Staroslovenska mitologija, slike, pesme i poneka reč

Мишји дани

У месецу шумопаду имамо Мишије дане посвећене прецима, као и Мокошин дан.
Мишији дани почињу прве суботе пре Мокошиног дана и трају пет дана, што ове године пада 24. 10. Субота, безимени дан је дан посвећен прецима. Како каже Веселин Чајкановић у књизи „О магији и религији“ „...Мишји празник у српском паганизму трајао је, као што се види из хомољског обичаја, пет дана од којих је, као што се сме закључити из тетевенског обичаја, последњи дан био „растурњак“. Растурњак је дан који постоји код свих вишедневних празника посвећених прецима. Душе умрлих су се гостиле, јеле и пиле и последњег дана морају да се растурају.
Мокошин дан или јесења Мокош је последњи петак у шумопаду, што ове године пада 30. 10. Као заштитница жена и порода, једна је од познатијих словенских богиња. Као жртву су жене бацале кудељу у воду коју су називали мокрица. Верује се да је из речи мокро изведено име богиње, па је називају и мајка влажна земља. На тај дан не ваља чупати траву и обрађивати земљу.

https://www.facebook.com/RODNA.VERA

Ја нисам наишао на референце које указују на такву праксу. То је ближе јудејском богу - имамо примере у Библији.
Ми, као деца богова, немамо ниједан мотив да друге њихове потомке жртвујемо њима.

Да ли је у нашој старо словенској религији била религјска пракса жртвавања људи? Ја мислим да није, а шта је истина?

Velesova knjiga (dada, znamo da je diskutabilna i kontroverzna :) ) kaže :"Žrtva je njihova kakvu nevernici ne znaju – vino, med i žito za molitvu." Tamo se strogo navodi da su žrtve bile u hlebu, vinu, žitu i ostalim plodovima rada. Setimo se i da je farbanje jaja nasleđeno iz tog perioda, da se crveno jaje ostavljalo pored kućnog idola i zaštitnika.

Легенда каже да су јудеји истерани из Индије, када су Аријевци у њу дошли, доневши Веде. После прилагођавања и пар хиљада година, издвојио се један од многих проповедника - тесар Исус из Назарета.

Развојем материјала, који је остао као његов легат - проширило се хришћанство, као тајно оружје Јудиних потомака.

Научени стеченим искуствима, роизвели су, неколко векова касније, још једног пророка - Мухамеда.

Дириговањем судара два учења, која су сами креирали - Јудини потомци диригују историјом и свете се Аријевцима за увреду нанету пре 4000 година.

У недостатку алата, Јудини потомци, измишљају даље поделе у две првобитне секте те тако настају католици, „православци", односно - старохришћани, лутерани, англиканци, Јеховни сведоци, сунити, шиити... и на крају, као ударна песница, нова секта - комунисти.

Увек је нова секта ницала на плодном тлу угњетенх, гладних и понижених.

Аријевци, толико издељени и изманипулисани својим алавим владарма, који зарад свог дупета, пригрле неку од секти и у својим заоставштинама остављају „историјске чињенице", како је њихова крвава владавина и истребљење сопственог народа, заправо велики корак напред за цео народ - подељени на сијасет, сектама издељених, новостворених „нација". Више се не питају зашто је напуштен њихов стари, 7500 година стари календар. Више се не питају од ког догађаја су њихови прадедови рачунали тај календар, пре него што су огњем и мачем утерани у хишћанство и/или ислам, а неки и комунизам.

То би било кондензовано 2015 од 7524 године хиперборејског календара, који је на Балкану био у употреби до 16. века по хришћанском рачунању, а у Русији до 18.

Кулминација је брзопотезно „стварање нација" у последњих стотинак година, када су нестали Срби муслимани, Срби католици, Срби у Румунији, Бугарској, Грчкој и Турској.
Идиотизам иде дотле да ни званична Србија не поставља питање - 'де се 'деде 50 милиона Срба, који нису „православци"
Теорија да су Срби - само „православци" је опет производ кухиње Јудиних потомака, који су надомак циља - да Аријевци буду истребљени.

Суштински је у питању само погрешна интерпретација. Православље је старије од јудејских пророка и спаја све потомке Арјеваца, од Владивостока до Дрездена, од Северног до Црног мора и представља славу и слављење свих богова, које су секте Јудиних потомака покушале (и делимично успеле) да префарбају и пресвуку у неке новокомпоноване и новосмишљене „свеце".

Време је да почнемо да скидамо испуцалу фарбу и изанђале рите, у које су Јудини потомци обукли наше богове.

Hvala na sugestiji :)
Međutim, druga polovina, onoga šta sam napisao, pripada ovde.

Ništa od toga ne pripada ovde. Tvoja poruka je čista alternativna istorija i teorija zavere.
Od tih "judeja" iz Indije pa do vizantijskog kalendara koji proglašavaš nekakvim "hiperborejskim". Sve je puka fantazija.
Zapravo, nije mi jasno čemu ta potreba da se posegne za nekom patetičnom ulogom žrtve.

Zapravo, nije mi jasno čemu ta potreba da se posegne za nekom patetičnom ulogom žrtve.
Sve si, možda, u pravu (osim toga da je u pitanju vizantijski kalendar) ali ovo poslednje ti je potpuni promašaj. Nije u pitanju ni patetika ni uloga žrtve a još manje potreba za istima. Postoji samo potreba da se ispravi hiljadugodišnja vladavina laži, kojima su crnorisci kljukali narod, koji je zbog njihove alavosti za vlašću bio proganjan i ubijan, dok nije odbacio/zaboravio svoje bogove.

uploadfromtaptalk1451688629852.jpg

Zdravo, ako može par odgovora...?

Da li je boginje Perperuna (Dodola) Perunova žena ili je to Mokoš, zaštitnica žena? Dalje, da se nadovežem, da li je boginja Mokoš (zaštitnica braka, porodilja, pletilja - vezuje se za Sv.Petku) ili se vezuje za veštičarenje i baba Jagu?

Dalje, Dagbog kao bog podzemlja ili zaštitnik Srba? Takođe, Veles- bog podzemlja ili bog stočarstva, livada i pašnjaka? Bog neba - Svarog ili Perun?

Neverovatno mi je da npr. o Olimpu i grčkim božanstvima svako od nas zna dosta iz legendi, priči, a da o ovoj temi koja bi trebalo da nam je bliža retko ko. Čak i kad sam se i zainteresovala sa nju, ostalo je puno rupa za popuniti (pitanja gore su samo neke od njih).

Hvala unapred..

Naše školstvo nas je osakatilo za znanje, koje pruža odgovor na ta pitanja. Koliko sam ja uspeo da pokupim - u raznim delovima slovenskog sveta su pomenuti bogovi imali pretežno jedno ili drugo svojstvo. Prerogativi su se prelivali iz domena jednog u domen drugog božanstva. Tako, u današnje vreme, imamo različite običaje od sela do sela. Zvanična nauka se nije pozabavila sistematizacijom, a ono šta su Rusi uradili ne može jednoznačno da se preslika i na ove prostore.
Mnoge varijacije pak doprinose bogatstvu predanja i ostavljaju slobodu svakome da izabere šta i kako mu se njviše dopada.
Ja ću deo svog doživljaja da objavim (nadam se) do kraja godine :)

Da li je boginje Perperuna (Dodola) Perunova žena ili je to Mokoš, zaštitnica žena? Dalje, da se nadovežem, da li je boginja Mokoš (zaštitnica braka, porodilja, pletilja - vezuje se za Sv.Petku) ili se vezuje za veštičarenje i baba Jagu?

Dalje, Dagbog kao bog podzemlja ili zaštitnik Srba? Takođe, Veles- bog podzemlja ili bog stočarstva, livada i pašnjaka? Bog neba - Svarog ili Perun?

Neverovatno mi je da npr. o Olimpu i grčkim božanstvima svako od nas zna dosta iz legendi, priči, a da o ovoj temi koja bi trebalo da nam je bliža retko ko. Čak i kad sam se i zainteresovala sa nju, ostalo je puno rupa za popuniti (pitanja gore su samo neke od njih).

Hvala unapred..

Веома је дискутабилно доводити у брачну везу словенске богове и богиње.
Што се тиче Мокоше, она је богиња плодности, заштитница жена и женских послова. Уз суђаје може одређивати судбину људи, помаже породиљама, штити децу и помаже женама да одрже добар брак. Предење је делатност која је нераскидиво везана за њу. Њен дан је петак, а с обзиром да је веровање у Мокошу било веома јако није ни чудо што је њене атрибуте преузела Св. Петка, након примања хришћанства међу Словенима.
Дајбог, Дажбог, Даждбог, Дабог, је словенски бог који даје живот Земљи, јер је истовремено бог сунца , сунчеве топлоте и кише, дакле обезбеђује најважније услове за опстанак људи.Међутим он је и бог подземног света, тако да се боговима не могу строго приписивати само соларни или само хтонски принципи, већ једно божанство може бити и соларно и хтонско. Срби су поштовали Дајбога као свог заштитника и његов лик белог вука је управо тотемски, митолошки предак старих Срба.
Велес је бог мудрости, магије, поезије, заштитник стоке, бог обиља, стада и усева. Такође је владар подземног света као и шума и животиња. Његова животиња је медвед.
Сварог је непојмљиво божанство, он је бог Творац, небески ковач и сама космичка ватра и Сварога можемо схватити само преко осталих богова.
Перун је један од најмоћнијих словенских богова, ратничко божанство, предводник ратника, бог грома и правде. Перунов дан је четвртак.

Poslednja izmena:

Hvala unapred..

Pozdrav!

Boginja Mokoš je glavno žensko božanstvo Slovena. Ona je ujedno i Majka Zemlja i suđenica. Ona je ta koja otelotvoruje i rađa sve oko nas i nas same kroz naše majke(zato je Ona zaštitnica žena). Nju srećemo s jedne strane u opisu dvora na gori koje je Perunovo stanište sa druge strane srećemo je na izvoru sa ključevima od podzemnog Velesovog sveta. Ona povezuje ova dva sveta i božanstva. Zato je nakon hristijanizacije njena uloga delom prenesena na sv. Petku i samu Bogorodicu, a delom na Baba Jagu, veštice i babice. Dobila je i svoje demonsko kao i svetačko obličje. Ako možeš nabavi knjigu ili pdf. Radoslav Katičić - "Gazdarica na vratima", u njoj je najdetaljnije opisana Mokoš, sa svim svojim funkcijama.

Takvu postavku o Dabogu iznosi Veselin Čajkanović, i on je taj koji Daboga proglašava srpskim nacionalnim Bogom i htonskim božanstvom. U tim svoji pretpostavkama on će izjednačiti Daboga i Velesa, zbog dodirnih tačaka, kao čuvari zveri, tj. vučiji pastiri. S truge strane Ruska tradicija govori o Dažbogu kao o eksplicitno solarnom božanstvu. I izgleda da je po sredi kombinacija, ali to pitanje je još uvek otvoreno i još uvek se razmatra.

Božanstvo neba, bez dvoumljenja je Perun, i njegova funkcija je mnogo šira od toga. O Svarogu je premalo informacija, svega jedan navod u prevodu grčkog teksta na slovenski jezik. Po najhrabrijoj hipotezi on bi bio samo drugačiji naziv za nebo, nekadašnji Otac Nebo koji se razišao na Svaroga i Peruna, ali to je stvarno nategnto, bez ikakvih potvrda.

Problem slovenske mitologije je da do nas nije došla zapisana od strane samih nepokrštenih Slovena. Kako je kod Grka sačuvana njihova mitologija. Nema slovenskog Hesioda da piše o Teogoniji, niti Homerovih himni da spevaju hvale bogovima. A i nismo imali civilazaciju koja je baštinila slovensku mitologiju kao što su Rimljani suštinski nastavili poštovati Grčke mitove samo sa drugim imenima.
Međutim, ne treba očajavati, mnogo toga se saznalo u poslednjih stotinak godina, a slovenska etnologija je nepresušan izvor informacija. Ono što je Nikita Tolstoj uradio sa etnolingvistikom, ili što Bojan Jovanović radi sa antropologijom je prelepo. Isto tako dužni smo ogromnu zahvalnost lingvistima i komparativnoj lingvistici, od Ivanova i Toporova, preko Katičića do našeg Lome koji se trude da kroz obredne pesme rekonstruišu svete tekstove.
Rupa u znanju će uvek biti, ni jedna od pretpostavki se ne sme smatrati nedodirljivom, ali ipak možemo promatrati u kojoj meri su pretpostavke utemeljene u slovenskoj kulturi, jeziku i običajima.

Poslednja izmena:
Nikako da stignem da odgovorim :-) Hvala puno svima na pojašnjenjima. Sa jedne strane, popunili ste mi rupe u znanju, ali sa druge shvatila sam da moje 'osnovno' znanje naše mitologije, nažalost, nema ni 'O' od osnovnog. Ali, dobro, sve je to puno više od onoga što sam o ovoj temi znala pre samo godinu dana, a to je - ništa.
Sa zadovoljstvom ću pročitati autore i dela koja ste mi predložili.
Hvala još jednom :-)

Back