Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Inače, ja čitam Prusta. Nekad sam pročitao prvu knjigu, a sad sam je ponovio i nastavljam sa drugom.
Ali neću se žuriti da mnogo pišem na forumu o Traganju. Prust sporo piše, pa neću ni ja brzo da razmišljam o njemu.

Prusta sam citala kada sam imala 13 godina. Tadasnji decko mi ga je preporucio. Bio mi je malo usporen, a ja sam zelela nesto dinamicnije.

Inače, ja čitam Prusta. Nekad sam pročitao prvu knjigu, a sad sam je ponovio i nastavljam sa drugom.
Ali neću se žuriti da mnogo pišem na forumu o Traganju. Prust sporo piše, pa neću ni ja brzo da razmišljam o njemu.

Ma tako i ja s njim postupam, nezno i natenane;)

:klap: Izgleda da sam ja jedini izdajnik ovde... :rumenka: Nateraćete me da se uinatim. :lol:

Ех, па не мора ни то да буде. Ја сам је читао у другом или трећем средње, Стендал није био у програму лектире, али је споменут негдје, у неком прегледу историје књижевности па сам ја, млади нафурани књигољубац то морао да "овјерим". Сјећам се да сам је једва добио од тете из школске библиотеке, петнаест минута ме гњавила питањима типа, шта ће ти то, премлад си и сл. Срећом, ту се задесила професорка француског, која је била сва нека одушевљена ("Ах, л' руж ет ле ноа, бла бла бла") па смо је заједничким прегнућима сломили. И није ми била досадна, и уживао сам упркос годинама младим, а нисам нешто много паметан. Ваљда у тим годинама (када глад вишеструко премашује укус, то се тек касније нивелише) доживљај често зависи од тренутног "фазона" у ком се читалац налази.

Ех, па не мора ни то да буде. Ја сам је читао у другом или трећем средње, Стендал није био у програму лектире, али је споменут негдје, у неком прегледу историје књижевности па сам ја, млади нафурани књигољубац то морао да "овјерим". Сјећам се да сам је једва добио од тете из школске библиотеке, петнаест минута ме гњавила питањима типа, шта ће ти то, премлад си и сл. Срећом, ту се задесила професорка француског, која је била сва нека одушевљена ("Ах, л' руж ет ле ноа, бла бла бла") па смо је заједничким прегнућима сломили. И није ми била досадна, и уживао сам упркос годинама младим, а нисам нешто много паметан. Ваљда у тим годинама (када глад вишеструко премашује укус, то се тек касније нивелише) доживљај често зависи од тренутног "фазона" у ком се читалац налази.

Међу тим библиотекарима стварно има свакаквих. Мени је једна у тим годинама препоручивала Идиота од Достојевског (додуше, зато што сам свако мало узимала Фокнера). Ја баш мислим да је Црвено и црно пре за млађе године. Читала сам је нешто мало касније и нисам била одушевљена; иако је књига одлична, свесна сам њене вредности, једноставно сам је прерасла.

E, ovo je tako istinito i ponekad presudno. Meni su neke knjige bile fenomenalne jer sam ih čitala u pravom trenutku za njih. U najživljem sećanju mi je ostao Hotel Duva Božina Pavlovskog. Nikad ta knjiga nije pomenuta na forumima... samo na kupindu i sličnim mestima. A ja sam je čitala u hotelu Lepenski Vir s pogledom na širok Dunav, a i u romanu se radnja dešava na nekom jezeru, pa mi se to tako lepo uklopilo.

A onda neke dobre knjige pročitaš u nekom momentu kad nisi raspoložen za njih i tako upropastiš doživljaj.

Davno sam čitala Crveno i crno (verovatno i više od jednom) i bilo mi je ok. Možda sad ne bi.Pogotovo imajući u vidu ovo što Eleni kaže da ju je prerasla.

Прочитао Филеб, спис који спада у позније Платонове дијалоге. Главну реч има, наравно, Сократ а саговорник му је Атињанин Протарх, син угледног и богатог човека, а ту је и Филеб (о коме се не зна ништа) по коме је спис добио име, који је изгледа претходно дуго расправљао са Сократом, па је сад расправу препустио Протарху. Посредно сазнајемо и да је расправи присутна група младих људи. Тема разговора је шта је Добро. Филеб и Протарх сматрају да је то наслада и хедонизам, а Сократ се труди да их побије и покаже да је то само разборит живот. Мудрим и вештим постављањем питања на која Протарх одговара, Сократ саговорника постепено доводи до увида да је био у заблуди и да мора да се сложи са Сократовим тврђењем.

Poslednja izmena:
Ja sam strucnjakinja za filozofiju i mogu da kazem savremena filozofkinja. Citala sam ja sva dela od Sokrata. Da je on ziv citao bi on i moja dela. A citala sam i Platona. Mislim da oni jesu dobri filozofi, ali da su precenjeni. To sto je uspelo da se zapise njihovo baljezganje ne mora da znaci da nije bilo pametnijih ljudi od njih. Ja mislim da je te dijaloge objavila neka svetska mafija, koja zamajava ljude da se bave glupostima, a ne svojim zivotom.
Vidi kad si skoro u pravu...
Ali u jednom nisi:Sokrat,naime,nije ništa napisao! Ni slova!
O Sokratovim mudrostima znamo samo iz pisanja Platonovog!
Naime,čak i najvažnije delo "Odbrana Sokratova" pisao je Platon!
Pošto mu je i kasnije bio glavni lik njegovih dijaloga -nije lako ih razgraničiti!:mrgreen:
Dakle Cico,pošto si taki filozof-izvoli na pdf filozofija -željno te iščekujemo!:per:

Stiven King, "Gospodin Mercedes".
Netipično za Kinga: triler. Stigoh do trećine i za sada nema naznaka horora.
Utisak: pitak roman za dugo, toplo leto ... bez one kingovske psihološke dubine na koju sam navikla. No, videćemo kako će se dalje razvijati.

Paralelno se podsećam Danteove "Božanstvene komedije" koju dobih pre neki dan.:)
Eto - King i Dante zajedno. Može. Di ćeš sofisticiranijeg horora od "Pakla"?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back