Нисам дошао да учествујем у раду форума. Искрено, не занима ме. Нећу да учествујем у дискусијама, нити да дајем одговоре на питања мачкара-мученика. Ово није место где могу да очекују озбиљне одговоре, на озбиљна питања о поремећајима здравља. Ако тога нису свесни њихов је проблем. Постоји место где се такви одговори дају, нека се мало распитају и сазнаће.
Повремено навратим до форума, нерегистрован, да погледам о чему и како се пише. Схватио сам да је крајње време да неко почне да контролише new_folder-а. Модератори немају ни довољно знања, али ни довољно воље и спремности да то раде. Могуће је да су им извори информација ограниченији од мојих, али то није разлог да се допусти да људи добијају информације које то нису, које су само плод нечије заблуде и умишљаjа, па стога могу да доведу и до штетних последица. Показаћу за сваки поједини случај у чему је погрешка и шта је истина, а читаоци ће сами да одлуче чија верзија је истинита. У многим фолдеровим порукама мотив је љубомора, мој је жеља да објавим истину. Зато нећу да радим у стилу фолдера, да "извалим" нешто што не могу да документујем, већ само да посејем сумњу, као у овом примеру:
Ja sam samo skrenuo pažnju jer je D Ž nedavno dao smrtonosan savet koji zaista ubija ...
Спречавање оваквих недоказаних оптужби и пуких инсинуација требало би да буде посао модератора, али модератори су се очигледно успавали.
Нећу да коментаришем фолдерову тврдњу да дајем савете опасне по живот. То ћу највероватније да препустим суду. Фолдер ће да прикаже све моје по живот опасне савете, свима су доступни на интернету, а професори ветерине, са катедре за болести месоједа (и т.д.) ће да вештаче. На фолдерову жалост, сви савети су преузети из стручних књига (оних које фолдер тако дубоко презире), које и сами професори користе када припремају предавања. Клевета је кривично дело, треба на време мислити пре него што се учини.
Ова прва порука ће да буде - о нистатину. По обичају, фолдер зна и оно што не зна, али то му не смета да пише. Ево шта он зна о нистатину:
Nystatin je toksičan kad predje u sistemsku cirkulaciju a predje u cirkulaciju u uslovima zasićenja a pacijent na ovom forumu upravo ispoljava simptome nuspojave zbog overdose stanja.
Nystatin
Приложио сам линк на мали pdf документ који садржи пар страна (о нистатину, наравно) из књиге коју неки коментатори називају ветеринарском фармаколошком библијом (
"Pusti priručnik teorija i praksa često se razlikuju";
"Muka mi je od teoretičara";
"...zasipa podacima koje ni sam ne razume";
"...i onda neko dodje pa mi kaže e nije tako pa mi citira neku knjigu...";
"Davati savet nekome na osnovu čitanja je ekstremno rizično..." - мало цитата из фолдерових порука). На почетку приложеног документа се налази и насловна страница, кога занима може да "прогугла" и прочита нешто о књизи. Ја не пишем оно што сам умислио (немам тако колосално "искуство" као фолдер), већ оно што јесте и увек наведем извор. Ако неко мисли исто што и фолдер, да се о лековима не учи из књига већ личним експеримантисањем, нека изволи. У поменутој књизи је сабрано све што се зна о сваком леку који се користи у ветерини, а што је проистекло из клиничких испитивања на стотинама јединки, где су мерене концентрације лекова у крви, урину и фецесу и то током 24 часа. Можда ћете да се сагласите са фолдером да је све то ништавно када се упореди са његовим "искуством" и "знањем" који су често проистекли из само једног примера, при том ничим документованог. Често то и није искуство, макар и минимално, већ чист умишљај као овај пут код нистатина.
Ово је за оне који слабије знају енглески. У одељку
"Фармакокинетика" (што је, иначе, појам врло близак фолдеру) дословце пише:
"После оралне примене нистатин се не абсорбује мерљиво и скоро потпуно се излучује у фецесу, непромењен. Лек се не користи парентерално (ДЖ: знамо ли шта то значи?)
, зато што има извештаја о крајње јакој отровности према унутрашњим ткивима."
Да би било још јасније: орални нистатин се тако мало абсорбује (прелази у крвоток) да је та количина која евентуално пређе у крв практично немерљива. Из тога је произишла примена оралног нистатина - користи се искључиво за третман уста и ГИ тракта заражених Candida гљивицама. Дакле, јасно је да је ветеринар у случају око кога се све ово врти силно погрешио. Не само да није потребан системски третман код инфекција коже (довољан је само локални, површински), већ би и у случају потребе за системским третманом требало одабрати неки други лек, који за разлику од нистатина прелази у крвоток. Очигледно је да тај ветеринар дели фолдерово мишљење да је литература нешто јако безвезно и да је треба избегавати.
Нестручни аутор књиге, коме недостаје фолдерово грандиозно искуство, у одељку
"Нежељени ефекти" пише ово:
"По некад велике дозе нистатина могу да изазову ГИ поремећај (анорексија, повраћање, дијареја). Ретко, извештавано је о реакцијама преосетљивости код људи."
Знамо ли сада шта се догађало са мачком, зашто јој је била мука, са повременим повраћањем? Због
"токсичности услед преласка у системску циркулацију", или напросто зато што је нистатин пореметио пробавни систем када се нашао у њему?
Ово је доста дуга порука и жао ми је због тога, али пошто је прва морала је да буде таква, јер требало је да објасним своје ставове. Следеће ће да буду кратке и конкретне. Морам да кажем и ово - знам каква ће да буде фолдерова реакција и зато му поручујем да немам намеру да се расправљам са њим. Ако престане да ниподаштава науку, а да уместо ње велича своје (или било чије друго) "искуство", престаћу и ја да пишем. Јадно је "искуство" које се не ослања на теоријско знање. Шта су оно лекари радили 5-6 година пре стицања дипломе, да нису можда одмах послати да лече, оперишу и тако редом? Или инжењери, одмах су кренули да пројектују, воде градилишта... Боље би им било, уместо што су губили време са безвезним књигама.