Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
divlja:
Naravno da se Ana Karenjina i Gospodja Bovari mogu porediti.
Ako su vam Tolstojevi romani preobimni i zbog toga zasluzuje epitet daveza, vi pocnite sa pripovetkama, genije je neosporan. :-)
Za pocetak preporucujem "Smrt Ivana Iljica", promenice vam se percepcija celokupnog njegovog stvaralastva. :-)

De gustibus (et coloribus) non est disputandum!!!

Citajuci Tolstoja....preskocis 40 strana i nastavis gde si stao.....

:)

Hvala na preporuci u svakom slucaju, pokusacu, sto vise stvari mi se dopada, srecnija sam!!!!

Ma daj molim te....
Naravno da postoji!!!! Isto kao sto postoji za film, pozoriste i za oblacenje i za frajere! :)

Zasto uopste postoji ova tema? Da bi se svi slozili?!?!

Zar ti volis SVE pisce? Nemoguce!!!
Tolstoj davi i . :)
Ljermontov i Dostojevski sasvim druga prica..... Meni su Francuzi mnogo bolji!!! Osim Balzaka...koji je, znam, jedan od najcenjenijih, ali ipak mi ne prija!!!

Koji je tebi omiljeni Rus? A Francuz? (Ovo ce da postane tema Rasprava o klasicnoj knjizevnosti, ako nastavimo ovako) :))))

Hvala ti za Cvece Zla, citala sam 100 puta, i ta mi je jedna od drazih knjiga, samo me bacala u depresiju....valjda je zato nisam kupila do sada.....

Inace procitala sam Kapota..... Veoma dirljiva i topla knjiga (malo sam i zaplakala), stilski fenomenalna... i nikako nije dosadna. Preporucujem ti. Verovatno cemo se sloziti oko nje.

Pozdravcic!!!

zavrsila sam sa citanjem Carice od Šan Sa zanimljiva je govori o zeni koja je od konkubine uspela da se probrazi u cara i da samim tim postane mocan vladar, vredi je procitati
Sinoc sam krenula da citam Životinjska farma od Orvel Džordž na pocetku mi deluje zanimljiva, videcu dalje kako ce se stvari odvijati

"hronika o zapanjenom kralju" - gonsalo torente baljester (laguna) i "pod zabom" tibor fiser (okean). prva je super satira o odnosu katolicke crkve, laznog morala, seksualnosti, svetovne vlasti. veoma je zanimljiva, ali ne znam da li bih mogla da je adekvatno predstavim.
"pod zabom" je crnohumorna knjiga o zivotu glavnog junaka i njegovih prijatelja u vreme posle II sv.rata u madjarskoj, iza gvozdene zavese. mozda je zapadu egzoticna, ali meni je na momente realna, a na momente podcenjivacka prema citaocima koji su zaista ziveli pod komunistickom presijom, a nisu padali na "partiju". isto je i sa humorom - ima delova kada nisam mogla da se suzdrzim od glasnog smeha, a nekad mi se cinilo da na silu hoce da bude duhovit. mada, kraj je toliko dobar, realan, vredan, da ponistava sve negativne aspekte koji su se do tada oformili.

danasc80:
"hronika o zapanjenom kralju" - gonsalo torente baljester (laguna) i "pod zabom" tibor fiser (okean). prva je super satira o odnosu katolicke crkve, laznog morala, seksualnosti, svetovne vlasti. veoma je zanimljiva, ali ne znam da li bih mogla da je adekvatno predstavim.
"pod zabom" je crnohumorna knjiga o zivotu glavnog junaka i njegovih prijatelja u vreme posle II sv.rata u madjarskoj, iza gvozdene zavese. mozda je zapadu egzoticna, ali meni je na momente realna, a na momente podcenjivacka prema citaocima koji su zaista ziveli pod komunistickom presijom, a nisu padali na "partiju". isto je i sa humorom - ima delova kada nisam mogla da se suzdrzim od glasnog smeha, a nekad mi se cinilo da na silu hoce da bude duhovit. mada, kraj je toliko dobar, realan, vredan, da ponistava sve negativne aspekte koji su se do tada oformili.

Hvala na ovom komentaru o procitanom! Zahvaljujuci tvojim/vasim/ zapazanjima,odmah sam pozelela da sto pre dodjem do romana.
Inace, ja ponovo citajuci Dostojevskog momentalno sam "na" Gazdarici.
A i Zahir od Koelja je tu.
Pozzzz! :lol:

"purpurni hibiskus" je prica o bratu i sestri koji odrastaju u nigeriji sa ocem despotom, mogla bih da kazem i sadistom iz hobija, i majkom koja zivi potpuno u njegovoj senci. na neki nacin su i njegovi taoci jer on, zahvaljujuci zahvalanom prihvatanju podredjenog polozaja u odnosu na engleze sa kojima posluje, dobro zaradjuje za razliku od 90% posto stanovnistva. elem, njihov zivot se menja kada odu jednom na duze kod svoje tetke i brata i sestre od tetke koji zive u potpuno drugacijim uslovima - siromasni intelektualci: tetka je prof na univerzitetu i brat i sestra imaju slobodu da razmisljaju svojom glavom, da probaju razne stvari i sto je najvaznije da izrazavaju ljubav sto ovo dvoje glavnih junaka gledaju kao cudo. i kada jednom okuse tu emotivnu, psihicku slobodu naravno da vise nece moci da prihvate okove porodice i zivota u kome su do tada ziveli, ali razume se, da ni otac nece skrstenih ruku dozvoliti da se promena dogadja i drama je na pomolu.
dobra je knjiga, zanimljiv je portret sveta koji nam je i dalek, ali na neki nacin, u politickom smislu neke stvari su vrlo slicne. a licne price tog tipa i onako ne poznaju razlike u geografiji

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back