Statini za holesterol

Ključne tačke o statinima i potencijalnim negativnim efektima:

• Bol u mišićima: Najčešći neželjeni efekat, koji neki ljudi prijavljuju kao bolovi u mišićima ili slabost, što ponekad može dovesti do prekida uzimanja leka.

• Problemi sa jetrom: Statini mogu uticati na funkciju jetre, tako da osobe sa već postojećim oboljenjem jetre treba pažljivo pratiti dok ih uzimaju.

• Povećanje šećera u krvi: Neke studije sugerišu da statini mogu malo da podignu nivo šećera u krvi, potencijalno utičući na osobe sa rizikom od dijabetesa.

• Pojedinačne varijacije: Rizik od neželjenih efekata može da varira u zavisnosti od specifičnog leka statina, doze i pojedinačnih faktora kao što su genetika i drugi lekovi koji se uzimaju.
Kao i uvek, konsultuj se sa lekarom.

Ja znam nekoliko njih koji su prestali da uzimaju zbog gore navedenih simptoma.

Postoji puno studija koje pokazuju da su statini štetni.
Molim te, ne glumi lekara.
Ključne tačke o statinima i potencijalnim negativnim efektima:

• Bol u mišićima: Najčešći neželjeni efekat, koji neki ljudi prijavljuju kao bolovi u mišićima ili slabost, što ponekad može dovesti do prekida uzimanja leka.

• Problemi sa jetrom: Statini mogu uticati na funkciju jetre, tako da osobe sa već postojećim oboljenjem jetre treba pažljivo pratiti dok ih uzimaju.

• Povećanje šećera u krvi: Neke studije sugerišu da statini mogu malo da podignu nivo šećera u krvi, potencijalno utičući na osobe sa rizikom od dijabetesa.

• Pojedinačne varijacije: Rizik od neželjenih efekata može da varira u zavisnosti od specifičnog leka statina, doze i pojedinačnih faktora kao što su genetika i drugi lekovi koji se uzimaju.
Kao i uvek, konsultuj se sa lekarom.

Ja znam nekoliko njih koji su prestali da uzimaju zbog gore navedenih simptoma.
To sve piše za svaki lek koji postoji na ovoj planeti.

Koristio sam Paravano od 5mg, što se pokazalo kao dobro, mada se zbog oboljenja štitne žlezde i upotrebe hormona, holesterol stabilizovao. Kasnije mi se holesterol ponovo povećao, pa mi je endokrinolog prepisao Ropuido od 10mg, čije efekte ću znati kad dam krv na analizu negde u aprilu. Samo da se zna, statini loše utiču na jetru, tako da lekari pri proceni šta da rade, biraju između dva zla, pa biraju manje.

Moje mišljenje, kao lekara, je da se u zavisnosti od vrednosti holesterola i odsustva priduženih bolesti ili prisustva - pristupi lečenju.
Da li će to biti samo dijeta, biljni preparat ili statin - to odredi lekar.

Neki pacijenti, u manjem broju i ne bi smeli da koriste statine , tako da ne preporučujem samolečenje, nego odlazak lekaru po savet.

Da li su Janku ili Stanku pomogli potpuno je nebitno jer je svaka osoba različita.

Neregulisana vrednost holesterola je veliki faktor rizika za nastanak kardiovaskularnih komplikacija !

Rekoh već da znam dosta ljudi koji su imali nus pojave. Takođe, čitam renomirane stručnjake, kao i naučne studije, koji razmatraju to pitanje.

A, da li si ti na svom primeru zaključila to što jesi u vezi statina?
Ne na svom, ja imam normalnu vrednost. Pa ja poznajem barem 10 000 hiljada pacijenata koji nisu imali nuspojave i 1 sa nuspojavom blagom.
I?

Prilozi

• IMG_20241224_200834.jpg
    IMG_20241224_200834.jpg
    30,7 KB · Pregleda: 12
Статини су штетни.
Боља исхрана и физичка активност су основа за нормалан живот са холестеролом.
Колико сам прочитао, доста људи је пробало месождер дијету и вратио им се холестерол на "нормалне" вредности.

Evo nije me blam 52 godine i to je to.
3 puta sedmicno trening nisam debeo krecem se ali na gornjoj granici je.Mesovito jedem,slatko izbaceno i sve gazirano itd.Ali djabe kad god hemiju uradim bude tako.

Prilozi

• IMG_20241224_201258.jpg
    IMG_20241224_201258.jpg
    48,7 KB · Pregleda: 10

Back