Staroslovenska mitologija, slike, pesme i poneka reč

и нико да постави весну

Vesna.jpg

Ја сам Морана, она која зна где чија душа спава: у ком камену, у ком стаблу. Знам, јер сам их тамо оставила. Ја не мрзим људе. Не односим их зато што их не волим. У мени нема беса. Једино онда кад видим да се неки човек дрзнуо да другоме одузме живот својом бедном малом вољом, онда побесним. Тада црне вране шаљем да га у сну муче својим оштрим ногама и кљуновима. Такав човек не жели више никада да заспи, јер сваке ноћи упада у моју мртву воду, ношен страшним крицима птица.
Ја сам Морана, доносим смрт сунцу тако што истресем мраз из рукава, и заледим све. Ох, како је хладноћа некада плашила људе! Некада је хладноћа доносила и глад. Али, да ли би људи клицали Сунцу, да нису спознали оштрицу зиме? Да ли би људи ценили живот, да не знају да мој огртач чека на свачији загрљај.
Ивана Цанић, Радост Богова

немају везе срби са тим витусом, није никаква персонификација неких старословенских богова
видовдан је уједно и национални празник не само верски и култ косовског боја
а вероватно је корен у старој вери српској као и многи обичаји који се чувају и дан данас

Нав би био свет мртвих и богова Да ли тамо одлазиш без обзира какав си био за живота или има нека правила? Питам пошто сам нашао милион дефиницијао Наву, а ни са једном баш нисам задовољан јер су контрадикторне и непотпуне.

Poslednja izmena:
Нав би био свет мртвих и богова Да ли тамо одлазиш без обзира какав си био за живота или има нека правила? Питам пошто сам нашао милион дефиницијао Наву, а ни са једном баш нисам задовољан јер су контрадикторне и непотпуне.

Da, nav je jedan od naziva za onostrano, njime gospodari Veles dok su ostali bogovi na drugom mestu. Ako se to posmatra kroz prikaz drveta sveta Veles i nav će biti u korenu a ostali bogovi u krošnji.
Postoje jedino indikacije da je postojao posebni deo za ratnike, nešto slično Indrinim dvorima u vedizmu odnosno nordijskoj Valhali.

Da, nav je jedan od naziva za onostrano, njime gospodari Veles dok su ostali bogovi na drugom mestu. Ako se to posmatra kroz prikaz drveta sveta Veles i nav će biti u korenu a ostali bogovi u krošnji.
Postoje jedino indikacije da je postojao posebni deo za ratnike, nešto slično Indrinim dvorima u vedizmu odnosno nordijskoj Valhali.

Хвала на одговору, а који су други називи? Ја знам за Прав и Јав. И хришћанску упадицу Рај.

Хвала на одговору, а који су други називи? Ја знам за Прав и Јав. И хришћанску упадицу Рај.

Virij ili Irij je najčešći naziv za onostrano. I najverovatnije se odnosi na isto kao i Nav, s tim što se češće upotrebljavaju. Nav se spominje u jednom izvoru, dok sam termin mnogo češće označava samog mrtvaca.
Raj je rana pozajmljenica iz iranskih jezika, i moguće da je označavala isto to.

Konstrukcija Jav-Prav-Nav je tvorevina takozvane "Veles knjige" koja se ne drži za relevantnu, i nema posebnog utemeljenja u verovanjima Slovena.

Back