Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čekaj Rajela, zar nije opozicija Ljosi G G Markes, dobar Kastrov drug. Oni su se i mlatili, doduše zbog žene, ali znaš kakvi su latinosi.

http://latino.foxnews.com/latino/ne...o-vargas-llosa-literary-friendship-ends-with/

PS: valjda je Čiča Toma mislio da mu je u gost došao Markes, antiglobalista, a ne Ljosa mundijalista. Onaj prvi bi ga bolje razumeo

PPS kog pisca bi rado videli u Srbiji?Ja Koelja, a vi?

Ja već drugi ili čak treći put mašim da vidim Erlenda Lua, a volela bih da ga zagrlim :klap:

Ja već drugi ili čak treći put mašim da vidim Erlenda Lua, a volela bih da ga zagrlim :klap:

:D Ne znam da li ti je rođendan ali nadam s da će ti se ispuniti želja

- - - - - - - - - -

I ja bih volio da vidim Koelja, da mu zveknem ciglu u glavu. :mafijas: Šalim se, nisam ja nasilan tip.
Inače, meni kao čitaocu to upoznavanje sa piscem, potpisi, da ga slušam kako priča, sve to ne znači savršeno ništa. To je kao da slušam fudbalera kako pjeva.
Jedne godine ovdje gdje živim dolazio Hanif Kureiši, praktično u komšiluk. Nisam dupe mrdnuo da odem da ga vidim/čujem, iako zaista volim da čitam njegove knjige.
U širem smislu govoreći, posjete poznatih pisaca su promotivni događaji, za tog pisca konkretno, ali značajni i za kulturu čitanja generalno. Tako da je dobro kad dođe bilo koji poznat i dobar pisac. U medijima se onda malo više govori o knjigama i vjerovatno će neko ko inače to ne bi uradio uzeti da pročita neku knjigu o kojoj se priča.

Zezao sam se za Koelja. Iskreno, ne znam koga bih od danas aktivnih pisaca voleo da vidim. Većina onih koje bih voleo da vidim mrtva je kraće ili duže vreme. Sve nešto mislim da bi ove godine mogao da navrati Ju Nesbe ili neki drugi Skandinavac na Sajam knjiga.

:

Zezao sam se za Koelja. Iskreno, ne znam koga bih od danas aktivnih pisaca voleo da vidim. Većina onih koje bih voleo da vidim mrtva je kraće ili duže vreme. Sve nešto mislim da bi ove godine mogao da navrati Ju Nesbe ili neki drugi Skandinavac na Sajam knjiga.
Isti slucaj, a mozda bih volela da sretnem Basaru, al u kafani.
Pre desetak dana sam dobila sa dnevnikom Dnas i Basarinu knjigu YUHONOSTALGHIA i citala je malo. Pise o klozetima u beogradskim kafanama iz vremena
dok je on bio mlad i ziveo u Beogradu, a posto je u Zagrebu ( radnja knjige) posle 23 godine pise i o tamosnjim;)
Duhovit je naravno kao i uvek,, tu i tamo zestoko imitorava Bernhardov sklop recenica i misli.

Pre desetak dana sam dobila sa dnevnikom Dnas i Basarinu knjigu YUHONOSTALGHIA i citala je malo. Pise o klozetima u beogradskim kafanama iz vremena
dok je on bio mlad i ziveo u Beogradu, a posto je u Zagrebu ( radnja knjige) posle 23 godine pise i o tamosnjim;)
Duhovit je naravno kao i uvek,, tu i tamo zestoko imitorava Bernhardov sklop recenica i misli.

Ne znam mnogo o Basari kao piscu. S vremena na vreme bih pročitao neki prilog u novinama, a onda sam počeo da nailazim na njegove političke stavove koji su suprotni mojim. Ja sam jedan od onih koji teško odvajaju pisca od dela, mada nisam dosledan u takvom stavu, ali mi je Basara tad prevršio meru i izgubio sam želju da pročitam bilo šta od njega. No to se odnosi na gotovo sve savremene srpske pisce
Šteta što Momo nije više živ. On je imao lepe kafansko-velegradske priče, istovremeno i setne i blago cinične i duhovite. Bilo bi lepo sedeti s njim i planirati oslobođenje Radovana K iz zatvora.

Nije baš u kafani (mada Delfi SKC ima i kafić :D), ali je imao druženje sa čitaocima na Noći knjige pre desetak dana.

Imam dojavu iz Frakture da će doći kod nas u septembru i oktobru da promovišu Dane Mirka Kovača, nove knjige Igora Štiksa, Srećka Horvata, a nešto kasnije i Miljenka Jergovića.

Poslednja izmena:
Ne znam mnogo o Basari kao piscu. S vremena na vreme bih pročitao neki prilog u novinama, a onda sam počeo da nailazim na njegove političke stavove koji su suprotni mojim. Ja sam jedan od onih koji teško odvajaju pisca od dela, mada nisam dosledan u takvom stavu, ali mi je Basara tad prevršio meru i izgubio sam želju da pročitam bilo šta od njega. No to se odnosi na gotovo sve savremene srpske pisce
Šteta što Momo nije više živ. On je imao lepe kafansko-velegradske priče, istovremeno i setne i blago cinične i duhovite. Bilo bi lepo sedeti s njim i planirati oslobođenje Radovana K iz zatvora.

Da sam bar dobio deset evra svaki put kad sam čuo/pročitao izjavu tipa:
Ne znam mnogo o Basari kao piscu (...) a onda sam počeo da nailazim na njegove političke stavove (...) ali mi je Basara tad prevršio meru i izgubio sam želju da pročitam bilo šta od njega.

A ja danas kupio Famu o bicklistima, da je opet pročitam poslije nekih 15 godina.

Basara baš ne uživa,poput većine pisaca, da ga dave...
Inače,samo se nisam razočarao kad sam sreo Danila Kiša,jer nisam ni znao ko je,a i bio sam klinac...:mrgreen:
Ima ih mnogo koji super pišu,a u razgovoru su ili introverti pa ti trebaju klešta ili su loši oratori pa slabo sklapaju rečenice ili izgledaju ko da ih krava ispljunula sažvakane...Retki su simpatični,komunikativni i duhoviti...Tandem Mika Antić,Pero Zubac,a i Raša Popov i Ršumović su mi bili super,a i mnogi se
privatno oduševljavali s njima...Nije bio loš ni Momo dok se nije iznacionalizovao...Najbolji mi bio Rade Šerbeđija,ali ,evo-ja i ne pravim neku razliku
između umetnika...Književnik,glumac,pevač,animator...Sve to ista ekipa,a tako se i ponašaju...bar koji su pravi i nemaju potrebe da se foliraju...;)

@Велебит
Чекај, ти час пишеш ћирилицом, ћас латиницом - шта се с тобом дешава!?

Неко ме је питао овде на којој сам страни. Ја делим Србе само на ћириличаре и ... али боље да се не изразим, могу да ме банују.

Da sam bar dobio deset evra svaki put kad sam čuo/pročitao izjavu tipa:

A ja danas kupio Famu o bicklistima, da je opet pročitam poslije nekih 15 godina.

Kao što vidiš, imaš mnogo talenata ali samo neke možeš da materijalizuješ. Baš kao Basara.
Basara se vodi principom da je bitno da se o njemu priča, bilo dobro ili loše, jer priča prodaje knjigu, preporučuje za honorare u novinama ili za ambasadorska mesta. U Srbiji postoji solidan broj pisaca koji su jednostavno nepoznati jer se drže dalje od politike i reklamnih kampanja ili, ne daj bože, realnih programa na TV. Većinu stvari protiv kojih je on narod preko Drine je skupo platio, od stvaranja Republike Srpske na dalje. To me podseti kako mene i ljude mojih korena neki ljudi vide, a onda postoji samo jedan način razgovora.

- - - - - - - - - -

A na sve što je srpsko ne može objektivno da se gleda? Ili si nacionalista ili si izdajnik.

Ne nego ono što je povezano sa subjektivnim, sa iskustvom ne može objektivno da se gleda.

- - - - - - - - - -

Basara baš ne uživa,poput većine pisaca, da ga dave...
Inače,samo se nisam razočarao kad sam sreo Danila Kiša,jer nisam ni znao ko je,a i bio sam klinac...:mrgreen:
Ima ih mnogo koji super pišu,a u razgovoru su ili introverti pa ti trebaju klešta ili su loši oratori pa slabo sklapaju rečenice ili izgledaju ko da ih krava ispljunula sažvakane...Retki su simpatični,komunikativni i duhoviti...Tandem Mika Antić,Pero Zubac,a i Raša Popov i Ršumović su mi bili super,a i mnogi se
privatno oduševljavali s njima...Nije bio loš ni Momo dok se nije iznacionalizovao...Najbolji mi bio Rade Šerbeđija,ali ,evo-ja i ne pravim neku razliku
između umetnika...Književnik,glumac,pevač,animator...Sve to ista ekipa,a tako se i ponašaju...bar koji su pravi i nemaju potrebe da se foliraju...;)
Tad je postao najbolji. :)

@Велебит
Чекај, ти час пишеш ћирилицом, ћас латиницом - шта се с тобом дешава!?

Неко ме је питао овде на којој сам страни. Ја делим Србе само на ћириличаре и ... али боље да се не изразим, могу да ме банују.

Патим од биполарног поремећаја.

Шалим се. На мобилном немам ћириличну опцију...

- - - - - - - - - -

A na sve što je srpsko ne može objektivno da se gleda? Ili si nacionalista ili si izdajnik.

Да би се нешто објективно гледало, морају се познавати чињенице.

Шукетање за рачун тамо неких нво које се финансирају новцем из беле куће, не слаже се са мојом визијом објективног.

Ја се трудим да будем објективан и сагледавам узроке свих друштвених појава. Дуго сам се нервирао када видим како неки људи резонују и шта причају. Међутим, схватио сам ко су ти људи и шта је то што је утицало на њихове аутошовинистичке идеје. Проникао сам у суштину и више се не нервирам. Само констатујем.

Poslednja izmena:
Živo me interesuje da li je prezident onaj tekst pročitao Ljosi ili ga je naučio napamet, ali, nećemo ovde o politici. ;)

Eleni, ja nisam ni čula za ovu Šlinkovu knjigu, verovatno je nova, ali, meni se on u načelu dopada, pa verujem da ni s ovom nije omanuo.

Sace Ljosa da napise 500 godina ilovace i da knjigu posveti bivsem grobljanskom cinovniku, a mozda i u inat Markezu:D

Ova Shlinkova knjiga je nova, citala sma malo kritike o njoj, nemacki kriticari njega organski ne podnose, ali za ovu knjigu kazu
da je "prihvatljiva", ali da je vise za citanje u autobusu, vozu, avionu. I u ovoj knjizi on se bavi nemackim drustvom, posto je presao fazu
nacizma ( citac) sada su dosli na red teroristi RAF. Shlink je pravnik, valjda je bio i tuzilac pa tako voli te stvari koje imaju veze sa
zakonima i sudovima.

Sace Ljosa da napise 500 godina ilovace i da knjigu posveti bivsem grobljanskom cinovniku, a mozda i u inat Markezu:D

Ova Shlinkova knjiga je nova, citala sma malo kritike o njoj, nemacki kriticari njega organski ne podnose, ali za ovu knjigu kazu
da je "prihvatljiva", ali da je vise za citanje u autobusu, vozu, avionu. I u ovoj knjizi on se bavi nemackim drustvom, posto je presao fazu
nacizma ( citac) sada su dosli na red teroristi RAF. Shlink je pravnik, valjda je bio i tuzilac pa tako voli te stvari koje imaju veze sa
zakonima i sudovima.

A šta u NJemačkoj kažu za Timura Vermesa (Opet on - Er ist wieder da)? Ovdje su se svi nešto naoduševljavali, ali mene nije privuklo.

Živo me interesuje da li je prezident onaj tekst pročitao Ljosi ili ga je naučio napamet, ali, nećemo ovde o politici. ;)

Eleni, ja nisam ni čula za ovu Šlinkovu knjigu, verovatno je nova, ali, meni se on u načelu dopada, pa verujem da ni s ovom nije omanuo.

:)

Хвала Красуљак.
Читала сам само Читача и, гле чуда, свидео ми се. Ова нова ми звучи доста добро, па сам размишљала да ли да је потражим. Пошто не марим много за неке критике, скокнућу ових дана до Платоа.

A šta u NJemačkoj kažu za Timura Vermesa (Opet on - Er ist wieder da)? Ovdje su se svi nešto naoduševljavali, ali mene nije privuklo.
Pa tebe i ne bi moglo da privuce jer se radi o nekoj satiri u kojoj se Hitler javlja, ali u danasnje vreme, i onda onim svojim floskulama i gesitikulacijom nama poznatim
barem iz filma Veliki diktator zamajava narod urlajuci o danasnjem svetu , a danasnji svet su skandali u industriji namirnica, brza voznja, berza, pa cak i
koriscenje mobilnih za vreme voznje. Sve u svemu kazu da taj bestseler veze sa knjizevnoscu, ali je odlicna politicka satira,
a mi za to imamo jel Basaru pa nam ovi nisu ni potrebni:D

O cemu se ovde pise...bruka! Kakve li veze ima citanjem i knjigama, 80% postova na zadnjih nekoliko strana?!

E da, izvinjavam se sto pisem latinicom...pisem sa tetkinog kompa, oprostite!! Predlozicu joj da baci kompjuter u kantu (poput svih velikih nacionalista koji mrze zapad ali koriste blagodeti koje sa njega dolaze) jer nema u ленгвиџ бару srpski jezik!!!

O cemu se ovde pise...bruka! Kakve li veze ima citanjem i knjigama, 80% postova na zadnjih nekoliko strana?!

E da, izvinjavam se sto pisem latinicom...pisem sa tetkinog kompa, oprostite!! Predlozicu joj da baci kompjuter u kantu (poput svih velikih nacionalista koji mrze zapad ali koriste blagodeti koje sa njega dolaze) jer nema u ленгвиџ бару srpski jezik!!!

Pa malo smo se ( su se) zaneli, ali smo se vratili na temu.;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back