Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobih je na poklon za rodjendan. Hiljadu čudesnih sunaca. Nikada nisam birala bestselere koji šarenim koricama dozivaju, mame kupce sa polica knjižara, uvek sam išla za svojim senzibilitetom, tragajući za knjigama od kojih će mi zastati dah. Pošto postadoh vlasnica knjige, odlučih se za čitanje. I prijatno se iznenadih. Snažan roman, potresan. Hoseini je ispleo strastvenu pripovest o prijateljstvu, ranjenoj zemlji, ljubavi koja odoleva vremenu koje sve otima. Glavnoj junakinji je sreća zaspala na situ vremena, razneli su je tlom od inja, u nedorečenom jutru budi se sa strahom u naručju. Na ivici veličine. Sve se menja. Krza, tinja. Samo je ljubav neuništiva, raste, spasava, zri.
Iako na početku skeptična, sada tvrdim da je ovo nezaboravno delo.

Trenutno čitam Dve Marije od Janevskog. Očarana sam ovim romanom. Dirnuo me. Govori o traganju za oblicima ljudske ličnosti, o prodiranju u čovekov život. Roman toka svesti. Janevski na fantastičan način upliće simbole i metaforu u retke svog romana. Nož, gladiole, stabla maslina, bajke, san, krv, pajac... samo su neki od termina koji prožimaju roman tokom cele radnje. I naravno, dve Marije. Šta su za glavnog junaka ove dve žene? Trudim se uhvatiti tananu nit koja ih odvaja. Da li su one ljubavnice, srodne duše, ostvarenje htenja, potvrđivanje čoveka, dokaz da čovek nije sam, prezrela želja? Obe Marije su potvrdan odgovor na ova pitanja.
Roman zavodi poetskim tonom, intelektualnošću, psihologijom likova.
Čovek traži sebe. Želi sagledati svet. Svoje postupke, postupke drugih.
Jer ako sam sebe ne prepoznaš, izgubiš se.
Zaista uživam u ovom delu.

Da li je neko čitao Janevskog? Dve Marije? Kako ste doživeli roman? Da li vam se dopada stil kojim Janevski piše? Ipak je on vrsni pregalac, njegovim delima obeležena su savremena stremljenja makedonske književnosti.

Posljednje sam procitala,
Julia Alvarez - Kako su sestre Garcia izgubile naglasak
Jeste li citali? Kako vam se cini?

Trenutno citam Biografiju pape Ivana Pavla ||. - Gian Franco Svidercoschi.. Opisuje dogadjaje od rodjenja do izbora za papu.. takodjer, povijest Europe u proslom stoljecu, narocito zivot Zidova i nemilosrdnu Hitlerovu vladavinu.. Objektivno, dosta detaljno napisano, ali stil je previse jednostavan.. Gotovo 6orazrednog djeteta.. Ne znam, vidjet cemo..

Jel' citao neko "Put kojim se redje ide" - autor Skot Pek?
Meni se cini da je odlicna, po komentarima. :)

citala sam davno tek kad je objavljena.
Skot Pek je medju prvima poceo pisati o savremenoj filozofiji zivota. Posle su se redjali
Paolo Koeljo i ostali.
Koliko se secam knjiga je ok.
Eto bas me podseti mogla bi je ponovo procitati.
pozdrav od mene.:bye:

[QUOTE="amelie poulain";9676022]citala sam davno tek kad je objavljena.
Skot Pek je medju prvima poceo pisati o savremenoj filozofiji zivota. Posle su se redjali
Paolo Koeljo i ostali.
Koliko se secam knjiga je ok.
Eto bas me podseti mogla bi je ponovo procitati.
pozdrav od mene.:bye:[/QUOTE]
hvala :D
mogla bih je i ja procitati. :)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back