Radio sam detaljan uz stomaka pre 7 dana i po jetri mi krstario sa onim aparatom i nista ne rece .Nadam se da nije masna ako dr nista nije rekao.Nalaz cist.
Da gastritis imam i povremeno uzimam pantoprazol.Radio gastroskopiju i uvek imam gastritis.
Gastritis možeš da rešiš sa ruskim čajem, jako je efikasan.
Višak LDL a javlja se usled oksidacionog stresa, jer to nije "ispravan" LDL transporter holesterola od jetre do ćelija, već oštećen LDL - oksidisan LDL.
To je u stvari molekul oštećen usled sudara sa slobodnim radikalima, i kao takav nije u stanju da svoj holesterol odnese ćelijama mozga na primer (koje ga najviše troše) već besciljno luta krvotokom.
Postaje balast, smetnja i da se ne bi sudarao sa ostalim transporterima i drugim ćelijama krvne plazme, po njega dolaze Makrofage da ga pokupe. Ne odlazi sam u Jetru kako bi ga ona reciklirala, jer mu je neki reaktivni molekul SLOBODNOG RADIKALA oštetio senzor.
Makrofage ih kupe - gutaju i kada se napune odnose svoj tovar oxi LDL holesterola unutar mikroperforacije (pukotina nastala takođe delovanjem slobodnih radikala) KRVNIH SUDOVA i unutar troslojnog zida (između prvog i drugog zida) stvaraju DEPO. Makra ne može da istovari svoj tovar već zajedno sa njim ostaje u depou krvnog suda. Jedna po jedna, deset po deset i nastaje PLAK (groblje holesterola). Plakovi se polako šire prema unutrašnjosti i mi to vidimo kao SUŽENJE KRVNIH SUDOVA.
Kada suženja postanu velika, 70-85% protoka, samo nam treba jedan veći TROMB i eto nam INFARKTA
A sve počinje dizbalansom između slobodnih radikala i antioksidanasa. Kad su oni u balansu nema problema, metabolizam stvara slobodne radikale, oni dolaze u krvotok ali ne stignu da "kvrcnu" normalni LDL transporter jer ih odmah po stupanju na "magistralu" neutrališu ANTIOKSIDANSI, E vitamin, C vitamin i sijaset drugih koje jetra gradi i šalje u krvotok.
Ako imaš više slobodnih radikala nego antioksidanasa, ovi drugi neće uspeti sve da ih neutrališu i tvoji LDL-transporteri biše izloženi "neprijateljskoj vatri".
Slobodni radikali se stvaraju prilikom normalnog metabolizma, a ekspresija im se povećava tokom upale i infekcije virusima, bakterijama, nematodama, stvaraju ih i sami lekovi koje uzimaš, dim cigarete koji udišeš, aerozagađenje, aditivi iz industrijski prerađene hrane, i još što šta.
Kod autoimunih bolesti imamo jaku ekspresiju slobodnih radikala na primer. Tu bi trebalo redovno unositi antioksidanse u što većoj meri?
Moraš hitno da pojačaš antioksidativnu odbranu, i oksidacioni stres svedeš na minimum.
OKSIDACIONI STRES JE STANJE GDE SLOBODNI RADIKALI VLADAJU "FRONTOM" GDE JE ANTIOKSIDATIVNA ODBRANA POTROŠENA I OVI SLOBODNO PUCAJU I OŠTEĆUJU TVOJE LDL-transportere holesterola.