Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Probaj, za pocetak, da mu terasa glumi dvoriste, pa vidi reakciju. Ako ne ide, ja bih probala sa povodcem (imas temu o mackama i povodcu). Treca solucija ti je da ga pustas i posle ganjas, dozivas, pravis sacekusu i... molis Boga da ti se vrati.

Prvog macora sam pustala van i ostala bez njega (on verovatno bez zivota) posle 1,5 g. Kako je izgledalo to ispracanje, pa iscekivanje, dozivanje, trazenje - mogla bih da se raspisem. Nakon njegovog nestanka, vise se nisam upustala u takvu avanturu posto sam shvatila gde zivim, ko me sve okruzuje, kakve su sanse zivotinje na ulici da (ne)prezivi... "Moje" sadasnje macke nemaju slobodu kretanja, ali imaju druge bladodeti. Macka na ulici ima slobodu, a druge stvari joj manjkaju.

Uostalom, svako od nas nesto dobije na racun neceg izgubljenog.

kada sam ga uzela bila sam u ogromnoj dilemi da li da ga pustam napolje ili ne i donela sam odluku da ga pustam, velikim delom zato sto zivim u prizemlju i bilo je skoro nemoguce spreciti ga da ide nepolje, tako da mi je ispracanje i dozivanje veoma poznato, kao i sam osecaj iscekivanja i pitanja da li ce se vratiti...
hvala na odgovoru, svakako cu prvo pokusati da ga naviknem samo na terasu, pa cu videti kako to ide
pozz

Kad postane malo agresivnija jadna ja.Sva ostanem u straftama.Ruke su mi skroz izgrebane.

Sečenje noktiju ti neće rešiti problem jer ima zube. Bolje se dogovori sa macom oko agresivnosti nego da joj sečeš nokte. Ne postoji ni jedan logičan razlog za to.
Ja mojoj moram ponekad da skratim na zadnjim šapama jer ih ne tupi i počne sama da ih grize. Sečenje prednjih ne dolazi u obzir jer joj je to jedino oružje!

hej, nemoj joj seci nokte, ja sam mom macku isturpijala nokte lepo, zaoblila, nije se mnogo bunio, nije se ni uplasio, verujem cak da mu je bilo zabavno!
uzmi turpiju i polako noktic po noktic laganim pokretima ravnaj i posle samo uoblici :D

zna li neko da li kastrirani macor ima potrebu da obelezava teritoriju?
pre 15tak min je gasa vrsio nuzdu preko mojih patika... da napomenem da smo se preselili, da je u novom stanu mesec dana i da sam ga prvi put videla da ovo radi... inache u poslednjih pola sata je tri puta pisnuo samo u posudu sa peskom, pa mi je palo na pamet da nisu bubrzi ili nesto tako...svakako cu sutra zvat veterinara...

Ljudi - mene već počinje da hvata panika.:sad2:
Mačići se uveliko rađaju, sad će da izlaze iz skloništa, a onda će razni ludaci:vudu: (kao i svake godine) da ih raznose po ulicama, izbacuju iz kola vezane u kesu, umiraće od gladi, psi će ih razvlačiti....:(
Svakog proleća ista pesma: usred noći sa baterijom pretražujem napuštenu kuću preko puta moje, zavlačim se u šiblje i đubre pored kanala, nosim činiju sa mlekom i na sve načine pokušavam da dovabim neko prestrašeno siroče... Kad uspem - super, ali često su toliko divlji i uplašeni da se ne daju uhvatiti, a onda kreće nešto više nego užasno. Danima i noćima slušam očajničko mjaukanje, gutam Bensedine kao noj, a ništa ne mogu....
Ponekad ih i uhvatim, ali su u tako stravičnom stanju da je to najhumanije uspavati :dash:.
Zašto su ljudi takvi sadisti - nikako ne razumem. I zašto u celoj ulici niko sem mene ni ne čuje taj očajnički plač mačića, čak ni pod vlastitim prozorom? Kako uopšte mogu da spavaju?:dontunderstand:

Ljudi - mene već počinje da hvata panika.:sad2:
Mačići se uveliko rađaju, sad će da izlaze iz skloništa, a onda će razni ludaci:vudu: (kao i svake godine) da ih raznose po ulicama, izbacuju iz kola vezane u kesu, umiraće od gladi, psi će ih razvlačiti....:(
Svakog proleća ista pesma: usred noći sa baterijom pretražujem napuštenu kuću preko puta moje, zavlačim se u šiblje i đubre pored kanala, nosim činiju sa mlekom i na sve načine pokušavam da dovabim neko prestrašeno siroče... Kad uspem - super, ali često su toliko divlji i uplašeni da se ne daju uhvatiti, a onda kreće nešto više nego užasno. Danima i noćima slušam očajničko mjaukanje, gutam Bensedine kao noj, a ništa ne mogu....
Ponekad ih i uhvatim, ali su u tako stravičnom stanju da je to najhumanije uspavati :dash:.
Zašto su ljudi takvi sadisti - nikako ne razumem. I zašto u celoj ulici niko sem mene ni ne čuje taj očajnički plač mačića, čak ni pod vlastitim prozorom? Kako uopšte mogu da spavaju?:dontunderstand:

Mi imamo isti problem kao ti? Ili samo ja čujem, ili samo meni poturaju mačiće kroz prozor jer znaju da imam mačku ili sam magnet za mačke.... ne znam! Znam samo da se nađem u potuno nezavidnoj situaciji, nit ga mogu u kuću, nit imam kome da ga dam, bezveze :sad2:

cao drage moje..
citam vas vec duze vreme i jako mi se dopada kako se lepo brinete o macama.. :)
ja sam licno veliki ljubitelj macaka, iako nisam imala prilike da usvojim jednu.
naime, zivim u Becu i ovde se retko nalaze macke.. i razmisljala sam da kad dodjem u Bg, a bice to uskoro, da tamo usvojim jednu malu macu..
zanima me sad ako vi znate kako ide ta procedura oko papirologije, pasosa i svega toga za macu koja bi se ponela preko drzave, u ovom slucaju od Bg-a do Beca..
bila bih vam zahvalna na par informacija :)

mislim da ti je neophodan pasos za zivotninje(mace) koji se izdaje kada maca bude vakcinisana protiv besnila i protiv macecih bolesti,mislim da ne mora da bude i chipovana, uz potvrdu od veterinara da je maca zdrava... ne znam tacno koliko maca meseci treba da ima kada se vakcinise protiv besnila i da li postoje nega ogranicenja vezana za uzrast...sve te detaljne informacije mozes da dobijes od veterinara ili nekog znalca odavde: )
srecno

Moja omiljena zivotinja je macka imao sam ih neznam ni ja koliko ali imam komsiju terminatora (istrebljivaca) tako da kad god othranim macu i ono naviknem je na ponasanje i zblizim se znaci maca napuni 1 god. ovaj ili otruje ili ubije

Poslednja izmena:
Uh, i mene hvata panika od sezone mačića i štenaca. :sad2: Živim u strogom centru i nemam takvih slučajeva u neposrednom okruženju ali mimi's dad je tako prošle godine dobio mačku za našu prodavnicu stočne hrane. Samo, ni šačica njih ne prođe tako, kao naš Bili. Evo, naš Mačketina je očigledno izbačen iz nečije kuće, ne verujem da su uopšte pokušali da mu izleče ovu piodermiju, samo su videli da ima ranu i ćušnuli ga na ulicu da skapa od gladi i sepse. :thumbdown: A šta reći o vlasnicima ženki?! Stipse, stisli se za sterilizaciju! :besna:

cao drage moje..
citam vas vec duze vreme i jako mi se dopada kako se lepo brinete o macama.. :)
ja sam licno veliki ljubitelj macaka, iako nisam imala prilike da usvojim jednu.
naime, zivim u Becu i ovde se retko nalaze macke.. i razmisljala sam da kad dodjem u Bg, a bice to uskoro, da tamo usvojim jednu malu macu..
zanima me sad ako vi znate kako ide ta procedura oko papirologije, pasosa i svega toga za macu koja bi se ponela preko drzave, u ovom slucaju od Bg-a do Beca..
bila bih vam zahvalna na par informacija :)

Ovo je prijatna promena, na sve muke oko izbacivanja i udomljavanja. :) Pretpostavljam da je isto kao za pse što znači da ti treba mačka od bar 4 meseca i da ti treba bar mesec dana samo oko toga. Minimalna starost za vakcinaciju protiv besnila je 4 meseca, tad se aplikuje i mikročip (bolje nego tetovir-broj, za pse je obavezno ali za mace nisam 100% sigurna) i dobije se pasoš, plavi, lep, štampan u Topčideru u štampariji novca. Znam samo da za ulazak u EU životinja mora da ima urađen titar antitela na besnilo (to se radi u Novom Sadu, najranije 15 dana posle vakcinacije) i veterinarska potvrda o izvršenom kliničkom pregledu (ranije je ta potvrda smela da bude stara max. 15 dana, mislim da je sad nešto kraće) i za sve potrebno ima posebno obeleženih strana u pasošu. Najbolje bi bilo da se raspitaš u austrijskom ministarstvu poljoprivrede ili da ti se neko odavde raspita u ambasadi.

Moja omiljena zivotinja je macka imao sam ih neznam ni ja koliko ali imam komsiju terminatora (istrebljivaca) tako da kad god othranim macu i ono naviknem je na ponasanje i zblizim se znaci maca napuni 1 god. ovaj ili otruje ili ubije

A ti lepo pribavi dokaze, pa u muriju! To je krivično delo i može da se robija za to... i treba da se robija, taj bi garant i čoveka mogao da ubije! :evil:

Ali u duhu težnje ka evroatlantskim integracijama možda i može nešto da se uradi. Ne znam kakva je kod vas situacija sa društvima za zaštitu ali ako se izrši pritisak spolja... Možda bi mogao nekako da kontaktiraš Care2action, njihove peticije su se pokazale kao relativno efikasne dosad.

:)
Kakava je kod nas papirologija i brza administracija - mislim da je bolje da ipak potražiš u Beču.
Možda se mace ne mogu naći kao kod nas, po ulicama, ali sigurno ima ljubitelja čije će se mace omaciti sada, pa će kroz 6-8 nedelja biti i mačića za poklanjanje. Pretpostavljam da je kultura držanja ljubimaca na višem nivou, pa bi bilo zanimljivo postaviti oglas u nekom časopisu o životinjama, garant će se neko javiti. Oglas bih ja postavila već sad, dok je veliki izbor mačića, rezervisala neku bebicu, a sa usvajanjem sačekala dok mačence dovoljno odraste.
Možda bi se čak više isplatilo kupiti neko mače u Austriji nego ovde poplaćati sve papire a o živcima da ne govorim. A koliko to vremenski traje - to je posebna priča.
Čak i da brzo i lako pribaviš papire, pitanje je kako će mače podneti put. Ono tebe neće poznavati, biće potpuno isprepadano a put je dug, dok dođete dobiće nervni slom.
Jesi li gledala u azilima i društvima za zaštitu životinja?
P.S.: Uvek preporučujem da se uzmu dva mačeta, njima je lepše a nama mnogo lakše sa njima. Svako voli svoje društvo, dvoje bi se lepo igrali i zabavljali, dok mače koje je samo trčka za ljudima i usamljeno je.

Poslednja izmena:
Kakava je kod nas papirologija i brza administracija - mislim da je bolje da ipak potražiš u Beču...

pa jes' vala.. razmisljala sam o tome i videla sam da stvarno ima previse posla oko papirologije.. i jos kako bi maca podnela put i sve ostalo.. bilo bi mi zao da je tako vucem sa sobom.
ovde bas i ne vidjam cesto po oglasima male bebe mace na prodaju ili ista.. uglavnom su to rasne macke koje kostaju od 400€ pa na vise.. :confused:
a po domovima za macke, tu su najmladje macke od 2. ili 3. godine, jer su one inace ostavljene, nadjene na ulici i tako.. ne smeta mi da ih uzmem, ali one su vec vaspitane, vec imaju svoje navike i veliko je pitanje da li bi se dobro uklopile? ne znam bas..
zato zelim bebicu neku sa kojom mogu da se zblizim od samog pocetka.. to mi je vrlo bitno.

ali nema veze, nastavicu da gledam oglase :)
hvala vam puno na informacijama, bas te mi pomogle :heart:

ima li koga ovde??? hitno mi je! maca se porađa, jedno ispalo ali još visi na vrpci i vezano je za majku time, nešto mi sporo to ide...koliko vremena prođe od okota do izbacivanja posteljice? ima jadnica trudove, mjauče, a još ništa...šta raditi i posle koliko vremena? to joj je prvi put, mačiji ginekolozi gde steeeeeeeee????????????

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back