I moj je slucaj isti,on je veterinar za stoku,barem sam ja tako zakljucila jer je bio u kombinezonu onom radnickom,a radnja se najvise oseca na koncetrat.Ali mi nemamo neki izbor mi imamo samo tog veterinara tj njega i jos jednu veterinarku ona radi u drugoj smeni,on mi je isto dao tableticu kasnije i injekciju kada je macak poceo da umire i rekao mi je mozda ce mu pomoci ali verovatno da nece jer je vec bilo kasno.A tehnicar mi je danas rekao da su tom macku paraziti skroz izbusili creva
Ne znam i ja se pitam zasto se to meni stalno desava,ja se jako brinem o njima pruzam im puno ljubavi i nege,gledam one ulicne macke niko se o njima ne brine pa zive godinama a moji macici pored toliko ljubavi i paznje svaki put me napuste ili pobegnu ili im se nesto desil.Mozda ja nisam osoba za macke definitivno iz nekog razloga ne mogu ni jednu da sacuvam,iako se trudim.Ja ne znam koje je on meni tablete dao dao mi je samo tabletu u kesici,drugi put mu je on sam dao da popije i opet nije vredelo.Ne znam da li je pasta bolja,da li je efikasnija i kako se uopste ona koristi jel delotvornija od tablete
A za te ampule ja sam cula da su one za buve
Mozda je i nesto drugo u pitanju, neka zaraza, mozda je neadekvatno data tableta, sto je meni tesko da poverujem, jer ipak mislim da mora mnogo da se pogresi da bi macke bile otrovane, a da ipak veterinar mora makar toliko da zna i pretpostavljam samo, ne znam, da bi lek koji nije za macke ne bi bio efikasan dovoljno za sve parazite, jer svaka vrsta ima svoje parazite, a da ih ne bi ubila. A mozda je vet i imao pravo, ja o tome bas nemam pojma. Mada mislim da je tu trebalo jos neko misljenje. Prvo zato sto ako je u pitanju zaraza, kod nekih mora da se dezinfikuje prostor u kojem su macke boravile, da ne bi neke druge, naredne stradale.
Ali sto se tice tih lekova ja sam koristila Drontal, i on je vrlo efikasan, jedino je problem da se maci da da proguta, narocito sto je kapsula velika. Ide pola tablete na 2kg tezine macke, znaci za macku tezine do 2kg pola tablete, za macku tezine 2-4kg cela tableta, za macku tezine 4-6kg tableta i po.
I nakon po nekim vetrinarima nakon 2 nedelje, a Deda Zika insistira da to budu 3 nedelje zbog nacina delovanja lekova, zivotnog ciklusa parazita.., terapija se ponavlja. Pa onda opet nakon 3-4 meseca. Kod jako malih macica starosti par nedelja, do dva ili tri meseca, vaze neka druga pravila, i o tome se striktno mora voditi racuna, da ne bude zabune. Ali tvoj macak je stariji.
Pastu koriste oni koji imaju problem da macki daju tablete i to je koristila Lucky girl, ja tek planiram, pa ne znam detalje.
A imas i ampule Advocate, koji je za buve i crevne parazite, i Profender koja je efikasnija od Advocate kad su crevni paraziti u pitanju, ali nije za buve. I za njih isto moras da znas tezinu macke i da kupis adekvatnu ampulu.
Oni se daju na 3 ili 4 meseca kod kucnih macaka.
Da, mala ispravka, setila sam se da ima preparata koji nisu za macke i da mogu da dovedu do ozbiljnih problema, pa cak i do smrtnog ishoda. Iz nekog razloga mnogi vetrinari su davali, kao da kod nas jos uvek nije bila prodrla informacija o stetnim efektima kod macaka, mada to je za buve, ne znam koje je stanje sa tabletama za endoparazite. Treba bas da se vodi racuna.