Molitve i pesme posvećene Presvetoj Bogorodici

Dostojno jest u prevodu profesora Emilijana Čarnića:

Zaista je dostojno da poštujemo kao blaženu tebe, Bogorodicu, uvek blaženu i preneporočnu i mater Boga našega. Veličamo tebe prečasniju od heruvima i neuporedivo slavniju od serafima, stvarno Bogorodicu, koja si u čistoti rodila Boga Reč.

• Voli
Reactions: Tea
Dostojno jest (verzija iz novijih SPC molitvenika)

Dostojno je vaistinu da blaženom zovemo Tebe, Bogorodicu, uvek blaženu i svebesprekornu, i Mater Boga našega. Časniju od Heruvima i neuporedivo slavniju od Serafima; Tebe što Boga Reč neporočno rodi, vaistinu Bogorodicu, mi te veličamo.

Rimokatolička i zapadnopravoslavna molitva Zdravo Marijo (ekvivalent Bogorodice Djevo) na srpskom jeziku (moj prevod):

Zdravo, Marijo, blagodati puna, Gospod je s Tobom.
Blagoslovena si Ti među ženama i blagosloven je plod utrobe Tvoje, Isus.
Sveta Marijo, Majko Božja,
moli za nas grešnike, sada i na času smrti naše. Amin

Агни Партене (грч. Αγνη Παρθενε) је химна Пресветој Богородици, коју је на грчком компоновао свети Нектарије Егински у 19. веку током свог мандата директора Ризаријеве теолошке школе у Атини. Свети Нектарије је волео да саставља песме у част Богородице да би продубио своју личну молитву и однос са њом. Према предању која се преноси у манастиру Светог Нектарија на Егини у Грчкој, пред светитељем се појавила сама Пресвета и затражила да на папиру забележи одређену химну коју су анђеоски хорови спремали да певају. Ова химна је била "Агни Партене". Оригинално текст се још увек може видети на столу у његовој спаваћој соби у овом манастиру.

Српска верзија

Чиста Дјево

Чиста Дјево Владичице, непорочна Богородице,
Радуј се, Невесто Неневестна!
Мати Дјево Господарко, под чијим смо сви окриљем,
Од сила Небеских виша си, од зрака сунца сјајнија,
Радости хорова девојачких, од анђела узвишенија,
Од небеса си сјајнија, од светлости чистија,
Од свих сила анђелских Ти си светија,
Маријо, увек Дјево, Господарко Света,
Непорочна Невесто, свечиста Госпођо Пресвета,
Маријо Невесто Господарко, Изворе наше радости,
Девојко смерна Царице, Пресвета Мајко,
Од Херувима часнија, од Серафима славнија,
Од бестелесних небеских сила узвишенија,
Преклињем Те, Владичице, Тебе сада призивам,
Теби се клањам, Свевладарко, Твоју милост тражим,
Девојко смерна, Пречиста, Владичице Пресвета,
Тебе призивам усрдно, о Храме освећени,
Заштити ме и избави од непријатеља,
Покажи ме наследником Вечнога Живота,

• Voli

Теби, Војвоткињи, Која се бори за нас, узносимо песме победне, а избавивши се од зла, песме захвалне, ми, слуге Твоје, Богородице. И пошто имаш моћ непобедиву, од сваке нас опасности избави да Ти кличемо:

Радуј се, Невесто Неневесна!

Sveti vladika Nikolaj Velimirović

O Prečista

Snegovi su na planini
Čisti, čisti, čisti, beli;
Od snegova na planini
Šta je belje i čistije?
Ti si belja i čistija,
I čistija i svetlija,
Ti, Majčice belog Hrista,
Smiluj nam se, o Prečista!

Prekrasno je šarno cveće
Po šarenim livadama;
Od šarenog cveća toga
Šta je lepše i krasnije?
Ti si lepša i krasnija,
Kićenija i milija,

Mirisno je cvetno seno,
Pokošeno, osunčeno,
Od tog sena pokošena,
Šta je draže, mirisnije?
Ti si draža, mirisnija,
Ti si blaža, čarobnija,

• Voli
MOLITVA MAJCI BOŽIJOJ IZ GORIČKOG ZBORNIKA

Starca Nikona Jerusalimca (XV vek)

Primi sveblagomoćna, Prečista Vladičice Bogoroditeljko, časne darove. I tebi jedinoj prikladne, od nas nedostojnih slugu Tvojih; od svih pokoljenja izabrana, koja si se od svih stvorenja nebeskih i zemaljskih uzvišenija javila, svetija od heruvima, i od serafima slavnija, od pamtiveka skrivena tajna, i anđelima nepoznata, koja si od anđela radost primila!

Koju pohvalu da ti prinesemo, Prečista? Kako da te nazovemo, Bogorodice?

Jer Proročkih reči saglasje slušali smo mi o Tebi, anđelsko stajanje pred Tobom [gledali] sa strahom i trepetom, čedno [rodivši (začelom)], jer nosiš telo čovečije [primivšega] i onog koji nosi sve i sva, i koji je propovedi svih svetih o tebi ispunio. Vladičice, ne prezri malo moljenje moje, sagrešismo, da ne poginemo.

Ti si zastupnica rodu čovečijem, jer si rodom milostiva i koja si milostivoga rodila. Prečiste usne otvori i milostivom molitvom umoli Ga za nas.

Ti koja si čistija od sunca i koja si zasijala da nas ogreješ, nas koji sedimo u tami, Tvoje najmilostivije zastupništvo pred Njega stavljamo, da nas prečistim Tvojim molitvama izbavi one grozne i strašne muke u Dan njegovog [drugog] Dolaska.

• Voli
15./28. avgust
Uspenje Presvete Bogorodice - Velika Gospojina

Tropar, glas 1. Rađanjem si sačuvala djevstvo, a smrću nisi ostavila svijet, Presveta Bogorodice. Prešla si u život, mati Pravog Života, i svojim molitvama izbavljaš od smrti duše naše.

Kondak, glas 2. Ne savladaše grob i smrt Presvetu Bogorodicu, neumornu u molitvama i u posredništvu neizmenjivu nadu, jer je mater Života preselio u život Onaj koji se uselio u utrobu uvijek djevičansku.

„ЦАРИЦА ТИШИНЕ“ – eпископ Николај Велимировић
❤

Тихо и претихо Ти земљом хођаше,
Нечујно у свету живот провођаше
Дишући молитвом и ноћу и дању
Сањајући вечност у сну и спавању,
Тиша и од росе што свануће влажи,
Од сунчаних зрака ход Ти беше блажи,
Мирнија од летње плаветне висине,
Богата царице, царице тишине!
Улепшај ми душу ведром Ти тишином,
Покажи ми небо с Твојим царем Сином!
Нема такве буре које се Ти бојиш,
К’о звездани простор над бурама стојиш,
Раскош звезда скрива земна олујина
Открива је светлост и ведра тишина.
И тишина Твоја раскош неба јавља,
Тишина Те, Дjево, види и прославља.
Ти нечујно растеш к’о планинска трава,
Безгласна, безшумна, к’о висина плава,
Безгласна, безшумна, к’о морска дубина, –
Царице тишине, младост без година.
О, ко други може родит Божјег Сина
Осим таква здрава, царствена тишина?
О, ко други може мени мира дати
Сем Тебе, царице, реко благодати?
Бура се не бојиш, посред бура ходиш,
Кадифеном руком бродоломне водиш.
Греха се не бојиш, у кал греха сходиш,
Тихо као вечност бесне страсти кротиш.
Царице тишине, посети нас журно
И тишином Твојом стишај срце бурно!

465753783_8899588880100028_4311027627585539283_n.jpg

ТЕБИ МАЈКО БОЖЈА
Теби душа кличе,
Теби моја душа,
Из дубине виче.

Теби очи дижем,
Тебе Мајко молим,
Дај ми снаге свагда,
Врагу да одолим.

Кад ме демон куша,
Кад ме на грех води,
Обасјај ми душу,
Од зла ослободи.

Нека светлост Твоја,
Разгони ми таму,
О, немој ме никад,
Оставити саму.

Буди поред мене,
У сваком тренутку,
На свакоме месту,
И у сваком кутку.

Када Те призивам,
Мајко Божја чуј ме,
У невољи мојој,
Мајко помилуј ме.

Сузна молитва светог Јефрема Сирина Пресветој Богородици

Умољавам те Родитељко незалазне светлости, саслушај шта говорим пред Тобом. Огрезао сам у блато, окорели, и сав сам покривен нечистотом, сав се помрачих. И земљу испрљах мноштвом мојих греха, Владичице моја, зато она сада, уздишући, вапије праведном Судији, призивајући за сведоке против мене и небо са звездама и сунцем. А бура помисли мојих погружава ме у очајање. Са трепетом приступа душа моја чекајући да избегне осуду. Све уздање моје, Богородице, на Тебе сам управио ја блудни. Јао! сваке срамоте испуњено је лице служитеља Твога, мада Ти непрестано умилостивљаваш Онога, кога си родила, да би пружио издашност своју и на мене недостојнога. Ти сама, која си носила Избавитеља света, раскини неразрешиве везе моје; Ти ме потамнелог убели сузама покајања; Ти која си родила Живот мој, васкрсни ме умрлога безбрижношћу мојом и удаљенога од Бога и анђела и приведи ме к њима, Богородице.

Заиста, велико је чудо, како је Господ трпео моје грехе! Како ме бедног још за живота није бацио на дно адово! Како није послао одозго невидљиви штап или мач да ме погуби. Сигурно Ти си ми, Владичице, заузимањем Твојим даровала живот, изискујући од мене покајање, које Ти сама, Преблага и даруј мени слузи Твоме, јер си Ти моја стена, пристаниште и ограда.

Озари ме светлошћу божанскога лица Твога, да би те усред ноћи величао песмама. Даруј ми Владичице скрушење, непрекидно уздисање и сузе, умиј душевну дубину и даруј ми потпуно остављење грехова као богоносна Жена, која је у утроби својој зачела Бога у телу. Усред ноћи Пречиста, да видим Тебе и да се радујем: О тврђаво моја! О непостидна надо моја! О животе и слатка светлости за слугу Твога. Прими ову молитву са нечистог језика и из прљавих уста мојих. Ноћ ова нека сада буде дан спасења слузи Твоме, Богоневесто. Нека се сада, Владичице, о мени обрадују анђели и праведни духови, да би са благодарношћу радосно прославио свесвето име Твоје, јер знам да све, ма шта хтела Ти, Преопевана, можеш пред Богом, кога си родила.

О, мати Божја, виша од свакога ума и речи! О дјево, која несравњено превазилазиш свако девојаштво, јер си и до рођења Господњега била девојка над свима девојкама, па си таква остала у самом рођењу и по рођењу. О девојко, којом је природа људска, у почетку пала и далеко одступила од Бога, по законима неисказаног човекољубља и беспримерног снисхођења, сједињена са блаженом и Божјом природом тако, да само биће није ни мало претрпело претварања, мешања ни измене. О девојко, кроз коју и после страшнога сједињења и примирења, по зависти ђавола и по сујетности ума нашега неиспуњавајући обавезе наше, поново бивамо призивани и добијамо милост Сина Твога и Бога по Твојим неодољивим молитвама! Тебе, Владичице, молим; Тебе умољавам милосрдну и човекољубиву Матер Милостивога и човекољубивога Бога, и овога часа заштити ме, јер ако икада, сада ми је најпотребнија Твоја помоћ и Твој покров.

Сав сам ја нечистота и греховно ђубре, краће рећи - стан свих страсти које упропашћују душу, а намеравам да приступим Пречистим и Страшним Тајнама Сина Твога и Бога, па ме страх мучи и трепет обузима због мноштва грехова мојих, које не могу да подносим, јер нема ни једног осећања мога које ја нисам испрљао. Каква дела сатанска са лицемерјем и радошћу не чиних? Каквим све непристојним помислима и замислима сујетним не разгоревах себе? Чему се све ум мој не подаваше у плен? Не само те страсти, у које сам по несрећи пао, воде ме, по праву које надамном имају, као заробљеника; не само оно расејава мој ум што сам по неуздржању осећања мојих позајмио из туђих дела или беседа, из ненамерно слушанога или виђенога, већ на против, страстни, слаби, детињски и неплодни мој разум, делујући заједно (споразумно) са почетком зла (ђаволом) и то што није било и што неће бити, што нисам чуо што нисам видео облачи у облике као нешто стварно и на све ово разбија све време мога бедног живота. При таквом мноштву зла у мени, решио сам злосрећни ја, да приступим превечним и божанственим Тајнама у које и анђели желе да проникну, али се бојим да, као недостојан, слично ономе необученом у свадбено одело, који је био свезан по рукама и ногама, место просвећења Божјом благодати, не будем бачен у таму и осуђен да у њој пребивам као у месту које ми и доликује.

Зато прибегавам к Теби, снажној и сигурној помоћи мојој. Буди милосрдна према мени Пренепорочна Владичице моја. Употребив материнско осећање пред Сином Твојим и Богом, испроси ми опроштај ранијих грехова и учини, да ме не запали сагоревајући и просвећијући огањ животворних тајни. Покажи ми пут како ћу остатак живота свога провести у покајању, чистоти и смирењу, са мном увек пребивајући у делима, речима и помислима, у свим душевним и телесним покретима, показујући ми правац, идући преда мном, руководећи ме, одбијајући противничку силу од мене и као слугу, ма да и неваљалога, свим сретствима снабдевајући и чувајући ме Твојом благошћу. О, свеблагословена Владичице, не одбаци недостојне и унижене молитве моје, већ и у овом животу и при изласку моје грешне душе, на будућем страшном и неумитном суду буди ми заступница и избави ме, да би спасен благодаћу Твојом, благосиљао и прослављао Тебе и обасјаван зрацима Твојим подигао се на хвалу, славу и поклоњење свеблагој, свемоћној и свеблаженој Тројици кроз све векове. Амин.

Back