Sve o izložbama i ocenjivanju

K.D. Subotica i Veterinarski zavod Subotica poziva sve vlasnike i ljubitelje pasa, kao i građane na revijalnu izložbu pasa mešanaca, koja će se održati u utorak 1.5.2007. godine na Paliću.Revijalna izložba pasa mešanaca je predviđena za ocjenjivanje svih pasa mešanaca koji će biti podeljeni u dve grupem mali i veliki psi. Svi zainteresovani neka se jave u kinološko društvo Subotica svaki dan od 9-18 časova ili putem telefona na 024/ 525 202. Za najljepše pse obezbeđene su i lepe nagrade.
Udomljavanje i poklanjanje ljubimaca
Životinje nisu igračke, predmeti. Životinje osećaju bol, patnju, tugu, glad...
Udomljavanjem ljubimca činite puno i za sebe i za njega!
Pre preuzimanja životinje neophodno je da potpišete certifikat o udomljavanju.
Certifikat je neophodan kako bi se štitio integritet ljubimca!
Veterinarski zavod Subotica budućem vlasniku usvojenog psa poklanja 18 kg hrane za pse.

Pas je čovekov najbolji prijatelj

vidim da ima dosta o izlozbama i mozda mi odma izbrisu temu ali me zanima da li moze da se zenka vodi na izlozbu jer na jednoj skorasnjoj izlozbi(u vranju mozda je neko bio)proveravali su da li je pas musko pa me interesuje da li mogu dase izvode zenke ne izlozbu
hvala unapred na odgovoru

:) Nema pravila sto se tice ni zenki u teranju. Nekoliko puta je moj Labrador izgubio BOB zbog zenke. Muzjaci jednostavno osecaju mirise i tada ne slusaju puno u ringu. Ponavljam, "ne bi trebalo izvoditi zenke u teranju" (skotne kuje, nikako), ali to svi ne postuju.

hvala nisam znala ali sad znam ali da li bi mogla da je izvedem ja posto imam 12 god ili bi morala moja majka(onda necu jer cu ja da brinem o psu i da ga dresiram)nisam djaba jedno vece do pola pet bila budna
takodje sam gledala izlozbu dete i pas tamo bi mogla ali do kojih godina
i od koliko meseci ili god. moze pas na izlozbu
takodje sam cula da rotovi i dobermani(mozda jos neki) nemogu jer im je skracen rep.a ja bi tela svog psa na izlozbu mada neki kazu da rep treba ukloniti.

rotvajlerka:
ma necu majka a od kad sme pas ne izlozbu od koliko meseci

Мислим да има разред од 6 - 9 месеци старости.

Мислим да од 2004. године (нек ме исправи неко ако грешим) постоји забрана купирања и репова и ушију, стога сви пси који су рођени од те године надаље не могу да се такмиче на изложби ако су купирани.
Женке, наравно, могу да се такмиче исто као и мужјаци, сем у фази терања и скотности. Наравно, постоји маса њих који не поштују ово правило па воде кују у терању на изложбе. Ја сам лично била сведок тога - сећам се да је власница пса имала неки спреј за "заташкавање" мириса али пошто је и мој пас путовао заједно са керушом, цела ситуација је била крајње напорна како за мене тако и за мог пса.

Poz svima na forumu, i zanima me vaše mišljenje naravno ako imate i ta iskustva,
u vezi izložbi i ocenjivanja pasa.Odmah da napomenem da nemam iskustva tog tipa
ali me kopkaju kriteriji ocenjivanja, jer prateći emisije sa izložbi pitanja se sama nameću.
Znam za standarde koje rase moraju da zadovolje i oštru selekciju po grupama, ali i opet ,ali kako odokativno sudija presudi da je jedan ljubimac lepši od ostalih. Najlakše je reći "pa da svakom je svoj ljubimac najlepši" pa se vlasnik ljuti, medjutim po meni nije tako.
Opet ne želim da sumnjam u iskustvo i oštro oko sudija i poznavanje pojedinih rasa ali
mi smeta ono -sudija je uvek u pravu, slobodna sudijska procena. :oops: :lol:

Jacob:
Na izlozbama se ne ocenjuje koji je pas najlepsi,nije to izbor za mis,vec koliko pas odgovara standardu te rase

Hvala na odgovoru ali očigledno nisam dobro protumačen,
naime ne mislim da je najčistiji i najizfriziraniji pas apriori
i pobednik ali u pojedinim FCI grupama gde se nadju čak
više perfektnih primeraka po svim standardima za pripadajuću
rasu, kako i ko daje našim sudijama kredibilitet da izdvoje napr. jednog od istih?
Još je veće pitanje kad dodje do ocenjivanja samih pobednika
iz zasebnih grupa pa tako na primer sudija od pobednika medju
pudlama i napr. Nemačkih ovčara, Rotova, Šnaucera itd...
odabira pobednika izložbe prema svom ukusu i ubedjenju.
Mislim da to nije u redu pogotovo kod redjih rasa kojih nema u tolikoj meri kod nas, pa je stručnost po meni diskutabilna. :roll:

Ima samo jedna u surcinu 10.62007

nema vise zato sto je sada euro dog show . ili evropska izlozba u zagrebu traje tri dana pocinje u petak i zavrsava se u nedelju .

Vice sapmpion evrope postala je zenka belgijski ovcar u vlasnistvu Suncice Lazic . Od informacije samo to znam .

Sutra vise informacija ali o stafordima .
Ostali me ne zanimaju .

Ovo su sudije na mladenovackoj izlozbi koja se odrzava 23.6.2007

1. NEMANJA JOVANOVIĆ-SRBIJA, deo III

2. TRIFUN MITROVIĆ-SRBIJA, ( nlt. Šou )

3. SUNČICA LAZIĆ-SRBIJA, deo VIII

4. ZORAN ĆURČIĆ-SRBIJA, ast,bt

5. DUŠAN PAUNOVIĆ-SRBIJA, IX, ( retriver šou )

6. NEBOJŠA SAVIČIĆ-SRBIJA no, deo I ,deo II

Na euro dog show od staforda ; don king of ring je uzeo bob .
Magic King of Rings u razredu stenadi, 3 do 6 meseci, muzjaci, u konkurenciji 10 stenaca osvaja prvo mesto,
Hill King of Rings.osvaja prm u razredu mladih
Drugo mesto osvaja Fabled King of Rings.
MS-Bronx u razredu od 6 do 9 meseci osvojio je prvo mesto
Cool Wind Kennel Wichita- Vita, biva izabrana za najlepsu zenku u Veteranima

Ovo je ono sto znam za staforde !
Ako neko zna jos neku informaciju neka kaze !

Back