Šta trenutno čitate - utisci i preporuke

• Začetnik teme Začetnik teme ms
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
htela sam ponovo da čitam Njujoršku trilogiju (imam je) jer sad pričate o njoj, a ja sam zaboravila. Sećam se samo da neki tip boravi u praznom stanu. A zašto, nemam pojma...

To je prica u sredini, meni se najmanje dopala. Onaj kao detektiv koji u praznom stanu umire od dosade?
Covek se obicno seca nekih totalno nevaznih sitnica, a i pitanje sta su vazne sitnice:D

Trilogija je ok, mada nije sad nešto bez čega se ne može. Meni se najviše dopala 3. priča jer je nekako najdublja uzimajući u obzir ljudske emocije, odnose i razmišljanja. Prve 2 priče imaju previše misterije i trilera u sebi, a ja to ne volim u književnosti. U tu svrhu mi služe CSI Miami i Treće Oko.

Trilogija je ok, mada nije sad nešto bez čega se ne može. Meni se najviše dopala 3. priča jer je nekako najdublja uzimajući u obzir ljudske emocije, odnose i razmišljanja. Prve 2 priče imaju previše misterije i trilera u sebi, a ja to ne volim u književnosti. U tu svrhu mi služe CSI Miami i Treće Oko.

I meni se najvise dopala treca prica, mada je i to triler. A prava kombinacvija trilera, genijano komponovanog romana bas je ovaj " Nevidljivi":)

Kakva je ovo Osteromanija :lol:
Burn me at the stake, ali jedino što sam od njega čitao (Čovek u mraku) delovalo mi je ok, ali ništa spektakularno. Je l' mu to važi kao bolja, ili biste mi preporučili nešto 'jače' :) ?

Inače, sad uzeh da čitam Kingovu "Pod kupolom", izazov zbog obima, ima skoro 800 strana, ali malo me zamara već posle prve stotine. Dugo nisam čitao Kinga, i vidim sada koliko je njegov stil maaalo... plitak, rekao bih. Brdo likova sigurno ne čini adut priče jer je dosta njih ubačeno bez veće potrebe. Priča mi je donekle poznata jer sam prošle godine pratio istoimenu mini-seriju, ali su tamo izmenili potpuno priču, neke likove dodali, mnoge uzbacili ili pobili, pa se sad sukobljavam sa sećanjem na to, još xD
Pored toga, Velikićeva "Pseća pošta", zbirka tekstova koji su u jednom periodu od 2003 pa nadalje objavljivani u nedeljniku NIN. Odlično opisan duh tog vremena, dosta uplitanja politike, ali i same književnosti. Velikić je inače diplomirani filolog opšte književnosti, što me je najpre nateralo da uzmem knjigu :mrgreen: Možda je neko čitao Danteov trg, pa bih takvu osobu ako se nađe ovde zamolio da kaže kakav je roman :)

Kakva je ovo Osteromanija :lol:
Burn me at the stake, ali jedino što sam od njega čitao (Čovek u mraku) delovalo mi je ok, ali ništa spektakularno. Je l' mu to važi kao bolja, ili biste mi preporučili nešto 'jače' :) ?

Inače, sad uzeh da čitam Kingovu "Pod kupolom", izazov zbog obima, ima skoro 800 strana, ali malo me zamara već posle prve stotine. Dugo nisam čitao Kinga, i vidim sada koliko je njegov stil maaalo... plitak, rekao bih. Brdo likova sigurno ne čini adut priče jer je dosta njih ubačeno bez veće potrebe. Priča mi je donekle poznata jer sam prošle godine pratio istoimenu mini-seriju, ali su tamo izmenili potpuno priču, neke likove dodali, mnoge uzbacili ili pobili, pa se sad sukobljavam sa sećanjem na to, još xD
Pored toga, Velikićeva "Pseća pošta", zbirka tekstova koji su u jednom periodu od 2003 pa nadalje objavljivani u nedeljniku NIN. Odlično opisan duh tog vremena, dosta uplitanja politike, ali i same književnosti. Velikić je inače diplomirani filolog opšte književnosti, što me je najpre nateralo da uzmem knjigu :mrgreen: Možda je neko čitao Danteov trg, pa bih takvu osobu ako se nađe ovde zamolio da kaže kakav je roman :)

Naredio nam Quentin da do Uskrsa sva njegova dela procitamo inace ce nas bije:D

Ja ti preporucujem roman Nevidljiv, a ovaj tvoj jos uvek nisam citala pa ne mogu da ti kazem dal je bolji ili nije.
Ne, ne pise spektakulalno, ali zanimljivije od Dragana Velikica;)

I ja volim Velikica iz istih razloga kao i ti , a osim toga sto i nemacki zna kao maternji jezik, pa je i bio ambasador u Vieni,
a volim i njegove knjige. Nisam citala Danteov Trg, zadnju sam citala Bonavia i mogu da te kazem da su njegove knjige sve
na isti kalup. Ja vise i ne znam koja je koja jer su i teme uvek iste, isti ljudi, isti trgovi i neka zestoka seta za Pulom, Rijekom, morem.
Procitaj Bonavia ili Ruski prozor, ali nikako obe.

Kad se pomene neka Kingova knjiga, kao da mene neko prozove.
To je cudo jedno.
Meni se roman ``Pod kupolom`` strahovito dopao, jer tako nesto zaista i moze da se desi, ko nije citao... da ne otkrivam.
Verovatno na tebe utice sto si gledao seriju... jer si vizuelizovao vec junake. Sta ga znam, ja obozavam Kinga i kad njega citam i ja sam medju koricama, zajedno sa njegovim likovima. Sta cu... velika sam obozavateljka Kingovih dela.

Meni su bili odlični Velikićevi rani romani Astragan, Hamsin 51, Severni zid. Možda je Danteov trg posljednji njegov roman koji mi se koliko-toliko dopao. Slučaj Bremen, Dosije Domaševski, Ruski prozor bili su mi veoma dosadni. Mislim da neki od ta tri nisam ni uspio dočitati. Ovaj posljednji Bonavia nije još došao na red.

A Kinga nikad u životu nisam čitao. Možda neke pričice, nekad davno, u nekoj horor antologiji. Inače, filmovi i serije rađene po njegovim knjigama su mi sjajna TV relaksacija. Tako sam gledao i ovu Kupolu. Kad dođem slomljen s posla i ne mogu više da podnesem slova pred očima, dobro zanatski odrađena američka TV serija za koju ne mora mozak previše da se angažuje solidno me odmori.
Inače, namjeravam već neko vrijeme pročitati onaj Kingov roman o atentatu na Kenedija. Valjda će jednom doći na red.

Kad se pomene neka Kingova knjiga, kao da mene neko prozove.
To je cudo jedno.
Meni se roman ``Pod kupolom`` strahovito dopao, jer tako nesto zaista i moze da se desi, ko nije citao... da ne otkrivam.
Verovatno na tebe utice sto si gledao seriju... jer si vizuelizovao vec junake. Sta ga znam, ja obozavam Kinga i kad njega citam i ja sam medju koricama, zajedno sa njegovim likovima. Sta cu... velika sam obozavateljka Kingovih dela.

Mene su stvarno oduševile samo Vreća kostiju i Zelena milja, ostalo mi je ostavljalo gorak ukus u ustima :D Na primer, Salemovo je imalo fin start, sve je išlo kao podmazano, ali mi je kraj bio tako očajan da je upropastio čitav doživljaj knjige. o Moblinom telefonu neću ni da pričam :mrgreen: Keri nisam čitao, ali ako su filmovi verno pratili knjigu, onda mi deluje potpuno neopravdana ona kulminacija pri kraju, što me odbija da ponovo čitam. Izmaglicu planiram da uzmem sledeću, to je taman malo kraća. :)
Odustao sam od Uporišta posle prve knjige. Mnogo razvučeno, a nisam čuo da su 2. i 3. deo bolji

Diskutabilno je da li je Kingov stil pitak ili plitak. ''Pristupačan'' je lepa reč. Nemate osećaj da pred sobom imate književnika, nego običnog čoveka, koji vam uz limenku piva priča priču... i to radi odlično.

Sad, King je skriboman kakvog nema, tako da kvalitet neminovno varira.
Osim toga, nema on ni bogznakakve visokoliterarne pretenzije.

Прочитала сам "Ромеа и Ђулијету" и одушевњена сам, нисам очекивала да ће ме толико одушевити, иначе волим Шекспира, али овако нешто никада више није поновио.
Сад је на реду "Ајант" - Софокле, а још увек читам "Мит, магија и религија" од Милановића, нешто сам се заглавила са том књигом, чини ми се да ту има превише личне филозофије, нешто историјских података, али неки као да немају чиме да буду поткрепљени. У једном моменту пријатно изненади док већ у следећем потпуно разочара. Ниједна његова књига није била оваква, као да је променио смер у размишљању или је нешто друго у питању, можда чак и нечији утицај са стране.:eek:

Сад је на реду "Ајант" - Софокле, :

:super: Ajant mi je jedna od najdražih drama, radio sam i seminarski na temu tragike glavnog junaka :D Što se sporedne literature tiče, ako te zanima nađi "Jedenje bogova" od Jan Kota, ima jedno poglavlje o Ajantu, a dosta o njemu je pisala i Olga Frejdenberg u "Mit i antička književnost", doduše malo je zbrkano kod nje jer nema poglavlja ali možeš po indeksu imena da nađeš. Takođe, Miloš Đurić je Ajantu posvetio jedno poglavlje u knjizi "Patnja i mudrost". Tu ćeš naći odlične tekstove i za ostale Sofoklove drame, ako te interesuje :)

:super: Ajant mi je jedna od najdražih drama, radio sam i seminarski na temu tragike glavnog junaka :D Što se sporedne literature tiče, ako te zanima nađi "Jedenje bogova" od Jan Kota, ima jedno poglavlje o Ajantu, a dosta o njemu je pisala i Olga Frejdenberg u "Mit i antička književnost", doduše malo je zbrkano kod nje jer nema poglavlja ali možeš po indeksu imena da nađeš. Takođe, Miloš Đurić je Ajantu posvetio jedno poglavlje u knjizi "Patnja i mudrost". Tu ćeš naći odlične tekstove i za ostale Sofoklove drame, ako te interesuje :)

:hvala:

Хвала на предлогу, видећу шта будем могла да нађем, мада имам гомилу књига које чекају на читање. :)

p039229.jpg

"U islednom poigrаvаnju reči, u rečenicаmа obojenim muzičkim leksemаmа, nаstаjаo je ovаj romаn dobrаno nаtopljen nаoblаkom rаvničаrskog podnebljа, а pomаlo i vodnjikаvim аkvаrelom koji lаgаno i posigurno blаgom sumаglicom vešte rečitosti zаvodi i pleni čitаocа."

Završila sam Seču šume i samo mogu da kažem da sam oduševljena Bernhardom. Da sam kojim slučajem ja pisac, verovatno bih bila poput njega, jer sam i sama sklona nalaženju mana svima i svačemu. :lol:
Ovo nije satira, ovo je jednostavno istina koju svi znamo a iz nekih obzira se ustručavamo da je kažemo. Pisac je zabeležio svoja zapažanja iz fotelje porodice Auersberger tokom jedne umetničke večere povodom smrti (tačnije samoubistva) umetnice Joane, u čijoj kući se okupila umetnička elita Beča. Čovek se otvoreno zgrožava nad licemerjem bogataša za koje se ne zna ni odakle im ni kako im više traje to bogatstvo kad ništa ne rade, nad samozvanim umetnicima koji to nisu, koji preziru sve koji su iole bolji od njih.
Evo npr. rečenice kojom se glumac Bugrteatra obraća književnici koja ga je uvredila:
"Vi pripadate onim ljudima koji ništa ne znaju i ništa ne vrede i zato preziru sve druge, vrlo jednostavno, Vi prezirete sve, zato što prezirete sebe u svom jadu i bedi, Vi neprestano pričate o umetnosti a pojma nemate šta je umetnost; hteo je da se prodere Džini u lice, ali ga je u tome sprečio gubitak daha, te je, stoga, bešumno izgovorio tu rečenicu i dodao, Vi ste glupa osoba koja sve uništava i nije Vas stid, pa je ućutao."

Ako sam dobro shvatila, "seča šume" je seča sirovih ljudi koji se kod nas jednostavno upoređuju s bukvom.

Iako ću naići na neodobravanje mnogih zbog poređenja, ipak ću reći da me je podsetio na mog sugrađanina Magičnog Ćiru, koji je takođe sklon pljuvanju svega i svakoga, možda ne toliko u delima koliko privatno. :)

Čitaću Bernharda i dalje vrlo rado. Moj je favorit.:ok:

Što bi rekli mladi i perspektivni, izložili ste me sa tom Sečom Šume, jer već par stranica mrsite samo o njoj i tom nekom Bernardu,:think: pa ću da vidim da je nabavim ovih dana.

Citaj prvo ovo Brisanje, barem je malo krace:)

Meni je savrsena i i njegova knjiga Beton ( on daje imena svojim knjigama da covek padne u nesvest, Beton, Brisanje, Krecana, Secenje drva
u kome glavni lik na nekih stopedeset stranica knjige pokusava da pise neki esej o muzicaru Mendelsonu, ali ne uspeva ( na stopedeset sitno kucanog
teksta) da pocne ni prvu recenicu:D Uvek mu nesto smeta, ili sestra koja je u poseti, ili tisina jer je se sestra vratila u Bec, ili neka njegova secanja
na roditelje, na neke ljude koji vec davno ne postoje.Pre toga je proveo godine u Italiji, po muzejima i arhivima skupljajuci gradju za ovaj esej, kada
putuje nosi sa sobom dva kufera puna beleski koje je skupljao, ali ga na kraju ipak ne napise, ma ne zavrsi ni tu prvu recenicu.

Bernhard je u Evropi od svog prvog romana jako popularan, U USA su se kriticari i izdavacke kuce prvo pitali dal je on lud, ali mnogo vise od toga
bilo je pitanje da li su njegova dela komedije ili tragedije.:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back