Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
muvalo:
Trenutno "Linija lepote" Alena Holinghursta
Pre toga "Kratku istoriju traktora" Marine Levicke ;)
kako ti se svidjaju? "Liniju lepote" sam vec citala i ne znam nikoga ko je procitao, a zanima me jos necije misljenje. za "kratku istoriju traktora" sam procitala mnogo i pohvala i pokuda, a sama je nisam citala, tako da bih volela misljenje nekog smrtnika a ne kriticara

danasc80:
kako ti se svidjaju? "Liniju lepote" sam vec citala i ne znam nikoga ko je procitao, a zanima me jos necije misljenje. za "kratku istoriju traktora" sam procitala mnogo i pohvala i pokuda, a sama je nisam citala, tako da bih volela misljenje nekog smrtnika a ne kriticara

Za Liniju lepote jos ne mogu da kazem jer sam procitala tek 70 strana. Samo mogu da kazem da nikada nisam citala mejnstrim roman u kome je tako eksplicitno opisan seks izmedju muskaraca. To mi je u stvari jako cudno, jer kao citam roman o engleskoj visoj klasi (Boze, koji li je to po redu? :) ) i onda odjednom u sred te "viktorijanske" uzdrzanosti i starog namestaja grune to... jos se cujemo kad procitam - za sada mi se svidja :)

A u "Istoriji traktora" sam uzivala. Nije neka filozofija u pitanju ali jeste vrlo dobro napisan i duhovit porodicni roman, a likovi su (pogotovo otac i njegova mlada supruga iz Ukrajine :) ) bas super. U stvari, procitala sam knjigu, a onda sam je kupila nekome na poklon, pa sam je procitala jos jednom - prosto je zabavna. A sta si ti cula o knjizi? Ja nisam imala pojma, ali svideo mi se naslov, pa sam pazarila... Poz

muvalo:
Za Liniju lepote jos ne mogu da kazem jer sam procitala tek 70 strana. Samo mogu da kazem da nikada nisam citala mejnstrim roman u kome je tako eksplicitno opisan seks izmedju muskaraca. To mi je u stvari jako cudno, jer kao citam roman o engleskoj visoj klasi (Boze, koji li je to po redu? :) ) i onda odjednom u sred te "viktorijanske" uzdrzanosti i starog namestaja grune to... jos se cujemo kad procitam - za sada mi se svidja :)

A u "Istoriji traktora" sam uzivala. Nije neka filozofija u pitanju ali jeste vrlo dobro napisan i duhovit porodicni roman, a likovi su (pogotovo otac i njegova mlada supruga iz Ukrajine :) ) bas super. U stvari, procitala sam knjigu, a onda sam je kupila nekome na poklon, pa sam je procitala jos jednom - prosto je zabavna. A sta si ti cula o knjizi? Ja nisam imala pojma, ali svideo mi se naslov, pa sam pazarila... Poz

za "istoriju traktora" sam cula tako sto je bila jako dugo na listi najcitanijih knjiga u v.britaniji. misljenja i kritike i citalaca su bila potpuna oprecna - od toga da je jako smesna, ali ne banalizovana sa dobrim osecajem za porodicnu dramu, do toga da nije smesna nego tuzna, da je sablonizirana ili za debile. nikad ne mozes znati do kraja dok ne procitas, zar ne?
sto se tice "linije lepote" to je jedna od mojih najdrazih knjiga. sad si vec verovatno odmakla dalje od 70 strana, ali u pitanju su 80te, tacerizam u britaniji, i upravo nesklad izmedju kako ti kazes, viktorijanskog drustva, odnosno zivota visoke klase, i necega sto je srednja klasa u vremenu velikih promena. a holingherst je gej pisac i to ne krije, medjutim ta cinjenica ne menja bitno sustinu njegovih knjiga ni u jednom pravcu, bili da je citalac pro ili contra. u svakom slucaju, radujem se tvom misljenju kad zavrsis. poz i tebi

Il Nome della Rosa:
ZAHTEV

Kada umrem
Ne bacajte kosti i meso
Skupite ih na gomilu
I
Pustite ih da kažu
Svojim smradom
Koliko je vredeo život
Na ovoj zemlji
Koliko je vredela ljubav
Na kraju

Boga mu, zanimljiva pesma. jedini je problem sto je strahovito ogranicena kao i egzistencijalisticki mozak iz koga je proizasla

Hm, nisam čitala ostale Kamaline pjesme tako da o njenom mozgu ne mogu da ostavim komentar, mada...sve je pitanje sposobnosti čitaoca da u tekstu pronađe smisao.

I, evo, prekucala sam moj omiljeni paragraf u čitavoj toj tvojoj kjizi -

"Podišli su me žmarci kad shvatih da su se njih dvojica, u tom času, gotovi da se bore na život i smrt, jedan drugome divili, kao da je svako ponaosob delovao samo u želji da zadobije pohvalu onog drugog. Palo mi je na pamet da su Berengarova dovijanja kada je zavodio Adelma, oni jednostavi i prirodi pokreti kojima je devojka pobudila moju strast i moju želju, ništa u poređenju s lukavošću i mahnitom veštinom uzajamnog osvajanja, ništa prema zavođenju koje se u to trenutku odvijalo pred mojim očima, a to klupko se namotavalo punih sedam dana, pri čemu je svaki od sagovornika onome drugome takoreći zakazivao zagonetne sastanke, i svaki se potajno nadao odobravanju onog drugog, strepeći od njega i mrzeći ga."

btw, film me je razočarao

Procitala sam "Juzno od granice, zapadno od Sunca", na pocetku vrlo zanimljiva prica, sve se lepo razvija, a onda jako cudan kraj, jos uvek ne mogu da slozim utiske o knjizi :-?
Sad citam "Zovem se Crveno" Orhana Pamuka (veoma me podseca na "Dervis i smrt" :p ), a pocela sam da citam i "Udati se za Mocarta" Stefani Kauel.

marina_se_budi:
Ajoooj, ubih se od citanja lektire!:( Poslednje procitala CEKAJUCI GODOA- cista "psihodelija":))), pocela STRANAC... A, jos pre se neverovatno smorila sa PROLJECA IVANA GALEBA!:((( MRZIIIM TU KNJIGU!

P.S. KAD CE RASPUST DA CITAM NESTO LEPO???...:(

tebe smaraju beket, kami i desnica? ne moras da cekas raspust, mozes odmah da kupis Zagora na kiosku - odlicno stivo, ne moras cak ni da chitas, mozes po slichicama da provalish o cemu se radi.... :D Dobro, malo te zezam, nije zlonamerno! Poz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back