Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Savetovali su mi oni koji imaju iskustva da je bolje da počnem sa jogurtom i to običnim sa 3.2 masti (ne ove najnovije varijante poput fit isl.).A i sama sam mislila- mleko već imaju od mamice, mnogo kvalitetnije od kravljeg. I vidim da ga rado piju ,po malo naravno, i ne primećujem da im smeta. Šargarepicu barenu takođe smo probali zajedno sa piletinom. Krompir se ne bih usudila da im dajem, to sam negde čitala da ni odrasle mačke ne treba da jedu.
E da, za dinju znam i ja. Moj mačak Bleki je obožavao dinju, slučajno sam mu ponudila jer me gledao dok sam ja jela onim pogledom Daj malo. Na žalost nije dočekao sledeću sezonu dinja, stradao je pošto je živeo pretežno u dvorištu i voleo da švrlja okolo.

Ja se nesto plasim da krenem sa domacom hranom da se ne navikne posle pa da nece granule (imala sam taj problem sa psom) a znam da granule ipak imaju sve sto treba zivotinji. Inace jel smeju tako mali macici jogurt?

iz mog iskustva mace se lakse navuka na kupovnu hranu nego na kuvanu, za razliku od pasa, tako da mislim da nema bojazni,mozda mozes da joj kombinujes...

moja maca se samo deblja i debljakao da ima 300 macica
trbuh joj je toliko velik da mislis da ce da eksplodira
i nikako da se omaci
kao ona iz radovana 3
..da li je moguce da su joj se pogusili macici,,,da su mrtvi ili nesto drugo,
sto joj ne da da se omaci?
eki poremecaj?

Kastriranim macorima se trebaju maximalno izbegavati granule,eventualno ponekad,ali one specijalno namenjene kastratima.Najbolje je sveze,sirovo meso,eventualno samo minut dva probareno.daje se sa dosta vode.Sirovo meso(piletina i teletina,nikako svinjetina ili sirova riba) zakiseljava mokracu,sprecava stvaranje i razbija vec stvoren ,,mulj",ako se uz meso da dosta vode,ispire i cisti besiku.A na stranu to sto NIJEDNE GRANULE nemaju u sebi 100 posto zivotinjskih proteina kao sto ih ima meso,u granule ide ,,skart" ,klanicki otpadci,brasno napravljeno od osusenih ostataka,eutanazirane zivotinje,itd...ni jedne granule ne mogu nikad zamentiti pravo i cisto meso.Macke su obligatni karnivori,i meso je njihova hrana.Treba im cesto davati i pileca ili teleca srca(te iznutrice su veoma jeftine a veoma su hranljive za macke,sadrze taurin koji im je neophodan a i srca su sastavljena od misicnih vlakana).Sa piletine ne treba skidati kozicu i cistiti masnocu,teska je zabluda da mackama smeta masnoca,macke imaju velike potrebe za masnocom,narocito macici.Dobro je davati im i kuvano zumance,star ili tvrd sir,jogurt,kiselo mleko(od obicnog mleka mogu dobiti proliv).
Ribu je dobro dati ali ociscenu od kostiju i obavezno barenu.
Na kraju krajeva,meso je mnogo jeftinija a neuporedivo bolja hrana za macke od bilo kakvih granula.
I naravno,dobro je dati im prolom vodu,najbolje je pomesati malo prolom i malo obicne vode,nije dobro ni stalno i non stop im davati prolom,jer je dosta alkalna(i za ljud enije preporucljivo da je piju bas stalno)

a kad je sterilisan tj. koliko je vremena proslo od tada?
sto se Whiskasa tice; to je komercijalna hrana i najgori moguci izbor za
sterilisanu macu...dobro, nije najgori...mislim, postoji i Friskies...:(
Bezite od Whiskasa,Friskiesa i srodnih im hrana!I Profilum je isto sra.e
Ako se macke(i muzjaci i zenke) sterilisu kao mladi,pre pojave polnih nagona i pojacanog lucenja polnih hormona,mnogo je manja verovatnoca za gojaznost.macke sterilisane ranije(vazi i za muzjake i za zenke) mogu ustati ,,infantilne" ,to jest zadrzace svoje ponasanje mlade macke ceo zivot.

u principu su sve te...sarene & jeftine klope isto njesra

aj napravimo temu i okacimo food charts za mace, pse....
kao i da razjasnimo sta je sta u popisu sastojaka

moze?

To bi bilo ODLICNO,s obzirom da vecina veterinara se ne upusta u nutricionizam i ne objasnjava vlasnicima sta,koliko i zasto.A da ne pricamo o ,,ispiranju mozga" Whiskas reklamama itd...

To bi bilo ODLICNO,s obzirom da vecina veterinara se ne upusta u nutricionizam i ne objasnjava vlasnicima sta,koliko i zasto.A da ne pricamo o ,,ispiranju mozga" Whiskas reklamama itd...

eto, aj ako te ne mrzi vidi s modovima da je postave ko ljepljivu...
i mozemo objediniti pricu o klopi u globalu...mislim na mesojede; kuce, mace, tvorici...
+ poneki post o specificnostima svake dijete ili tri odvojene teme....
iscimala bi ja, al odo da zavrsim nesto....
eto me za satak dva ...a naci cu i neke liste sto sam vec imala...

da li maca od mesec ipo sme da jede barenu dzigericu pilecu i srce, sa npr pirincem?

Sme,ali dzigericu joj daj malo,samo1- 2 puta nedeljno.(puna je nekih enzima i vitamiona cija velika koncentracija ostecuje organizam)Odlicna su srca,njih mozes cesto da dajes,,samo ih dooobrooo isitni i pomesaj sa raskuvanim,ispasiranim pirincem.nemoj puno pirinca da stavis,da maca ne bi dobila zatvor.I ostavi dosta tecnosti,da to jelo bude onako,tecna smesa.Mozed da joj dajes i bilo koje pilece meso,isto tako isitnjeno i sa dosta vode,a mozes i bez pirinca da joj das.I nikako ne odvajaj kozicu sa piletine,mackama a narocito macicima je dosta potrebna masnoca!!!!Teska je zabluda da mackama smeta masnoca,upravo suprotno,a macicima je bas potrebna.Daj joj jednom dvaput nedeljno skuvano usitnjeno zumance(bez belanca)
Meso je,naravno,bez kostiju.
I daj joj svo meso od pileta,nemoj samo belo,mackama je potrebno i ,,crveno" meso.

evo sam nasla neke brojeve

hitna pomoc
3821100/1/2

sos 063 218134

vet 064444082

samo, vise nemam pojma koji je koji broj...sve su vetovi, to sam sigurna...
+ je sad tri ujutro....

sta se dogadja s macom i macicima?
/////////////////////////////
havala
odlicno je da imam ove brojeve
pa ovako je bilo

,,,omacila je jedno mace oko 18 h juce,drugo oko 21 h,i sve je bilo normalno,macici su sisali,ona je lezala kraj njih,,,
izlazila da pije vodu,mleko....
i sve bi bilo ok da njoj stomak i dalje nije bio ogroman
Oko pola cetri,osetio se jak smrad iz kutije ,,ja pogledam posle 15 minuta(bila sam na internetu pa sam mislila da je to samo njen prdez :-) )
a ono ,jos 3 maceta,izguzvani i slepljeni
...danas,jutros,,posto je kutija jako smrdela.ja sam namestila novu kutiju sa sve krpicama i premestila sam ih...jedno po jedno..
a onda sam otkrila sta je smdelo
,,,jedno mace je iz pupka ,,,vukao se kao stap osuseni,,,a na vrhu tog pruta,,kao kesa
predpostavljam da je to pupcana vrpca...
ja sam uzela makaze i isekla
..,,eto,,ne znam da li sam smela to da uradim,,ali mace nije dreknulo ,,,,

....

/////////////////////////////
havala
odlicno je da imam ove brojeve
pa ovako je bilo

,,,omacila je jedno mace oko 18 h juce,drugo oko 21 h,i sve je bilo normalno,macici su sisali,ona je lezala kraj njih,,,
izlazila da pije vodu,mleko....
i sve bi bilo ok da njoj stomak i dalje nije bio ogroman
Oko pola cetri,osetio se jak smrad iz kutije ,,ja pogledam posle 15 minuta(bila sam na internetu pa sam mislila da je to samo njen prdez :-) )
a ono ,jos 3 maceta,izguzvani i slepljeni
...danas,jutros,,posto je kutija jako smrdela.ja sam namestila novu kutiju sa sve krpicama i premestila sam ih...jedno po jedno..
a onda sam otkrila sta je smdelo
,,,jedno mace je iz pupka ,,,vukao se kao stap osuseni,,,a na vrhu tog pruta,,kao kesa
predpostavljam da je to pupcana vrpca...
ja sam uzela makaze i isekla
..,,eto,,ne znam da li sam smela to da uradim,,ali mace nije dreknulo ,,,,

....

ako sam dobro razumjela ima ih 5 i dobro su?
a mama jednom nije pregrizla vrpcu kako treba?:eek:
i kako je taj malac na kojem si...intervenirala?

Čitam komentare ovde, a pre toga blic on-line. Pa, mi ovde više brinemo o našim malim živuljkama, nego neki lekari o pacijentima!
Nego, moji mačići napravili invaziju po kući, još ne jedu hranu, samo sisaju, a trče za mnom čim me vide, osim jednog, taj je toliko debeo i lenj da još klima nogama, a sve što voli to je sisa i spavanjac. Imaju buve od majke, mislim da imaju i gliste, jer sam videla krv u kakici devojčice. Kada mogu da ih prašim i očistim od glista? 2. juna pune mesec dana. Da li i mamicu da čistim odmah i čime protiv buva da se ne otruju? I, kad bih mogla da nosim mačku na sterilizaciju, da ne uđe opet u fazu teranja? Pošto sam slušala razne priče o ovoj operaciji, jako me je strah.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back