Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve je počelo od Basare.....
meni su njegovi "rani radovi" ok, mnoge sam čitala, ali posle Uspona i pada Parkinsonove bolesti nemam više želju da pratim njegovo novije stvaralaštvo.

Tako nešto. I ranije je u njegovim knjigama bilo kulturne i društvene kritike, ali je književni faktor prevladavao. Od kad je krenuo da se bavi eksplicitnom političkom satirom sa dnevnopolitičkim angažmanom, književnosti je tu malo ostalo.

Poslednja izmena:
I nema potrebe da brise, ipak se mi vratimo na temu, ja se zaklinjem da Basaru necu vise pominjati, ali nije Basara bio jabuka razdora, on je kasnije,
tek u cetvrtom cinu , uveden u "fabulu radnje":D

Nije problem Basara, ali pominjanje njegovog imena ne neke diskutante (i to redom one koji nisu čitali njegove knjige, ali jesu kolumne) ima efekat crvene krpe na bika u koridi.
Ja jedno vrijeme nisam htio da se javljam da ovoj temi, jer su se stvarno pisale neke nebuloze, ali vratio sam se. Navika je čudo, a ja na ovoj temi pišem skoro deset godina,

Nije problem Basara, ali pominjanje njegovog imena ne neke diskutante (i to redom one koji nisu čitali njegove knjige, ali jesu kolumne) ima efekat crvene krpe na bika u koridi.
Ja jedno vrijeme nisam htio da se javljam da ovoj temi, jer su se stvarno pisale neke nebuloze, ali vratio sam se. Navika je čudo, a ja na ovoj temi pišem skoro deset godina,

Problem je ( na ovoj temi, ali i PDF Knjizevnost) an zeneral da se javljaju ljudi koji zapravo nista i ne citaju, ali navrate da bockaju pa kad nema zanimljivijeg
materijala onda se po stoti put ponavljaju cirilice, latinice, pri cemu je Nautilus cak i pristojan, on barem cita:)

Ja sredjujem knjige i videh da imam jednu Stajnbekovu knjigu koju nikad nisam citala, nisam ni znala da je imam, a zove se Sweet Thursday.

Problem je ( na ovoj temi, ali i PDF Knjizevnost) an zeneral da se javljaju ljudi koji zapravo nista i ne citaju, ali navrate da bockaju pa kad nema zanimljivijeg
materijala onda se po stoti put ponavljaju cirilice, latinice, pri cemu je Nautilus cak i pristojan, on barem cita:)

Tačno

Ja sredjujem knjige i videh da imam jednu Stajnbekovu knjigu koju nikad nisam citala, nisam ni znala da je imam, a zove se Sweet Thursday.

Nisam čuo za tu knjigu dok je nisi pomenula. Pogledao sam na netu i vidim da je u pitanju nastavak romana Cannery Row. Imam knjigu u elektronskom formatu i, pošto volim Cannery Row, gledaću da je pročitam.

Ја ћу у блиској будућности отворити тему под називом На кафи са Рајком и Квентином. Ту ће се моћи јављати само они који читају, и то само одређене писце. По могућности, аустријск, немачке, америчке и оне које величају мондијализам, глобализам и титоизам.

Od kad je krenuo da se bavi eksplicitnom političkom satirom sa dnevnopolitičkim angažmanom, književnosti je tu malo ostalo.

I meni se tako čini. Prosto ne vidim kako bi ove njegove novije knjige shvatili čitaoci van Srbije, koji ne poznaju naše prilike... :think: Nekako su mi samo za internu upotrebu.
(Mislim na Basaru, naravno.:))

- - - - - - - - - -

Ја ћу у блиској будућности отворити тему под називом На кафи са Рајком и Квентином. Ту ће се моћи јављати само они који читају, и то само одређене писце. По могућности, аустријск, немачке, америчке и оне које величају мондијализам, глобализам и титоизам.

Koja bi tvoja uloga tu tačno bila? ;) Konferansa?

Pre nego sto otvoris taj kafic procitaj neku knjigu Danila Kisha. Mozemo onda o njemu da diskutujemo:)
Ja premestam neke svoje knjige ( iz supljeg u prazno) i videh da je Kish ovde u Nemackoj prilicno skup ( 30 evra knjiga, na nemackom naravno)
pa stavih na aukciju nekoliko knjiga koje imam na oba jezika. Udjem da kopiram iz neke kritike dve , tri recenice o Grobnici za Borisa Davidovica
kad net pun kritika, a sve su da ti srce pukne od radosti. Kish je zapravo najveca ikona srpske knjizevnosti, a o njemu eto nista ne pisemo.
I sta ja da radim kad ima malo cetnicke literature?:D
I za moju drugaricu Radu:)
I Tishma je i preveden i kritike su i za njegove knjige odlicne.

Alesandro a sta citas? :)

Ja ne pisem na temi reda radi ali svracam da procitam komentare i preporuke.
ja sam pre 3 meseca dobio dete í sa ovim radnim vremenom koje imam tesko da nadjem vremena da citam mnogo kao neki ovde ali sam od pocetka godine iscitao 5 knjiga i smatram to svojim uspehom!
trenutno citam kradljivicu knjiga koju sam uzeo u noci knjige. Necu je skoro zavrsiti al uzivam u njoj :) svidja mi se za tada.
i pogodi sta, bas me briga da li je na cirilicí i latinici i da li je prevodio neki lagunin proevropljanin. Isto me ne zanima politicki stav nemackog autora i mislim da tako treba i inace da bude ovde a ne da se broje krvna zrnca i ljudi dele na nebeski narod vs ostala svetska goveda!

I meni je lepa. Kažu da je Upotreba čoveka najbolja, ali, ja je još nisam pročitala. Lepe su mi i Koje volimo i Široka vrata. Možda Tišma nije lak, ali meni je pitak, a to volim. Ne volim kad ne razumem šta čitam.
Ne, Upotreba coveka jako je mucna knjiga, skoro pa identicna ovoj za koju je Filip David dobio NIN-ovu nagradu.

Meni se od nasih "balkanskih" pisaca momentalno najvise dopada i nekako mi 100% lezi Mirko Kovac.

Velebitu bi se jako dopale njegove knjige, bio bi iznenadjen jer sam sigurna da ocekuje da ovaj prise protov Pravoslavaca;)
I tu bi ga Kovac docekao na prvoj levoj krivini, zblanuo bi se;)

- - - - - - - - - -

Slatki četvrtak je za preporuku ako vam se svideo Keneri Rou, čak mi je u određenim stvarima bolje legao.

Pročitao Don Kihota pre dva meseca i od tada ništa uzeo u ruke nisam... što kaže Fokner treba ga čitati k'o Bibliju s vremena na vreme.
Sramim se priznati, ali ja ga nikada nisam citala. Stalno to nekako odlazem, ali se nadam da ce uskoro doci i on na red.

Meni se od nasih "balkanskih" pisaca momentalno najvise dopada i nekako mi 100% lezi Mirko Kovac.

Velebitu bi se jako dopale njegove knjige, bio bi iznenadjen jer sam sigurna da ocekuje da ovaj prise protov Pravoslavaca;)
I tu bi ga Kovac docekao na prvoj levoj krivini, zblanuo bi se;)

Meni nije omiljeni, ali mi se dopada. Trenutno (između ostalog) čitam i njegove Kristalne rešetke, a ovih dana idem da kupim "Vrijeme koje se udaljava".

Meni nije omiljeni, ali mi se dopada. Trenutno (između ostalog) čitam i njegove Kristalne rešetke, a ovih dana idem da kupim "Vrijeme koje se udaljava".

Kristalne resetke su genijalna knjiga, Kovac uglavnom u svojim romanima, ali i pripovetke pise i o svom zivotu, svojoj porodici, Hercegovini ( zapravo je to tromedja
BiH, Crna Gora, Hrvatska) a radnja je uvek smestena u period 1935-1960 , a to ukljucuje i rat, ustashe, Informbiro, medjutim ne upusta se mnogo u price da li je jedno
dorbo, a drugo nije, opisuje kako je i sta je bilo.
U boldovanoj opisuje svoje vreme u Beogradu, ali vreme kada je stigao u Beograd kao klinac.Ne libi se da razne ljude imenuje njihovim stvarnim imenima,
ali sam ja tu knjigu razumela kao neku njegovu ljubavnu pesmu upucenu Beogradu:)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back