriju su svrstali mačije i mleko žene pa... Ja sam Milicu dohranjivala Naan mlekom u prahu i fino je reagovala a nije nešto tragično skupo.

Kako mu izgleda jezik i usna duplja?
Kolika mu je temperatura?

Možeš li da ga ne puštaš napolje narednih nekoliko dana?

macak ne izlazi napolje
a zasto je to bitno?
jezik u usna duplja ,hm pa normalno..koliko ja mogu da primetim
temperatura?
malo mi je zao da mu merim temperaturu,,,moral li?
macak je danas jurcao i skakao sa drugim mackama
samo ponekada malo kao da mu klecnu zadnje noge
ali mislim da se oporavlja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back