T
Thaban_Boly
Gost
Nema sudbine!
Sve je po Bozijem promislu !
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Thaban_Boly:Nema sudbine!
Ne bih se složila. Postoje divni ljudi koji su zaista mnogo stekli ili postigli svojim trudom verujući u "viša bića", ne ističući svoje zasluge.Groucho Marx:Onaj kome u zivotu ide dobro ne veruje u sudbinu ni u vise sile i misli da je sve sto je u zivotu stekao, stekao svojom zaslugom. Onaj ko necim nije zadovoljan, jako veruje u visa bica, visi smisao u obicnim dogadjajima i uvek misli da je svako sr*nje zbog necega dobro. Always was, always will be :wink:
A oni koji sve smatraju slučajnošću su odgovorni ili odgovorniji?anakin:kad pogledam koliko ima bede, nesrece, bolesti... ne mogu a da se ne zapitam da li je bas Milost u pitanju...
cini mi se da u sudbinu veruju ljudi koji nemaju snage da preuzmu odgovornost za svoj zivot...
nije_lako:...zvezde?![]()
PS Odrobijaću te majke mi!![]()
![]()
![]()
Groucho Marx:Ako moze moje skromno misljenje o ovoj temi. Tema je stvarno mnogo opsirna ali evo mog vidjenja jednog dela citave dileme. Citava ta stvar oko slobode izbora u zivotu mi izgleda kao put sa sve krivinama i raskrsnicama. Kad stignemo na raskrsce, potpuno smo slobodni da bez visih bica, oslonjeni samo na sebe, svoje emocije i svoje iskustvo, odaberemo put kojim cemo nastaviti. Ali kad ga jednom izaberemo i podjemo njime, nema nazad, nema povratka sve do sledece raskrsnice. I sve sto nam se na tom putu desi, gluposti i dobre stvari, deo su prirode puta kojeg smo odabrali i na to ne mozemo da uticemo. To nam onda izgleda kao 'visa sila' a zapravo je deo necega sto smo sami birali. I povratak je mozda i moguc, ali kroz siblje i travu, okolnim stazama i puteljcima ali to je sve gubljenje vremena... I onda idemo dalje do sledece raskrsnice na kojem nam je dozvoljena sloboda izbora... I tako to...
Pogledaj film "Vrata sudbine"..nesto je tako preneseno na ekran...mislim da ima smisla to sto pitas ali da ni najveci filozofi nisu mogli nesto objasniti u vezi toga nesto sto vec nismo culi...Samo eto treba verovati da se od sudbine ne moze pobeci...srećica:Zanima me jedna stvar.Da li verujete u sudbinu("TO JE TAKO MORALO DA BUDE")ili u slucajnost("UPS...")?Da li je po vama vas zivot...Napr.dva coveka pricaju i jedan pogleda na sat,pozdravi se sa drugim i ode.Okrenuvsi se,napravio nekoliko koraka i automobil ga je "pregazio".Da li smatrate,da je mogao da prica jos jedan sekund(kola bi prosla) ili da je jedan sekund ranije krenuo(kola bi prosla posle njega) ili "AKO JE SUDJENO DA GA UDARE KOLA,A NISU OVA,UDARICE GA SLEDECA..."I ostali primeri...za sta ste vi,za sudbinu ili puku slucajnost.Ja,mislim,da sam za sudbinu.Jer ako je tako negde napisano,onda ce tako i biti."Ko zna zasto je to tako"-neki moj moto.
pozzz![]()
Ovo je, ipak, FILOZOFIJA i ne verujem da je pitanje postavljeno da bi se na njega odgovorilo sa crkvenog gledišta. Većini je poznato šta Crkva misli o sudbini, ali primer koji je pri postavljanju naveden govori da treba malo da se porazmisli (filozofira, ako hoćeš).MaranAta:Судбина коа нешто што је "предодређено" и на шта човек не може да утиче је директно супростављање слободној вољи човека као једном делу обличја Божјег по коме смо створени. Православно Хришћанство говори о судбини само као нечему прошлом а никако нечему што је унапред написано и предодрежено нам. Да скратим...
Православно учење: Човек је творац своје судбине.
Инославна учења: Човек не може побећи од своје судбине.
На крају само да напоменем да се у нашем народу увукло веровање у судбину по инославном схватању као резултат 500 година турског зулума, и изложености мухамеданству, јер они верују у судбину (кисмет). Као доказ тога је и недавно рушење статуа Буде... кад су рекли: "ако ово није суђено, бог ће нас зауставити". Сад ви видите куда води веровање у судбину на њихов начин.![]()
Ella:Pogledaj film "Vrata sudbine"..nesto je tako preneseno na ekran...mislim da ima smisla to sto pitas ali da ni najveci filozofi nisu mogli nesto objasniti u vezi toga nesto sto vec nismo culi...Samo eto treba verovati da se od sudbine ne moze pobeci...srećica:Zanima me jedna stvar.Da li verujete u sudbinu("TO JE TAKO MORALO DA BUDE")ili u slucajnost("UPS...")?Da li je po vama vas zivot...Napr.dva coveka pricaju i jedan pogleda na sat,pozdravi se sa drugim i ode.Okrenuvsi se,napravio nekoliko koraka i automobil ga je "pregazio".Da li smatrate,da je mogao da prica jos jedan sekund(kola bi prosla) ili da je jedan sekund ranije krenuo(kola bi prosla posle njega) ili "AKO JE SUDJENO DA GA UDARE KOLA,A NISU OVA,UDARICE GA SLEDECA..."I ostali primeri...za sta ste vi,za sudbinu ili puku slucajnost.Ja,mislim,da sam za sudbinu.Jer ako je tako negde napisano,onda ce tako i biti."Ko zna zasto je to tako"-neki moj moto.
pozzz![]()
MaranAta:Без обзира да ли је реч о философирању или Црквеном мишљењу, остаје чињеница да је појам судбине као нечега што је човеку унапред одређено и од чега он не може да побегне - негирање човекове слободне воље. По тој теорији, ми смо испрограмирани роботи по том "програму" који се зове - судбина.
Сматраш ли себе за таквог робота?![]()