Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
došli smo od veta, vadjena mu je krv, noćas ili sutra ćemo znati više, što se bubrega i tih problema tiče, a za par nedelja ćemo onovo raditi i ultrazvuk i mokraću
on se baš teško oporavlja od anestezije, nekako mi je ovaj put najsporije,ali evo ga ošamućen skače na minju : I
hoće da jede ali mislim da bi trebalo da sačekam malo
što se poremećaja u ponašanju tiče vet kaže da može da bude metaboličkog karaktera, da ne veruje da je upala srednjeg uva jer bi mu bila konstantno proširena zenica... ostavio je i mogućnost epilepsije,mada kaće da je jako bitno da se kontroliše dalje, pa da ako se primeti ta pravilsnost, da se javlja npr jednom nedeljno da to nije dobro, da bi bilo dobro da ga tada pregleda jer šta god da je tada je jedino moguće videti raznoraznim analizama, kada "napad" prodje vrednosti se vraćaju u normalu i ne može znati šta je....

Postoji i poseban neurološki pregled.
Na Novaku su Gandija tako pregledali. No oni nisu dalje otišli od dijagnoze, što se tiče njegovog izlečenja.
Tako je, upravo metabolički problemi mogu izazvati takvo ponašanje. Meni je vet ispisao više od deset diferencijalnih dijagnoza. Može biti i nešto što se lako da sanirati, insuficijencija tiamina. Ali na osnovu simptoma, ja sam uverena da je jetra u pitanju, tj. njena trenutna zagušenost, jer se upravo po tom cikličnom sistemu i kod Gandija javljalo, a i poklapa se sa periodom odmah nakon uremije, što jeste teško trovanje organizma. Neke poremećaje jetre je teško ustanoviti, npr. portosistemski šant, ali se preko biohemije može lepo ocrtati da li radi kako treba ili ne, preko jetrenih enzima.
Molim te, javi kakvi su mu rezultati. Sve od toga zavisi.

proveravao mu je zenice, to je najviše i gledao.. ali kaže da bi mu u slučaju upale srednjeg uva konstantno bila proširena leva zenica(jer njegova glavica vuče na levo)
ja ne mogu da dočekam rezultate, poslaće mi na mejl čim budu gotovi...

Evo, na vasu preporuku kupila sam Maci Royal Canin hranu. Bojala sam se da li ce hteti da je jede, jer sam ovde citala da macke koje su naviknute na kuvanu, domacu - nece moci da se priviknu na suvu hranu. Ali ova moja "izjelica", krka i to sa neskrivenim zadovoljstvom! Ne pravi pitanje, cak mi se cini da dozivljava te keksice kao nekakvu poslasticu. :lol:
Platila sam 400g te hrane, u meni najblizem Pet shopu, 280 din. Zapakovano u kesicu, nije na merenje. Da li je to ok cena ili ima negde jeftinije, da znam da potrazim!

Tara, moram ti reci da sam se juce mnogo raznezila kada sam procitala kako se Minja solidarise sa svojim Gasom! Divni su!!! :heart: :heart: Kako je Gale danas? Je li navalio na klopu? :)
Inace, ja ponekad prepricavam svojim ukucanima ponesto sto procitam ovde, na Krstarici- vase dozivljaje sa ljubimcima, probleme, radosti itd. i mogu ti reci da moji cesto pitaju za Gasu i Minju. Odusevljeni su, pokazivala sam im i slike!!! Znaj da mislimo na vas!

Evo nabavili smo laser,haha kako trcka...ma znam da ce biti bolje....mnogo se igramo da bi izbacili bes koji ima :D,bice bolje...

I mi smo nabavili! Ali moja "gluperda" samo malo trckara a posle par minuta se namesti u pozu "Ja vrebam a ti, ako smes, pokusaj da prodjes pored mene", pravi zasedu i samo iskace na laser. Nece ona mnogo da jurca za laserom. :lol:

A decko mi probi glavu svojim savetima da laseri nisu dobri, da stette za oci, da mogu da ospele (iako joj ja, naravno, ne upirem svetlost u oci)... A sestra se solidarise sa Macom i kaze da sam bezobrazna sto joj to radim, da je na taj nacin frustriram jer bi i ona sama (moja sestra) poludela da juri za necim sto nikad nece uhvatiti!

Saskice, kako je tvoj "nevaljalac", je li se primirio?

I mi smo nabavili! Ali moja "gluperda" samo malo trckara a posle par minuta se namesti u pozu "Ja vrebam a ti, ako smes, pokusaj da prodjes pored mene", pravi zasedu i samo iskace na laser. Nece ona mnogo da jurca za laserom. :lol:

A decko mi probi glavu svojim savetima da laseri nisu dobri, da stette za oci, da mogu da ospele (iako joj ja, naravno, ne upirem svetlost u oci)... A sestra se solidarise sa Macom i kaze da sam bezobrazna sto joj to radim, da je na taj nacin frustriram jer bi i ona sama (moja sestra) poludela da juri za necim sto nikad nece uhvatiti!

Saskice, kako je tvoj "nevaljalac", je li se primirio?

Ma moras polako ispred sapica,pa kad krene da uhvati tackicu pomeris i tako stalno,moj samo ide od sobe do sobe za laserom...uh...i dalje je nervozan,juce smo primili bocu protiv besnila,inace je sve okej,stalno rucka,mada evo sad mjauce,hoce napolje,ali ovih dana nije hteo,verovatno zato sto vidi sunce :D

Tara, moram ti reci da sam se juce mnogo raznezila kada sam procitala kako se Minja solidarise sa svojim Gasom! Divni su!!! :heart: :heart: Kako je Gale danas? Je li navalio na klopu? :)
Inace, ja ponekad prepricavam svojim ukucanima ponesto sto procitam ovde, na Krstarici- vase dozivljaje sa ljubimcima, probleme, radosti itd. i mogu ti reci da moji cesto pitaju za Gasu i Minju. Odusevljeni su, pokazivala sam im i slike!!! Znaj da mislimo na vas!

tara,nadam se da ce biti sve ok :(

hvala vam drugari, divni ste :heart:

nama su stigli rezultati, vesti su i dobre i loše...
kao prvu vrednosti bubrega su i dalje u normali, što je dobra vest naravno
ali, ono što je zabrinjavajuće je anemija koja se javlja, tj konstantan pad henoglobina,prvi put je bio 130, sledeći 110, sada je već pao na 90
postoje tri uzroka, na koje vet sumnja i za koje jedini postoji neko objašnjenje
1. je da su bubrezi(što je malo veravtno jer su sve ostale vrednosti bubrega ok) oštećeni, pa ne proizvode hormon eritropletin ili tako nešto, koji prozvodi crvena krvna zrnca,pa su zbog toga u konstantnom padu
2. je fip, koji bi vet povezao i sa onim napadim koja ima, ali pokušaće da proveri vrednost globulina, u laboratoiji, pa ako je on pao onda bi to ukazivalo na fip... fip, ako sam ga dobro razumela može imati dve vrste manifestacija, vlažnu i suvu i u suvu manifestaciju spada poremećaj centralnog nervnog sistema, bubrežna oboljenja... problem je što ne postji jedniostven test koji bi pokazao da li jeste ili nije FIP
3. je da negde gubi, ako sam ga dobro razumela, gastro. trakt ili urinarni trakt, što bi značilo da uskoro moramo da mu prpverimo moraću, da vidimo da li ima krvi u njoj
za sada čekamo rezultate globulina, koje bi mogli da imamo, pod uslovom da je u laboratoriji ostao serum, večeras....
mene više stvarno glava boli od svega i svih podataka i dobrih i loših vesti i nemogućnosti da se utvrdi šta je i čekanja rezultata i samo hoću da mu bude dobro....

ali, ono što je zabrinjavajuće je anemija koja se javlja, tj konstantan pad henoglobina,prvi put je bio 130, sledeći 110, sada je već pao na 90
postoje tri uzroka, na koje vet sumnja i za koje jedini postoji neko objašnjenje
1. je da su bubrezi(što je malo veravtno jer su sve ostale vrednosti bubrega ok) oštećeni, pa ne proizvode hormon eritropletin ili tako nešto, koji prozvodi crvena krvna zrnca,pa su zbog toga u konstantnom padu
2. je fip, koji bi vet povezao i sa onim napadim koja ima, ali pokušaće da proveri vrednost globulina, u laboratoiji, pa ako je on pao onda bi to ukazivalo na fip... fip, ako sam ga dobro razumela može imati dve vrste manifestacija, vlažnu i suvu i u suvu manifestaciju spada poremećaj centralnog nervnog sistema, bubrežna oboljenja... problem je što ne postji jedniostven test koji bi pokazao da li jeste ili nije FIP
3. je da negde gubi, ako sam ga dobro razumela, gastro. trakt ili urinarni trakt, što bi značilo da uskoro moramo da mu prpverimo moraću, da vidimo da li ima krvi u njoj
za sada čekamo rezultate globulina, koje bi mogli da imamo, pod uslovom da je u laboratoriji ostao serum, večeras....
mene više stvarno glava boli od svega i svih podataka i dobrih i loših vesti i nemogućnosti da se utvrdi šta je i čekanja rezultata i samo hoću da mu bude dobro....

znam da se mnogo brines i da zelis da on bude dobro,mi smo svi ovde uz tebe i verujem da je i drugima kao i meni stvarno lose kada cekamo vesti vezane za Gasu i druge mace,ne mogu drugcije da pomognem osim da ti kazem da sam uz tebe:zag:

Uh, šta da ti kažem osim da vam držim palčeve, ako ništa drugo, da bar što pre postavi tačnu dijagnozu.

ono što me teči je da se gašica oseća dobro, da mu je apetiti dobar, da se lepo kreće, igra
ali opet sve to ne mora ništa da znači, jer je fip, koga se najviše bojim sada, poprilično podmukao,koliko sam skontala

ono što me teči je da se gašica oseća dobro, da mu je apetiti dobar, da se lepo kreće, igra
ali opet sve to ne mora ništa da znači, jer je fip, koga se najviše bojim sada, poprilično podmukao,koliko sam skontala

E pa nisam pametna... jedino pozitivan stav može da pomogne! Zato ga mazi i uživaj i igraj se sa debeljkom kao da je sve ok, osetiće i on to....
Nego, šta je FIP? Ja znam šta je FIV, ali za FIP nisam čula...

P.S. Nemam kome da ispričam, jutros sam imala gadan fleš, nešto mi se dešava sa mozgom a ovih dana sam generalno napeta... nešto me probudilo oko 6h kad se moji spremaju na posao... i pomislim da je Mica povraćala i da je to bio taj zvuk... i ustanem i vidim mog tatu kako me pogledao, slegnuo ramenima i odmahnuo glavom - skoro ista scena kao kad mi je uginuo mačak Beli (sve sam čula kroz san a ustala sam tek kad je sve bilo gotovo...) I ja u tatu :eek: :eek: :eek: reko:''Šta je?!'' misleći na najgore a on meni:''Ma ispala mi četka, žao mi što smo te probudili!'' :eek: Mica na terasi, gleda golubove posle doručka, uobičajena situacija :lol: E stvarno ne znam šta mi radi podsvest ovih dana ali ceo dan me ubi razmišljanje o flashbacku od jutros :(

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back