Sve o macama ...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I mi smo nabavili! Ali moja "gluperda" samo malo trckara a posle par minuta se namesti u pozu "Ja vrebam a ti, ako smes, pokusaj da prodjes pored mene", pravi zasedu i samo iskace na laser. Nece ona mnogo da jurca za laserom. :lol:

A decko mi probi glavu svojim savetima da laseri nisu dobri, da stette za oci, da mogu da ospele (iako joj ja, naravno, ne upirem svetlost u oci)... A sestra se solidarise sa Macom i kaze da sam bezobrazna sto joj to radim, da je na taj nacin frustriram jer bi i ona sama (moja sestra) poludela da juri za necim sto nikad nece uhvatiti!

Saskice, kako je tvoj "nevaljalac", je li se primirio?

Ovde kod mene su zabranili lasere pre par godina jer su se daca mnogo igrala sa njima, pa navodno stetno, i sad nema da se kupi onako na privesku za kljuceve ili tako nesto za neke sitne pare. Ali zato ima da se kupi kao neki laser za prezentacije ali izgleda kao daljinski za tv ima usb i ko zna sta jos na njemu i kosta 60e pa navise, jedva moj muz nasao u nekoj knizari za 15-e neku olovku koja ima laser sa druge strane pa macka sad uziva. Jos ja mislila da sacekam mart da dodjem u Srbiju, tu ima za sto dinara gde hoces, a on kaze pa porasce sad je mala treba joj sad i nadje taj, ali ja cu ipak doneti iz Bg-a neki jos za svaki slucaj, ako se ovaj pokvari

Saskice bas mi je drago da malisan polako pocinje da se smiruje, bice on uskoro kao pre.
A za Gasu se nadam najboljem, ne znam nista o tim bolestima o kojima govorite ali pratim i nadam se da je najbolja od svih opcija

Mačeći zarazni peritonitis (skraćeno FIP) je teška, progresivna i fatalana bolest mačaka koju izaziva corona virus...
ovde imaš više ako te zanima...
http://www.vetnovak.com/infektivne_bolesti_macaka.asp
verujem da je ovo jutros bila samo slučajnost koja te je asocirala na raniji dogadjaj i da je sve ok : )

:(
Naravno, nećemo misliti o najgorem...
Ma sa Micom je sve ovako ok, nego je to nesrećan sticaj okolnosti i moje crne misli svaki put kad se nađem u bilo kakvom mini problemu...

Ma sa Micom je sve ovako ok, nego je to nesrećan sticaj okolnosti i moje crne misli svaki put kad se nađem u bilo kakvom mini problemu...

mhhh, ovo mi zvući tako poznato
ali sada se stvarno se trudim da budem pozitivna i da mislim pozotivno ali savladaju me u ovakvim situacijama takve glupave misli....

Ovde kod mene su zabranili lasere pre par godina jer su se daca mnogo igrala sa njima, pa navodno stetno, i sad nema da se kupi onako na privesku za kljuceve ili tako nesto za neke sitne pare. Ali zato ima da se kupi kao neki laser za prezentacije ali izgleda kao daljinski za tv ima usb i ko zna sta jos na njemu i kosta 60e pa navise, jedva moj muz nasao u nekoj knizari za 15-e neku olovku koja ima laser sa druge strane pa macka sad uziva. Jos ja mislila da sacekam mart da dodjem u Srbiju, tu ima za sto dinara gde hoces, a on kaze pa porasce sad je mala treba joj sad i nadje taj, ali ja cu ipak doneti iz Bg-a neki jos za svaki slucaj, ako se ovaj pokvari

Dobra zamena za laser je bilo kakav odbljesak ili senka... npr baterijska lampa ali da je mali krug... ili kad je sunčano probaj sa ogledalcem ili diskom da praviš senke... mada ne možeš mnogo da manevrišeš kao sa laserom.. Ja imam jednu pidžamu koja na gornjem delu ima izvezena neka slova od šljokica, baš gusto i kad priđem prozoru kad je sunce, na zidu se pojavi bar 100 tačkica, ali to definitivno nije dobro za Micu jer počne da se trese i skače na zid, mislim da će da flipne :lol: Prejako je to za njene godine :lol:

Dobra zamena za laser je bilo kakav odbljesak ili senka... npr baterijska lampa ali da je mali krug... ili kad je sunčano probaj sa ogledalcem ili diskom da praviš senke... mada ne možeš mnogo da manevrišeš kao sa laserom.. Ja imam jednu pidžamu koja na gornjem delu ima izvezena neka slova od šljokica, baš gusto i kad priđem prozoru kad je sunce, na zidu se pojavi bar 100 tačkica, ali to definitivno nije dobro za Micu jer počne da se trese i skače na zid, mislim da će da flipne :lol: Prejako je to za njene godine :lol:
mogu da zamislim:zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Tara evo sad citam sa tog linka sto si postavila, ako je ne daj boze to onda i Minja moze da se zarazi jel ona vakcinisana protiv toga?

to mi je palo na pamet, nije, jer ovde ne vakcinišu protiv toga, tj ne spada u regularne vakcine,čekam večeras rezultate, pa bih razgiovarala sa vetom i o tome
čak mi je negde u glavi da u našoj zemlji nema te vakcine, ali je moguće da sam nešto pomešala
u tom slučaju bih požurila da je nabavim negde iz eu, pa da nju ovde vakcinišu
i samo se iskreno nadam da ako je to, da nije kasno... jer stvarno jako malo znam o svemu tome...

Sad citam na tom linku da kao postoji vakcina i nije dovoljno ispitana i da se daje macki u nos. Moja macka je dobila tu vakcinu ali ne u nos, ovde se to daje kao regularna vakcinacija.

pa da, u zemlji srbiji je sve drugačije
mislim da je mm pričala da nije mogla da nabavi tu vakcinu ovde, ali nisam sigurna, sve to ću znati večeras.. sve moguće informacije su mi se pomešale u ovom trenutku, iskreno...

Jao, Tara, ne mogu da verujem, nadam se da nije to u pitanju. Pisem ti ovo jer je mace moje dobre prijateljice iz Banjaluke imalo PERITONITIS, i znam kako su se namucili i ona i njena Kiki....
Ona mi je detaljno opisala kako se bolest razvijala. Kaze da joj se nekoliko dana Kiki neobicno umiljavao, a kad je odbio da jede izmerili su mu temperaturu. Normalna je 37 al moze do do 39 za mace, a Kiki je imala 42. Bile su mu i desni jako blede... Veterinar je utvrdio da je u pitanju PERITONITIS zarazno macije oboljenje koje se prenosi s mace na macu i hodanjam po mjestima gde su druge mace urinirale. Kiki je bila vakcinisana ali dok su cekali revakcinaciju mesec dana oni su ga izvodili u
park pa sumnjaju da se tada zarazio. Mada veterinar je rekao da se zaraza moze doneti i na obuci direkt u stan. Virus je jako opasan i nema leka za njega. Obicno macice pokosi za par dana a manifestuje se jakim bolom i otokom u stomaku macica. Kiki je s tim virusom ziveo tri sedmice, a moja drugarica je plakala kao luda svaki dan. Svaki dan ga vodila na antibiotike i infuziju kod veterinara al nista na kraju nije pomoglo. U nekom trenutku je delovalo da ce se izvuci, ali je nakon deset dana temperature 42 poceo da se hladi, da tesko dise, prestao da jede i da ide u vc. Ma pretuzno ga je bilo gledati, kako se samo jednice patio.....
Ma strasno.... i ja se iskreno nadam da Gasa nije zaradio tu bolest. Jer kako bi, kada je jadnicak zbog prethodnih muka samo bio u kuci, valjda nije izlazio i nije imao priliku da se zarazi.

ma on je već godinu dana u kući, tako da me to i buni
tj ne znam da li oni mogu da se zaraze pa da virus miruje godinu dana u organizmu?
ali opet, ako kažeš da može preko obuće da se unese u kuću : S
kiki je bila vakcinisana protiv peritonitisa?

Jao, Tara, ne mogu da verujem, nadam se da nije to u pitanju. Pisem ti ovo jer je mace moje dobre prijateljice iz Banjaluke imalo PERITONITIS, i znam kako su se namucili i ona i njena Kiki....
Ona mi je detaljno opisala kako se bolest razvijala. Kaze da joj se nekoliko dana Kiki neobicno umiljavao, a kad je odbio da jede izmerili su mu temperaturu. Normalna je 37 al moze do do 39 za mace, a Kiki je imala 42. Bile su mu i desni jako blede... Veterinar je utvrdio da je u pitanju PERITONITIS zarazno macije oboljenje koje se prenosi s mace na macu i hodanjam po mjestima gde su druge mace urinirale. Kiki je bila vakcinisana ali dok su cekali revakcinaciju mesec dana oni su ga izvodili u
park pa sumnjaju da se tada zarazio. Mada veterinar je rekao da se zaraza moze doneti i na obuci direkt u stan. Virus je jako opasan i nema leka za njega. Obicno macice pokosi za par dana a manifestuje se jakim bolom i otokom u stomaku macica. Kiki je s tim virusom ziveo tri sedmice, a moja drugarica je plakala kao luda svaki dan. Svaki dan ga vodila na antibiotike i infuziju kod veterinara al nista na kraju nije pomoglo. U nekom trenutku je delovalo da ce se izvuci, ali je nakon deset dana temperature 42 poceo da se hladi, da tesko dise, prestao da jede i da ide u vc. Ma pretuzno ga je bilo gledati, kako se samo jednice patio.....
Ma strasno.... i ja se iskreno nadam da Gasa nije zaradio tu bolest. Jer kako bi, kada je jadnicak zbog prethodnih muka samo bio u kuci, valjda nije izlazio i nije imao priliku da se zarazi.

:rida: :rida:

Ne znam, znam samo da je to bio period izmedju dve vakcinacije, te da Kiki nije bila bezbedna. Mozda u Bosni daju i tu vakcinu u sklopu onih reguralnih. Moja drugarica sebe krivi sto ju je izvodila pre revakcinacije i smatra da bi maca prezivela da se sacekalo sa tom drugom vakcinom.. Pa na osnovu toga mogu samo da pretpostavim da oni imaju vakcinu i za to.

Ne znam, znam samo da je to bio period izmedju dve vakcinacije, te da Kiki nije bila bezbedna. Mozda u Bosni daju i tu vakcinu u sklopu onih reguralnih. Moja drugarica sebe krivi sto ju je izvodila pre revakcinacije i smatra da bi maca prezivela da se sacekalo sa tom drugom vakcinom.. Pa na osnovu toga mogu samo da pretpostavim da oni imaju vakcinu i za to.

ah, da, to nije u srbiji
zato me i buni, dobijam raznorazne informacije o vakcini protiv fipa...
mogu samo misliti kako joj je bilo, stvarno ne nam šta bih rekla, mnogo je bre tužno kada gledaš kako se muče a ne možeš im pomoći : ((
i ne vredi da kriviš sebe, jednostavno ne vredi...daš svoj maksimum i opet nije dovoljno, uvek, ali uvek može da se provuče nešto : ((

E pa nisam pametna... jedino pozitivan stav može da pomogne! Zato ga mazi i uživaj i igraj se sa debeljkom kao da je sve ok, osetiće i on to....
Nego, šta je FIP? Ja znam šta je FIV, ali za FIP nisam čula...

P.S. Nemam kome da ispričam, jutros sam imala gadan fleš, nešto mi se dešava sa mozgom a ovih dana sam generalno napeta... nešto me probudilo oko 6h kad se moji spremaju na posao... i pomislim da je Mica povraćala i da je to bio taj zvuk... i ustanem i vidim mog tatu kako me pogledao, slegnuo ramenima i odmahnuo glavom - skoro ista scena kao kad mi je uginuo mačak Beli (sve sam čula kroz san a ustala sam tek kad je sve bilo gotovo...) I ja u tatu :eek: :eek: :eek: reko:''Šta je?!'' misleći na najgore a on meni:''Ma ispala mi četka, žao mi što smo te probudili!'' :eek: Mica na terasi, gleda golubove posle doručka, uobičajena situacija :lol: E stvarno ne znam šta mi radi podsvest ovih dana ali ceo dan me ubi razmišljanje o flashbacku od jutros :(

Batali crne misli i uživaj u trenutku, veruj mi. ;)

Probaj da iskuliraš, ja sam se na svako Gizmovo kijanje poslednjih godina tripovala umesto da uživam sa njim, sad mi tako nedostaje i imam utisak kao da je ostao uskraćen za opuštenu atmosferu i kao da je i dalje tu, danas mi se činilo da laje, posle da kija, a sve zato što sam bila kao na iglama i samo čekala da ugine tako dugo. Zato uživaj sa svojom matorkom kao da imate pred sobom sve vreme ovog sveta.

E, mogu da je zamislim. :lol:

to mi je palo na pamet, nije, jer ovde ne vakcinišu protiv toga, tj ne spada u regularne vakcine,čekam večeras rezultate, pa bih razgiovarala sa vetom i o tome
čak mi je negde u glavi da u našoj zemlji nema te vakcine, ali je moguće da sam nešto pomešala
u tom slučaju bih požurila da je nabavim negde iz eu, pa da nju ovde vakcinišu
i samo se iskreno nadam da ako je to, da nije kasno... jer stvarno jako malo znam o svemu tome...

Može da se nabavi ali preko ko zna kojih kanala. Valin i Antijev vet je nabavio, Val skuplja kintu za onu svoju dvojicu jer uopšte nije jeftina, s obzirom da je nema u slobodnoj prodaji, nego je veterinari naručuju iz inostranstva. Moj Zloća je letos uginuo sa simptomima sličnim suvom tipu a prošle zime je isto tako komšijama uginuo mačak. Jesenas dečku moje kume a pre par nedelja oba mačka mojih rođaka, sve 4 mačke u trouglu od po 10-tak km vazdušnom linijom. Šta mislite, zašto ja ne nabavljam novu mačku za kuću i dvorište? Ubeđujem se sa m's d da nabavimo vakcine, inače sam jednu crnu lepoticu ošacovala još kad su ona i moje dete bile bebe, i još nije udomljena, a stalno traži da je povedemo, ali ne smem jer imam u dvorištu to zlo.

Može da se nabavi ali preko ko zna kojih kanala. Valin i Antijev vet je nabavio, Val skuplja kintu za onu svoju dvojicu jer uopšte nije jeftina, s obzirom da je nema u slobodnoj prodaji, nego je veterinari naručuju iz inostranstva. Moj Zloća je letos uginuo sa simptomima sličnim suvom tipu a prošle zime je isto tako komšijama uginuo mačak. Jesenas dečku moje kume a pre par nedelja oba mačka mojih rođaka, sve 4 mačke u trouglu od po 10-tak km vazdušnom linijom. Šta mislite, zašto ja ne nabavljam novu mačku za kuću i dvorište? Ubeđujem se sa m's d da nabavimo vakcine, inače sam jednu crnu lepoticu ošacovala još kad su ona i moje dete bile bebe, i još nije udomljena, a stalno traži da je povedemo, ali ne smem jer imam u dvorištu to zlo.

mm, koje su šanse da se gaša zarazio ako nije izlazio napolje skoro godinu dana?
da li virus miruje u organizmu kao i neki drugi?

mm, koje su šanse da se gaša zarazio ako nije izlazio napolje skoro godinu dana?
da li virus miruje u organizmu kao i neki drugi?

Joj, ne znam tačno. Znam da može da se unese na obući i da je u spoljašnjoj sredini relativno otporan a da li može da miruje u organizmu, nemam pojma. Pogledaj na Vikipediji, baš je detaljno obrađena problematika, baš kako smo u srednjoj učili zarazne bolesti, od rasprostranjenosti, uzročnika...

Batali crne misli i uživaj u trenutku, veruj mi. ;)

Probaj da iskuliraš, ja sam se na svako Gizmovo kijanje poslednjih godina tripovala umesto da uživam sa njim, sad mi tako nedostaje i imam utisak kao da je ostao uskraćen za opuštenu atmosferu i kao da je i dalje tu, danas mi se činilo da laje, posle da kija, a sve zato što sam bila kao na iglama i samo čekala da ugine tako dugo. Zato uživaj sa svojom matorkom kao da imate pred sobom sve vreme ovog sveta.

E, mogu da je zamislim. :lol:

Joj znam sve, samo eto, sticaj okolnosti i moja luda glava... :roll: Evo trenutno je u kući idilična atmosfera: tata ide sa Micinom činijom za njom a ona ide ispred njega sa dignutim repom i smišlja mesto gde će da jede ''Stoko ajde da jedeš, ne mogu da te jurim, ne mogu da idem za tobom! Šta ti sad fali? Hoćeš tu u hodniku? Dobro!'' :zcepanje:

Joj, ne znam tačno. Znam da može da se unese na obući i da je u spoljašnjoj sredini relativno otporan a da li može da miruje u organizmu, nemam pojma. Pogledaj na Vikipediji, baš je detaljno obrađena problematika, baš kako smo u srednjoj učili zarazne bolesti, od rasprostranjenosti, uzročnika...

E pa stvarno ako si već sterilisala Gašu, trudila se da bude zdrav, sit, srećan i sve ostalo i ako je virus unet u kuću preko obuće onda stvarno ne znam šta da kažem! :dash:

Da, uvek je ovde problem sa odobravanjem i uvozom novog leka i vakcine, sećam se svojevremeno peripetija oko nabavke mrtve vakcine protiv besnila, sve do 2007/08. se insistiralo na Rabicelu koji je bio živa vakcina i masa nekih kategorija životinja nije smela da ga prima.

sada sam zvala mamu, u beču je trenutno, rekla joj da što pre pogleda za vakcinu, i ako može da je nabavim već u ponedeljak pošalje, ne znam, mislim možda je kasno,ali ja moram sve da pokušam...
inače sada čekamo rezultate tog globulina i ne mogu da ih dočekam, vet je rekao da će mi javiti čim ih dobije...

Ovaj naš vet je to uvezao iz Mađarske, čini mi se.
I nikako da to obavim (podstanrski život, uvek preči troškovi :rida: ) a moraću.. Joj tara, baš nezgodno, valjda nije baš TO u pitanju.

stigli su rezultati proteina i globulina koji su u apsolutno normalnim vrednostima, što ja za počtak dobra vest, jer uz fip ide obično, pored anemije, i pad proteina tačnije globulina...
vet kaže da su to dobre vesti, bar za sada, ali nema pravila, za sada je samo suva anemija
sada će mi javiti koju hranu, bogatu gvoždjem, mogu da mu daje uz urinari i kapi od koprive, samo će videti način doziranja
za 10 dana će se uraditi ponovo krvna slika i predložio je da tada uzme serum i za fip testove, tačnije za te vrednosti koje bi još mogle da ukazuju na fip
eto, sada opet čekamo, agonija sa nastavlja ali sa malim olakšanjem, nastojaću da mu pomognem što više, raspitala sam se da li negde u eu postoji lek ili nešto što bi macama uticalo na hemoglobin pa čekam odgovor
ono što me jzbunilo je to mi je reakoa da ta vakcina, protiv fipa, nije još uvek dovoljno ispitina i da se pokazala loše : I
nisam stigla tačno da ga pitam u koms smislu loše jer smo pričali telefonom,ali sada sam stvarno zbunena..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back